Zo leer je Praag op een heel bijzondere manier kennen: in de voetsporen van de beroemde schrijver uit deze stad: Franz Kafka. Franz Kafka (1883-1924) is in Praag geboren en getogen, sterker nog: hij is er zijn hele leven gebleven. De stad heeft zijn werk beïnvloed, en op zijn beurt heeft de schrijver zijn stempel gedrukt op Praag. Een goed idee dus, om zijn stad te gaan ontdekken aan de hand van zijn favoriete cafés en de plekken die in zijn boeken voorkomen.

DAG 1

Volg Kafka door de oude stad

Je weekend Praag begint op het Oude Stadsplein, Staroměstské, het historische centrum van Praag. Van hieraf kun je de 'Gouden stad' gaan verkennen, want het plein ligt middenin wat Kafka omschreef als 'de kleine cirkel die mijn hele leven omvat.'

De schrijver werd op 3 juli 1883 geboren vlakbij de Sint-Nicholaaskerk. Je herkent Kafka's geboortehuis aan het gebeeldhouwde hoofd van de schrijver zelf. Vraag je je af wat al die toeristen daar aan de voet van de stadhuistoren doen? Elk heel uur laat de astronomische klok een schouwspel zien. Ga erbij staan en ontdek de geheimen van deze beroemde klok in de schaduw van de statige Tynkerk, oftewel de 'Kerk van Onze Lieve Vrouw voor Tyn. Wandel door de kronkelige straatjes van de oude stad en laat je leiden door de geest van Kafka. In de Celetna zie je dan het Huis met de Drie Koningen, en het Sixt-huis: in allebei heeft de schrijver van De gedaanteverwisseling gewoond.

Even zitten bij restaurant Pilsner, gevestigd in het gemeentehuis. Hier kun je typisch Tsjechische specialiteiten proeven. Vooral de goulashsoep is een aanrader, met bosbessentaart als toetje.

Volle maag? Dan is het een goed idee om over de beroemde Karelsbrug te wandelen. Kafka heeft hier heel wat keren gelopen en hij kende de vele standbeelden op de brug dan ook uit zijn hoofd.

Prague Old-Town-Square1.jpgOude Stadsplein

Naar het Kafkamuseum en naar Malá Strana

"Kafka was Praag en Praag was Kafka" heeft Johannes Urzidil, een studiegenoot van Kafka, ooit gezegd. In het Kafkamuseum komt deze hechte band tussen de stad en de schrijver mooi tot leven. Een bezienswaardigheid waar de ware Kafka-fan niet omheen kan.

Betoverd wandel je daarna door de historische wijk Malá Strana. Je kijkt je ogen uit naar de pastelkleurige gevels van de oude stadspaleizen die een mooi contrast vormen met de barokke kerken.

Tip: ga 's avonds eten bij Café Savoy. Het is één van de beroemdste cafés van Praag, met zijn chique stijl uit het begin van de vorige eeuw, compleet met kristallen kroonluchters. En dan kun je hier ook nog de heerlijkste traditioneel Tsjechische gerechten eten!

DAG 2

De volgende dag begint met een stevig, typisch Tsjechisch ontbijt in het stijlvolle Café Louvre, een van de favoriete cafés van Kafka. Hier ontdek je hoe heerlijk de authentieke Praagse ham is!

Een wandeling door de joodse wijk

Het vroegere joodse ghetto van Praag, Josefov, is nauw verbonden met de herinnering aan Kafka. Van de joodse geschiedenis zijn nog de Oude-Nieuwe synagoge, synagoge Klausen, synagoge Pinkas en de joodse begraafplaats overgebleven. Loop ook even langs het standbeeld van Kafka, gemaakt door beeldhouwer Jaroslav Réna. En voor een kop koffie ga je natuurlijk naar Café Franz Kafka.

