Reisblogger Yvonne vertrok in 2010 naar China om daar een half jaar Engelse les te geven en door Azië te reizen. Maar het liep anders: China beviel goed en ze ontmoette er haar Amerikaanse vriend. Ondertussen woont ze er al vijf jaar. Op haar blog GoYvon houdt ze je op de hoogte van haar leven in China en van de reizen die ze maakt. Benieuwd naar wat haar het meest heeft verrast aan het leven in China? Je leest het in dit interview!

DSC_0372-nb

Waarom reis je zo graag?
Door te reizen leer ik andere culturen, tradities en mensen kennen. De wereld is groter dan Nederland alleen en door te reizen leer ik de wereld elke keer weer wat beter kennen. Ze is zo mooi! Daarnaast speelt ook het gevoel van vrijheid een grote rol, kunnen gaan en staan waar ik wil.

Wanneer ben je begonnen met je blog GoYvon, en waarom?
In april 2012 heb ik het domein aangeschaft, maar pas een jaar later ben ik echt actief gaan bloggen op deze plek. Ik blog al (onder verschillende namen) sinds 2007 en vond het wel eens tijd worden voor een eigen domein. GoYvon is om diverse redenen ontstaan. Zo was mijn blog op een gratis platform niet meer voldoende en ik wilde graag een aparte reissite naast mijn persoonlijke blog dat ik toen had. Een plek om mijn reisverhalen te delen en een plek om mensen te vertellen over het werken en leven in China.

2015-05-31 14.16.38-nb

Waar houd je je - naast bloggen en reizen - nog meer mee bezig?
In het dagelijkse leven studeer ik 'Chinese as a second language' aan de Communication University of China in Beijing. In september begin ik aan mijn tweede semester om mijn Chinees naar een nog hoger niveau te tillen, in de hoop dat het begin 2016 goed genoeg is om als skill in te zetten bij een nieuwe baan. Daarnaast ben ik dol op eten (Beijing is daar een perfecte plek voor) en lezen. Verder probeer ik meer te leren over fotografie, daarvoor (én omdat het gewoon leuk is) ga ik soms op pad met een groep mensen hier in Beijing die zichzelf de igersbeijing noemen.

Je woont al een paar jaar in China. Hoe is dat zo gekomen?
In augustus vier(de) ik mijn 5-jarig jubileum. In 2010 vertrok ik naar China met het plan om daar een semester lang Engelse les te geven en om vervolgens door Zuidoost-Azië te gaan reizen. China beviel echter zo goed dat ik besloot te blijven. Oké, ik moet toegeven dat het niet alleen vanwege China was. Ik ontmoette er ook mijn vriend, met wie ik volgend jaar ga trouwen.

nb

Wat heeft je het meest verrast aan het leven in China, en waar moest je het meest aan wennen?
Voor ik naar China kwam was ik al twee keer eerder in Azië geweest. Tijdens die reizen sloot ik dit continent in mijn hart, maar China hoorde daar niet bij. Ik had een bepaald beeld van het land en het trok me niet. Toen ik uiteindelijk toch besloot er naar toe te gaan en er ging wonen, realiseerde ik me langzaam dat mijn beeldvorming op veel vlakken niet klopte. Natuurlijk gebeuren hier dingen die, in onze westerse ogen, niet kunnen, maar in het dagelijkse leven merk ik daar weinig van. Dat heeft me het meest verrast, dat China zo anders is dan hoe ik het in mijn hoofd had bedacht.

Het meest moest ik wennen aan de details en de gebruiken waar ik dagelijks mee te maken heb. Denk bijvoorbeeld aan het instappen van de metro of bus, het oversteken van de straat (waarom stopt er niemand voor het zebrapad) en het staren (wauw, zij is lang!). Dit ervaar ik dagelijks en hoewel ik er over het algemeen goed mee overweg kan, heb ik ook dagen waarop ik er helemaal gek van word.

Wat mis je het meest uit Nederland?
Familie en vrienden. Dat ik niet even zomaar bij iemand langs kan gaan voor een kopje koffie of voor een goed gesprek. Het afgelopen jaar is niet makkelijk geweest en dan merk ik pas goed hoe vervelend het is dat ik zo ver weg woon. En haring. Haring mis is soms ook, haha!

Wat was je meest bijzondere reiservaring tot nu toe?
Sinds ik in China woon heb ik al veel van Azië mogen zien; het is zo'n centraal gelegen land. Het is lastig kiezen! Ik vond mijn tocht door de Gobiwoestijn in Binnen-Mongolië heel bijzonder, net als mijn meest recente reis naar Japan. Dat was óók een geweldige reis.

Yvonne in Binnen-Mongolië Yvonne in Binnen-Mongolië

Welke bestemmingen staan er op je bucketlist?
Ik wil al heel lang heel graag naar Angkor Wat in Cambodja en het lijkt me geweldig om met de trein vanuit Beijing naar Europa te reizen. In China wil ik al jaren lang naar het Harbin Ice Festival en dat moet er deze editie (in januari) toch écht van komen! Deze drie bestemmingen / reizen staan toch wel bovenaan mijn lijstje.

Welke drie dingen heb je altijd bij je op reis?
Als eerste mijn fotocamera. Foto's helpen me de herinneringen levend te houden en ik deel ze natuurlijk via GoYvon om anderen te inspireren ook op reis te gaan. Verder neem ik altijd een notitieboekje mee. Daarin schrijf ik hersenspinsels op, maar houd ik ook uitgaven bij én krabbel ik ideeën voor op de site. Als laatste ga ik niet op reis zonder mijn e-reader. Ik houd ontzettend van lezen en dat doe ik dan ook graag op de dagen dat ik onderweg ben en urenlang in een trein, bus of vliegtuig zit.

P1020680-nb

Wat zijn je favoriete websites en (reis)blogs?
Er zijn er een aantal die ik actief volg. Sommige bloggers 'ken' ik al jaren, al van ver voor GoYvon, maar we zijn elkaar altijd blijven volgen. Onder mijn favorieten bevinden zich reisblogs, maar ik lees ook de blogs van een jonge moeder, volg de persoonlijke updates van een beautyblogger en een anonieme doktersassistente met een geweldig gevoel voor humor.

Heb je tips voor mensen die op reis gaan naar China? Wat zijn do's & don'ts, en waar moeten ze absoluut naar toe?
Laat je niet tegenhouden door de angst van een eventuele taalbarrière als je er over denkt naar China te komen. Mensen zijn behulpzaam en met handen en voeten kom je een heel eind. Bereid je goed voor, lees je in, zodat je enigszins voorbereid bent op de cultuurschok die je ongetwijfeld gaat krijgen. Als je naar China komt mag je de Chinese Muur absoluut niet missen, maar ook de uitlopers van Tibet, de graslanden van Binnen-Mongolië en de rijstvelden zijn absoluut de moeite van het bezoeken waard.

Op de hoogte blijven? Volg Yvonne dan via haar blog, Twitter, Facebook, Instagram, Pinterest en YouTube.