Michal van Reiswijzer kids&co heeft sinds haar 18de veel gereisd, alleen, met een partner en later met haar gezin. Van Timboektoe tot Paaseiland: Michal is er geweest. Nu is ze single mom en reist ze nog steeds, met haar vier kinderen. Want niet reizen... dat is geen optie. In dit interview vertelt Michal over haar meest bijzondere reiservaringen en over hoe het is om - in je eentje - met vier kinderen op reis te gaan. Met praktische tips!

Michal van Reiswijzer kids&coMichal met haar oudste zoon in Venetië

Wie ben je en waarom reis je zo graag?
Mijn naam is Michal Oppenheimer en ik ben 43 jaar. Ik ben moeder van vier kinderen - zoon P (12), dochter F (8), zoon M (6) en zoon I (bijna 4) - die ik als single mom opvoedt in co-ouderschap met mijn ex. Ik reis al 25 jaar - sinds mijn 18de - toen ik als au pair voor een jaar naar Marseille vertrok. Daarvoor ging ik weliswaar altijd op vakantie met mijn ouders, maar tijdens dat jaar in Frankrijk leerde ik met vallen en opstaan dat ik me prima alleen kan redden in het buitenland. En hoe leuk het eigenlijk is om (alleen) in een ander land te zijn. Sindsdien ben ik besmet met het reisvirus en heb ik veel gereisd. In mijn eentje, met een partner, met een gezin en alleen met de kinderen. Ik vind het heerlijk om op pad te zijn, om de wereld te ontdekken - ver weg en dichtbij huis - en me te laten verrassen door wat de verschillende landen/plekken te bieden hebben.

Wanneer ben je begonnen met je blog en waarom?
Toen zoon P geboren werd, namen wij ons heilig voor dat we zouden blijven reizen en niet zouden eindigen op een 'als de kinderen het naar hun zin hebben dan hebben wij ook een leuke vakantie'-vakantiepark. Niet dat ik vakantieparken niet leuk vind, maar ik vind verre reizen, stedentrips en roadtrips leuker. Het één - wij een leuke vakantie - sluit het ander - de kinderen een leuke vakantie - natuurlijk helemaal niet uit. En dus hebben we fantastische reizen gemaakt met zoon P en later ook met zijn zus en broers. Er waren mensen die daar wat van vonden in negatieve zin, maar veel vrienden gebruikten ons in die tijd als lichtend voorbeeld, stelden ons vragen en vroegen om tips. Ik liep al jaren met het idee rond om onze reiservaringen te delen - we hielden per slot van rekening altijd al een reisverslag bij - maar het kwam er nooit van. Tot zoon I bijna een jaar was. Toen zijn we - nog samen - gestart met Reiswijzer kids&co. Ons doel? Onze reiservaringen delen en zo andere ouders inspireren en informeren. Sinds 2016 is Reiswijzer kids&co mijn persoonlijke blog waarop ik schrijf over reizen, uitjes en de rest van het leven.

Michal van Reiswijzer kdis&coKinderen vermaken zich overal wel

Waar houd je je - naast bloggen en reizen - nog meer mee bezig?
Bloggen is mijn hobby. Het zou fantastisch zijn als ik er geld mee zou kunnen verdienen, maar heel realistisch is dat niet. Dus werk ik gewoon 27 uur per week in loondienst bij het Rijk. Op de dagen dat ik niet werk, ben ik thuis met de kinderen. Maar dat gaat binnenkort veranderen. Zoon I gaat eind mei naar school en dat hou ik ineens een heleboel tijd over. Ik zou in die tijd graag iets doen wat gerelateerd is aan reizen en wel geld oplevert. Nog geen idee wat dat kan zijn. Op dit moment ben ik aan het onderzoeken of ik de kennis en ervaring die ik opgedaan heb met het samenstellen van mijn eigen (gezins)reizen kan gebruiken om reizen op maat samen te stellen (vlucht, ov, accommodaties, leuke dingen) voor gezinnen die - net als ik - graag rondtrekken (meerdere plekken en verplaatsingen in één vakantie). Ik doe dat nu voor een vriendin bij wijze van testcase. Omdat zij het wel leuk vindt om op vakantie te gaan, maar niet blij wordt van al dat uitzoekwerk. Mochten er meer mensen proefkonijn willen zijn; je mag me mailen!

