Reisblogger Mario is de bedenker van de term 'vakantaseren': het fantaseren over vakantie en alles wat daarbij hoort. Na een geslaagde start op Twitter besloot Mario ook te gaan bloggen. Een interview over de start van zijn blog, hoe het is om met kinderen te reizen en over hoe hij op Twitter in korte tijd veel followers verzamelde.

Reisblogger Mario van Vakantaseren

Wie ben je en waarom reis je zo graag?
Ik ben Mario, een man van 48 jaar. Als kleine jongen was ik al dol op de boeken van Jules Verne. Ik hield ervan om door atlassen te bladeren. Ik droomde ervan als ik oud genoeg was de wereld over te reizen. Ik reis graag omdat ik nieuwsgierig ben en dol op nieuwe ervaringen. Ik verzamel bij voorkeur herinneringen. Eigenlijk ben ik altijd die kleine nieuwsgierige jongen gebleven.

Wanneer ben je begonnen met je blog en waarom?
In tegenstelling tot veel andere bloggers, ben ik niet eerst met mijn blog begonnen maar met Twitter. Drie jaar geleden had ik via Twitter contact met Bas Hoogland, toenmalig directeur van Landal GreenParks. Hij had gezien dat ik het woord Vakantaseren had bedacht en vroeg of we daar samen iets mee konden doen. Via een leuke Twitteractie maakten we #vakantaseren trending topic. Daarna heb ik het account @vakantaseren aangemaakt. In 2014 bedacht ik dat er meer in zat. Ik heb toen besloten om ook te gaan bloggen over mijn eigen ervaringen. In 2015 ben ik een eenmanszaak gestart, waarmee ik ook in te huren ben voor opdrachten, zoals reportages of campagnes. Met als rode draad dat meer mensen gaan 'vakantaseren' over een bepaalde bestemming of accommodatie. Sinds een jaar blog ik wekelijks. Ik ben net vorige week overgestapt van een blogger-site naar een eigen Wordpress-domein met een veel professioneler uitstraling.

Reisblogger Mario van Vakantaseren

Waar houd je je - naast bloggen en reizen - nog meer mee bezig?
Het bloggen en vakantaseren is nog steeds een uit de hand gelopen hobby. Ik kan er zeker niet van leven. Ik heb een baan voor vier dagen in de week bij een goede doelen-organisatie op het gebied van internationale samenwerking. Een leuke en afwisselende baan. Voor mijn werk ga ik ook af en toe op pad. Ik ben net terug van een bezoek aan India, waar we een partnerorganisatie hebben bezocht die we steunen. Het was erg indrukwekkend. We hebben prachtige en krachtige mensen ontmoet, die trots zijn op wat ze bereikt hebben ondanks de armoede waarin ze zitten. De meeste indruk maakte een bezoek aan een groep vuilnisrapers op de grootste vuilnisbelt van de stad Ahmedabad. Deze mensen proberen via het recyclen van afval hun kostje bij elkaar te scharrelen. Gemiddeld verdienen ze 1,50 euro per dag. En ook hier ontmoetten we strijdbare en dappere mensen. Dat dwingt respect af.

interview met Mario van Vakantaseren Meisje in India

Je reist wel eens alleen, maar ook vaak met je gezin. Hoe anders is het om met kinderen te reizen?
Het leuke van met kinderen reizen is dat je samen mooie avonturen beleeft en heerlijke herinneringen creëert. Ik ben met mijn dochter een paar maanden geleden naar Kopenhagen gegaan. In mijn eentje was ik waarschijnlijk het hele weekend door Kopenhagen geracet om alles te zien. Met mijn dochter ging het tempo omlaag, maar genoten we wel volop van wat we deden. We koesteren de herinneringen nog steeds. Ik heb daar in het begin wel even aan moeten wennen: met kinderen doe je nu eenmaal andere dingen dan zonder, en in een ander tempo. Vroeger hielden we heel erg van wandelen, maar dat is niet wat onze kinderen op dit moment het meest trekt. Voordeel is dat we wel weer nieuwe dingen doen. Afgelopen zomer gingen we naar de Ecrins voor een outdoor-week. We hebben een geweldige leuke en gezellige week gehad. Waarschijnlijk hadden we dit zonder kinderen nooit gedaan.

Wat is je favoriete bestemming, en waarom?
Gewetensvraag. Ik vind het lastig om te kiezen. In Europa zou ik kiezen voor Scandinavië, in het bijzonder voor Noorwegen. Ik ben er drie keer geweest, twee keer in de zomer en een keer in de winter. Ik vind de natuurbeleving in Noorwegen overweldigend. Iedere bocht brengt een nieuw uitzicht. Buiten Europa kan ik niet zo goed kiezen. Ik vond Namibië waanzinnig mooi. Maar dat geldt ook voor Nepal en eigenlijk alle landen waar ik geweest ben. Ik ga sinds een paar jaar ook vaker op stedentrips. Ik vond de Toscaanse steden Florence en Siena prachtig. Maar ik genoot ook van mijn bezoek aan Kopenhagen. Je merkt, kiezen is niet mijn sterkste eigenschap. Wellicht is dat inherent aan vakantaseren?

