By Expedia Team, on April 30, 2018

‘De échte toeristische hotspots laten we zo veel mogelijk links liggen’ – interview met Juul en Britte van Dutchies Abroad

Niet te veel plannen, een tentje mee en vooral buiten de gebaande paden gaan, dat is hoe Britte en Juul het liefste reizen. Op die manier hebben ze al veel gezien, bijvoorbeeld tijdens hun reis door Scandinavië. Voor volgend jaar staat er een wereldreis op de planning. Een interview met Juul en Britte van Dutchies Abroad over hun blog, hun meest bijzondere reiservaring en over de voorbereidingen van hun wereldreis.

interview met Juul en Britte van Dutchies Abroad

Wie zijn jullie en waarom reizen jullie zo graag?
Britte is ondernemer en werkt voor verschillende bedrijven aan hun (online) marketing, communicatie en websites. Juul is jaren buitensportinstructeur geweest, waarvoor hij vooral veel in Slovenië in de bergen en op het water heeft gewerkt. Nu is hij bezig met het laatste stukje van zijn opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening. Waarom reizen we zo graag? Voordat we elkaar kenden werkte Juul al regelmatig in het buitenland. Britte was meerdere keren in Azië geweest en wilde dolgraag meer van de wereld zien. We zijn allebei nieuwsgierig naar nieuwe ervaringen, dus ja… 1 + 1 is nog altijd 2!

Wanneer zijn jullie begonnen met jullie blog Dutchies Abroad, en waarom?
Onze blog bestaat sinds augustus 2017. Het verhaal erachter is eigenlijk helemaal niet zo spectaculair. Britte schrijft al zo lang als ze zich kan herinneren én vindt dit ontzettend leuk om te doen. Het balletje voor onze blog is langzaam gaan rollen. We waren allebei behoorlijk bezig met fotograferen en het leek ons leuk om onze verhalen en foto’s ook met anderen te delen. We reizen niet op een standaard manier, we houden ervan om vooral te kijken naar mogelijkheden op basis van wat wíj willen doen. Als we een nieuwe reis gaan maken laten we ons bijvoorbeeld niet tegenhouden door ons beperkte budget of moeilijk bereikbare plekken, maar kijken we naar hoe we onze plannen wél kunnen uitvoeren. Hierdoor komen we soms op bijzondere plekken terecht. Met onze blog Dutchies Abroad willen we anderen inspireren om wat meer van de gebaande paden af te wijken en de wereld te ontdekken. Niet voor niets is onze tagline ‘Just get out there’.

interview met Juul en Britte van Dutchies Abroad

Verborgen pareltje in Slovenië in de zomer

Waar houden jullie je – naast bloggen en reizen – nog meer mee bezig?
Juul heeft zijn handen met name vol aan het laatste stukje van zijn opleiding. De verwachting is dat hij begin 2019 klaar is en daarna gaan we op wereldreis, waarvoor we volle bak bezig zijn met de voorbereidingen. Op het moment gaat er veel tijd zitten in de verkoop van ons huis. Daarnaast zijn we allebei behoorlijk fanatieke CrossFitters, we zijn zo’n 5 à 6 dagen per week in de CrossFit box te vinden. Als het even lukt gaan we met onze camera of drone naar het bos of de hei om onze fotografie-skills te verbeteren.

Willen jullie op reis altijd dezelfde dingen zien en doen, of levert dit nog wel eens een discussie op?
We zitten redelijk op één lijn qua plekken die we willen bezoeken en dingen die we tijdens onze reis willen doen. We houden allebei erg van natuur en actief bezig zijn en de échte toeristische hotspots laten we zo veel mogelijk links liggen. Het enige waar we een beetje in verschillen zijn citytrips. Britte vindt het wel leuk om af en toe in een stad rond te struinen, terwijl Juul dat over het algemeen redelijk snel gezien heeft.

interview met Juul en Britte van Dutchies Abroad

Wildkamperen op weg naar de top van de Hermannsdalstinden – de hoogste berg van de Lofoten

Jullie houden van backpacken en reizen met een tent. Wat is de mooiste plek waar jullie ooit gekampeerd hebben?
In de zomer van 2016 maakten we een rondreis door Scandinavië. We zijn toen ook op de Lofoten, in het noorden van Noorwegen geweest. Dat landschap is waanzinnig mooi, met bergen die recht uit de zee komen. We kampeerden ergens halverwege de route naar de hoogste berg van de Lofoten. Om ons heen zagen we alleen maar water, bergtoppen en een groen landschap. Ons tentje stond midden tussen al dat natuurgeweld, helemaal alleen en dat was ontzettend lekker wakker worden. Die eerste kop koffie van de dag smaakt dan nóg beter!

