Amerika... dit land trok reisblogger Sandra eigenlijk niet echt. Tot ze er vijf jaar geleden voor het eerst naar toe ging; sindsdien is ze verkocht en ging ze er nog een paar keer heen. Op haar blog TravelbySan.nl schrijft ze dan ook vaak over de Verenigde Staten, maar ook over andere bestemmingen. Een tip voor wie met Sandra op reis gaat: zorg voor chips.

Waarom reis je zo graag?
Reizen voelt voor mij als ultieme vrijheid. Ik vind het heerlijk om even helemaal weg te zijn en nieuwe dingen te ontdekken, nieuwe mensen te ontmoeten en even helemaal niet bezig te zijn met de toekomst of het verleden. Gewoon echt even in het hier en nu en genieten van alles wat deze mooie aardbol ons te bieden heeft!

Blowing Rock Preserve, Florida Blowing Rock Preserve, Florida

Wanneer ben je begonnen met je blog Travel by San, en waarom?
Ik ben anderhalf jaar geleden begonnen met mijn blog en mijn grootste drijfveer is om andere mensen te inspireren om ook naar Amerika te gaan. Tot vijf jaar geleden had ik helemaal niet de intentie om die kant op te gaan, 'want het trok me niet zo'. Een reden die ik nog steeds heel veel om mij heen hoor, maar sinds ik eenmaal heb ervaren hoe onwijs mooi het land eigenlijk is, ga ik elk jaar een maand op roadtrip. Daarnaast schrijf ik over plekjes in Europa en is één van mijn sterke punten dat ik live blog. Ik plaats op reis zelf dus regelmatig updates met foto's van de plek waar ik op dat moment ben. Eigenlijk blog ik al zes jaar, maar de eerste vier jaar deed ik dat nog vooral heel voorzichtig en vooral niet openbaar haha!

Waar houd je je - naast bloggen en reizen - nog meer mee bezig?
Ik werk naast mijn blog nog bijna fulltime en heb, samen met nog twee anderen, ook een webshop (Exclusivescents) en ben met hen ook bezig met productontwikkeling. Ik schrijf daarnaast regelmatig artikelen voor andere media (zowel kranten als websites) en verdien daar een deel van mijn geld mee. Ook ben ik mederedacteur op usa365.nl, een website met heel veel informatieve artikelen over bestemmingen in de VS. Onwijs leuk!

Thelma and Louise Point, Moab, Utah Thelma and Louise Point, Moab, Utah

Wat was je meest bijzondere reiservaring tot nu toe?
Dit vind ik een lastige vraag! Ik heb meerdere bijzondere reiservaringen, dus kiezen is moeilijk! Yellowstone in Wyoming vond ik enorm indrukwekkend, maar ook het Alhambra in Granada heeft iets in mij losgemaakt. Eigenlijk alle plekken die om de één of andere reden geroemd of beschermd worden hebben mijn voorkeur. Twee jaar geleden beklom ik de vulkaan de Teide op Tenerife en daar voelde ik de warmte van de stenen, de rook die uit alle gaten en kieren kwam en de geur van zwavel die mijn neusgaten binnendrong. Als klap op de vuurpijl voel je de grond soms onder je voeten brommen, echt een heel bijzondere ervaring en dat op maar vijf uurtjes vliegen van Nederland!

Op je blog schrijf je dat je door je eigenwijsheid geregeld in benarde situaties terechtkomt. Dat vraagt natuurlijk om een voorbeeld! Kun je iets vertellen over zo'n situatie op reis?
Eh... het gebeurt regelmatig dat ik met mijn grote mond een leuke hike heb uitgezocht die dwars door de bergen gaat en een kilometer of vijftien lang is. Op het moment dat ik mij realiseer dat ik dwars door de back country ga terwijl ik midden in berenland ben word ik wat angstig, maar dan wil ik hoe dan ook toch die wandeling doen. Alleen tijdens de wandeling zelf loop ik dus vier uur lang met een kloppend hart door het bos en bij elk geluid spring ik ongeveer een meter de lucht in, tot hilariteit van mijn vriend uiteraard. Of het offroad rijden, weten dat je een bepaalde route beter niet kunt nemen en het dan toch doen. Dan gebeurt het regelmatig dat ik in the middle of nowhere ergens strand en in paniek door het water ga rennen om te zien waar ik heen moet. Maar verder is het best leuk om met mij te reizen hoor!

Monument Valley

Je bent meerdere keren in de Verenigde Staten geweest. Kun je uitleggen wat voor jou de aantrekkingskracht van dit land is?
De afwisseling van de indrukwekkende natuur, de grootsheid van het land, de oneindige wegen en het feit dat alles kan. Nou ja, niet echt natuurlijk, maar van die uitstraling houd ik wel. Het is het perfecte land om te roadtrippen. Oneindige wegen, enorme woestijnen, diepe kloven, hoge bergpieken en bijzondere natuur. En dat allemaal in één staat! Kun je nagaan wat je in de andere staten allemaal nog tegenkomt.

Welke bestemmingen staan er op je bucketlist?
Ik heb wel een aantal bucketlist bestemmingen; zo wil ik dolgraag nog eens naar Australië, een roadtrip maken van Amsterdam naar Singapore met een omgebouwde Jeep en ik zou heel graag de Malediven eens in het echt willen zien... Dat was mijn top 3 denk ik, maar ik wil rustig verder gaan hoor als je wilt, haha!

Welke drie dingen heb je altijd bij je op reis?
Ik heb áltijd mijn video- en filmcamera bij me, die is echt onmisbaar. Daarnaast heb ik ook altijd een stekkerdoos bij me, zodat ik al mijn apparatuur op kan laden en ik kan echt niet zonder chips haha. Zonder chips word ik echt heel grumpy, dat is niet leuk voor mijn reisgenoten...

Mountainbiken in Utah

Wat zijn je favoriete websites en (reis)blogs?
Ik vind de blog van Karlijn Meulman (Karlijn Travels) heel mooi en daar kom ik ook graag om haar avonturen te lezen. Sjonge, ik vind eigenlijk heel veel blogs leuk, maar ik kan natuurlijk niet eindeloos blijven roepen... Verder ben ik een grote fan van het forum op AllesAmerika.com voor het plannen van mijn eigen reizen door de VS. USA365.nl vind ik zelf heel leuk om te bezoeken voor de achtergrondinformatie van bestemmingen, de beste restaurants of de juist wat diepere interviews.

Jij bent een ervaren blogger. Heb je tips voor beginnende reisbloggers?
Zorg dat je je passie nooit verliest. Ga niet blind voor het geld, maar blog vooral vanuit je eigen enthousiasme. Dan creëer je de beste artikelen die door anderen graag gelezen én gedeeld worden. Het is niet erg om af en toe geld te verdienen met je blog, maar laat dit niet leidend zijn in wat je plaatst. Houd daarnaast je social media-kanalen bij, dat is waar je lezers zijn. En durf out of the box te denken. De laatste tijd komen er bijna dagelijks nieuwe reisblogs bij en dat is niet erg, maar zorg dat je origineel bent, en blijft. Dat maakt dat je opvalt en dat mensen graag naar je blog terugkeren.

Op de hoogte blijven? Volg Sandra dan via haar reisblog Travel by San of via Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest.