Reisblogster Manouk begon al op jonge leeftijd met reizen en heeft ondertussen 35 landen bezocht. Ze besloot haar reisverhalen op een website te verzamelen en startte zo haar blog Bunch of Backpackers. In dit interview lees je meer over haar reizen. Manouk heeft ook wat tips voor wanneer onze Pioneer Daisy een bezoek brengt aan haar woonplaats Rotterdam.

Egadi Island in Sicilia-nb

Waarom reis je zo graag?
Ik ben nieuwsgierig naar onbekende culturen en oorden. Altijd op zoek naar een volgende uitdaging of avontuur. Op reis is elke dag anders. De ene dag beklim je een vulkaan, de volgende dag vergaap je je aan een prachtige tempel en de dag erna loop je met blote voeten op een wit zandstrand. Reizen is enorm leerzaam, je ontmoet elke dag weer andere mensen (zeker als je solo reist) en het geeft je een heerlijk gevoel van vrijheid.

Wanneer ben je begonnen met je blog Bunch of Backpackers, en waarom?
In mijn omgeving stond ik altijd al bekend als 'de reiziger'. Zo iemand van wie je - als je over reizen begint - een waterval aan verhalen en tips krijgt. Ik besloot die verhalen en tips om te zetten in een website en zo was 'Bunch of Backpackers (BoB)' geboren. BoB bestond in het begin met name voor mij (een plek waar ik al mijn creativiteit en verhalen kwijt kon), maar in de loop der tijd wisten steeds meer mensen BoB te vinden. En dat is natuurlijk mooi om te zien. Als iemand zegt dat hij door jouw blog geïnspireerd is geraakt om af te reizen naar een bepaalde plek of iets heeft gehad aan je tips, dan geeft dat een enorme kick.

Foto Foto's nemen bij de Rinjani Vulkaan

Waar hou je je - naast bloggen en reizen - nog meer mee bezig?
Ik probeer regelmatig te sporten, ben een beginnend salsa-danser en ik vind het heerlijk om festivalletjes te bezoeken.

Je werkt als arts. Heb je dat ook in het buitenland gedaan?
Nee, nog niet. Ik heb tijdens mijn studie geneeskunde echter wel veelvuldig in het buitenland stages gelopen in o.a. Paramaribo, Bangkok, Oxford en Eldoret (Kenia). Dit was een bijzondere manier van reizen omdat je dicht bij de 'locals' komt, je lang op één plek blijft en je op gaat in het ritme en het leven van het land.

Kameeltocht in Mongolië Kameeltocht in Mongolië

Wat is je favoriete bestemming?
Azië. Ik probeer Azië elk jaar te bezoeken en heb al veel landen (soms meerdere keren) bezocht. In Azië zijn Korea, Thailand en Tibet mijn favoriete landen.

Wat is je meest bijzondere reiservaring tot nu toe?
Ik ben in Kenia in een aantal gebieden geweest die zelden bezocht worden door buitenlanders. Dit was ook deels in het kader van onze stage waarbij wij TBC-testen uitvoerden in de zeer landelijke gebieden. Het was heel bijzonder om de mensen te ontmoeten en een beetje van hun leven te mogen zien. De mensen liepen rond met pijl en boog, speren, dierenvellen, etc. In een dorp dat geteisterd werd door grote droogte hadden ze net koeien van de overheid gekregen. Een koe werd geslacht waar wij bij stonden en de stamoudsten dronken vervolgens het bloed.

Andere bijzondere reiservaringen zijn het bereiken van het Everest Base Camp (5250 m), het aanschouwen van de Taj Mahal, een hike over de Chinese Muur, aan boord zijn van de Trans-Mongolië Express, levende inktvis eten in Korea, raften op de Nijl in Uganda en het zien van haaien en schilpadden tijdens mijn eerste duik in Indonesië.

Manouk op het Mount Everest Base Camp in Tibet Manouk op het Mount Everest Base Camp in Tibet

Welke bestemmingen staan er nog op je verlanglijst?
Jordanië, Ethiopië en Schotland.

Wat zijn je favoriete websites en (reis)blogs?
Mijn favoriete website voor treinreizen is Seat61.com. Deze site (ooit gestart door één man) geeft informatie over treinreizen wereldwijd. Ik gebruikte de site o.a. voor mijn Trans-Mongolië Express avontuur en mijn reizen door China en India. Verder volg ik vele internationale reisbloggers, waarbij degenen die naar 'off the beaten path' gebieden afreizen voor mij een grote inspiratiebron vormen.

Jij bent een ervaren blogger. Heb je tips voor beginnende reisbloggers?
Zorg dat je plezier hebt (en houdt) in het bloggen. Schrijf over wat je weet. Denk goed na over het doel & focus van je blog. Het is handig om contact te zoeken met andere (meer ervaren) reisbloggers voor het uitwisselen van tips & tricks.

Raften op de Nijl in Uganda Raften op de Nijl in Uganda

Als je niet op reis bent, woon je in Rotterdam. Heb je misschien tips voor onze Pioneer Daisy, wat moet zij absoluut gaan zien of doen als ze in Rotterdam is?
Tuurlijk (Hi Daisy)! Als je naar Rotterdam komt zou ik zeker een bezoek brengen aan het Boijmans van Beuningen, wat mij betreft het beste museum van Nederland. Je kan heerlijk lunchen in de Picknick, Mangiare en Memory Lane. Shoppen kun je het beste (naast de Koopgoot) doen in de Pannekoekstraat en de van Oldenbarneveltstraat. Voor echte 'Rotterdamse spullen' is GROOS de place to be. Breng ook zeker een bezoek aan de nieuwe Markthal op Blaak. Bij Blaak kun je dan ook meteen de Laurenskerk en de Kubuswoningen zien. De avond zou ik afsluiten met een drankje in de Witte de Withstraat of de Nieuwe Binnenweg. Check de website van We Own Rotterdam voor een uitgebreide agenda met events en feestjes.

Op de hoogte blijven? Volg Manouk dan via haar blog Bunch of Backpackers, Facebook, Twitter, Google+ en Instagram.