Vroeger reisde je alleen of met je partner, maar nu heb je vier kinderen. Hoe anders is het om te reizen met kinderen?
Mijn ervaring is dat je met één kind nog niet zo heel veel hoeft te veranderen aan je manier van reizen. Als je tenminste - zoals wij toen - niet echt van de rust en de regelmaat bent. Ben je dat wel, dan krijgt je reizende leven direct een heel andere dynamiek. Met meer kinderen wordt het ingewikkelder vanwege de verschillende schema's en de strubbelingen die je nou eenmaal altijd (ja, ook op vakantie) hebt tussen broers en zussen, maar kan je nog steeds heel veel. Wat verandert is het tempo. Vanaf het moment dat kinderen zelf kunnen lopen en een eigen willetje ontwikkelen, kan je niet zomaar meer doen wat je wilt. Geen probleem als je dat incalculeert. Minder plannen en meer go with the flow dus. Je zult als ouder ook met kinderwensen en -belangen rekening moeten houden. En dat is met meerdere kinderen soms schipperen. Gelukkig worden de meeste kinderen van hetzelfde gelukkig, dus eventueel 'leed' is al snel vergeten als er ijs, friet, een speeltuin of een zwembad aan te pas komt. Het minste leuke wat mij betreft, is dat je continu alert bent als je reist met (meerdere) kinderen. Je wilt weten waar ze zijn en wat ze doen. Hoe vermoeiend dat is, merk je pas als je weer eens zonder kinderen op pad gaat ;-).

interview met Michal van Reiswijzer kids&coRijtochtje in Conover, USA

Sinds 2016 ben je alleenstaande moeder. Wat voor gevolgen heeft dat voor het reizen?
Op zich niet zo heel veel. Ik vind het nog steeds heel leuk om de wereld te verkennen met mijn kinderen en dat doe ik dan ook het liefst zo vaak mogelijk. Het enige grote verschil met toen we nog samen waren, is de hoeveelheid geld die ik te besteden heb. Dat is momenteel niet genoeg om van te sparen. Gelukkig heb ik nog wel wat spaargeld en daar betaal ik dan ook de reisjes van die ik maak. Bijvoorbeeld mijn reis naar Amerika deze zomer, die kan ik maken omdat ik nog geld terug kreeg van de Belastingdienst. Maar dat houdt natuurlijk wel een keer op; ik ga niet al mijn spaargeld uitgeven aan reisjes. En dat betekent dat ik zal moeten accepteren dat ik voorlopig geen (verre) reizen meer kan maken met de kinderen. Tegelijkertijd zie ik het dan ook wel weer als een uitdaging om andere manieren te vinden om erop uit te trekken. Goedkopere manieren dichter bij huis... Want helemaal niet meer reizen, dat gaat me echt niet lukken.

Wat is je meest bijzondere reiservaring, met en zonder kinderen?
Jeetje, heb je even... Ok, ik noem er een paar:
- Paaseiland; wat mij betreft de meest bijzondere plek op aarde
- Ons verblijf op Ha'apai (Tonga) waar we met de oudste twee kinderen sliepen in een hutje op het strand, heerlijk aten, konden snorkelen en 's avonds de vliegende honden (grote vleermuizen) in grote groepen overzagen vliegen. En niet te vergeten; waar vandaan we terug vlogen naar het hoofdeiland in z'n klein propellervliegtuigje omdat de lijndienst vol was.
- Onze camperreis door Nieuw-Zeeland met de kinderen
- Timboektoe waar ik een echte zoutkaravaan gezien heb
- Close encounters met olifanten en giraffen in Ghana en Zimbabwe
- Onze bizarre reis per iron ore train van Nouadhibou naar de binnenlanden van Mauritanië
- Hawaii; zo mooi en divers en prima te doen met kinderen (alhoewel niet goedkoop)
- Garnalen en vis eten op het strand van Kata Beach (Thailand), waar ze aan het einde van de dag de bbq het strand op rijden, de kleedjes uitspreiden en je bij het licht van de ondergaande zon (en later een kaarsje) heerlijk kunt eten terwijl de kinderen op het strand spelen. We hebben genoten!
- Madagaskar - the place to be voor bijzondere flora en fauna. Waanzinnig!
En zo kan ik nog wel even doorgaan...

Michal van Reiswijzer kids&coOp het strand van Ha'apai (Tonga)

Waar gaat je eerstvolgende reis naar toe?
Met Pinksteren ga ik naar Timisoara in Roemenië samen met een vriendin. Ik ben nog nooit eerder in Roemenië geweest - het wordt het 60ste land dat ik bezoek - en Timisoara is volgens mij een relatief onbekende bestemming. Of het daar leuk is? Geen idee... En dat is precies waarom ik ga. Omdat ik me graag laat verrassen door (voor mij) onbekende plekken.

