By Expedia Team, on June 21, 2018

‘Reizen is zo’n beetje ons leven’ – interview met Annemarie en Mirjam van Ik Wil Meer Reizen

Annemarie en Mirjam van Ikwilmeerreizen.nl leven volledig locatie-onafhankelijk en doen bijna niets anders dan reizen. Annemarie is al drie jaar digital nomad en werkt op de mooiste plekken overal ter wereld. En Mirjam wil voor haar veertigste alle landen van Europa zien. Een interview met een reislustig blogduo!

Ikwilmeerreizen.nl

Wie zijn jullie en waarom reizen jullie zo graag?
Wij zijn Annemarie Konijn en Mirjam Denneman van ikwilmeerreizen.nl. Reizen geeft ons enorm veel energie. Jezelf onderdompelen in nieuwe culturen, het proeven van nieuwe smaken en het ontmoeten van inspirerende mensen. Op ontdekkingstocht door de meest prachtige natuur of juist levendige steden. Al die prikkels laten je voelen dat je leeft. Maar door reizen leer je ook anders naar de wereld om je heen te kijken, jezelf uit te dagen en op jezelf te vertrouwen. Reizen houdt je scherp en zorgt voor een open blik naar je omgeving. Dat niks vanzelfsprekend is, zorgt ervoor dat je meer waardering krijgt voor datgene wat je hebt. En als je een middagje ligt te luieren op een parelwit strand, dan is reizen ook gewoon pure ontspanning. 🙂

Wanneer zijn jullie begonnen met jullie blog Ik wil meer reizen, en waarom?
We begonnen in voorjaar 2014 met een Facebookpagina om mensen te inspireren meer te reizen. We deelden tips om slim met je vakantiedagen en geld om te gaan en wilden graag laten zien dat reizen niet iets is ‘voor later’, maar voor NU. Dat het altijd kan. Ver weg, of dichtbij. Al snel begonnen we ook de website ikwilmeerreizen.nl, waarop we onze reiservaring, foto’s en ultieme reistips gingen delen. Dit groeide uit tot wat het vandaag de dag is: een reisblog waar maandelijks 100.000 reizigers uit Nederland en België hun inspiratie vandaan halen en een webshop met handige travel gear en cadeautjes voor reizigers.

ikwilmeerreizen.nl

Werken op Koh Lipe

Waar houden jullie je – naast bloggen en reizen – nog meer mee bezig?
Reizen is zo’n beetje ons leven. We leven volledig locatie-onafhankelijk, dus zijn heel wat maanden per jaar onderweg. Annemarie leeft inmiddels alweer ruim 3 jaar als digital nomad. Naast het blog runnen we de webshop, waar we ontzettend veel tijd en energie instoppen. Maar we kunnen ook ontzettend genieten van lekker eten, wijn en gezelligheid met vrienden. Annemarie is daarnaast bijna dagelijks in de CrossFit-box te vinden (of een lokale gym als ze onderweg is) en Mirjam tref je regelmatig aan bij de klimmuur.

@Annemarie, jij reist sinds 2015 als digital nomad de wereld rond. Waar ben je nu, en waar was je mooiste werkplek ooit?
Ik ben net weer terug in Nederland na 8 maanden Midden-Amerika. Ik breng eigenlijk altijd de zomermaanden door in Nederland/ Europa. Superfijn vind ik dat altijd! Even familie en vrienden zien na lange tijd én een beetje meer van Europa zien. Mijn mooiste werkplek ooit… dat zijn er echt heel veel! Van Colombia tot Brazilië en van de Filipijnen tot Guatemala, ik heb zo vaak achter mijn laptop gezeten, uitkijkend over schitterende natuur. Dat is voor mij toch wel de ultieme werkplek en dat komt echt vaker voor dan je denkt!

Ikwilmeerreizen.nl

In Colombia

@Mirjam, jij wilt alle landen van Europa zien voor je 40 bent. Hoeveel landen heb je nog te gaan, en welk land in Europa vind je het mooist?
Ik zit nu op 32 landen, dat is nog maar 56% van Europa volgens de app ‘Been’. Vooral in Oost-Europa valt nog veel te ontdekken. Vorig jaar was ik in Servië, ik ben positief verrast over de mooie natuur daar. Daarnaast blijf ik groot fan van Italië. Op sommige plekken daar lijkt de tijd wel stil te staan en kun je nog bij een Italiaanse mama in de tuin verse pasta eten met de familie, echt heerlijk vind ik dat. Maar ook in Spanje blijf ik prachtige plekken ontdekken. En Engeland…. misschien dat mijn lijstje daarom niet zo hard opschiet, ik ga meestal wel vaker dan één keer naar een land en probeer een land ook echt te beleven. In korte tijd door meerdere landen sjezen en alleen hoofdsteden zien is niks voor mij. Maar ik heb nog genoeg tijd om mijn doel te halen, nog 6 jaar.