Interview met Mario van Vakantaseren

Wat was je meest bijzondere reiservaring tot nu toe?
In 1997 nam ik samen met mijn vriendin een sabbatical van mijn werk en ging vier maanden rondreizen door Zuidelijk Afrika. We begonnen met een paar weken vrijwilligerswerk op een school in Zimbabwe. Daarna trokken we door naar Namibië en uiteindelijk reisden we nog zes weken door Madagaskar. Deze reis is al bijna 20 jaar geleden, maar nog steeds denk ik er vaak met weemoed aan terug. De fantastische natuur, ontzettend aardige mensen en de ultieme vrijheid van vier maanden kamperen en kampvuurtjes. Ik zou zo weer terug willen.

Welke bestemmingen staan er op jouw bucketlist, oftewel: over welke bestemmingen vakantaseer jij?
Als je dit aan de mensen die me volgen zou vragen, roepen ze meteen: het Noorderlicht. Ik vakantaseer al jaren over een trip naar Noord-Scandinavië (Lapland of IJsland) om dit natuurfenomeen een keer in het echt te zien. Ik hoop dat het voor ik 50 word, werkelijkheid wordt. Mijn bucketlist is nog best lang. Ik zou graag nog eens naar Australië of Nieuw-Zeeland gaan. Amerika en Canada staan hoog op de lijst, IJsland uiteraard en Costa Rica. En Bhutan, het land van het Bruto Nationaal Geluk, spreekt al jaren tot mijn verbeelding. Kortom, nog voldoende vakantaseer-inspiratie!

Welke drie dingen heb je altijd bij je op reis?
Allereerst mijn fotocamera natuurlijk. Ik fotografeer graag. Ik heb vorig jaar flink geïnvesteerd in een mooie camera en lenzen. Beeld is misschien nog wel belangrijker dan woorden, als het gaat om vakantaseren. Mijn Meindl wandelschoenen staan symbool voor het ontdekken van nieuwe natuur. Ik ben altijd gefascineerd geweest door ruige landschappen en natuur. Canyons, bergen, watervallen, gletsjers, woestijnen. Hoe extremer het landschap, des te mooier vind ik het. Tot slot neem ik altijd mijn nieuwsgierigheid en open blik mee. Ik reis nooit op routine, wil altijd openstaan voor nieuwe ontmoetingen, nieuwe verhalen en nieuwe ervaringen.

Interview met Mario van Vakantaseren

Wat zijn je favoriete websites en (reis)blogs?
Ik vind de verhalen van Nomad & Villager altijd erg intrigerend en goed geschreven. Ik lees ook graag de verhalen van Daisy Scholte. Ze combineert haar reizen vaak met sociaal-maatschappelijke thema's. En niet te vergeten de artikelen van @stralendschrijven. We delen een gezamenlijke interesse voor Scandinavië en Landal GreenParks. Ik zit ook vaak te neuzen op websites van reisaanbieders. Ik hang regelmatig rond op de sites van SNP Natuurreizen, Buro Scanbrit, Pharos Reizen etc. Ook dat hoort bij vakantaseren.

Op Twitter heb je in relatief korte tijd veel followers verzameld. Hoe heb je dat gedaan en heb je tips voor andere (reis)bloggers?
Zoals ik al eerder schreef, ben ik op Twitter begonnen en daarna pas gaan bloggen. In het begin heeft een actie met @Bashoogland meteen een paar honderd volgers opgeleverd. Twitter is voor mij een middel om contact te leggen met lezers en andere mensen. Ik vind engagement erg belangrijk. Ik probeer altijd te reageren op mensen. Verder denk ik dat mensen mijn content op Twitter waarderen; een mix van woordgrappen, content en foto's. Ik gebruik Twitter ook om mensen met vakantievragen te helpen. Al veel mensen hebben hun vraag op die manier beantwoord gekregen. Het helpt ook om af en toe een leuke winactie te doen. Inmiddels hebben al diverse mensen via zo'n actie een leuk prijsje gewonnen. Dat gaat niet om grote vakanties, maar om een leuk reisboek, een hotelovernachting of een fotokaart. Het is ook gewoon hard werken. Ik zie Twitter als een kanaal om in contact te komen met andere mensen. Dus ik ben er ook vaak aanwezig. Ik denk dat mijn volgers (inmiddels 2600) daar de meerwaarde van inzien. Neem je volgers serieus, dan nemen ze jou ook serieus.

Op de hoogte blijven? Volg Mario dan via zijn blog, Twitter, Facebook en Instagram.