New York is een belevenis! Bereid je voor op een weekend met alleen maar hoogtepunten. Denk je dat je New York wel kent van tv en uit films, met zijn gele taxi's, hotdogstalletjes en lichtreclames? Ontdek de Big Apple met eigen ogen: deze route voert je in een weekend langs alle plekken die je echt gezien moet hebben.

Dag 1

Het hart van New York

Op zaterdagochtend voel je het kloppend hart van New York in Lower Manhattan. Voel je even een zakenman of - vrouw en loop met zelfverzekerde tred van Wall Street naar de beurs van New York. Hier vlakbij vind je ook Ground Zero, de plek van het vroegere World Trade Center.

En wil je nu eindelijk wel eens van dichtbij het Vrijheidsbeeld zien? Maak een boottochtje over de baai voor een eerbetoon aan deze ijzeren dame, die in 1866 door de Fransen aan de stad is geschonken, als symbool van de vrijheid.

Als je van geschiedenis houdt, vind je Ellis Island vast interessant. Hier kwamen tussen 1892 en 1954 meer dan 12 miljoen mensen aan, op zoek naar de 'American dream'. Vanaf hier heb je trouwens ook een prachtig uitzicht op de beroemde skyline van Manhattan, met zijn wolkenkrabbers torens van glas en staal.

Tijd voor de lunch, en daarvoor ga je naar Chinatown, waar je allerlei heerlijke oosterse gerechten kunt proeven.

Empire-State-Building-54851.jpgEmpire State Building

Wandelen en shoppen

Vol nieuwe energie ga je daarna naar de beroemde 5th Avenue. Wandel door Central Park, de groene long van New York. Onderweg kun je, met het hoofd in de nek de beroemdste wolkenkrabbers van de stad bekijken. En over beroemd gesproken: op 5th Avenue kom je de hipste winkels van de wereld tegen. Een paradijs voor de ware fashonista!

Bruisende avond in New York

De zon gaan onder, maar in New York gaan dan pas echt de lichten aan! Tijd om een kijkje te nemen op Times Square. Misschien wil je gaan genieten van een kleurrijke voorstelling op Broadway. En daarna nog snel de laatste lift naar boven in het Empire State Building. Dit geweldige uitzicht over New York mag je natuurlijk niet missen. Gelukkig is het gebouw tot twee uur 's nachts geopend.

Dag 2

De grote musea

Een rustig begin van je dag: ontbijten met muziek bij Ellen's Stardust. Hier zingt het personeel Broadway-klassiekers terwijl jij geniet van je pancakes met maple syrup.

Dan ben je wel klaar voor het volgende hoogtepunt. Als je van moderne kunst houdt, ga je natuurlijk naar het MoMA, het grootste museum voor hedendaagse kunst ter wereld. Zie je liever klassieken, dan kies je voor het Metropolitan Museum of Art, oftewel de Met. Hier maak je een reis door de tijd, van de opgravingen uit het antieke Egypte tot de kleurige doeken van Van Gogh.

Voor de lunch doe je wat veel New Yorkers doen: je eet een pizza slice op straat, of haalt een trendy hapje bij een van de vele 'deli's' die je hier tegenkomt.

Pont de Brooklyn.jpgBrooklyn Bridge

De magie van New York

Central Park heb je gisteren al gezien, nu ga je de High Line ontdekken. Vroeger liep hier een verhoogde spoorlijn, sinds 2009 is het een langgerekt wandelpark tussen de gebouwen door. Ook deze wandeling van 2,3 kilometer door het groen, middenin de hoofdstad van de wereld mag je echt niet missen!

Tijd voor het volgende iconisch bouwwerk: de Brooklyn Bridge. Vanaf deze historische brug tussen Manhattan en Brooklyn heb je een onvergetelijk uitzicht op de verlichte Skyline. Je voelt je helemaal licht worden... de magie van New York krijgt je in zijn greep.

Nog energie over? Ga dan naar Greenwich Village of West Village voor een avond vol jazz en ander vertier. Voor je het weet zie je de zon weer opkomen, want New York is niet voor niet 'The city that never sleeps'.

Waarom wordt New York The Big Apple genoemd?

Het schijnt dat de uitdrukking 'Big Apple' afkomstig is uit het jazzwereldje van de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw. Veel musici zagen New York toen als het centrum van de jazzmuziek. Er was een spreekwoord dat zei: 'Er hangen veel appels aan de boom, maar de grote appel, dat is New York.' Veertig jaar later gebruikte het toeristenbureau van de stad deze benaming in een promotiecampagne. In de advertenties werd het vroegere 'Fun City' toen vervangen door 'the Big Apple.'

New York door de ogen van Woody Allen

Deze bekende filmmaker is tot in het diepst van zijn ziel New Yorker. Zelf is hij geboren in Brooklyn en voor zijn films heeft hij zich vaak door de stad laten inspireren. Dat zie je alleen al in de titels: Manhattan, Broadway Danny Rose, Bullets over Broadway, Manhattan Murder Mystery... misschien nog eens gaan bekijken? Goed, de laatste jaren is Allen wel eens vreemdgegaan, maar het is duidelijk dat New York zijn grote liefde blijft.

New York kort

Beste tijd om te gaan

In de lente, want dan is het heerlijk weer, of in de herfst, om te genieten van de prachtige kleuren in Central Park.

Vervoer

Per vliegtuig: er gaan directe vluchten vanaf alle grote Europese steden. Let op de aanbiedingen op deze pagina.

Te voet, dan kom je op elke straathoek wel een verrassing tegen.

Per bus: rijden 24 uur per dag, ideaal om de stad te verkennen.

Metro: rijdt 24 uur per dag, 24 lijnen. Tip: denk je dat je meer dan 13 ritten met het openbaar vervoer gaat maken? Koop dan een 7-Day Unlimited Card. Voor 30 dollar kun je dan onbeperkt door de stad reizen.

Slapen

Wil je in het hart van de toeristische hoogtepunten logeren? Kies dan een hotel in de buurt van Times Square. Liever iets meer rust, denk dan aan de omgeving van Central Park. En wil je de stad ontdekken in de voetsporen van Friends en Seks And The City? Dan kun je het beste West Village, Greenwich of Soho als uitvalsbasis nemen.

Eten en drinken

Kat'z Delicatessen: 205 East Houston Street, Lower East

Ellen's Stardust: 1650 Broadway

Bubba Gump: 1501 Broadway

Club A Steakhouse: 240 E 58th Street, Midtown East

"Honderden keren vind ik New York een ramp, en een keer of vijftig vind ik het een schitterende ramp."

Beroemd stedenbouwkundige en ontwerper Le Corbusier, heeft grote invloed gehad op architecten in de hele wereld. Zelf heeft hij zich laten inspireren door de stad New York, toen hij voor het eerst in de Verenigde Staten was. In 2013 wijdde het Museum of Modern Art een grote tentoonstelling aan zijn werk.

Top 5 New York

Maart: St Patrick's Day, feestdag voor de Ieren in New York, met optochten

4 juli: Independence Day, vuurwerk op de Hudson

Oktober: Halloween, optochten met enge figuren

November: Thanksgiving, speciaal eten (kalkoen en pompoentaart) en optochten

31 december: New Years Eve, vuurwerk en het aftellen op Times Square