Al in 2008 begon journalist Madeleine met Puur op reis, een website met reisnieuws, reisreportages en reistips voor actieve, culturele en wellness-vakanties. Op dit moment reist ze door de VS, een land waar ze geregeld te vinden is. We interviewden Madeleine over haar website, haar meest bijzondere reiservaring en ze heeft een tip voor beginnende reisbloggers.

Madeleine van Puur op reis

Wie ben je en waarom reis je zo graag?
Ik ben Madeleine van de Wouw, journalist. Ik reis graag omdat ik denk dat je door met open mind en open blik te reizen, thuis meer begrip hebt voor de verschillen in de wereld. Die soms minder groot zijn dan je denkt. Oef, dat klinkt zwaar maar is het niet. Reizen is gewoon leuk, maar heeft altijd een doel: als vakantie, om iets te kunnen vertellen over wat je ziet, om ter plekke mensen te helpen. Ik reis om iets te kunnen vertellen.

Wanneer ben je begonnen met je website Puur op reis, en waarom?
Ik ben met Puur op reis begonnen in 2008. Ik werkte als journalist voor een krant, maar vond het nieuwsjagen niet zo leuk meer. In die tijd was ik er al van overtuigd dat internet dé toekomst was. Als een van de eersten zette ik een reiswebsite op met nieuws, informatie en reisreportages. Het bezoekersaantal liep snel op en ik besloot om uit dienst te gaan en me als zelfstandige vooral te richten op het reizen en internet. Ik run samen met John de Graaff Puur op reis, dat er nu trouwens heel anders uitziet dan in 2008. De technische ontwikkelingen staan immers niet stil.

Madeleine van Puur op reisBoston

Waar houd je je - naast bloggen en reizen - nog meer mee bezig?
Naast het schrijven en reizen voor Puur op reis schrijf ik ook voor Reisprofs, dat ik run met Nico van Dijk. Daarnaast schrijf ik voor nog andere eigen reiswebsites en voor websites van derden. Ook leuk: ik ben medisch journalist en schrijf in die hoedanigheid informatieve artikelen voor medische vakbladen en gezondheidswebsites. Heel bijzondere onderwerpen komen zo op mijn pad.

Met Puur op reis richten jullie je onder meer op de thema's cultuur, natuur en wellness. Is jouw ideale reis een combinatie van deze thema's?
Dat is niet strikt noodzakelijk of nodig. Wanneer de focus ligt op wellness, hoef of kun je daar niet altijd cultuur/natuur of actief mee combineren. Maar je kunt vaak dingen prima combineren: een citytrip insteken op cultuur (musea), natuur/actief (segway tour, fietstocht) en wellness (spa, yogasessie, massage). Maar altijd herkenbaar als 'mijn verhaal'.

Madeleine van Puur op reisBij de Niagara-watervallen

Wat is je favoriete land ter wereld en waarom?
Om eerlijk te zijn heb ik niet één favoriet land, omdat ik denk dat er overal wel iets aansprekends en interessants te vinden is. Ik ben zeer geregeld in de VS en dat land is zo groot en divers dat ik er altijd iets nieuws ontdek. IJsland staat ook hoog op mijn lijstje favoriete landen, net als Israël en Finland. Maar zoals ik al zei, ik denk dat ieder land wel iets heeft. Het een spreekt je meer aan dan het ander.

Wat was je meest bijzondere reiservaring tot nu toe?
Mijn man en ik maakten een paar jaar geleden met een camper een roadtrip van 66 dagen door de VS onder de naam 'Road 66'. Dit met een knipoog naar Route 66, waarvan we uiteraard ook een deel hebben gereden. Op onze reisagenda stonden natuurlijk allerlei National en State Parks. We waren net onderweg naar Yellowstone toen er een government shutdown kwam. Tja, dan kun je geen park meer bezoeken. Alles is dicht. Wat dan te doen? Je komt heel gemakkelijk in contact met Amerikanen en iedereen gaf suggesties en tips voor lokale parken, niet zo bekende steden en aparte activiteiten. Het was geweldig. Nooit eerder waren we zo local op reis. Toen op een bepaald moment in Utah, Nevada en Arizona weer wat parken opengingen, konden we die in ieder geval nog bezoeken omdat er nog tijd voor was. Prachtig! En om de feestvreugde compleet te maken, stopten we in Las Vegas om daar onze trouwbelofte opnieuw af te leggen. Ja, met een heel foute Elvis. Dan maar all the way!

Madeleine van Puur op reisFolly Beach, South Carolina

Welke reizen staan er voor dit jaar op de planning?
Op de planning staan nog twee trips naar de VS. En ik hoop dit jaar Portugal, Noorwegen en Polen te bezoeken.

Welke drie dingen heb je altijd bij je op reis?
Telefoon, camera en mijn laptop.

Wat zijn je favoriete websites en (reis)blogs?
Vooral vanwege de specialisatie en focus tip ik Stralend Schrijven van Sandra van Bijsterveld en Reizen met de trein van Kirsten en Nick.

Madeleine van Puur op reisWenen

Jij bent een ervaren journalist en blogger. Heb je tips voor beginnende reisbloggers?
Opvallend op bijvoorbeeld Instagram (en vervolgens op hun eigen website) zijn de selfies van bloggers op reis. Ze staan keurig rechts in beeld met de focus op hen als persoon. Op de achtergrond zie je dan, als je geluk hebt, de locatie waar ze zijn. Die achtergrond is meestal volstrekt inwisselbaar. Net als de foto's van voeten op een bankje. Of een wijntje op een tafel. In hun verhaal kun je dan lezen dat je er zo leuk kunt uitgaan, eten en winkelen. Waar is de eigen, unieke ervaring? Wat vinden ze zelf nou echt leuk aan die bestemming? Is het alleen voor het plaatje? Ik zat eens in een bus met een blogger die constant in slaap viel. Wanneer de bus stopte maakte ze wat selfies en vroeg dan later in de bus waar we precies waren.

Kijk, je hoeft echt niet diep de geschiedenis in te duiken om iets bijzonders te vinden. Het is meer een keuze: wat zet je centraal: jezelf of de omgeving. En jezelf centraal zetten is prima, maar wees dan in ieder geval alert. Je reist immers niet voor niets naar dat betreffende gebied. Dat is denk ik mijn tip aan beginnende reisbloggers: kijk met je eigen, unieke blik. Zorg voor je eigen signatuur. Maak jouw verhaal, welke insteek je ook kiest. Wees niet 'voetjes op het bankje', maar wees 'jouw voetjes op dat speciale bankje'.

Op de hoogte blijven? Volg Madeleine dan via haar website Puur op reis, Facebook, Twitter en Instagram!