Prague kafka2.jpgStandbeeld van Kafka

Eend bij U Parlamentu en dan naar de Praagse Burcht

Tijd voor de lunch, en daarvoor is U Parlamentu een prima gelegenheid. Hier vind je de typisch Praagse gezelligheid. Tip: bestel de halve eend. En een Tsjechisch biertje natuurlijk.

Een beetje licht in het hoofd klim je dan via smalle straatjes omhoog naar de Praagse Burcht. Vandaar heb je een geweldig uitzicht over de stad van Kafka! En er is meer te zien in deze statige wijk. Het paleis natuurlijk, maar ook de Sint-Vituskathedraal, en het beroemde Gouden Straatje, waar Kafka nog gewoond zou hebben op nr 22 - formaat poppenhuisje...

Nog even net als Kafka

Via de Karelsbrug loop je weer terug naar de Oude Stad, voor een biertje bij Café Slavia. Heel intellectueel Tsjechië heeft hier wel eens aan een tafeltje gezeten, waaronder - natuurlijk ook - Franz Kafka.

Op je laatste avond in Praag ga je heerlijk eten bij V Zátiší. Hier proef je het beste van de Praagse keuken, zeker als je Kulajda soep bestelt (soep van aardappel, kwarteleitjes, anijs en eekhoorntjesbrood). Een traktatie voor fijnproevers.

Men zegt dat de schrijver van de paranoia eigenlijk een hekel had aan Praag. Maar jij bent na deze twee dagen in deze stad vast helemaal verkocht!

Tsjechische tongbreker

De inwoners van Praag mogen toeristen die de weg vragen naar de rivier graag een beetje plagen. Wij noemen die rivier de Moldau, maar in het Tsjechisch heeft hij de Vltava. Een ware tongbreker! Toeristen stamelen meestal iets als Vlata, Valva, Vtata... Hoe spreek je die naam eigenlijk uit?

Simpel: zet gewoon een klinker tussen de eerste twee letters - de stomme e die in het Tsjechisch niet wordt geschreven, en je bent er. Nu kun je gewoon de weg vragen naar de Vltava, of liever naar de Veultava!

Praag via de pen van Klaus Wagenbach

Kafka's Praag is een boekje dat de lezer door het Praag van de schrijver Franz Kafka (1883-1924) leidt, waaronder de plaatsen waar hij gewoond en gewerkt heeft. De auteur, K. Wagenbach, is Kafka-expert en biograaf. Leuk om te lezen voor iedereen die Praag bezoekt en zeker voor de Kafka -fans onder ons.

Praag in het kort

Beste tijd om te gaan

De winter met zijn sneeuw en mist, om helemaal in de Kafkaëske sfeer te komen.

Vervoer

Het centrum kun je makkelijk belopen: het is niet groot en de bezienswaardigheden liggen vlak bij elkaar.

Toch liever met het OV, dan kun je de metro nemen (er zijn drie lijnen en ze rijden van 05.00-12.00 uur) of de tram.

Slapen

Als je in de buurt van de Kafka-bezienswaardigheden wilt verblijven, kun je het beste een hotel in de joodse buurt Josefov nemen.

Eten en drinken

Restaurant Pilsner in het gemeentehuis: Náměstí Republiky 5

Café Savoy: Vítězná 124/5

U Parlamentu: Valentinská 52/8

V Zátiší: Liliová 216/1

"Praag is de moeder aller steden, ze grijpt je in haar klauwen en laat je nooit meer gaan."

Franz Kafka had een haat-liefdeverhouding met zijn geboortestad. Hij heeft verschillende keren geprobeerd te ontsnappen aan wat hij 'die ellendige stad' noemde, maar het lukte hem niet. Zijn naam blijft voor altijd verbonden met de Tsjechische hoofdstad.

Top 3 evenementen Praag

Februari: Masopust, carnaval

Mei: Lentemuziek festival van klassieke muziek

Oktober: Internationaal Jazzfestival