Reisblogger Lotte uit het Belgische Leuven startte in 2015 haar blog Scratching my map. Lotte maakt graag citytrips in Europa, en dan het liefst met de trein, haar favoriete vervoersmiddel. Sinds haar reis naar Indonesië is zij ook een groot Azië-fan. In het najaar komt er een droom van Lotte uit, dan gaat ze namelijk met de trein van Moskou naar China reizen, met de Transmongolië Express. Een interview.

interview met Lotte van Scratching my map Lotte in Krka National Park in Kroatië

Wie ben je en waarom reis je zo graag?
Hey, ik ben Lotte, zevenentwintig jaar en kom uit Leuven (België). Als ik mezelf kort zou moeten omschrijven zou ik zeggen dat ik verslaafd ben aan reizen, zonsondergangen, lekker eten en praten. En mijn volgende reis zit altijd al in mijn hoofd. Ik kan uren tijd doorbrengen met het lezen van reisblogs en reisgidsen en het uitzoeken van een volgende reisbestemming. Ik houd ervan om citytrips te maken binnen Europa maar sinds mijn reis naar Indonesië enkele jaren geleden, ben ik een grote Azië-fan. Reizen betekent voor mij kennismaken met de natuur, cultuur, het eten, de manier van leven en de mensen van over de hele wereld. Ik ben geen typische avonturier maar hou wel van de uitdaging die een nieuwe plek met zich meebrengt. Je weet namelijk nooit echt wie je gaat ontmoeten of waar en wat je gaat meemaken.

Wanneer ben je begonnen met je blog Scratching my map, en waarom?
Als mijn vriend en ik enkele weken op reis zijn, ben ik diegene die regelmatig een reisverslag/update stuurt naar onze familie. Ook merkte ik dat ik meer verhalen in mij heb dan dat wat ik op de mail zette naar het thuisfront en dat ik het gewoon heel graag doe. Vaak vragen vrienden en kennissen mij tips over een bestemming (en soms geef ik ze ook ongevraagd) en dat vind ik echt fijn. Omdat reizen mijn grootste passie is en ik hier "iets" mee wou doen, heb ik mezelf in juni 2015 een stukje van het www toegeëigend waar ik mijn reispassie en -verhalen de vrije loop laat.

interview met Lotte van Scratching my map Dubrovnik, Kroatië

Waar houd je je - naast bloggen en reizen - nog meer mee bezig?
Ik werk al enkele jaren in de logistieke sector, dus hier komt mijn liefde voor planning en cijfertjes goed van pas. Ik heb fijne projecten en geweldige collega's dus, op een dipje na, ga ik meestal met plezier naar mijn werk. Voor de rest heb ik mezelf voorgenomen om dit jaar het sporten weer op te pakken en om regelmatig iets nieuws te leren, dus onlangs heb ik een introductiecursus tot barista gedaan. Nu heb ik nog een extra excuus om tijd door te brengen in leuke koffiebars. Voor een restaurantbezoekje of een lekkere vers bereide maaltijd, ben ik altijd te vinden en ook vind ik het heerlijk om door een van mijn favoriete steden te kuieren. Ook houd ik van design en heb op Pinterest borden vol met inspiratie voor mijn toekomstige huis. Mijn vriend is architect, dus hij vindt het fijn dat hij zijn passie voor architectuur kan delen met mij.

Leuven is 'jouw' stad. Wat mag iemand die Leuven voor het eerst bezoekt niet missen?
Leuven is een heel leefbare stad voor jong en oud, dus do as the locals do! De stad is compact dus ga gewoon te voet of met de fiets en ga de verschillende straatjes ontdekken. Zo stuit je op leuke winkeltjes en gezellige restaurantjes. Wandel in de zomer door de Kruidtuin of ga picknicken in een van de parken. Ga koffie drinken bij een van de leuke koffiebars in de stad of mensen kijken op een terrasje. Sluit de dag af op de Oude Markt, waar op een warme avond het geroezemoes en de gezelligheid als een warme deken over je heen vallen als je het plein oploopt. Natuurlijk mag je ook de prachtige geschiedenis van de stad niet missen! Het stadhuis is een echt pareltje en ook het Groot Begijnhof is een fotogenieke en rustgevende oase midden in de stad.

interview met Lotte van Scratching my map Prambanan, Indonesië

Wat was je meest bijzondere reiservaring tot nu toe?
Ik geniet op reis vooral van kleine dingen, zoals het bezoeken van een natuurgebied of prachtig uitzichtpunt, lekker eten, mijn voeten in het water en ik kan elke dag wel een zonsop- en ondergang zien. Op Lombok in Indonesië, gingen we een dag op pad met chauffeur Ari. Zoals ik op mijn eigen blog al schreef, vond ik dit een bijzondere ervaring.

