Maleisië is verdeeld in een schiereiland in het westen en een deel van het eiland Borneo in het oosten. Met zijn prachtige kusten en aangename temperaturen is het land een heerlijke strandbestemming. Maar ook liefhebbers van lokale tradities hebben in Maleisië een onvergetelijke vakantie. Officieel is het land islamitisch, maar de bevolking is een smeltkroes van religieuze en etnische achtergronden. Ongeveer 60% is moslim, bijna 20% is boeddhist, 10% is christen en iets meer dan 6% is hindoe. Dat is geweldig voor cultuurliefhebbers, want je kunt in Maleisië veel prachtige religieuze gebouwen bezoeken en lokale ambachten en gebruiken ontdekken.

RELIGIEUZE CULTUREN

De mooiste moskee

De grootste en mooiste moskee van het land is de Sultan Salahuddin Abdul Aziz Moskee (1) in Shah Alam. Vanwege de prachtige zilver met blauwe koepel en minaretten wordt 'ie ook wel de Blauwe Moskee genoemd. De toegang is gratis en je kunt er schitterende korangraveringen en islamitische kunst bekijken. Vlak in de buurt is het koffietentje Old Town White Coffee (2), waar je bijvoorbeeld een heerlijke Hazelnut-white, of andere lekkere koffies kunt scoren.

Verborgen hindoetempels

De Batu Caves (3) is een serie hindoetempels ten noorden van Kuala Lumpur. Ze zijn gebouwd in kalksteengrotten en een absolute aanrader voor liefhebbers van architectuur en religieuze gebouwen. Je kunt hier indrukwekkende foto's maken van de verschillende tempelgebouwen en immense, kleurrijke beelden. Het is de moeite waard om je door een Engelstalige gids te laten rondleiden, vaak in gezelschap van (echte) brutale aapjes. Met een beetje geluk kun je getuige zijn van een van de vele ceremoniële diensten die er worden gehouden.

Malaysia_cultureandtradition_mosk_Flickr.jpgDetail van de indrukwekkende Sultan Salahuddin Abdul Aziz Moskee. Foto door taylorandayumi onder licentie CC BY 2.0

Helemaal zen

Maleisië kent veel mooie boeddhistische tempels, maar de belangrijkste, Cheng Hoon Teng (4), (Tempel van de Heldere Wolken), staat ten zuiden van Kuala Lumpur, in de stad Melaka. In 1801 werd begonnen met de bouw van de tempel die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. Alle delen van het complex zijn volgens feng shui-principe gebouwd en je kunt er prachtige, antieke beelden en schilderijen bekijken van mythische draken en historische gebeurtenissen. De tempel is open van 7:00 tot 19:00 uur. Een paar straatjes naar het zuiden vind je coffeeshop Calanthe Art Cafe (5), de gezelligste lunchplek van Melaka.

Oud-Hollands in Maleisië

Christ Church (6) staat midden op een gezellig druk plein, ook in de stad Melaka. De kerk werd in de achttiende eeuw gebouwd door Nederlandse kolonisten en is de oudste protestantse kerk in Maleisië. Overal in en om het mooi onderhouden gebouw staan bordjes met wetenswaardigheden. Zo is elke balk in de kerk gemaakt uit één boom. Er worden nog steeds missen gehouden en een deel van de kerk dient als museum.

Malaysia_cultureandtradition_carvings_Flickr.jpgPrachtig houtsnijwerk in Sarawak Cultural Village. Foto door William Ng onder licentie CC BY 2.0

OUDE TRADITIES

Binnen kijken

Sarawak is een Maleisische provincie aan de noordwestkust van Borneo. Op 35 km van de hoofdstad Kuching ligt de culturele parel Sarawak Cultural Village (7). In dit park hebben de belangrijkste traditionele etnische groepen van Maleisië zich gevestigd om helemaal volgens hun oude tradities te leven. Er worden shows met traditionele muziek en dans opgevoerd. Ook kun je dorpelingen aan het werk zien in oude ambachten als houtsnijden, weven en zilversmeden. Alle huizen zijn in traditionele stijl gebouwd en in sommige mag je binnen een kijkje nemen, als de bewoner je uitnodigt. Koop hier authentieke souvenirs en dompel je onder in de cultuur van Maleisië. Dagelijks geopend van 9:00 tot 17:00 uur. Toegang kost voor volwassenen € 18,50* en voor kinderen € 9*.

