Niet zo lang geleden was Ibiza het mekka van de hippies. Wie verlangt naar de sfeer van liefde, vrijheid, wereldse idealen en vrolijke kleuren, kan nog steeds op Ibiza terecht. Op het beroemdste eiland van de Balearen kun je een goed feestje vieren, maar je ook tegoed doen aan eco-food,struinen over knusse markten, of gewoon met je trommel rond een kampvuur zitten.

KLEURRIJKE DAGEN

Terug in de tijd

Het dorpje San Carlos was in de jaren zestig het hippiecentrum van Ibiza. Vandaag de dag herinnert Las Dalias, de historische hippiemarkt (elke zaterdag) op zo'n tien minuten loopafstand van het centrum, daar nog aan. Je vindt er veel kleurrijke kraampjes met lederwaren, laarzen, sieraden, yogakleding en vrolijke snuisterijen voor in je huis. Steek vanaf de markt in noordoostelijke richting de straat over voor een verkoelend drankje of mediterrane hap bij Bar Anita (1), naast het kerkje. De laatst overgebleven oude hippies ontmoeten elkaar hier.

Idealistisch eten

Voor een dosis love & peace steek je vanaf San Carlos, via de weg Cami Dátzaro, het eiland dwars over richting het westen. Tussen de sinaasappelbomen van het dorpje San Lorenzo vind je het tentje La Paloma (2), waar volgens goede hippie-traditie met lokale, ecologisch geteelde ingrediënten en veel liefde de heerlijkste hapjes worden gemaakt. Het fruit in de sap is versgeplukt en er worden lekkere broodjes en salades bereid. Steek je het eiland over, dan kom je bij San Antonio. Casita Verde (3), een ontmoetingsplek voor lokale hippies, serveert hier biologische,vegetarische maaltijden. Vergeet in Ibiza-stad de sapjes en het raw food van restaurant Passion(4) niet.

8910999462_7126b6de73_o.jpgHippiemarkt Las Dalias. Foto: Ronald Saunders, CC BY-SA 2.0

Paradijsvogels

Wat doen hippies het liefst? Precies: luieren in de zon en trommelen rond een kampvuur. Voor die sfeer kun je op zondag terecht op het strand van Port de Benirràs (in de buurt van San Miguel): al in de jaren zestig een populaire hangplek voor hippies. Maar ook in het uiterst noordelijk gelegen pittoreske San Juan heeft de tijd sinds 1960 stilgestaan. Een must see daar is de zondagmarkt: een explosie van geuren en kleuren. Koop hier je handgemaakte aardewerken souvenirs en proef een portie geroosterde kastanjes, de lokale specialiteit.

UITBUNDIGE NACHTEN

Voorpret

Als de zon achter de horizon verdwenen is, lopen de stranden leeg en doen zowel de locals als toeristen een tukje om zich op te laden voor de nacht. Ibiza-stad en omgeving is het uitgelezen gebied voor een goed feestje. Begin de avond bij voorkeur in de haven: La Marina. Daar vind je tientallen restaurantjes met een mediterrane kaart, zoals Can LLuis (5), dat door toeristen vaak over het hoofd wordt gezien. Wandel je verder de berg omhoog, dan kom je tentjes tegen als La Oliva (6), waar oude hipsters de bediening doen en de sangria overloopt van het fruit.

Lekker loungen

Wordt het tijd voor een dansje, dan is de loungeclub Km5 (7) (genoemd naar het hectometerpaaltje), op de weg naar San José, een goede plek om te beginnen. De sfeer in deze voormalige boerderij is veel gemoedelijker dan in de andere clubs van Ibiza. Je kunt in het Km5-winkeltje je hippie-outfit scoren. Wil je in de nacht het échte oude Ibizagevoel meemaken, stap dan op de scooter of in de auto. Rijd vanaf Santa Eulalia richting Es Canar. Net voor de hippiemarkt ligt camping La Playa, met de beroemde beachclub Chirincana (8). Hier zouden Yoko en John zich prima hebben thuis gevoeld.

