By Expedia Team, on June 11, 2018

‘Stockholm is ondertussen mijn tweede thuis’ – interview met Heidi van Living by the Sea

De Vlaamse reisblogger Heidi van Living by the Sea kan niet zonder de zee. Gelukkig woont ze aan de Belgische kust en is de zee dus nooit ver weg. Daarnaast heeft ze een voorliefde voor Scandinavië, en dan vooral voor Zweden. Een interview over haar meest bijzondere reiservaring, de mooiste plekken waar Heidi ooit gedoken heeft en over Zweden natuurlijk.

Heidi van Living by the Sea

Wie ben je en waarom reis je zo graag?
Ik ben Heidi en werk naast een deeltijdse job op de marketingafdeling van de toeristische dienst als freelancer. Het is mijn streefdoel om te werken als het slecht weer is en te genieten als de zon schijnt. Dat lukt niet altijd, maar als freelancer is het natuurlijk wel wat makkelijker dan als je een 9-to-5 job hebt. Doordat ik zoveel vrijheid heb, kan ik ook regelmatig naar het buitenland. Ik kan overal werken! Ik vind het leuk om andere plekken te ontdekken en me onder te dompelen in een andere levenswijze. Dat waar ik het meest van geniet op reis, probeer ik (figuurlijk) ook mee te nemen naar huis.

Wanneer ben je begonnen met je blog Living by the Sea, en waarom?
Er is eigenlijk geen echte startdatum van de blog. Ik blog sinds 2011 en had al een paar verschillende domeinnamen. Living by the Sea is er sinds 3 jaar en het is echt wie ik ben. Er staat nog content op van de vorige blogs maar enkel de stukken die ik ook nu nog zou schrijven. De meeste heb ik wel een beetje herschreven. Over de vorige URL’s was ik nooit echt 100% tevreden en dus zocht ik al even een nieuwe naam. Op een dag, midden in een stressvolle periode, wandelde ik op het strand en plots wist ik het: de zee, dat is de constante in mijn leven. Mijn liefde voor de zee definieert me voor een stuk. Ik kon geen meer passende URL bedenken. Het gaat niet zozeer over het wonen aan zee maar over de ‘state of mind’. De website kreeg als ondertitel wel ‘travelling the world’ zodat de reisverslagen toch wat prominenter in beeld konden komen. Twee jaar geleden kwam er nog een nichewebsite bij. Ik had zoveel te vertellen over Zweden! En dus begon ik met Take me to Sweden.

Heidi van Living by the Sea

Bij het Icehotel in Zweden

Waar houd je je – naast bloggen en reizen – nog meer mee bezig?
Ik probeer zo vaak als mogelijk naar buiten te gaan. Dat is iets wat ik mee heb uit Zweden. Daar trekken ze er bij de minste gelegenheid op uit, zelfs als het koud is. Mensen worden gelukkig van buiten te zijn. Hier beseffen we dat soms te weinig. In de zomermaanden breng ik veel tijd door bij onze strandcabine. Verder ga ik af en toe joggen, breng ik tijd met vrienden en familie door en ga ik regelmatig duiken.

Je hebt een voorliefde voor Scandinavië. Kun je uitleggen wat voor jou de aantrekkingskracht van deze landen is?
Natuurlijk is de natuur er prachtig. Ik hou van de Zweedse levensstijl. Ze zijn er veel meer relaxed. Alles is er ‘lagom’ – niet te veel, niet te weinig maar precies genoeg. Oh en ik mag het concept ‘fika’ niet vergeten: dat is niet zomaar een koffiepauze maar een moment waarop ze echt even stilstaan, genieten van elkaars gezelschap (of net even wat me-time) meestal met koffie en wat lekkers.

Je duikt graag. Wat is de mooiste plek ter wereld waar je ooit gedoken hebt?
Dit is een moeilijke. Voor de tsunami dook ik op de Similan-eilanden in Thailand. Dat was vrij indrukwekkend. Ook van de wrakken op Coron (Filipijnen), de driftduiken in de Malediven en het duiken met Manta’s en walvishaaien in Mozambique heb ik genoten. Het meest speciaal waren wellicht de wrakduiken in Scapa Flow (Schotland) en op de Belgica (Noorwegen). In Spanje was ik al een paar keer in Cala Joncols waar je tijdens het duiken zeepaardjes, octopussen en zelfs maanvissen kan zien. Ik geniet evengoed van een duik in de Oosterschelde of het Grevelingenmeer. Ik zeg altijd: laat me kiezen tussen een week duiken in Egypte of een dag wrakduiken op de Noordzee en ik kies het tweede!

Heidi van Living by the Sea

Stockholm

Wat is je favoriete stad ter wereld, en waarom?
Stockholm, zonder twijfel! Stockholm bestaat voor een derde uit water en voor een derde uit groen. Je moet dus nooit ver lopen om, zelfs midden in de stad, in de natuur te zitten. Het was geen liefde op het eerste gezicht. Het was pas de tweede dag dat ik als een blok voor Stockholm viel. Ik ben, bij wijze van spreken, thuisgekomen en Zweeds beginnen leren. Een prachtige taal! Ik ga een paar keer per jaar naar Stockholm. Je zou dus wel kunnen zeggen dat het ondertussen mijn tweede thuis is.

Wat was je meest bijzondere reiservaring tot nu toe?
In 2006 reisde ik naar Antarctica. Dat was uiteraard een onvergetelijke ervaring. Ik was, op een jongetje van 12 dat mee was met zijn ouders, de jongste aan boord van het expeditieschip en reisde ook nog eens alleen. Mijn eerste soloreis. Ik ben ongelooflijk geïnteresseerd in alles wat met de Zuidpool te maken heeft. Tot op vandaag heb ik nog steeds contact met een deel van de wetenschappelijke crew van toen.

Welke drie bestemmingen staan er bovenaan je bucketlist?
Mexico, Bali en IJsland. Drie bestemmingen waar ik al even naartoe wil, maar om de een of andere reden komt het er maar niet van.

Heidi van Living by the Sea

Wat zijn je favoriete websites en (reis)blogs?
Tales from the Crib, Annelyse, BertnBreakfast, Dietemiet en Sofinesse zijn zowat mijn favorieten. Ook Shout Your Heart Out, Tiny Blogt, Mamamayapost,… lees ik graag. Daarnaast volg ik Young House Love al jaren en lees ik ook een paar Zweedse blogs.

Je woont in België. Welke plaats in België zou iedereen moeten bezoeken, en waarom?
Oostende natuurlijk! De stad aan zee waar altijd wat te beleven valt, zowel in de zomer als in de winter. We zeggen wel eens dat het een stad is met een hoek af. Het is de stad van Ensor en Arno en de plek waar Marvin Gaye zijn hit Sexual Healing schreef. De laatste jaren zijn er ook heel wat nieuwe, hippe adresjes bijgekomen. Er is voor elk wat wils. Uiteraard is er de zee, die is altijd op wandelafstand. We hebben Mu.Zee, De Grote Post, het Kursaal,… voor de cultuurliefhebber maar ook Oosteroever en de strekdammen voor wie wil uitwaaien. Soms wordt Oostende met een andere stad vergeleken: Den Haag, Brussel… ik hoorde zelfs al Berlijn en New York. Ik snap wel waar die vergelijking vandaan komt, maar Oostende is vooral ook gewoon Oostende. En net daarom woon ik hier echt graag.

_Op de hoogte blijven? Volg Heidi dan via haar blogs Living by the Sea en Take me to Sweden, of via Facebook, Twitter en Instagram._”