Tom Grond is professioneel reisblogger en reist al sinds eind 2012 de wereld rond. Zijn avonturen kun je volgen via zijn blog Traveltomtom en zijn social media-accounts. Maar hoe is dat nu eigenlijk om fulltime reisblogger te zijn? Is het net zo geweldig als het klinkt? En hoe lukt het financieel gezien om continu op reis te zijn? Tijd voor een interview met Traveltomtom!

interview met TraveltomtomBagan

Wie ben je en waarom reis je zo graag?
Mijn naam is Tom Grond en ik kom uit Simpelveld, een klein dorpje in het Limburgse Heuvelland. Toen ik in 2006 voor 6 maanden naar Aruba verhuisde, ben ik besmet geraakt met het reisvirus en dat heeft mij niet meer losgelaten. In 2008 heb ik een wereldreis gemaakt van precies 1 jaar door 22 landen. Toen ik terug moest omdat het jaar om was heb ik gezegd dat doe ik nog een keer, maar dan zonder einddatum en zonder plan. In december 2012 ben ik vertrokken en ik ben nog steeds op reis...

Wanneer ben je begonnen met je blog Traveltomtom, en waarom?
Toen ik begin 2016 alweer 3 jaar onderweg was en mijn spaarcenten geleidelijk aan opraakten, moest ik iets verzinnen om mijn reisleventje te handhaven. Tegelijkertijd begon mijn Instagram-account @traveltomtom dusdanige vormen aan te nemen dat ik uitgenodigd werd om gratis in luxehotels te verblijven. Daar heb ik toen gretig gebruik van gemaakt en uiteindelijk heeft dat geleid tot mijn blog Traveltomtom. Ik zeg dan ook altijd dat reizen mijn eerste passie is en niet bloggen of online geld verdienen.

interview met Traveltomtom

Hoe ziet een gemiddelde dag in het leven van een fulltime reisblogger eruit?
Bloggen klinkt natuurlijk heel erg leuk en dat is het zeker ook wel, maar heel veel mensen hebben totaal geen idee hoeveel werk erbij komt kijken. Zeker in de beginjaren als je je naam moet zien waar te maken in het online wereldje. In het creëren van de content gaat het meeste werk zitten, maar er zijn zoveel kleine dingetjes waar uren werk in gaat zitten zoals: het editen van foto's, netwerken, planning, het bijhouden van je website, meetings, e-mails, marketing en het bijhouden van al mijn social media-kanalen. Het hebben van een blog is hetzelfde als het runnen van een eigen onderneming!

De wereld rondreizen als fulltime blogger klinkt natuurlijk fantastisch, maar zijn er ook nadelen?
Al het werk dat ik verricht voelt niet echt als werk. Ik probeer nog steeds te reageren op alle berichten die ik via alle social media-kanalen binnenkrijg en daar gaan aardig wat uren inzitten, maar het blijft natuurlijk superleuk en inspirerend om te doen. Door deze en alle andere werkzaamheden die bij bloggen komen kijken, is mijn reisstijl wel heel erg veranderd. Ook omdat ik nu telkens een soort van druk voel om iets te creëren overal waar ik naartoe ga. Ik merk dan ook wel eens dat ik af en toe echt reis-moe ben en behoefte heb aan een vaste plek, maar tot nu toe is dat er nog steeds niet echt van gekomen. Veel reisbloggers wonen op een vaste plek en maken van daaruit gave trips, ik ben constant onderweg en dat begint steeds moeilijker te worden omdat er steeds meer tijd in mijn blog gaat zitten. Een juiste balans vinden tussen bloggen en reizen is zeker een issue!

interview met TraveltomtomMalediven

Een vraag die jou vast vaak gesteld wordt: hoe krijg je het financieel voor elkaar om zo veel te reizen?
Het uitgeven van je geld op de juiste manier is echt een kunst. In mijn blog 'How I afford to travel' leg ik uit hoe het mogelijk is om zo lang mogelijk op reis te blijven. Het heeft heel erg met je mind-set en discipline te maken en vooral hoeveel je ervoor over hebt om ook daadwerkelijk te blijven reizen. Je kunt je geld maar een keer uitgeven; kies je ervoor om een cocktail te drinken van $10 of kies je ervoor om daar een extra nacht van in een hostel te slapen. Een reiziger zal elke dag afwegingen moeten maken. Het is niet de vraag of hij het zich kan veroorloven, maar of hij het ervoor over heeft!