557479342_c00f401f6b_o.jpgFeestje op het strand van Ibiza. Foto: Steven Straiton, CC BY 2.0

De bloemetjes buiten zetten

De weg C-731 verbindt Ibiza-stad met San Antonio en wordt ook wel de party-route genoemd. Grote clubs als Amnesia (9) en Privilege (10) liggen rondom San Rafael aan deze weg. In San Antonio vind je de beroemde club Café del Mar (11). Heb je gefeest tot het ochtendgloren en behoefte aan een gezond ontbijtje, dan rijd je gewoon weer een stukje terug naar San Rafael voor een heerlijk ontbijt in veganistisch, ecologisch walhalla The Rabbit Hole (12). Deze plek is een magneet voor trendy neo-hippies.

Op zoek naar Atlantis

Een beetje hippie is dol op mystiek en mirakels. Daarin voorziet Es Vedrà: een onbewoond eiland langs de zuidwestelijke kust van Ibiza. Deze 400 meter hoge kalksteenrots is de derde meest magnetische plek op aarde en daarom doen verhalen over ufo-landingen de ronde. Ook wordt gefluisterd dat Es Vedrà het eiland was van de sirenen in de heldendichten van Homerus. Het meest tot de verbeelding sprekende verhaal is dat Es Vedrà de top is van de verzonken beschavingAtlantis. De vreemde structuren die uit de zee oprijzen aan het strandje tegenover het eiland, ondersteunen die mythe. Let wel: deze plek vinden is nog een hele klus, want de locatie wordt door de bewoners van Ibiza geheimgehouden.

Eten & drinken

Op Ibiza zijn ze voor alles in, van een traditionele mediterrane maaltijd in kleine restaurantjes midden op het eiland tot grote hamburgerketens in de grote steden, en alles ertussenin. Er wordt ook veel ecologisch en vegetarisch gekookt. Het best bewaarde geheim van Ibiza-stad is Pastelería Mediterránea (13) voor de lekkerste koffie van het eiland, met zoete en hartige lekkernijen.

Contacten

 1. Bar Anita: Lugar Barri, 07850 San Carlos, +34 971 33 50 90
 2. La Paloma:C/ Can Pou, 407812 San Joan de Labritja, +34 971 32 55 43
 3. Casita Verde: Diseminado Sa Plana-benimu, 343, 07817 San Josep de sa Talaia
 4. Passion Café:Platja d'en Bossa, 07800 San Josep de sa Talaia, +34 971 30 51 30
 5. Can LLuis: Plaça sa Riba 9, 07800 Ibiza-stad
 6. Restaurante La Oliva: Carrer la Santa Creu, 207800 IbizaIlles, +34 971 30 57 52
 7. Km5 IbizaCtra: Antonio-Ibiza, 507830 San Josep de sa TalaiaIlles, +34 971 39 63 49
 8. Chirincana:Cala Martina, Es Canar, 07849 Ibiza-stad
 9. Amnesia: Ibiza a San Antonio, Km 507816 San Rafael, +34 971 19 80 41
 10. Privilege: San Rafael, s/n07816 San Rafael, +34 971 19 81 60
 11. Café del Mar: Carrer de Lepant 27, 07820 Sant Antoni de Portmany
 12. The Rabbit Hole:San Rafael 38.962465, 1.397660, +34 971 19 88 20
 13. Pastelería Mediterránea:Calle País Valencia 11, local 19, 07800 Ibiza-stad

Overnachten

Kun je een beetje drukte wel waarderen, zoek dan een accommodatie in Ibiza-stad (oost) of San Antonio (west). Of ga voor een slaapplek in Santa Eulalia, aan de oostkust boven Ibiza-stad. Echte rustzoekers slagen in het noorden van het eiland. En kom je voor de hippie souvenirs? Zoek dan een hotelletje in de buurt van hippiemarkt Las Dalias.

Top 3 hippiemarkten

Punta Arabi: deze hippiemarkt in Es Canar is een van de grootste en misschien wel de gezelligste van Ibiza. Je komt ogen en oren tekort. Elke woensdag in april tot oktober van 10.00 tot 19.00 uur.

Las Dalias: de eerste en oudste hippiemarkt op 10 minuten loopafstand van het centrum van San Carlos. Koop hier trendy tassen, laarzen en kleurige snuisterijen. Elke zondag in april tot oktober van 10.00 tot 19.00 uur.

San Juan: de markt in San Juan is 'zoals vroeger de Las Dalias markt was', volgens de oude hippies. Laat hier souvenirs met de hand maken. Elke zondag in het hoogseizoen van 09.00 tot ongeveer 14.00 uur.