Proef de duizend-en-één smaken van de Italiaanse hoofdstad. Een perfecte cappuccino op het Piazza Navona of een goddelijke spaghetti all'amatriciana bij een trattoria... Ga een weekend genieten in Rome, de hoofdstad van de Italiaanse gastronomie.

Profiteer tot 30 maart van onze Paasaanbiedingen en boek nu je stedentrip naar Rome extra voordelig!

DAG 1

Shoppen en proeven

Je weekend begint in de wijk Testaccio waar vroeger, voordat het een hippe en levendige buurt werd, de slachthuizen van de stad stonden. Na een espresso aan de tap met een cornetto erbij, loop je tussen de sinaasappelbomen door naar de houten poort uit de vijfde eeuw van de Santa Sabina basiliek. Binnen kijk je je ogen uit naar al het marmer, de zuilen, het beeldhouwwerk en de prachtige mozaïeken. Hier vlakbij vind je de mercato rionale, de overdekte markt van de wijk. In de kleurige kraampjes liggen allerlei lokale heerlijkheden uitgestald: prosciutto, Grana Pardano, pasta's, olijfolie, wijnen en honing uit Latium.

Als je verder naar beneden loopt, kom je uit bij Ostiense. Hier ligt een waar slow food paradijs: Eataly. In een oude stationshal vind je alle producten die de Italiaanse keuken zo bijzonder maken, allemaal met zorg geproduceerd en van onvergelijkbare kwaliteit. Neem de tijd om te kijken, te ontdekken en te proeven, want de hal telt maar liefst drie etages vol winkeltjes, werkplaatsjes en restaurants. Onderweg verwen je jezelf met een panini die ter plekke wordt klaargemaakt.

Of heb je liever een uitgebreidere lunch? Daarvoor ga je naar trattoria Felice a Testaccio. De pasta rigattoni met lam laat zich verrukkelijk combineren met een glas witte Frascati wijn.

Slow food paradise Eataly, gesitueerd in een oude stationshal

Antipasti, wijn en pizza in het antieke Rome

Nu je toch in Rome bent, wil je vast ook het antieke centrum van de stad bekijken. Dat kun je het beste te voet doen, en zo kom je vanzelf langs beroemde monumenten als het Circus Maximus, het Colosseum en het Forum Romanum.

Even genoeg gezien? Dan heb je nu wel iets lekkers verdiend. Daarvoor ga je naar de hellende straatjes van de wijk Monti en duikt daar een pasticceria in. Geniet van cappuccino met cantuccini (amandelkoekjes) bij Antico Forno Ai Serpenti, maritozzi (roombroodjes) bij Regoli of cannoli siciliani (opgerolde wafeltjes met room) bij Ciuri Ciuri.

Hier vlakbij ligt het Palazzo Maximus. Wandel rond tussen de standbeelden, kunstwerken en graftombes die meer dan tweeduizend jaar oud zijn. En daarna drink je nog een glas Valentini bij enoteca Al Vino, met daarbij een schaaltje gekonfijte vruchten.

Voor het avondeten zoek je een tafeltje bij Da Dino, vlak bij het Termini Station, waar je je tegoed kunt doen aan een pizza forno a legna (op houtvuur gebakken), met een vino della casa (huiswijn).

DAG 2

Snoepen langs de Corso

De volgende dag begint bij Rosati, een oud, erg chic café op het Piazza del Popolo, met een caffe ristretto, machiato of latte. De kans is groot dat je bezwijkt voor een gebakje daarbij.

Dan wacht de Via del Corso, waar je natuurlijk ook de nodige lekkernijen tegenkomt. Even verlaat je deze winkelstraat om een eindje de Spaanse Trappen op te klimmen. Daarna loop je weer verder tot de Trevifontein. Hier gooi je je muntje in en daarna is het de hoogste tijd voor ambachtelijk Italiaans ijsje, oftewel een gelato artisanale bij San Crispino.

Hierna wandel je verder naar het Capitool. Dit plein is ontworpen door Michelangelo en maakt indruk met zijn grote afmetingen en zijn geometrische patroon. In het midden staat het bronzen ruiterstandbeeld van Marcus Aurelius en aan het uiteinde ligt het Senatorenpaleis met enorme trappen waartussen Castor en Pollux zetelen. Niet ver hier vandaan ligt ook het Pantheon, de best bewaarde Romeinse tempel.

Daarna ben je waarschijnlijk wel weer toe aan een stevige kop koffie (torréfié, graag!) bij Caffe San Eustatichio. Zo kun je weer verder, richting Piazza Navona en zijn drie weelderige fonteinen.

