Reisblogger Naline begon tijdens haar afstuderen met online reismagazine Stop and Stare. Nu schrijft er een team van 20 reizigers voor deze website. Naline is een voorstander van duurzaam toerisme en brengt dit tijdens haar eigen reizen zoveel mogelijk in de praktijk. En hoe mooi ze reizen ook vindt, Nederland vindt ze nog altijd het allermooist.

Wie ben je en waarom reis je zo graag?
Ik ben Naline, 26 jaar en al zo lang als ik me kan herinneren besmet met het reisvirus. Reizen is voor mij ultieme vrijheid. Het leven ervaren op andere plekken in de wereld vind ik het mooiste wat er is. Ik reis dan ook graag lang en ver, om een bestemming echt te leren kennen. Maar stiekem kan ik minstens zo genieten van een weekendje weg in Nederland.

Olite, Navarra in Spanje Olite, Navarra in Spanje

Je bent de eigenaar en hoofdredacteur van Stopandstare.nl. Wanneer ben je begonnen met dit reisblog, en waarom?
Tijdens mijn afstuderen ben ik er mee begonnen. Ik wist niet wat ik wilde, maar het stond vast dat het iets met reizen en schrijven te maken zou hebben. Een online reismagazine opzetten leek me niet alleen heel leuk, maar ook een waardevolle ervaring. In het begin heeft het op een laag pitje gestaan, eerst naast mijn studie en later naast mijn fulltime baan bij 3 op Reis. Pas in de zomer van 2014 heb ik besloten om er helemaal voor te gaan. Het is zo tof om te kunnen delen wat je meemaakt op reis en om anderen te helpen het meeste uit hun reis te halen. Dat ik met de site inmiddels een grote groep reizigers bereik vind ik fantastisch.

Je schrijft met een heel team voor de website. Hoe groot is dit team en waarom heb je hiervoor gekozen?
We hebben momenteel zo'n 20 schrijvers. Stop and Stare is geen persoonlijk reisblog maar een platform. Ik vind het daarom belangrijk dat er content over een groot aantal bestemmingen beschikbaar is. Zelf reis ik het liefst zo veel mogelijk, maar in m'n eentje zie ik lang niet genoeg. Er is nog zoveel meer moois! Door met een heel team te werken kunnen we over enorm veel plekken schrijven uit eigen ervaring. Bovendien is het onwijs leuk om elkaar te inspireren en samen iets moois neer te zetten!

Grens Laos en Thailand Bij de grens tussen Laos en Thailand

Waar houd je je - naast bloggen en reizen - nog meer mee bezig?
Het heeft toch allemaal wel veel met die twee te maken. Ik hou van fotografie en vreemde talen en vind het heerlijk om me daarin te verdiepen en nieuwe dingen te leren. En sinds kort heb ik er een nieuwe 'hobby' bij: websites bouwen. Naast Stop and Stare ga ik namelijk een persoonlijk Travel & Lifestyle blog opzetten, straks te zien op naline.nl. Ik ben helemaal niet handig met dat soort dingen en vraag me regelmatig af waar ik aan begonnen ben. Maar het is een mooie en super leerzame uitdaging!

Je bent fan van duurzaam toerisme. Hoe breng je dat in de praktijk als je zelf op reis bent?
Ik zoek sowieso altijd lokale en kleinschalige adresjes uit. Van een massale hotelketen (hoe luxe dan ook) word ik niet heel blij, geef mij maar een homestay of knusse B&B. Dat geldt ook voor restaurantjes en winkels. Contact met de lokale bevolking vind ik het leukste aspect van een reis, zo kom je er ook achter hoe je iets terug kan doen na een fijne reiservaring. Of dat nou is door die vriendelijke gids extra fooi te geven of door je souvenirs bij een piepklein winkeltje kopen waar het geld direct naar de eigenaar gaat. Bewust reizen is waar het voor mij en ook op Stop and Stare om draait. Raas niet voorbij aan al het moois, maar neem de tijd om te ontdekken waar je bent. Toerisme kan hele mooie dingen betekenen voor een plek, maar ook heel veel schade aanrichten. Het minste wat je als reiziger kan doen is stilstaan bij de impact die jouw bezoek heeft op de omgeving en de lokale bevolking, daardoor ga je vanzelf vriendelijker reizen.