Welke bestemmingen staan hoog op jouw bucketlist?
Er zijn heel veel landen waar ik nog een keer naar toe zou willen; mijn wishlist is haast eindeloos... Maar als ik mocht kiezen, ging ik naar Namibië en Botswana om daar met mijn kinderen een roadtrip te maken en wilde dieren te spotten. Lijkt me fantastisch! Ook Zanzibar is een bestemming waar ik al een tijdje naar toe wil, net als Jordanië en Indonesië. Oh, en als we dan toch bezig zijn... Ik wil ook nog wel een rondreis door Midden-Amerika maken. Maar goed, op dit moment zijn dat financieel gezien niet heel realistische bestemmingen. Dus het blijft vooralsnog bij dromen. Gelukkig zijn er ook nog heel veel plekken dichter bij huis die ik graag eens wil verkennen. Schotland bijvoorbeeld. Of Malta. En Duitsland heeft ook heel veel mooie regio's, waaronder het Zwarte Woud. En IJsland natuurlijk. Zucht...

Wat zijn je favoriete websites en (reis)blogs?
Buiten de websites die ik gebruik om mijn reizen te plannen en de social media sites die ik gebruik voor mijn blog, zijn er weinig websites die ik mijn favoriet wil noemen. Ik gebruik internet over het algemeen puur praktisch. Zo kijk ik vaak op Weeronline om te zien wat voor weer het wordt (alhoewel mijn ervaring is dat je in het buitenland beter een lokale site kan zoeken voor een betrouwbare weersverwachting). Check ik Nu.nl geregeld om een beetje aangehaakt te blijven bij wat er gebeurt in de wereld. En gebruik ik Google Maps om op mijn plaats van bestemming te komen, omdat ik soms het richtingsgevoel van een goudvis heb. Reisblogs lees ik ook niet structureel, behalve dan die van mijn collega-reisbloggers Nanda (van Wandernan), Gaby (Born to Travel) en Annemarie (Is het nog ver?). Met deze drie dames - waarmee ik blog-wise veel gemeen heb - ben ik recentelijk een ontzettende leuke samenwerking aangegaan die geresulteerd heeft in een gezamenlijke Facebookpagina Expeditie Kids Enzo. Een plek voor iedereen die het leuk vindt om op pad te gaan met kinderen, en meer is dan alleen een ouder. Reisblogs gebruik ik vooral als ik ergens heen wil; als inspiratie- en informatiebron. Maar daar zoek ik dan heel gericht naar.

Michal van Reiswijzer kids&co' We gingen natuurlijk wel even kijken bij het mountainbiken'

Heb je tips voor alleenstaande ouders die willen reizen met hun kinderen? Wat zijn volgens jou belangrijke do's & don'ts?
Mijn belangrijkste tip zou zijn: doe het alleen als je het zelf echt leuk vindt. Reizen met kinderen is hartstikke leuk, maar ook - zeker met meerdere kinderen - best een uitdaging. Of je nou alleen of met z'n tweeën bent... Dus kies een reis waar jij blij van wordt en die je aandurft, want aan een gestreste ouder hebben de kinderen niets. Sterker nog, daar worden ze over het algemeen niet gezelliger van...

Ten tweede is het belangrijk dat je durft los te laten. En geloof me, dat moet wel als je niet gek wilt worden. Zo had ik vorig jaar zomer de twee jongsten bij mij voor de tent, een twaalfjarig kind op een mountainbike net buiten de camping en een zevenjarig kind met drie diploma's in het zwembad. En nee, dat voelde niet fijn. Maar ik had er wel bewust voor gekozen (na een snelle risico-inschatting), want ik kan niet op alle plekken tegelijk zijn. Dus laat je kinderen waar mogelijk vooral lekker hun gang gaan en geniet af en toe van een kop koffie, een glas wijn en een boek of tijdschrift. Jij hebt ook vakantie!

Dat brengt me bij tip drie... Zorg dat iedereen aan zijn trekken komt (inclusief jezelf). Verschillende kinderen, verschillende wensen. En dat is precies de reden dat ik ervoor gekozen had de kinderen te laten zwemmen, mountainbiken en spelen op verschillende plekken op hetzelfde moment. Zoon P wilde mountainbiken op een speciaal parcours en dat mocht de rest nog niet (te jong). Dochter F wilde zwemmen, maar dat wilden de twee jongetjes niet. En de zon scheen terwijl voor de volgende dag regen voorspeld werd... Als wensen samenvallen, heb je geluk en zit je ineens de hele dag aan het zwembad met een tijdschrift omdat iedereen wil zwemmen. Maar soms is dat dus gewoon niet zo en moet je zoeken naar 'creatieve' oplossingen om iedereen tevreden te houden.

Op de hoogte blijven? Volg Michal van Reiswijzer kids&co dan via haar blog, Facebook, Twitter en Instagram.