Je hebt inmiddels al 86 landen bezocht. Welk land zou iedereen volgens jou moeten bezoeken, en waarom?
Ik vind het altijd heel moeilijk om landen met elkaar te vergelijken. Zo zeg ik altijd: het strand laat me stralen, en de bergen maken me intens blij. Het is dus een moeilijke keuze. Ik ben altijd heel erg fan geweest van Zuid-Afrika en Argentinië, vanwege de levensstijl en de diversiteit. Ik was heel erg onder de indruk van Hawaii en de aandoenlijke lieve mensen in Nepal, maar Nieuw-Zeeland heeft hele gave stranden, een hele relaxte levensstijl, leuke mensen en besneeuwde bergen, dus dan deze maar.

interview met Traveltomtom

Is er ook een bestemming waar je nooit meer naar terug wilt?
Ik zeg altijd dat mensen met verwachtingen diegenen zijn die teleurgesteld worden. Elke bestemming is uniek en veel mensen zijn vaak teleurgesteld omdat de verwachtingen veel te hoog zijn. Als reiziger ben ik natuurlijk niet aan tijd gebonden, maar ik snap dat als je op vakantie gaat en je weloverwogen keuzes moet maken dat het iets lastiger maakt.

Ik ben momenteel op reis door Europa om enkele landen te bezoeken waar ik nog niet geweest ben. Nu komen er al snel commentaren van mensen die zeggen dat ik landen aftik, maar voor deze trip was ik de afgelopen 2 jaar in maar 3 nieuwe landen geweest. Ik ben inmiddels 17 keer in Thailand geweest en bijna 10 keer in Indonesië en heb meer dan 40 landen minimaal twee keer bezocht. Met deze feiten verwerp ik dus altijd dat ik landen zou aftikken, maar onlangs ben ik wel even naar een land geweest om er maar geweest te zijn en dat was Gibraltar. Ik stond ervan te kijken hoe onvriendelijk de mensen waren. Iedereen was gejaagd, mensen liepen me zowat omver, het verkeer was dramatisch en je werd als toerist echt met de nek aangekeken. Nee, in Gibraltar zul je mij niet snel meer tegenkomen.

interview met TraveltomtomBij de Dode Zee

Wat mis je het meest uit Nederland als je op reis bent?
Mensen vragen mij vaak of ik mijn vrienden en familie niet mis. Als ik hen dan een eerlijk antwoord geef en zeg dat ik ze niet echt mis, kijken ze me altijd met vragende ogen aan. Maar als ik dit wel zou doen, dan zou ik toch niet al zolang op reis zijn? Tuurlijk mis ik ze in bepaalde mate, maar mijn reisleven geeft mij zoveel gave ervaringen dat het voor mij een simpele keuze is. Reizen is mijn allergrootste passie en om dromen waar te maken zul je concessies moeten doen.

Wat zijn je favoriete (reis)blogs en/of Instagram-accounts?
Het klinkt zeker heel gek als ik zeg dat ik nooit blogs lees! Ik kijk vrijwel nooit op iemands blog, omdat ik meestal te druk bezig ben met mijn eigen blog. Tijdens de vele bloggertrips ben ik wel echt leuke bloggers tegengekomen, maar ik houd meer van de personen achter die blog dan van de blog zelf. Two Monkeys Travel Group is bijvoorbeeld een heel leuk stel en een van 's werelds grootste reisblogs, evenals Joao Leitao van Nomad Revelations. Deze personen zijn een ware inspiratie (en behulpzaam) geweest op het gebied van bloggen, niet zozeer op het gebied van reizen. Op Instagram sta ik telkens weer te kijken van de foto's die @marinacomes plaatst. Elke dag weer een gave foto en ik weet als geen ander hoe moeilijk dat kan zijn!

interview met Traveltomtom

Je hebt meer dan 127.000 (!) volgers op Instagram. Heb je tips voor andere reisbloggers die hun Instagram-account willen laten groeien?
Het laten groeien van een Instagram-account was in het verleden veel makkelijker, maar tegenwoordig met al die algoritmes wordt het steeds moeilijker. Het klinkt heel cliché, maar het hebben van buitengewone content is nog steeds wat mensen het meeste aanspreekt. Men is een beetje 'uitgevolgd' en er zijn zoveel reis-accounts op social media dat je echt met iets unieks moet proberen te komen wil je er uitspringen. Het perfecte plaatje staat al overal, dus ik denk dat het hebben van een verhaal bij de foto's mensen meer aanspreekt. Blijf reizen, betrek je volgers erbij, beantwoord al je berichten en wees hilarisch op Instagram stories. Ik merk dat ik heel erg veel reacties krijg op mijn stories en dat men het leuk vindt om de persoon achter de foto's te leren kennen. Dat zie ik zeker terug op mijn Snapchat kanaal Traveltomtom, waar ik elke dag wel meer dan 50 berichten ontvang met de meest inspirerende en leuke reacties.

Op de hoogte blijven? Volg Tom dan via zijn blog Traveltomtom, Instagram, Facebook, Twitter en YouTube.