Wat was jullie meest bijzondere reiservaring tot nu toe?
Mirjam: Tijdens het couchsurfen heb ik wel veel bijzondere dingen meegemaakt. Zo reden we spontaan met onze couchsurfhost in Marrakech mee naar zijn ouders in de woestijn, waar we heel gastvrij verwelkomd werden en sliepen op de grond in hun huis. Verder blijven bijzondere slaapplekken je altijd wel bij: ik heb in verschillende boomhutten geslapen, in een woestijn, op het strand en op een onbewoond eiland bijvoorbeeld. Oh en afgelopen winter maakte ik een expeditie-cruise door Vuurland naar Kaap Hoorn, ook wel ‘het einde van de wereld’ genoemd. Dat was ook echt supergaaf.

ikwilmeerreizen.nl

Maleisië

Annemarie: Het is niet mogelijk om één ervaring op te noemen. Er zijn er gewoon te veel. Ik heb wel echt speciale herinneringen aan Zuid-Korea, Colombia, Filipijnen en Guatemala, maar bijvoorbeeld Oud & Nieuw in Rio was toch ook wel heel gaaf! Vijf maanden geleden sliep ik nog op de top van de Acatanango-vulkaan in Guatemala, waar ik uitkeek op de rookwolken van Fuego. Inderdaad, die vulkaan die nu uitgebarsten is, heel bizar! Daarnaast ben ik drie keer de Atlantische oceaan overgestoken met de Nomad Cruise. Twee weken op een cruiseschip met 250 digital nomads, dat is iets wat je gewoon mee moet maken om het te begrijpen. Ik heb daar bovendien heel veel nomad-vrienden aan overgehouden. Iets wat heel fijn is als je veel onderweg bent.

Wat is jullie favoriete manier van reizen?
Er is niet een manier die favoriet is. Alle manieren van reizen hebben hun eigen charme. Maar met de trein reizen is toch wel heel bijzonder. Je krijgt veel meer mee van het landschap en de lokale bevolking. En het is een stuk comfortabeler dan de bus. Zo maakte Mirjam een hele gave treinreis door de Balkan en legde Annemarie de bekende treinreis in Sri Lanka af door de theeplantages.

Welke bestemmingen staan er de komende tijd voor jullie op de planning?
Oostenrijk, Brussel, Israël en Peru. Lekker divers!

Ikwilmeerreizen.nl

Oostenrijk

Wat zijn jullie favoriete websites en (reis)blogs?
Wij zijn zelf wel groot fan van Polarsteps. Een handige app om je reizen bij te houden voor het thuisfront. Qua reisblogs vinden we dat Naline van Stopandstare.nl en Karlijn van Karlijntravels.com supergoed bezig zijn. Mooie sites en goede verhalen. Ook hun foto’s zijn van hoge kwaliteit.

Hebben jullie tips voor mensen die ervan dromen om digital nomad te worden? Wat zijn de do’s en don’ts?
Om te beginnen, digital nomad is niet een beroep op zich. Waar het mee begint is dat je iets doet waarmee je locatie-onafhankelijk kunt leven. En dat is veel meer dan je denkt en ook veel makkelijker dan je denkt. Dit kan als freelancer, ondernemer of voor een bedrijf met een open mindset t.o.v. remote werken. Bedenk wel dat het leven als digital nomad niet voor iedereen is weggelegd. Je moet enorm flexibel zijn en tegen continue verandering kunnen. Je moet dus iets doen wat je ontzettend leuk vindt, anders is het lastig de discipline vinden om te werken. Stom werk wordt namelijk niet ineens leuk als je dat vanaf een paradijselijke locatie doet. Ga dus onderzoeken waar jouw passie ligt, waar je hart sneller van gaat kloppen. En zet dan stappen in die richting. Blijf ook niet eindeloos een plan uit werken, maar doe het gewoon. Annemarie zegt altijd: “You have to jump before you can fly” … “But don’t jump without a parachute”. Iets van een basis is namelijk wel handig. Dit kan zijn een beetje spaargeld, een lopend bedrijf, een eerste klant etc. Maar het hoeft absoluut nog niet perfect te zijn voor je de eerste stappen zet als digital nomad.

Op de hoogte blijven? Volg Annemarie en Mirjam dan via hun blog Ikwilmeerreizen.nl, Facebook, Twitter, Instagram en Pinterest!