Nog even en Karlijn van reisblog Karlijn Travels begint aan haar tweede wereldreis. Ze is dan acht maanden weg. Gelukkig waren we nog net op tijd met dit interview. Karlijn vertelt over haar favoriete bestemming, haar bucketlist en natuurlijk over haar aanstaande reis. Want waar gaat ze eigenlijk naar toe?

Karlijn 4-nb

Waarom reis je zo graag?
Op reis is elke dag anders. Je weet nooit wat je tegen gaat komen, wie je leert kennen of wat je precies gaat beleven. Heerlijk vind ik dat! Daarnaast ben ik erg nieuwsgierig naar landen waar alles anders is dan hier en wil ik graag kennismaken met andere culturen. Op reis krijg ik daar uitgebreid de kans voor.

Japan In Japan

Wanneer ben je begonnen met je blog Karlijn Travels, en waarom?
Ik had al een tijdje een Engelstalige blog waarop ik alleen reisfoto's postte, maar in februari 2014 besloot ik het bloggen serieuzer te gaan nemen. Ik stapte over naar Wordpress, ging in het Nederlands schrijven en begon naast foto's ook reisverhalen op mijn blog te delen. Ik heb al vrij veel landen bezocht en ik vind het erg leuk om over mijn ervaringen te vertellen. Bovendien deel ik graag tips en wil ik lezers inspireren om ook de wereld te gaan ontdekken. Er is zoveel moois te zien!

Waar houd je je - naast bloggen, fotograferen en reizen - nog meer mee bezig?
Ik ben freelance tekstschrijver en communicatieadviseur en daarnaast houd ik erg van lezen, uit eten gaan en series kijken. Maar fotograferen en reizen zijn duidelijk mijn grootste passies.

Palawan, Filippijnen Palawan, Filippijnen

Wat is je favoriete bestemming?
Dit is altijd een moeilijke vraag, er zijn zoveel landen die eruit springen! Maar als ik één land moet kiezen, dan zeg ik Myanmar. We reisden in 2010 drie weken door dit prachtige land en elke dag was weer een nieuw hoogtepunt. De mensen in Myanmar zijn ongelofelijk hartelijk en vriendelijk, er is ontzettend veel te zien en de cultuur is heel bijzonder.

Wat was je meest bijzondere reiservaring tot nu toe?
Het was heel speciaal om mee te maken hoe welkom je als reiziger bent in Myanmar. We mochten thee komen drinken in een klooster, Indiase snacks delen met een voorbijganger in Yangon, we hadden lange gesprekken met onze trekking-gids, ik kreeg cadeautjes aangeboden van mensen die met me op de foto wilden... heel bijzonder. Maar de Galapagoseilanden vond ik ook uniek. Het is zo apart dat dieren niet bang voor je zijn, je voelt je daar echt even één met de natuur.

Galapagoseilanden Galapagoseilanden

Welke bestemmingen staan er op je bucketlist?
Mijn bucketlist is zo lang! Je zou denken dat je steeds meer afstreept, maar gek genoeg wordt de lijst alleen maar langer. Op mijn bucketlist staat onder andere de Zijderoute, over land van Istanbul naar Beijing. Maar ik zou ook heel graag een boottocht willen maken naar South Georgia, de Falkland Islands en Antarctica. Nog een paar jaar sparen maar...

Je gaat bijna op wereldreis. Welke landen ga je bezoeken en hoe lang ga je op reis?
We gaan in totaal acht maanden weg. We beginnen in Istanbul en reizen dan zonder te vliegen naar Beijing, via Iran, Turkmenistan, Oezbekistan, Tajikistan en Kirgizië. Na China vliegen we naar Indonesië en vervolgens staan Japan, Frans-Polynesië, Hawaii en Mexico op de planning.

Heb je tips voor het plannen van een reis? Hoe pak jij dat aan?
Het hangt van de bestemming af wat ik plan. Soms reis ik vrijwel helemaal op de bonnefooi, en boek ik alleen de eerste nachten na aankomst. Maar er zijn ook reizen die ik vanuit huis al helemaal vastleg. Voor Bhutan moest dat bijvoorbeeld en voor Cuba vond ik dat gewoon een relaxte optie. Ik kijk in elk geval altijd naar het weer (in het natte seizoen ga ik bijvoorbeeld niet naar Nepal), naar een logische route en naar voldoende afwisseling. Als ik een globale route heb, bekijk ik wat ik eventueel vast wil leggen en wat niet.

Tibet

Welke drie dingen heb je altijd bij je op reis?
Mijn camera is echt onmisbaar, ik vind fotograferen op reis geweldig. Daarnaast gaat mijn e-reader altijd mee, net als mijn Havaiana-slippers. En eigenlijk kan ik mijn iPhone ook niet meer missen.

Wat zijn je favoriete websites en (reis)blogs?
Ik lees heel veel reisblogs, zowel Nederlands als internationaal. Veruit favoriet is www.alexinwanderland.com (Amerikaans) en www.expeditieaardbol.nl, www.travellust.nl en www.explorista.nl vind ik hele fijne Nederlandstalige reisblogs.

Jij bent een ervaren blogger en reisfotograaf. Heb je tips voor beginnende reisbloggers?
Het belangrijkste is echt dat je voor je plezier moet bloggen. Doe het omdat je het leuk vindt, dan straalt dat ook van je blog af. Verder is het belangrijk dat je je probeert te onderscheiden, of dat nu is door je schrijfstijl, je persoonlijkheid, je foto's, film of het soort bestemmingen. Tot slot zou ik willen zeggen: kijk niet te veel naar anderen en naar je bezoekersaantallen. Dat heb ik in het begin te veel gedaan en dat werkt niet stimulerend. Blijf bij jezelf, haal je plezier uit het bloggen zelf en dan komt het vanzelf goed.

Op de hoogte blijven? Volg Karlijn dan via haar blog Karlijn Travels, of via Twitter, Facebook, Instagram, YouTube en Pinterest.