Het favoriete werelddeel van reisblogger Sigrid van My Travel Secret is Azië. En omdat ze gek is op dieren bekijkt ze op reis graag wilde dieren in hun natuurlijke omgeving. Zo ging ze in Sumatra op zoek naar orang-oetans. In dit interview vertelt Sigrid waar in Azië je het beste wildlife kunt spotten en geeft ze tips voor meer volgers op Instagram. Ze heeft er zelf inmiddels meer dan 57.000!

Sigrid van My travel secretBagan, Myanmar

Wie ben je en waarom reis je zo graag?
Mijn naam is Sigrid, een dertiger uit het zuiden van het land. Reizen is voor mij meer dan iets wat ik graag doe, het is een manier van leven. Alles draait om het ontdekken van nieuwe plekken, het leren kennen van andere culturen en het gevoel van vrijheid wanneer we weer op pad zijn. Gelukkig denkt mijn vriend er hetzelfde over en trekken we er zo veel mogelijk op uit. Er is nog ontzettend veel te ontdekken en onze bucketlist is eindeloos.

Wanneer ben je begonnen met je blog My Travel Secret, en waarom?
Een kleine twee jaar geleden, tijdens een reis door India, besloot ik een Instagram-account aan te maken, om zo het thuisfront mee te laten genieten van onze reis. Dit groeide al snel uit tot een plan om ook een eigen reisblog te starten. We hadden inmiddels al zoveel mooie reizen achter de rug en ik wilde graag al mijn verhalen, tips en inspiratie delen met anderen. Het verzinnen van een naam voor mijn blog was nog wel een dingetje, maar toen ik voor de zoveelste keer met "Secret" aan werd gesproken, zei mijn vriend dat ik daar iets mee moest doen en werd het uiteindelijk My Travel Secret.

interview met Sigrid van My travel secret

Waar houd je je - naast bloggen en reizen - nog meer mee bezig?
Naast het bloggen werk ik als dierenartsassistente. Liefde voor dieren is me met de paplepel ingegoten en ik vind het te gek om er dagelijks mee bezig te zijn. Het is dan ook niet zo gek dat ik op reis ook altijd weer de dieren opzoek.

Wat was je meest bijzondere reiservaring tot nu toe?
Heel moeilijk om er hier maar één te noemen! De eerste keer dat we oog in oog stonden met wilde orang-oetans was heel erg bijzonder, maar ook de eerste keer dat we een tijger in het wild zagen. En in juni toen we in de jungle van Sumatra waren en urenlang een mannetjes orang-oetan konden volgen. Het was alleen wij en dit prachtige dier, zo'n ontzettend mooie ervaring. Maar ook die keer dat ik een week doorbracht bij de Dayaks in het hart van Kalimantan. Dat is toch iets wat je niet iedere reis overkomt en wat je voor altijd bij zal blijven.

interview met reisblogger Sigrid

Je hebt een voorliefde voor Azië en noemt Sumatra zelfs 'het mooiste eiland ter wereld'. Kun je uitleggen wat voor jou de aantrekkingskracht van dit werelddeel is?
Door mijn fascinatie voor orang-oetans wilde ik altijd al heel graag naar Azië, omdat deze dieren alleen op Sumatra en Borneo voorkomen. Het is dan ook niet gek dat één van de eerste verre reizen die ik samen met mijn vriend maakte, naar Borneo was. Deze reis naar Azië maakte zo'n enorme indruk, dat we allebei in één klap waren verkocht. Nu vele reizen later, is dat gevoel er nog steeds en lijkt het steeds sterker te worden. Het is misschien een beetje cliché, maar Azië voelt voor ons echt als thuiskomen. Vaak vragen mensen wat onze favoriete plek is en dat vind ik ontzettend moeilijk te zeggen. Natuurlijk is Sumatra één van de favorieten, maar ik ben ook gek op plekken als Nepal, Myanmar, India, de Filipijnen en Laos. Elk land heeft wel iets speciaals en een reden waarom ik ooit nog eens terug zou willen gaan.

