Jacomijn begon in 2014 met haar reisblog Safe and Healthy Travel. Zoals de naam al aangeeft, schrijft Jacomijn onder meer over reizen op een veilige en gezonde manier. Zelf reist ze het liefst alleen en maakt ze graag yogafoto's op bijzondere plekken overal ter wereld. In 2016 liep Jacomijn de pelgrimstocht Camino Frances. Een interview!

Jacomijn van Safe and Healthy Travel

Wie ben je en waarom reis je zo graag?
Ik ben Jacomijn Heupink en reis supergraag. :) In het dagelijkse leven in Nederland werk ik bij de politie. Dit vind ik echt een superbaan en ik word elke dag weer uitgedaagd om inventief te zijn. Deze uitdaging vind ik ook in het reizen. Ik ben gaan reizen omdat ik meer van de wereld wilde ervaren. Toen dit samen met anderen niet helemaal ging zoals ik dat zou willen, ben ik alleen gaan reizen. Sindsdien reis ik veel en maak ik zo nu en dan een wat langere reis. Ik wil heel graag ervaren hoe het is in andere landen en dat lukt mij niet op de vastgestelde rondreizen. Dus reis ik op de bonnefooi, boek ik een ticket en zie ik wel waar ik uitkom. Ik vind het een heerlijke manier van reizen!

Wanneer ben je begonnen met je blog Safe & Healthy Travel, en waarom?
Ik had voordat ik begon met mijn reisblog al een blog om gewoon de dagelijkse beslommeringen van een agent en mijn leven vast te leggen. Toen mijn leven meer om het reizen ging draaien, heb ik mijn blog omgetoverd naar een reisblog. In 2014 ben ik naar TBEX (Travel Bloggers Exchange) geweest en daarna heb ik de naam Safe and Healthy Travel gekocht. Ik reis natuurlijk veilig en doe dat op een gezonde manier. Ik hou van sporten en doe vaak yoga op locatie. :)

Jacomijn van Safe and Healthy TravelYoga in de woestijn

Waar houd je je - naast bloggen en reizen - nog meer mee bezig?
Sinds ik vorig jaar een pelgrimstocht, de Camino Frances, heb gelopen ben ik ook meer in Nederland gaan wandelen. De omgeving verkennen qua natuur en historie is echt super door middel van wandelen. Zo liep ik onlangs bij Bemmel op de oude defensiedijk die uit de Koude Oorlog stamt. Ik woon in Hellendoorn en fiets zo nu en dan mijn achtertuin in, de Sallandse Heuvelrug. Heerlijk mountainbiken in dat gebied! En uiteraard Yoga! Ik ben dat gaan doen nadat ik erg last kreeg van migraine, wat bleek te komen door een whiplash van 20 jaar daarvoor. Vroeger kenden ze dat nog niet zo. Door yoga te beoefenen hou ik mijn nek lekker vrij en voorkom ik hoofdpijn. En het levert ook nog eens superfoto's op!

In 2016 liep je de Camino Frances, een pelgrimsroute van ca. 800 kilometer naar Santiago de Compostella. Wat is je hiervan het meest bijgebleven?
Zoals eerder gezegd, reis ik veelal alleen. Ik begon dus ook alleen aan deze geweldige pelgrimstocht. Gelijk de eerste dag begon ik al met een superleuk Frans stel. Zij hebben mij goed de Pyreneeën over geholpen. De dag erop liep ik alleen, maar was mijn camera tijdelijk defect, en dus vroeg ik allerlei mensen om hulp. Ik loop nogal snel en dus haalde ik heel veel mensen in. Tijdens het avondeten, de pelgrimsmaaltijd die je gezamenlijk nuttigt, kwam ik in gesprek met een Canadees stel en met hen startte ik de volgende ochtend. Ik liep sneller, maar kwam hen door de dag heen elke keer weer tegen.

Jacomijn van Safe and Healthy Travel

Zo reis je dus alleen maar spreek je zoveel mensen, met hetzelfde doel. Elke dag kwam ik meer mensen tegen die ik ergens gesproken had en zo leer je je medepelgrims steeds beter kennen. En dit was nog maar in de eerste week. Ik heb 35 dagen gelopen en dus kun je je wel voorstellen hoeveel mensen je uiteindelijk leert kennen en waar je iets mee gedeeld hebt. Dit is wat mij het meest is bijgebleven. Dat je echt samen een soort tijdelijke gemeenschap bent die in beweging is en door het Spaanse landschap loopt. In elk dorp dat ik op een gegeven moment binnen kwam, zaten mensen op een terrasje die ik kende of waren mensen in de herberg ingecheckt die ik kende. Dat gaf echt zo'n goed gevoel, zo'n groot gevoel van saamhorigheid. Dat heb ik nog nooit ergens zo ervaren!

Wat was je meest bijzondere reiservaring tot nu toe?
Ik wil dan heel graag zeggen dat het die keer is dat ik de Orang Oetan zag op Sumatra of Borneo. Of dat het die keer was dat ik op een van de mooiste plekken ter wereld dook, Sipadan, en dat ik het gevoel had dat ik in een aquarium zat. Of die keer dat ik een tweedaagse hike in Myanmar deed en in een heel klein dorpje logeerde bij een lokale familie. Maar ook mijn eerste trip naar Vietnam, toen ik in Halong Bay vanuit mijn bed, dobberend in de baai, naar de volle maan keek en dus alle karststenen rotsen nog kon zien. Of die keer dat ik op een bijna onbewoond eiland voor de kust van Cambodja een supermooie bungalow had en daar mijn geluk niet op kon. Of dat ik het toch echt 10 dagen volgehouden heb om niet te praten en alleen maar te mediteren bij de Vipassana in Chennai... Maar ik moet toch weer teruggaan naar mijn antwoord op de vraag hierboven. De saamhorigheid van de Camino, de dagen die ik doorbracht met medepelgrims, de mensen die ik leerde kennen. De gesprekken die ik had... Dat is toch echt de meest bijzondere reiservaring ever!!

