In het dagelijks leven staat reisblogger Jenny voor de klas en elke schoolvakantie grijpt ze aan om op reis te gaan. Ondertussen heeft Jenny al meer dan zestig landen bezocht. Sommige landen zelfs meerdere keren, zoals Indonesië, waar ze komende zomer voor de twaalfde keer naar toe zal gaan. Haar blog 'Ik Reis' bestond al toen het woord 'blog' nog uitgevonden moest worden. Een interview met een reisverslaafde over bloggen, reizen en fotografie.

Iguazu in Argentinië

Wie ben je en waarom reis je zo graag?
Hallo, mijn naam is Jenny. Ik ben 37 jaar en ik ben verslaafd aan reizen. En ik ben niet van plan om af te kicken! Reizen betekent voor mij vrijheid. Het loslaten van het dagelijkse ritme, nieuwe plekken ontdekken en kennismaken met andere culturen. De mensen in een land maken mijn reizen compleet. Reizen betekent voor mij genieten - al zijn er soms ook mindere momenten op reis.

Wanneer ben je begonnen met je blog en waarom?
Mijn blog bestaat nu 12,5 jaar. Toen ik begon bestond het begrip 'blog' nog niet eens! Ik wilde verslagen van mijn reizen delen en andere mensen inspireren. De geboorte van een website met persoonlijke ervaringen en tips voor diverse bestemmingen. Inmiddels is Ik Reis gegroeid en biedt mijn site meer dan 'Jenny's Reisverhalen'. Mensen inspireren wil ik nog steeds, maar niet alleen meer door middel van reisverslagen. 'Fotografie' en 'Going Local' nemen een steeds prominentere plek in op Ik Reis, al blijf ik ook schrijven over bekende en minder bekende plekjes.

Ik wil een bestemming tot leven laten komen door middel van film en foto's. Ik wil beelden van een bestemming delen en mensen stimuleren om zélf hun fotografiekunsten naar een hoger niveau te tillen: op Ik Reis deel ik bijvoorbeeld tips voor nachtfotografie of portretfotografie. Een kiekje maken kan iedereen, maar mooie herinneringen wil je toch mooi vast leggen?

Papua, Indonesië Papua, Indonesië

Waar houd je je - naast bloggen en reizen - nog meer mee bezig?
Ik ga iedere week wel even met de camera op pad, fotografie vind ik heerlijk. Het dwingt me te kijken naar mooie en bijzondere dingen om me heen, die ik in de haast van alledag soms dreig te missen. Daarnaast sta ik voor de klas. Een veeleisende baan, maar ook een baan die veel voldoening geeft. Plus een baan die geld in het laatje brengt om van te kunnen reizen: net als veel andere reisbloggers betaal ik het grootste deel van mijn reizen zelf.

Je hebt al meer dan 60 landen bezocht. Wat is je favoriete bestemming, en waarom?
Indonesië is zonder twijfel mijn favoriete bestemming! De veelzijdigheid van het land, de prachtige natuur, het lekkere eten en de andere mensen. Deze zomer ga ik voor de twaalfde keer naar Indonesië en ik weet nu al dat ik niet alle dingen kan gaan zien die ik eigenlijk zou willen zien. Ach, ik vind het niet heel erg om wéér niet alles te kunnen zien. Zo blijf ik dingen houden om van te dromen en heb ik een goede reden om terug te keren.

Reisblogger Jenny in Iran In Iran

Je komt graag in contact met de lokale bevolking ('going local'). Hoe breng je dat in de praktijk tijdens je reizen?
Haha, grappige vraag! Er zijn tegenwoordig steeds meer (lokale) reisbureautjes die excursies aanbieden in de trant van 'op stap met een local'. Hoewel ik de meeste initiatieven heel leuk vind klinken heb ik nog bijna nooit zo'n excursie geboekt. Mijn ontmoetingen vinden meestal ongepland plaats. Een ceremonie op Bali waar je bij mag zijn, een lunch bij mensen in Syrië, op de thee in een eeuwenoud fort in Iran. Die spontane ontmoetingen vind ik vaak het meest bijzonder en door langzaam te reizen en niet al te veel vooraf te plannen kan ik daar de tijd voor nemen. Heerlijk vind ik dat.

Wat was je meest bijzondere ontmoeting op reis tot nu toe?
De meest bijzondere is de ontmoeting met mijn Balinese moeder tien jaar geleden. Voor een Nederlandse stichting nam ik een kijkje in een dorp waar een lokaal vrijwilligersproject liep. Ik voelde me zo welkom dat ik meteen besloot daar zélf vrijwilligerswerk te gaan doen. In eerste instantie een week, maar al snel boekte ik een ticket om later dat jaar langer als docent Engels aan de slag te gaan. Nog altijd bezoek ik het dorp wanneer ik op Bali ben en mijn moeder daar (net als haar kinderen en kleinkinderen) is voor mij een reden om keer op keer weer naar Bali terug te keren. Bali is echt mijn tweede thuis.

Reisblogger Jenny in Indonesië

Welke bestemmingen staan er op de planning voor 2016?
Ik ben mijn jaar begonnen in Istanbul. Dat was beslist niet de bedoeling, maar tijdens een tussenlanding vanuit Iran strandde ik in Turkije. Volgende maand ga ik met mijn moeder voor een korte stedentrip naar Valencia en in mei ga ik met een vriend naar Albanië. Voor de zomer staan Seoul, Kuala Lumpur en Indonesië op de planning. Daarnaast heb ik nog niet zo veel gepland. Ik wil beslist nog naar Berlijn en een paar keer naar Zeeland (om te duiken), maar dat staat nog niet vast. 'Verre' reizen plan ik vaak vooruit omdat anders de tickets in de schoolvakantie onbetaalbaar zijn, maar korte trips zijn meestal spontaan.

Fotografie is een belangrijk onderwerp op je blog. Wat vind je zelf de mooiste foto die je tijdens een reis hebt gemaakt?
Ik heb zoveel foto's gemaakt dat ik het lastig vind om te kiezen. Ik kies daarom een recente foto uit Iran waar ik erg blij mee ben. De foto is gemaakt in het sprookjesachtige Esfahan.

Esfahan in Iran

Wat zijn je favoriete websites en (reis)blogs?
Er zijn verschillende websites en reisblogs waar ik regelmatig op kijk. Lastig om te moeten kiezen! Als ik er toch twee zou moeten noemen kies ik voor Karlijn Travels vanwege haar prachtige verslagen van haar recente wereldreis en voor Expeditie Aardbol vanwege Stephanie's mooie ontmoetingen en praktische tips.

Jij bent een ervaren blogger. Heb je tips voor beginnende reisbloggers?
Doe gewoon je ding en laat je niet gek maken. Er zijn zoveel (beginnende) bloggers die denken dat bloggen 'moeten' is. Dat je iedere dag een blog moet publiceren voor je lezers (welke lezers?!). Dat bloggen om SEO en gratis reizen draait. Mensen leggen de lat hoog en verliezen het plezier in bloggen. Zo zonde. Ik geef toe: er zijn Nederlandse reisblogs die meer bezoekers trekken dan de mijne. Er zijn bloggers die meer persreizen maken dan ik. Maar ik doe wat ik leuk vind en ik ben trots op wat ik doe. Dat is voor mij het belangrijkste.

Op de hoogte blijven? Volg Jenny dan via haar blog Ik Reis, Facebook, Twitter, Instagram en Google+.