Reisblogger Naline in<figcaption>Battambang, Cambodja</figcaption> Battambang, Cambodja

Op de website staat dat jij Nederland 'stiekem het allermooist' vindt. Wat vind je zo mooi aan Nederland?
Nederland is en blijft voor mij echt thuis. En hoeveel ik ook van reizen houd, van thuiskomen geniet ik altijd. Reizen maakt me intens gelukkig maar ook onrustig; even genieten van het bekende leven thuis is dan heel waardevol. Daarnaast is Nederland gewoon prachtig en zijn er nog zoveel plekken die ik niet goed ken. Zo heb ik van de Waddeneilanden alleen Texel nog maar gezien en ben ik zelfs nog nooit echt in Friesland geweest! Ik blijf in de zomer dan ook het liefst in Nederland. Lekker de auto pakken, tent achterin en genieten van al het moois dat we zo dicht bij huis hebben.

Wat was je meest bijzondere reiservaring tot nu toe?
Dat is een lastige. In 2010 ging ik voor 7 maanden naar Australië, voor het eerst alleen op reis en dus heel bijzonder (en zo'n prachtig land!). Maar ook mijn eerste keer in Azië, en dan met name Laos, vond ik heel bijzonder. Voor het eerst echt een andere cultuur ervaren, geconfronteerd worden met armoede en erachter komen waartoe je in staat bent als je in je eentje in een totaal vreemd land bent. Ook al zoiets moois aan reizen!

Hluhluwe Game Reserve Zuid-Afrika Hluhluwe Game Reserve in Zuid-Afrika

Welke bestemmingen staan er op je bucketlist?
Oh zoveel! IJsland absoluut. En Abu Dhabi, met name omdat Dubai me helemaal niet heeft gegrepen en ik nu onwijs benieuwd ben naar deze buur-emiraat. En Zuid-Afrika; daar ben ik dit jaar voor het eerst geweest en dat smaakte naar meer. Maar ook naar veel Oost-Europese landen ben ik nieuwsgierig, Bulgarije bijvoorbeeld, of Servië en Slovenië. Aan bucketlist-materiaal geen gebrek!

Welke drie dingen heb je altijd bij je op reis?
Naast alle voor de hand liggende dingen, is dat toch wel mijn telefoon. Niet zozeer voor internet of bellen, maar om te fotograferen. Ik sleep altijd een spiegelreflexcamera mee, maar vind een telefoon uiteindelijk zoveel handzamer en sneller. Ook onmisbaar: een goed boek. Ik neem er altijd maar eentje mee en ruil hem daarna in accommodaties of kleine winkeltjes om voor een nieuwe. Heerlijk om je onderweg, op het strand of in een parkje even helemaal te verliezen in een verhaal. Als ik ga backpacken zit er ook standaard een sarong in. Ik vind het briljante dingen. Niet alleen om te gebruiken als strandlaken of kledingstuk, maar vooral als kussensloop of dekentje. Ik heb al in heel wat vieze nachtbussen of hostels geslapen waarin ik dat stukje stof enorm dankbaar was.

Coasteering Ierland Coasteering in Ierland

Wat zijn je favoriete websites en (reis)blogs?
Het is geen ideale eigenschap als blogger, maar ik ben het liefst zo min mogelijk online. Als ik niet aan het werk ben dan gaat mijn laptop uit het zicht, net als mijn telefoon (al zou ik dat laatste vaker moeten doen!). Veel websites bezoek ik dan ook niet. Maar mooie dingen zie ik natuurlijk genoeg voorbij komen. Qua reisblogs vind ik Whatabouther erg goed. Laura vertelt prachtig en heel eigen. Dat vind ik mooi. Daarnaast lees ik regelmatig met bewondering de verhalen van Talita Kalloe op haar website Zegmaarjij.com. Zij richt zich op bijzondere en eerlijke winkelconcepten en deelt de verhalen die daarachter schuilgaan.

Jij bent een ervaren blogger. Heb je tips voor beginnende reisbloggers?
Hou vol! Echt, je moet een lange adem hebben als je er serieus werk van wil maken. Ik ben inmiddels drie jaar en ontelbaar veel uur verder en dat moet je het wel waard vinden. Ik doe het gelukkig met heel veel plezier en dan kan ik het absoluut aanraden. Denk daarnaast goed na over wat je wilt vertellen en hoe. Er zijn al zo ontzettend veel reiswebsites. Het helpt enorm als je een duidelijke identiteit vindt of een niche aanspreekt. Als dat je lukt is het fantastisch. Van je hobby je werk kunnen maken, dat is toch het mooiste wat er is?

Op de hoogte blijven? Volg Naline dan via reismagazine Stop and Stare, Twitter, Facebook, Pinterest en Instagram.