Hier, in de Ierse hoofdstad, werd de legendarische band geboren. Vier Ieren die al bijna 40 jaar tot de top van de rockmuziek horen. De hoofdstad van Ierland is óók de stad van Bono, The Edge, Paul en Adam. Dwaal langs kades, bars en musea en treed in de voetsporen van U2.

DAG 1

Naar de Docklands van Dublin

In de ochtend zet je koers naar het oosten van de stad. Vlakbij de haven, in de oude Docklands van Dublin, liggen de opnamestudio's van U2. In Windmill Lane heeft de band verschillende albums opgenomen, waaronder Boy, October en War. Het gebouw staat nu leeg en is bedekt met graffiti, vaak met Bono en zijn fans in de hoofdrol.

Verderop, langs de oever van de Liffey, liggen de nieuwe studio's van U2. Op Hannover Quay kom je ongetwijfeld een horde fans tegen en met een beetje geluk vang je een glimp op van de bandleden zelf, op weg naar de opnamestudio. En anders schrijf je je boodschap gewoon op de speciale U2-muur, net als al die andere fans.

Voordat je de Docklands verlaat, kun je op de rand van de kade nog even de foto namaken die prijkt op de cover van het album October.

Dublin Liffey River2.jpgRivier de Liffey en de Temple Bar

Volg Bono door Temple Bar

Keer terug naar het centrum van Dublin voor een lunch bij het Hard Rock Café in Fleet Street. Behalve de trabant aan het plafond en foto's en songteksten van de bandleden, kun je je hier vergapen aan de blauwe zonnebril die Bono droeg in de clip bij Beautiful Day. Daarna blijf je in het gezellige Temple Bar district en wandel je langs de zuidelijke oever van de Liffey. Tot je voor hetClarence Hotel staat. Hier kwamen Bono en The Edge vroeger vaak bij elkaar. In 1992 kochten ze het pand en toverden het om tot een een viersterrenhotel met bar en disco.

Een eindje verderop stuit je op de Wall of Fame, met foto's van alle grote Ierse sterren, van Sinéad O'Connor tot Rory Gallagher. En natuurlijk ontbreken ook de leden van U2 niet.

Om je U2-dag af te sluiten, ga je een hapje eten bij Captain America's. Onder het genot van een heerlijk, authentieke fish and chips, bewonder je o.a. de gitaar van The Edge en gesigneerde T-shirts.

DAG 2

De roots van U2

Je tweede dag van het U2-weekend begint weer bij de rivier, in het Little Museum of Dublin. Breng een bezoek aan de permanente tentoonstelling over de band, met onder andere een standbeeld van Bono en beeldmateriaal dat een verrassend inkijkje biedt in het leven van de Ierse band.

Op North Earl Street 9 ontdek je waar de artiestennaam van Paul Hewson (Bono) vandaan komt: hier is Bonavox gevestigd, een winkel in gehoorapparaten. Volgens de overlevering hadden vrienden van Bono hier Bono Vox van gemaakt en gaven ze die naam aan de zanger in spe. 'Vox' verdween, maar Bono is gebleven.

Dublin City Centre.jpgHier in Dublin liggen de roots van U2

De school van de band

Vervolg je weg naar de school waar de band in 1976 is opgericht. Op het aanplakbord van de Mount Temple ComprehensiveSchool prikte Larry Mullen Junior een advertentie op waarin hij leden vroeg voor zijn rockband: The Larry Mullen's Band. Adam Clayton, David Evans (The Edge) en Paul Hewson (Bono) reageerden. Twee jaar later gaven ze de band zijn definitieve naam: U2.

U2 nu

Bono's favoriete restaurant bevindt zich in een buitenwijk in het zuiden van de stad. Bono houdt zo van Finnegan's of Dalkey, dat hij er zelfs Michèle Obama mee naartoe nam. Probeer de Seafood Chowder (traditionele Ierse vissoep) en je begrijpt wat Bono hier komt zoeken.

Tot slot ga je een kijkje nemen in Killiney. Hier ligt het huis van Bono, vlak boven het strand van de stad. Veel zul je er helaas niet van zien: de villa is omgeven door hoge muren. De kans dat je een glimp opvangt van je muzikale held is dus klein, maar de prachtige wandeling en het uitzicht over zee maken veel goed. Voordat je vertrekt, kun je een boodschap achterlaten voor de heren van U2. Deponeer deze in de brievenbus van het Principle Management op John Rogerson's Quay 30-32.

De O2 van Dublin

De grootste concertzaal van Ierland ligt in de Docklands van Dublin. Het is een voormalig havenpakhuis, dat geheel werd gerenoveerd en daarna werd geopend voor het publiek. Er kunnen maar liefst veertienduizend toeschouwers in. De O2 werd in 2012 uitgeroepen tot de op één na beste zaal van Europa (na de Wembly Arena in Londen). U2 speelde tijdens de opening van de immense concertzaal. De opnames van het optreden komen terug in de film Rattle & hum en zijn daarnaast begruikt voor de clip bij Desire.

North Side Story: U2 in Dublin 1978-1983

In dit boek lees je alles over de beginjaren van de legendarische rockband. Het bevat exclusieve interviews en unieke foto's. Daarnaast bevat het een poster met een kaart van Dublin waarop alle plekken staan aangegeven die met de band te maken hebben. Een must-have voor echte fans! Het boek is alleen te bestellen via U2.com.

Dublin in het kort

Beste tijd om te gaan

In het voorjaar en tijdens de zomermaanden heb je de grootste kans op mooi weer.

Vervoer

Vlieg naar de Ierse hoofdstad voor een zacht prijsje.

Te voet: Dublin is niet zo groot, dus je kunt de stad prima te voet verkennen.

Per openbaar vervoer: in het centrum reis je met de bus of de tram. Je koopt een vervoersbewijs voor €1,20 - €6*. Voor een tripje in de regio neem je de treinen van de DART.

*Prijzen kunnen variëren.

Slapen

Vanuit een hotel in het centrum van Dublin kun je alle bezienswaardigheden gemakkelijk bereiken. En je zit vlakbij het uitgaansleven van het Temple Bar district.

Eten en drinken

Hard Rock Café: Fleet Street 12

Captain America's: Grafton Street 44

Finnegan's of Dalkey: Sorrento Road Dalkey 1

"Als Bono vertrekt, kunnen we blijven bestaan. Als ik vertrek, is het afgelopen met ons."

Op 31 oktober 1961 werd Larry Mullen Junior geboren in Dublin. Hij is niet alleen de drummer maar ook de oprichter van U2. Larry is namelijk degene die in 1976 een advertentie op het prikbord van zijn school hing, waarin hij jongens zocht voor zijn band. Larry is niet zo razend populair als leadzanger Bono, maar hij staat bekend om zijngevoel voor humor en zijn betrokkenheid bij goede doelen.

Top 5 muziekevenementen

Juli: Oxegen Festival, openluchtoptredens in Punchestown (ten zuidwesten van Dublin).

Mei: Dublin City and Soul Festival, muziekfestival.

September: Fringe Festival, concerten en performances in het Temple Bar district.

September: Dublin Culture Night, gratis tentoonstellingen en concerten in de hele stad.

September: Arthur's Day, concerten ter ere van het ontstaan van het beroemde Guinnesss bier.