Jacomijn van Safe and Healthy Travel

Je maakt vaak yogafoto's als je op reis bent. Wat is je favoriete yogafoto, en waarom?
Ik maakte een wandeling met een Amerikaan in het Ein Gedi-natuurpark in de woestijn van Israël. Wat een geweldig gebied. Het is een oase in de woestijn en ik vond het echt heerlijk om een paar dagen in de woestijn te zijn. Op een gegeven moment kwamen we bij een mooi uitzichtpunt uit en zag ik een rots waar ik natuurlijk wel even op kon gaan staan. Ik had daarbij uitzicht op de woestijn, maar ook op de Dode Zee en daarachter ligt dan Jordanië! Ik vind dit echt een superfoto en heb die dan ook ingesteld als headers op mijn sociale media-kanalen. :)

Je hebt een voorliefde voor Azië. Kun je uitleggen wat voor jou de aantrekkingskracht van dit werelddeel is?
Azië is een heerlijk werelddeel. Het is zo gastvrij en voelt zo veilig dat je er heerlijk rondreist zonder dat je je echt zorgen hoeft te maken. Je kunt er in de avonduren goed en veilig over straat. De historie is geweldig, de levenswijze trekt mij ook enorm aan. Dit komt ook doordat het geloof, het boeddhisme, mij op een aantal punten erg aanspreekt. Ik heb soms het idee dat men elkaar meer in hun waarde laat dan dat wij dat hier doen. Uiteraard zijn er altijd regels waar je je aan dient te houden, maar ik heb het gevoel dat de vrijheid tot invulling van die leefregels wat breder geïnterpreteerd mogen worden.

Jacomijn van Safe and Healthy TravelHet Dal-meer in Srinagar, Kashmir, India

Wat zijn je favoriete reiswebsites en (reis)blogs?
Ik oriënteer mij altijd heel breed als ik ga reizen. Ik speur een aantal bestemmingen af en ga dan lezen bij een aantal blogs en reisorganisaties. Ik heb dus niet zozeer favoriete reiswebsites. Ik ga van een locatie uit en kom dus bij mensen op de site die daar zijn geweest. Daarnaast leer je steeds meer bloggers kennen en raak je geïnspireerd door wat zij doen.

Gianni en Ivana van Nomad is Beautiful leerde ik in 2014 kennen en hebben mij geïnspireerd om beter na te denken over welke foto's ik neem. Welke invalshoeken ik zoek en benadruk. Nick en Margherita van de Crowded Planet leerde ik ook in 2014 kennen en liepen de Camino Frances een jaar voordat ik die deed. Ik vond het heerlijk om met hen mee te lezen! Cynthia Bil van Journal of Nomads vind ik ook heerlijk! Zij bewegen zich voort door te liften en je ziet gewoon ook daar weer dat de meeste mensen die je tegenkomt oprecht zijn en je graag willen helpen! Ik heb superveel respect voor Eva Smeele die de Via Dinarica trail loopt. Ze is al maanden onderweg en loopt op teenschoenen, five fingers... Ik kan me dat helemaal niet voorstellen! Ik heb 1x teensokken aan gehad en had gelijk het gevoel dat mijn tenen geen bloed meer kregen. :) De outdoor uitdagingen die Antonette Spaan van We12Travel aangaat zijn ook uitdagingen die ik graag aanga, dus ik lees ook erg graag met haar mee.

Jacomijn van Safe and Healthy TravelUitzichtpunt tijdens de fietstocht Kattegattleden in Zweden

Je gaat meestal in je eentje op reis. Wat vind jij het grootste voordeel van alleen reizen?
Het grootste voordeel van alleen reizen is wel dat ik alles, maar dan ook echt alles, kan doen wat ik wil. Dat als ik het ergens erg leuk vind, ik gewoon nog een dag langer mag blijven... Maar dat als ik het niet zo leuk vind, ik per direct ook verder kan reizen. Wat ik er ook fijn aan vind, is dat ik niet een ander de 'schuld' kan geven van ervaringen die ik niet heb kunnen opdoen omdat bepaalde tripjes niet gedaan werden. Dat is waar ik eerder het langst mee kon blijven zitten en nu dus niet meer deel uit maakt van mijn gedachten.

Heb je tips voor mensen die twijfelen over alleen op reis gaan?
Maak die sprong in het diepe en je zult er geen spijt van krijgen. In Nederland ga je ook alleen winkelen, rij je ook ergens alleen naartoe waar je nog niet eerder bent geweest en doe je ook dingen alleen die nieuw voor je zijn. Waarom zou je dat in het buitenland niet kunnen? Ik hoor veel dat men het niet leuk vindt dat de ervaring niet gelijk gedeeld kan worden. Mijn ervaring is dat ik het veel intenser ervaar als ik het alleen ervaar en dus niet gelijk kan delen. Ik kan alles veel beter in mij opnemen, omdat ik alleen op de ervaring ben gespitst en niet op de ervaring van de ander en het direct praten daarover.

_Op de hoogte blijven? Volg Jacomijn dan via haar blog Safe and Healthy Travel, Facebook, Twitter, Pinterest en Instagram!_