*Let op: Prijzen kunnen afwijken.

Get your batik here!

Batik betekent in het Javaans 'veel puntjes' en is een manier om lappen textiel te verven. Het staat ook voor de eeuwenoude kunstvorm van het maken van wandkleden. Er zijn gebatikte doeken gevonden in het Midden-Oosten, India en Centraal-Azië van meer dan 2000 jaar oud. Jadi Batek Gallery (8) in Kuala Lumpur is het grootste batikcentrum van Maleisië. Hier kun je ambachtslieden aan het werk zien, maar ook een snelcursus volgen om een meesterwerkje van eigen hand mee naar huis te kunnen nemen. In het winkeltje kun je de mooiste authentieke sjaals, wandkleden, schilderijen en zelfs gebatikt beddengoed kopen. De toegang is gratis en er lopen gidsen rond die je desgevraagd voor nop een rondleiding geven.

Maak je een lange reis en heb je nog wat tijd over? Breng dan ook een bezoek aan buurland Thailand voor nog meer fascinerende Aziatische cultuur en traditie.

Vliegen en overnachten

Boek een betaalbare vlucht via onze website. Zet koers naar Kuala Lumpur, Penang of Kuching (Sarawak).

Slaapplekken te over in Maleisië. Je vindt veel goede hotels in Kuala Lumpur, maar ook in kleinere steden als Melaka en Penang. Ook en op Borneo kun je heerlijk overnachten, onder andere in de provincie Sarawak.

Eten & drinken

Liefhebbers van de Aziatische keuken komen in Maleisië helemaal aan hun trekken. De kookkunst van de inheemse bevolking werd door immigratie vermengd met de Chinese, Indiase, Arabische, Portugese en Engelse keuken. Als ontbijt eten de Maleisiërs graag Yung Tau Foo: heldere soep met gevulde tahoe en groenten. Saté is ook een heel populair gerecht, waarvan er ontelbare varianten zijn. Satay Kambing is een lokale specialiteit met geitenvlees. Chong Choon Cafe op Borneo is er beroemd om.

Bijzondere gewoontes

In Maleisië staan reinheid en respectvolle omgang met anderen hoog in het vaandel. Sommige Maleisische beleefdheden zijn voor westerlingen erg ongebruikelijk. Met deze tips kom je een heel eind:

 • Wijs nooit iets aan met je wijsvinger, gebruik daarvoor je duim.
 • Raak nooit het hoofd van andere mensen aan. Het hoofd wordt als het meest reine deel van het lichaam gezien.
 • Doe je schoenen uit wanneer iemand je in huis uitnodigt.
 • Bedek je schouders en knieën wanneer je een moskee binnengaat.

Top 3 culturele evenementen in Maleisië

 1. Januari: Thaipusam, een hindoefestival in onder andere Kuala Lumpur, Putrajaya, Johor, Perak, Penang en Selangor.
 2. Juni: Gawai, feest met veel eten, dans en muziek van de inheemse volkeren op Borneo, om het einde van het rijstoogstseizoen te vieren.
 3. November: Deepavali, een vijfdaags festival van het licht, waarbij 's avonds op verschillende plaatsen lichtjes branden.

Contacten

 1. Sultan Salahuddin Abdul Aziz Moskee: Persiaran Masjid, 40000 Shah Alam
 2. Old Town White Coffee: Old Klang Road, Kuala Lumpur
 3. De Batu Caves: Sri Subramaniam Temple, Batu Caves 68100, +60 32287942
 4. Cheng Hoon Teng: 25, Jalan Tokong, 75200 Melaka
 5. Calanthe Art Café: 11, Jalan Hang Kasturi, 75250 Melaka, +60 62922960
 6. Christ Church: Gereja Christ, Jalan Gereja, 75000 Melaka
 7. Sarawak Cultural Village: Damai Beach Resort, 93762 Kuching, +60 82846411
 8. Jadi Batik Gallery: 30, Jalan Inai, Off Jalan Imbi, 55100 Kuala Lumpur, +60 321451133
 9. Chong Choon Café: 121, Jalan Abell, Section 3, 93100 Kuching, Sarawak