Reisblogger Robert begon in 2008 met Traveljunks, toen nog een persoonlijk blog. Inmiddels is er een heel team betrokken bij de site. Robert maakt graag roadtrips met een auto of op de motor, vanwege de vrijheid van deze manier van reizen. Bestemmingen 'afvinken', zoals veel reizigers tegenwoordig lijken te doen, vindt hij maar niets. Een interview over zijn blog, zijn favoriete bestemmingen en zijn meest bijzondere reiservaringen.

Robert van TraveljunksSão Miguel, Azoren (Foto: © Traveljunks)

Wie ben je en waarom reis je zo graag?
Ik ben Robert en ben opgegroeid in het mooie Limburg. Als kind reisde ik met mijn ouders en broers jaarlijks naar landen als Zwitserland, Italië en Oostenrijk. Niet alleen de landen zelf, maar ook de reis naar de bestemmingen toe vond ik in mijn jeugd al geweldig. Op mijn achttiende kocht ik met een paar vrienden een oud Volkswagenbusje, waarmee we een zomer lang door Europa zijn getrokken. Sinds die trip ben ik helemaal verkocht en doe ik niets liever dan reizen.

Wanneer ben je begonnen met je reisblog Traveljunks, en waarom?
Ik ben in 2008 met Traveljunks gestart. Ik was al jaren moderator op platform Wereldwijzer en liep al langer met het idee om een informatieve website voor individuele reizigers te starten. Vooral vanwege het gebrek aan informatie over alles wat tussen backpacken en georganiseerd reizen ligt. Het woord flashpacken kende ik toen nog niet. ;-) Ondertussen staan we steeds verder van het backpacken af en is roadtrippen meer op de voorgrond gekomen.

Robert van TraveljunksKarijini National Park (Foto: © Traveljunks)

Traveljunks begon als persoonlijk reisblog, maar inmiddels werk je met een heel team van reisbloggers. Waarom heb je hiervoor gekozen?
Naarmate de site groeide, kreeg ik regelmatig gastblogs aangeboden. Soms door medewerkers van touroperators, maar vooral door reizigers die informatie over een bepaalde bestemming misten op de site. Het grootste voordeel van een team is dat de dekking groter is en we samen informatie over meer bestemmingen kunnen aanbieden. Het is erg leuk om verhalen van andere reizigers te delen, maar het moet natuurlijk wel bij de stijl van Traveljunks passen.

Waar houd je je - naast bloggen en reizen - nog meer mee bezig?
Naast het reizen ben ik graag in de weer met mijn oude motoren. Buiten het maken van lange en korte tours sleutel ik er ook graag zelf aan. Momenteel restaureer ik een bijna vijftig jaar oude Moto Guzzi, waarmee ik in de toekomst graag een keer een langere reis zou willen maken. Verder ben ik een grote liefhebber van buitensport. Ik mag naast lange wandelingen in de natuur graag raften, canyoningen en klettersteigen. Daarvoor ga ik o.a. jaarlijks enkele dagen naar Oostenrijk.

Robert van TraveljunksNP Torres del Paine in Patagonië (Foto: © Traveljunks)

In je bio op Traveljunks noem je jezelf een 'ouderwetse reiziger'. Leg uit!
Het is een beetje een gevoelskwestie. Tegenwoordig lijkt het bij veel reizigers een sport om zoveel mogelijk te bezoeken in een korte periode. Afvinken is een uitdrukking die me vaak een nare smaak in de mond geeft. Ik heb een grote interesse in de wereldgeschiedenis, waarvan grote bouwwerken en oude beschavingen mijn grote favorieten zijn. Plaatsen als Angkor of Teotihuacan vink je niet af omdat je het ook op je Instagram-account wilt delen. Verdiep je eens in een land of plaats, zodat je ook weet waar je naar kijkt. Dat mis ik bij veel reizigers tegenwoordig een beetje. ;-)

Wat was je meest bijzondere reiservaring tot nu toe?
Moeilijk om er één uit te pikken na zo'n 30 jaar zelfstandig reizen. Die eerste reis, de roadtrip in een oud hippie-busje, of de reis per trein door de Mexicaanse Copper Canyon liggen voor de hand, maar ik ga voor onze roadtrip van het afgelopen jaar. Met een 4x4 met daktent door de outback van West-Australië trekken was een zeer bijzondere ervaring. 4500 kilometer langs de prachtige kuststroken en door de onherbergzame outback. Dat was een geweldige reiservaring. Ik was weer zeer verheugd dat ik na al die jaren reizen nog steeds enorm enthousiast over een reis kon worden!

Robert van TraveljunksIn de Australische outback (Foto: © Traveljunks)

Je hebt al veel landen bezocht. Wat is je favoriete bestemming, en waarom?
Erg moeilijk. Als het op diversiteit en reisgemak aankomt, zeg ik Mexico. Het land heeft cultuur, koloniale steden, prachtige natuur, archeologische steden en een geweldig leuke bevolking. Tel daar het zeer goede busnetwerk bij op en je hebt het perfecte reisland. Als meest bijzondere noem ik Madagaskar. Alles is er net iets anders. De prachtige, unieke natuur is overweldigend, de bevolking is geweldig en het land is enorm fotogeniek. Beide landen heb ik niet voor niets al vaker bezocht en staan voor de toekomst met zekerheid wel nog een keer op de planning.

Reisdilemma: een stedentrip of een roadtrip. Wat kies je?
Makkelijk, want dan ga ik toch echt voor een roadtrip. Zonder vaste planning in je eigen tempo door onbekend gebied reizen, dat is het mooiste wat er is. In een camper of auto met daktent is helemaal het einde, want dan ben je compleet vrij om te gaan en staan waar en wanneer je wilt. En mocht je je roadtrip bij een leuke stad eindigen, dan kun je alsnog afsluiten met een leuke citytrip. ;-)

Robert van TraveljunksHooglanden van Madagaskar (Foto: © Traveljunks)

Wat zijn je favoriete reiswebsites en reisblogs?
Er is een klein aantal Nederlandse reisblogs die ik met grote regelmaat lees, en ik speur voor informatie voor een reis of nieuwe bestemming vaker de gangbare, grote informatieve reissites zoals Lonely Planet af. Social media gebruik ik zo goed als niet voor reisinspiratie, al is het voor mij wel handig om Traveljunks te promoten.

Heb jij - als ervaren wereldreiziger - tips voor beginnende reizigers? Wat zijn in jouw ogen absolute do's of don'ts op reis?
Wil niet te veel doen in een korte tijd en lees je vooraf in het land in. Als je de geschiedenis van een land of bevolkingsgroep kent, of weet door wie en waarom welke bouwwerken werden gebouwd, dan zal je beleving van een bijzondere plek met zekerheid meer indruk op je maken. Respecteer de gebruiken van je gastland en weet wat wel en niet mag.

Op de hoogte blijven? Volg Robert dan via zijn blog Traveljunks, Facebook, Twitter en Instagram.