Eten aan de oever van de Tiber in de wijk Travestere

Als de Joodse en de Romeinse keuken samengaan

De wijk Ghetto is zijn Joodse wortels niet vergeten. Culinaire fijnproevers haasten zich naar Piperno om zich daar te laten verwennen met klassiek Joodse gerechten, in een verfijnd interieur met uitzicht op het eilandje Tiberina. Alles wat hier wordt opgediend is een feest voor de smaakpapillen!

Na die verrukkelijke lunch slenter je ontspannen over de mercato biologico op het Campo dei Fiori. Deze markt wordt hier elke zondag georganiseerd door producenten die zich hebben verenigd in 'Di Sana Pianta' (Gezondheidsfabriek).

Steek dan de Mazzini brug over en wandel langs de Tiber naar de wijk Trastevere. De levendigheid en de authenticiteit van deze buurt vind je terug op je bord, als je hier tegen de avond een restaurant hebt uitgekozen. Osteria Zi'Umberto is geliefd bij de Romeinen zelf, terwijl de keuken van Antico Arco verfijnder is. Bij beide is reserveren aan te bevelen.

Dol op de mediterrane keuken? Kijk dan eens naar onze gids voor een culinair weekend Barcelona.

Typisch Italiaans: antipasti

'Voor de pasta's' worden deze kleine gerechtjes geserveerd, vandaar de naam. Antipasti zijn een keur aan voorgerechtjes: vleeswaren, kazen, bruschetta, crostini en meer. Bij een enoteca (wijnbar) krijg je ze laat in de middag vaak aangeboden bij een glas wijn. De Romeinen zelf zijn dol op suppli di riso (rijst met mozzarella), fiori di zucca fritti (wafeltjes van courgettebloemen met ansjovis) en tramezzini (kleine driehoekige sandwiches gevuld met tonijn, broccoli, enzovoort).

De Zilveren Lepel Pasta

360 pastagerechten staan er maar liefst in dit mooie en praktische boek. Met veel informatie over alle verschillende soorten pasta, van herkomst en uiterlijk tot betekenis van de soortnaam. Met dit boek weet je straks alles over dit typisch Italiaanse eten én kun je het op z'n Italiaans klaarmaken. De Zilveren Lepel Pasta, prijs: €35, uitgegeven bij Phaidon Press.

Rome in het kort

Beste tijd om te gaan

Als het om lekker eten en drinken gaat is Rome het hele jaar fantastisch! Wat is lekkerder dan een bord penne rigati in de winter of een ijsje dat smelt op je tong in de zomer?

Vervoer

Vliegtuig: met het vliegtuig zit je in een mum van tijd boven een heerlijk bord dampende pasta.

Te voet: in het historisch centrum

Bus: 05:30-middernacht en nachtbussen

Tram: 05:30-middernacht, 6 lijnen

Metro: 05:30-00:30 (vr-za tot 01:30, zon tot 23:30), 2 lijnen, A en B, vanaf Termini

Taxi: een rit in de stad kost tussen € 6 en € 10

Slapen

Rond het Piazza di Spagna zijn veel prima adressen. Of probeer het in de buurt van het Pantheon.

Eten en drinken

Felicie a Testaccio: Via Mastro Giorgio 29

Al Vino: Via dei Serpenti 19, Monti

Rosati: Piazza del Popolo 5A

Piperno: Via monte dei Cenci 9, Ghetto

"Hoe simpeler een gerecht, hoe groter het risico."

Eigenlijk kwam de in Rome geboren Fulvio Pierangelini per ongeluk in de keuken terecht. Hij studeerde techniek in Parijs en was zeilinstructeur, voordat hij het restaurant begon waarmee hij beroemd zou worden: Il Gambero Rosso, vlakbij de Toscaanse stad Pisa. Aanvankelijk was zijn kookstijl heel complex, maar geleidelijk aan werd die steeds simpeler en puurder. Hij richtte zich steeds meer op de essentie van het product en verdiende daarmee twee Michelinsterren. Sinds 2008 is hij adviserend chef bij de uiterst chique hotels van de Rocco Forte keten. Zijn hand van koken vind je terug bij Hotel de Russie, Via del Babuino in Rome, vlakbij hetPiazza del Popolo.

Top 5 culinaire evenementen

Februari: Carnaval, met speciale lekkernijen: frappe, castagnole(suikerwafeltjes), gnocchi.

Maart: Feest van San Guiseppe in de wijk Trionfale. Speciale lekkernijen die geserveerd worden zijn o.a. de bigne di San Guiseppe(zoete gebakjes).

Maart-april: Pasen betekent in Italië smullen van abbacchio al forno(lam uit de oven) en torta pasqualina (paasdessert).

Juni: tijdens het Feest van San Giovanni serveren de Italianenporchetta (gebakken varkensvlees) en slakken.

December-januari: Kerstmarkt op het Piazza Navona, waar je o.a. kunt genieten van fritti(aardappelen), bantoe (brood met rozijnen) en noga.