Wat was jullie meest bijzondere reiservaring tot nu toe?
Onze beste reiservaring hebben we niet eens zo heel ver weg beleefd! Scandinavië stond bij ons allebei al lang op ons lijstje. We wilden veel verschillende gebieden zien, maar we hebben geen auto en met het vliegtuig was ook niet praktisch met alle spullen die we nodig hadden. Dus besloten we alles met de trein, overig openbaar vervoer en lopend te doen! Een flinke puzzel, dat wel… Je kan lang niet overal met de trein of ander openbaar vervoer komen, en dan hebben we het nog niet eens over het beperkte aantal vertrektijden per dag. Maar goed, met flink wat voorbereiding, flexibiliteit (en tegenslag) op reis, hulp van lokale bevolking hebben we toch een geweldige route afgelegd: via het oosten van Zweden langs verschillende nationale parken naar Zweeds Lapland, overgestoken naar Noorwegen richting de Lofoten, en vervolgens in Moskenes de ferry weer naar het vasteland gepakt om vervolgens weer richting het zuiden te reizen. Daarnaast zijn we afgelopen winter naar Slovenië geweest. We, en met name Juul, kenden het alleen van de zomer. Maar in winterse omstandigheden is het land minstens net zo indrukwekkend! En by far niet zo druk als in de zomer.

interview met Juul en Britte van Dutchies Abroad

Winter in Slovenië. Adembenemende landschappen en geen toeristen

Wat zijn jullie favoriete websites en (reis)blogs?
Google is toch wel onze favoriete website! Dat is gewoon hét startpunt voor het vinden van informatie en inspiratie. En zo kom je ook op verschillende blogs terecht met gave ervaringen en handige tips van anderen voor de specifieke bestemming waar je naar op zoek bent. We maken eigenlijk geen gebruik van een vast lijstje blogs o.i.d. Als we in een land zijn, gebruiken we wel zo veel mogelijk tips van locals, bijvoorbeeld via blogs, maar ook via sociale media of gewoon door wat we op straat horen. Zo kom je op plekken die niet in de reisgidsen staan.

Volgend jaar gaan jullie op wereldreis. Hoe lang blijven jullie weg en welke landen willen jullie bezoeken?
We willen van tevoren vooral niet te veel vastleggen. We houden van flexibel reizen en willen tijdens onze reis kijken waar we zin in hebben of wat er op ons pad komt. Een uitgebreid plan van welke landen we willen bezoeken, hebben we dan ook niet. We weten zelfs niet precies hoelang we weg willen blijven. Natuurlijk hebben we wel landen waar we graag naartoe willen. Zo weten we wel al dat we beginnen in Nepal, waar we hopelijk ook even kunnen blijven. Vervolgens zullen we richting Zuidoost-Azië gaan. Thailand, Vietnam, Laos, Cambodja en Indonesië zijn allemaal landen die op dat welbekende lijstje staan. Maar ook minder bekende bestemmingen trekken ons, zoals Papoea-Nieuw-Guinea. En we zijn ook nieuwsgierig naar Australië en Nieuw-Zeeland, waar we misschien wel met een campertje doorheen willen trekken. En dan hebben we het nog niet eens over Zuid-Amerika gehad… We zien wel wat er op ons pad komt! We zijn de laatste tijd wel bewuster bezig met de impact van onze reis op het milieu en we onderzoeken de mogelijkheden om zo milieubewust mogelijk te reizen. Dit zal ook gevolgen gaan hebben voor hoe onze reis eruit gaat zien. Hoe? Dat is voor ons ook een speurtocht waar we de lezers van onze blog in mee willen nemen.

interview met Juul en Britte van Dutchies Abroad

Hiken op de Lofoten

Jullie zijn al bezig met de voorbereidingen voor deze reis. Hebben jullie tips voor anderen die ook op wereldreis willen gaan?
Er valt heel veel te lezen over het maken van een wereldreis, hoe het aan te pakken, waar je naartoe moet gaan etc. Hier kan je heel veel praktische informatie vandaan halen, maar sta vooral stil bij wat jij wilt doen en zien en make it happen! Er is zo veel meer dan de routes en de plekken waar veel over geschreven wordt. Dit is in ieder geval wat wij proberen. We bedenken waar we naartoe willen, wat we willen zien en gaan vervolgens uitzoeken hoe we dat voor elkaar kunnen boksen. Dit is zeker niet altijd makkelijk, en verloopt ook lang niet altijd volgens plan… maar who cares? Dat is juist onderdeel van de ervaring van je reis!

Een voorbeeld hiervan is onze vakantie door Scandinavië. We deden alles met openbaar vervoer en te voet. Tijdens onze voorbereiding werd ons al regelmatig verteld dat dit niet makkelijk zou zijn, en tijdens de voorbereiding en de reis was dit ook zeker niet altijd het geval. Maar we zijn toch in Zweeds Lapland en op de Lofoten terecht gekomen en hebben daar de gaafste wandelingen gemaakt en op adembenemende plekken in de middle of nowhere gekampeerd! Die uitdaging voegt voor ons enorm veel toe aan onze reizen, en daarom willen we onze wereldreis ook op die manier aanpakken. Niet te veel plannen, kijken wat we willen en het vervolgens mogelijk maken!

Op de hoogte blijven? Volg Juul en Britte dan via hun blog Dutchies Abroad, Facebook, Twitter, Pinterest en Instagram.