Door de prachtige natuur en de verhalen die Ari erbij vertelde, vloog de dag voorbij. Om hem te bedanken, wilden we dan ook maar al te graag met hem gaan eten. Het was namelijk ramadan en hij had dan ook de hele dag gevast. Toen de zon onderging, stonden wij erop om zijn werkdag te onderbreken zodat hij (eindelijk?) iets kon eten. Onze enige voorwaarde was dat het in een restaurant moest zijn waar hij met zijn familie ook zou gaan eten. Zo kwamen wij dus terecht in een mooi lokaal restaurant, met enkel Indonesiërs aan de tafels. Wij vielen wat uit de toon met onze wandelschoenen, short en smoezelige T-shirts en kozen op goed geluk wat van de kaart. Op het moment dat we daar samen aten en onze gids ons trots foto's van zijn kinderen liet zien (en ook dat hij wat om ons lachte omdat wij echt niet goed tegen spicy food kunnen) voelde ik mij echt te gast en een reiziger, in plaats van een toerist. Ik stond erin en niet (meer) er naast of er buiten. Een eenvoudig moment maar het heeft voor mij wel veel waarde.

Welke reizen staan er dit jaar op de planning?
Vorige maand boekte ik een last-minute tripje naar Boekarest maar sindsdien zijn er geen reizen meer geboekt. Maar in het najaar gaan we mijn droomreis waar maken! Van Sint-Petersburg naar Moskou en van hieruit de Transmongolië Express op. De treinrit der treinreizen, door de desolate landschappen in Rusland en het bevroren Baikalmeer, slapen in een gertent in Mongolië en wandelen over de Chinese Muur. Daarna gaan we nog twee maanden Zuidoost-Azië verder ontdekken en daar ligt nog alles open. We bezochten al eerder Indonesië en Thailand en zijn sindsdien Azië-fan! Nog maar 8 maanden aftellen. ;-)

interview met Lotte van Scratching my map Sukhothai, Thailand

De trein is je favoriete vervoersmiddel. Wat vind je zo fijn aan reizen met de trein?
Ik heb enkele jaren naar het werk gependeld en mijn eerste tripjes waren altijd met de trein in eigen land, goed voor ettelijke uren treinplezier. De trein brengt je niet alleen van A naar B, maar ik kom er ook tot rust. Ik doe niets liever dan uit het raam kijken en mijmeren. Je hoeft je niet druk te maken over het verkeer, je kan gewoon niets doen, een boek lezen, muziek luisteren of een praatje maken. Zeker op reis vind ik het heerlijk om kilometers door landschappen, steden en dorpjes te denderen. Dromend over de volgende bestemming, nagenieten over de vorige en je afvragen welk leven de mensen leiden die je voorbij rijdt.

Welke drie dingen heb je altijd bij je op reis?
Weinig origineel denk ik, maar ik kan echt niet meer zonder mijn iPhone. Ik gebruik 'm als fototoestel, als gps en ook boek ik zo vaak nog snel een overnachting of zoek ik een fijn restaurant in de buurt. Al is het ook wel heel fijn om dat ding eens een dag niet te bekijken. :-) Ook heb ik altijd dunne sjaal mee wegens multifunctioneel. Hallo dutjes doen in het vliegtuig, hij beschermt je tegen een airco op standje Siberië en is ideaal om je schouders mee te bedekken bij een tempelbezoek. Als derde ding kies ik iets wat op zich eigenlijk geen gebruiksvoorwerp is. Ik houd van orde, ook als ik op reis ben, dus ik kan niet meer zonder mijn packing cubes. Alles heeft een vaste plaats dus van bikini, lippenbalsem tot oplader, ik heb het in een handomdraai gevonden.

Wat zijn je favoriete websites en (reis)blogs?
Met mijn liefde voor reisplannen zijn Momondo en Google Flight twee van mijn favoriete sites, maar dat wordt hier waarschijnlijk niet bedoeld met deze vraag. ;-) Ik volg heel wat reisblogs maar de laatste tijd springen er twee bovenuit voor mij. Karlijntravels is net terug van een wereldreis en maakt de mooiste foto's van de meest bijzondere bestemmingen. Travelaar is momenteel op reis door Azië voor onbepaalde tijd en ook hun updates lees ik met veel plezier. Ik denk niet dat het toevallig is dat ik graag lees over lange reizen, het is namelijk een van mijn grootste reisdromen. Hun verhalen inspireren mij en laten zien dat het echt wel mogelijk is om die lange droomreis te maken. Ook de website van Columbus is favoriete lectuur, al geef ik de voorkeur aan de papieren versie.

Heb je tips voor beginnende reisbloggers?
Doe vooral je eigen ding! Je leest of hoort zoveel over het vinden van een niche, social media-strategieën, hoe vaak je moet posten enzoverder enzovoort. Mijn tip: je moet vooral niets. Geniet van het schrijven, het uitzoeken van foto's, haal je inner nerd boven om handiger te worden met Wordpress of een ander platform. Je moet het in de eerste plaats graag doen, want het is een tijdsintensieve hobby. Een praktische tip die ik kan geven, is om eerst met de gratis Wordpress-versie te beginnen en later over te schakelen naar een domein met eigen hosting. Het klinkt moeilijker dan het eigenlijk is en het biedt je meer mogelijkheden.

Op de hoogte blijven? Volg Lotte dan op haar blog Scratching my map, op Facebook, Twitter en Instagram.