Zakynthos is misschien wel het mooiste eiland van de Ionische Archipel. Niet voor niets wordt het ook wel Il fiore di Levante genoemd, ofwel: de bloem van de Levant. De schitterende baaien, bosrijke heuvels en eeuwenoude olijfgaarden maken van dit Griekse eiland de perfecte bestemming voor natuurliefhebbers.

HET GROENE HART

Bergen en dorpen

Het hart van Zakynthos wordt gevormd door het Oros Vrachionas-gebergte. Kriskras door de ruige vlakte lopen eeuwenoude geitenpaden, die populair zijn bij wandelaars. Vanuit de bergdorpen Loucha en Gyri voeren routes naar het hoogste punt van het eiland. Op 756 meter hoogte heb je een adembenemend uitzicht op de met bloemen bedekte heuvels. Op heldere dagen zie je in de verte de zee. De klim naar de top is niet heel steil, dus voor iedereen goed te doen. Maak in het dorp Gyri een wandeling door de pittoreske steegjes. Voor een hapje en drankje strijk je neer bij de enige, niet-te-missen taverne van het dorp.

greece-1660501_1920.jpgDe blauwe grotten (Foto: Pixabay)

Wandelen door olijfgaarden

Reis je vanaf Vrachionas loodrecht naar het zuiden, dan kom je uit bij Agalas. Dit kleine bergdorp, aan de westkust van het eiland, is omgeven door pijnbomen en oude olijfgaarden. Wandelend door dit wondermooie gebied kun je slangen, hagedissen, vlinders en zeldzame libellen tegenkomen. Nog verder naar het zuiden, op de westelijke kaap van de baai van Laganas, ligt het traditionele bergdorp Keri. Door de heuvels rondom het dorp lopen prachtige wandelroutes. Vanaf de steile rotsen heb je wijds uitzicht op de zonovergoten Ionische zee. In het dorp zijn een aantal goede tavernes, zoals het Lighthouse Restaurant (1).

Het ruige noorden

Over het noorden van Zakynthos waait altijd een stevige bries. Dit heeft ervoor gezorgd dat het landschap hier veel kaler is, maar niet minder mooi. Je kunt er eindeloos wandelen door de met mos, bloemen en laag struikgewas begroeide heuvels. Hier groeit een zeldzame plantensoort die net is ontdekt, en wordt onderzocht door de universiteit van Athene. Het lijkt erop dat deze plant nergens anders in de wereld groeit. De hoge, noordelijke kalksteenkliffen geven een prachtig uitzicht over zee. Het hoogste punt is bij de vuurtoren van Skinari. Bezoek ook het pittoreske vissersdorp Agios Nikolaos. Proef er bij het knusse restaurant La Storia (2) de heerlijke mezze's, (tzatziki, bruchettes en auberginerolletjes), terwijl je de zon in de baai ziet zakken.

DE AZUURBLAUWE ZEE

Blauwtje lopen

Ben je in het noorden van Zakynthos, dan mag een boottocht naar Skinári Cape niet ontbreken. Hier kun je de beroemde Blauwe Grotten bezichtigen. Als je het fenomeen van de Blauwe grotten letterlijk wilt ervaren, plons dan in het uitnodigende, kraakheldere water. Je huid kleurt tijdens deze duik blauw! Dit is natuurlijk optisch bedrog, en verdwijnt op het moment dat je weer uit het water komt. Tijdens een Skinari lighthouse boat trip (3) pak je ook de Windmolen van Potamitis, Shipwreck beach (Navagio), en de Vuurtoren van Skinaris mee.

0_151523195.jpgFoto: Shutterstock

Geen gekkigheid op Gerakas

De populairste plek van het eiland is de baai van Laganas, die tussen de twee zuidelijke landtongen in ligt. Het heeft een breed, mooi zandstrand en je vindt er verkoeling in het kraakheldere water. Niet alleen mensen komen er graag. De baai is beroemd omdat de Caretta Caretta-schildpadden er hun eieren leggen. Het strand van Gerakas ligt aan het oostelijke uiteinde van de baai, op het schiereiland Vassilikos. Het is een van de mooiste en langste zandstranden van het eiland. Omdat de schildpadjes het hier erg fijn vinden, vind je er geen bars en discotheken. Je kunt er overdag heerlijk luieren, zwemmen en over het strand slenteren. Na zonsondergang is de toegang verboden. De schildpadden komen 's nachts aan land om hun eieren te leggen, en ook de nesten komen in het donker uit.

Zwemmen en zonnen

Een geweldige dagtrip vanaf Laganas is een boottocht naar het eiland Marathonisi, dat schildpaddeneiland betekent. Tientallen operators in de stad bieden de trip aan. Ook hier leggen schildpadjes hun eieren, maar je kunt er overdag heerlijk zwemmen en zonnen. Het is ook een erg mooie locatie om te snorkelen. Het zand is spierwit en er zwemmen veel kleurrijke vissen rondom het eiland. Tip: neem waterschoenen mee, er piepen onderwater veel scherpe stukken rots door het zand.

Oude schildpad

De waterschildpad Caretta Caretta is mateloos populair bij toeristen. Het schattige beestje ontbreekt vrijwel nooit op vakantiefoto's van het eiland. Sinds de prehistorie, ongeveer 60 miljoen jaar geleden, zijn ze vrijwel niet veranderd! Op een aantal stranden kruipen ze 's nachts aan land om hun eieren te leggen. Het warme zand is de perfecte broedplaats, zodat babyschildpadjes al snel uit de eieren tevoorschijn komen. Bij de geboorte zijn ze amper 5 centimeter lang en wegen ze nog geen 20 gram. De Caretta Caretta wordt gemiddeld 65 (!) jaar oud. In het Zakynthos Turtle Rescue Center (5) kom je alles te weten over de beestjes en zetten vrijwilligers zich in om gewonde diertjes te verzorgen.

Eten en drinken

In de Griekse keuken zijn mediterrane kruiden, granen, wijn, vis en diverse vleessoorten, waaronder konijn, lam en varken, populair. Andere, typisch Griekse ingrediënten zijn kaas, aubergine, courgette en yoghurt. Prosilio Zakynthos (4) wordt wel het beste restaurant van Zakynthos genoemd.

Vliegen & overnachten

Vanuit Nederland vlieg je in ca. 3 uur naar Zakynthos. Langs de baai van Laganas vind je fijne hotels meteen aan het strand. Aan de noordoostkant van het eiland kun je heerlijk slapen in Zakynthos-stad.

Top 3 natuurwandelingen op Zakynthos

Exo Hora. De 17e-eeuwse kerk van Agios Nikolaos in het dorp Exo Hora, aan de westkant van het eiland, is het startpunt van veel mooie wandelroutes.

Vassilikos. Vanaf het dorp Vassilikos, op de oostelijke landtong, leiden veel paden naar het schildpaddenstrand Daphni.

Gerakas. Het Zakynthos Turtle Rescue Center is het startpunt van prachtige wandelroutes door de heuvels van Gerakas.

Contacten

  1. Lighthouse Restaurant: Keri Village 29100, Zakynthos, +30 2695043384
  2. La Storia: Agios Nikolaos 29091, Zakynthos, +30 2695031635
  3. Skinari lighthouse boot trip: Agios Nikolaos 29100, Zakynthos, +30 2695031132
  4. Prosilio Zakynthos: A. Panton & 15, A. Latta str., Zakynthos-stad 29100, Zakynthos
  5. Zakynthos Turtle Rescue Center: Vasilikos, Zakynthos, +30 08717115065