Je bent een natuur- en dierenliefhebber. Welke plek vind jij het mooist om wildlife te spotten?
Om orang-oetans in het wild te spotten moet je echt in Sumatra zijn. Het Gunung Leuser National Park is zo'n ontzettend bijzondere plek en de enige plek ter wereld waar tijgers, neushoorns, olifanten en orang-oetans naast elkaar leven. Er zijn een paar kleine dorpjes van waaruit je een jungle trek kunt maken. Ook India en Nepal zijn erg fijne landen om wildlife te spotten. Hier kun je onder meer op zoek naar tijgers, neushoorns, beren en olifanten. Voor mij blijft het spotten van dieren in hun natuurlijke leefomgeving het allermooiste wat er is, toch ben ik nog nooit in Afrika geweest. Eigenlijk best wel erg! Het plan is al vaker voorbij gekomen, maar op één of andere manier belanden we toch weer iedere keer in Azië.

interview met reisblogger Sigrid

Een paar jaar geleden heb je vrijwilligerswerk gedaan bij een Wildlife Rescue Centre in Indonesië. Hoe heb je dat ervaren?
Dit was een ervaring om nooit te vergeten! Tasikoki is een centrum dat in beslag genomen dieren opvangt en is opgericht door de Nederlander Willie Smits. Hij is al jaren een held voor mij. Wat hij doet voor de orang-oetans en voor de natuur is echt heel bijzonder. Dat ik mee heb mogen helpen bij één van zijn projecten vond ik heel erg speciaal. Toch was het ook wel heel erg dubbel, want veel van de dieren die bij Tasikoki worden opgevangen kunnen nooit meer in het wild worden teruggezet, omdat ze jaren in contact zijn geweest met mensen en psychisch (en lichamelijk) zijn mishandeld. Zo ontzettend triest.

Welke reizen staan er dit jaar op jouw planning?
Volgende week ga ik samen met een vriendin een weekend naar Texel. Ik ben hier 1 keer eerder geweest en omdat het haar absolute favoriete plek in Nederland is, laat ik me door haar verrassen. Samen met mijn vriend ga ik nog naar Macedonië en gaan we terug naar India. Hier gaan we hopelijk weer een tijger in het wild spotten.

interview met reisblogger Sigrid van My travel secretJungle trekking op Sumatra

Wat zijn je favoriete websites en (reis)blogs?
Ik moet bekennen dat ik naast mijn werk, het bloggen en me voorbereiden op mijn volgende reis, amper tijd heb om andere blogs te lezen. Meestal probeer ik een paar uur in de maand in te lassen om internet op te duiken en bij te gaan lezen. Een paar Nederlandse blogs die ik dan altijd even check zijn die van Karlijn Travels, Reisjunk, Food and Flip Flops, Vive le Voyage en Travel Create Repeat, maar ik check ook een enkele Engelstalige blogs zoals Alex in Wanderland, Global Gallivanting, Authentic Chica en Heart my Backpack. Verder ben ik verslaafd aan Instagram en kan ik ook niet zonder Tripadvisor.

Je hebt meer dan 57.000 (!) volgers op Instagram. Wat is je geheim en wil je het hier delen? ;-)
Instagram is bij mij een geval apart. Een kleine 2 jaar geleden ben ik er mee begonnen en na een jaar begon dit ineens ontzettend hard te groeien. Een geheim heb ik niet. Ik deel zo veel mogelijk tips op het gebied van Instagram via mijn blog. Mijn belangrijkste tip is dat je Instagram echt moet zien als SOCIAAL medium. Veel mensen denken dat het een kwestie is van een foto posten en klaar, maar dat is zeker niet het geval. Wil jij ook groeien op Instagram, dan zul je je sociaal op moeten stellen en moeten communiceren met jouw volgers, en zul je ook af en toe een like of reactie bij iemand anders achter moeten laten, anders gaat het niet werken.

Op de hoogte blijven? Volg Sigrid dan via haar reisblog My Travel Secret, Instagram, Facebook, Pinterest en [Twitter](https://twitter.com/MyTravelSecret)._