Boedapest, de hoofdstad van Hongarije, ontstond in 1873, door de vereniging van Boeda en Óbuda op de westelijke oever van de Donau met de plaats Pest op de oostelijke oever van de rivier. Boeda ligt genesteld in de bergen aan de westelijke oever van de Donau. Je vindt er veel overheidsgebouwen, villa's van grondbezitters en een prachtig paleis. Pest ligt op een open vlakte ten oosten van de Donau en is van oudsher een commercieel en industrieel centrum. Tegenwoordig is de grootste stad van Hongarije een belangrijke verkeersader en een belangrijk centrum voor industrieën op het gebied van textiel, technologie en elektronica. Bovendien is de stad een belangrijk cultureel en educatief centrum.


Deze video is geproduceerd door Framfilm.

Hieronder staan een aantal van de topattracties die in de video voorbijkomen. Kun jij ze allemaal aanwijzen?

Het Vissersbastion ♦ (0:02)

Het Vissersbastion is gebouwd ter ere van een vissersgilde dat tijdens de Middeleeuwen dit deel van de stadsmuren moest beschermen. Tegenwoordig is het gebouw, met zijn prachtige architectuur en schilderachtige ligging op de Burchtheuvel van Boedapest, een populaire uitkijkpost.

Het Hongaarse Parlementsgebouw ♦ (0:06)

Het Hongaarse Parlementsgebouw is in dezelfde neogotische stijl gebouw als het Engelse Palace of Westminster en is het op twee na grootste parlementsgebouw ter wereld. In dit gebouw bevinden zich tevens de Hongaarse kroonjuwelen en je kunt het gebouw bezoeken wanneer het parlement niet bijeen is.

budapest-city-2.jpg

De Kettingbrug ♦ (0:17)

De Kettingbrug was de eerste blijvende verbinding tussen Boeda en Pest. Tegen de tijd dat de brug klaar was, werd het beschouwd als een van de wereldwonderen. De brug werd in 1849 geopend.

De Sint-Stefanusbasiliek ♦ (0:22)

De Sint-Stefanusbasiliek is de grootste kerk van Boedapest. De bouw heeft meer dan 50 jaar in beslag genomen. Binnen kun je prachtige mozaïeken bekijken onder de indrukwekkende koepel. Er is bovendien een uitkijkpunt dat voor bezoekers toegankelijk is.

De Burcht en Burchtheuvel van Boedapest ♦ (0:30)

Deze plek staat genoteerd op de Werelderfgoedlijst en met zijn kolossale gebouwen neemt dit complex een dominante positie in de stad in. Een wandeling door de straten met een bezoek aan het prachtige gebouw en de Matthiaskerk in het Burchtdistrict, kosten je al snel een hele dag.

budapest-city.jpg

Het Heldenplein ♦ (1:10)

Het Heldenplein van Boedapest en het Millenniummonument zijn in 1896 aangelegd ter nagedachtenis aan de 1000-jarige geschiedenis van de Hongaren. Op dit grootste en indrukwekkendste plein van de stad vind je veel belangrijke musea.

Wil je de geweldige, historische stad Boedapest ook bezoeken? Wij hebben een paar mooie aanbiedingen voor je.