Maak een literaire ontdekkingstocht door Tanger, de poort van Afrika.

De naam van deze stad wordt geassocieerd met literaire mythes die hun oorsprong vinden in de cafés, steegjes en levendige souks in de medina. De literaire wind die ruim een eeuw lang over Tanger waaide, heeft hier zijn sporen nagelaten. Werp een blik op de wereldliteratuur tijdens een sprookjesachtige vakantie.

Legendarische cafés

Legendarischecafés zijn zeker niet alleen in Wenen, Parijs of Venetië te vinden: ook het elegante Tanger heeft een aantal cafés met een roemruchte artistieke en literaire geschiedenis.

Het café de Paris

Het onsterfelijke café de Paris was in zijn glorietijd dé plek voor de grote namen uit de artistieke en literaire wereld van Tanger. Tussen de rookpluimen en alcoholdampen kon hier eindeloos gediscussieerd worden. De antieke inrichting, afbladderende muren en barmannen in tijdloze outfit nemen je mee naar de jaren '30.

Het café Hafa

Café Hafa staat bekend als hét legendarische café van Marokko,gebouwd in 1921 tegen de wand van een klif aan de baai van Tanger. De bankjes zijn stille getuigen van de grote literaire momenten met stamgasten als William Burroughs, Allen Ginsberg, Paul Bowles en Jack Kerouac. Bestel een glas muntthee en bewonder het schouwspel van de Atlantische Oceaan en Middellandse zee die elkaar hier treffen. Laat je inspireren door de intense sfeer.

café hafa.jpgCafé Hafa. Foto door Alessandro onder licentie CC BY 2.0

Rondom de medina

Een wandeling door de straatjes van de medina, de oude stad, is de ideale manier om de poëtische sfeer van Tanger te proeven. Houd daarbij het citaat van Paul Bowles over zijn muze, het witte Tanger, in gedachte: "Ik heb altijd geweten dat ik eens in mijn leven op een plek terecht zou komen die me zowel wijsheid als extase zou schenken."

Het Grand Socco

Het Place du Grand 9 avril 1947, bekend als het Grand Socco, was een onuitputtelijke inspiratiebron voor Joseph Kessel, die een gelijknamig boek aan het plein wijdde. _"Ik heb veel gereisd, maar mijn voetsporen hadden een rustplaats nodig om te schrijven. Ik kon me geen betere plek wensen dan het Grand Socco__om een stukje van mijzelf achter te laten,"_ zei de reizende schrijver.

De Medina

Kom binnen door de poorten van de oude stad en wandel door het charmante doolhof van straatjes uit vervlogen tijden. De steegjes, pleintjes en kruidenkraampjes ademen de bijzonder sfeer uit van deze dromerige stad.

De Kasbah

De Kasbah van Tanger is het hoogtepunt van je wandeling door de Medina. Je hebt hier een fenomenaal uitzicht over de schilderachtige blauwe baai, die ooit vereeuwigd werd door de Franse schilder Matisse. Het voormalige paleis van de sultan is tegenwoordig een museum met een rijke collectie Romeins mozaïek en oude kaarten.

Vue de la Kasbah de Tanger.jpgUitzicht op de Straat van Gibraltar vanaf de Kasbah in Tanger

De Amerikaanse Legatie

In het paleis van de Amerikaanse legatie waan je je even een Amerikaanse diplomaat. Dit oude consulaat herbergt, naast een collectie schilderijen en meubels, een ruimte die in het teken van de schrijver Paul Bowles staat. De schrijver van The sheltering sky verbleef jarenlang in Tanger, tot aan zijn overlijden in 1999.

De nieuwe stad

Vervolg je ontdekkingsreis naar de nieuwe stad van Tanger, die de auteur William Burroughs als "de stad van de vrijheid en mogelijkheden" beschreef.

De beroemde boekhandel Librairie de colonnes

Deze centraal gelegen boekhandel aan de boulevard Pasteur heeft een overvloedig en boeiend literair verleden. Hier werd de geschiedenis van de literaire en artistieke elite van Tanger geschreven. Samuel Beckett, Amin Maalouf, Driss Chraïbi, Tahar Ben Jelloun, Paul Morand en Truman Capote waren hier geregeld te vinden. Deze tempel van kennis werd op het nippertje gered door een zekere Pierre Bergé, mecenas en levensgezel van Yves Saint-Laurent. Wie weet kom je er wat bekende figuren tegen uit de huidige Marokkaanse literatuur, zoals Lotfi Akalay.

Hotel El Minzeh

Het Minzeh is het meest legendarische hotel in Tanger. Jean Genet kwam er graag; Samuel Beckett en Tennessee Williams hadden er zelfs een permanente kamer. In dit paleis brachten ook recentere namen als Winston Churchill en de Rolling Stones de nacht door.

Boekhandel Les Insolites

Deze winkel beschrijft zichzelf terecht als 'een artistieke en culturele ontmoetingsplaats in Tanger.' Les Insolites werd opgericht in 2010 en is naast een boekhandel ook een theehuis, galerie en ruimte waar allerlei soorten literaire en artistieke ontmoetingen plaatsvinden. Dankzij het gevarieerde programma is de boekhandel één van de belangrijkste spots van het culturele leven in Tanger geworden. Vergeet dus niet om er een kijkje te nemen.

Tanger in het kort

Beste tijd om te gaan

Het uitzonderlijk zonnige Tanger is het hele jaar door te bezoeken. 's winter kan het er redelijk fris worden (8°C tot 20°C).

Vervoer

Vliegtuig: Profiteer van onze aanbiedingen en vlieg direct op Tanger vanuit de grote Europese steden.

Taxi: de vele, goedkope taxi's zijn een handige manier om overal in Tanger te komen.

Te voet: de beste manier om het centrum en de Medina te ontdekken.

Slapen

Als je in Tanger in literaire sferen wilt blijven, kun je kiezen voor een hotel in de buurt van de Medina en het Grand Socco. In Tanger zijn ook rustige adresjes te vinden, verscholen in de heuvels van Cap Spartel bijvoorbeeld.

Eten & drinken

El Morocco Club: 1 rue Kachla, place du Tabor, Medina van Tanger

Art et gourmet: Place du Grand Socco, Tanger

La fabrique: 7 rue d'Angleterre, résidence Salima I, Tanger

Villa Joséphine: 231 route de Vieille Montagne, Sidi Masmoudi, Tanger

"Ik keer terug naar het Hafa café. Ik dagdroom op haar terras. De tijd heeft alles veranderd, behalve deze plek. Het café is nog precies als voorheen: geheimzinnig, stil, magisch. Al vele generaties is dit de plek waar schakers, dichters, schrijvers en kunstenaars te vinden zijn. Gezeten op de oude rieten matten, creëren ze nog steeds de zoete illusies van Kif."

In 1931, bezocht de Amerikaanse reiziger en schrijver Paul Bowles Tanger voor de eerste keer in zijn leven. De auteur van The Sheltering Sky vestigt zich in 1947 in de Noord-Marokkaanse stad , die het artistieke hart van de omgeving vormt. Hij blijft er het grootste deel van zijn leven, tot aan zijn dood in 1999.

Top 4 culturele evenementen

Lente: Nationaal Filmfestival.

Mei: Internationale Tentoonstelling van Tanger, vol boeken, kunst, artistieke ontmoetingen en een forum.

September: Tanjazz, jazzmuziek in de schijnwerpers van deze culturele broedplaats.

Oktober: Festival van de Mediterrane Korte Film.