Reisblogger Danique van The Wandering Mind is sinds september vorig jaar op reis met haar vriend. Op dit moment zijn ze in Australië, waar ze aan het werk zijn. Met het geld dat ze daarmee verdienen gaat het reizen binnenkort eigenlijk pas echt beginnen. In dit interview vertelt Danique hoe het is om te werken op reis en geeft ze tips voor hoe je dit kunt aanpakken. Zoals ze zelf zegt: "Het hoeft helemaal niet moeilijk te zijn".

interview met reisblogger Danique

Wie ben je en waarom reis je zo graag?
Ik ben Danique, 27 jaar en ik werk als freelance redacteur, tekstschrijver en blogger. Maar op dit moment werk en reis ik samen met mijn vriend in Australië. Reizen is voor mij ultieme vrijheid. Het geeft mij zo'n geluksgevoel. Ik vind het prachtig om te zien hoe mensen over de hele wereld heen leven en om mooie plekken te ontdekken. Thuis ben ik altijd rusteloos, maar als ik aan het reizen ben totaal ontspannen. Het leert je om het leven in andere perspectieven te zien en om te genieten van alle kleine dingen.

Wanneer ben je begonnen met je blog Thewanderingmind.nl, en waarom?
Met The Wandering Mind ben ik begin dit jaar begonnen, maar feitelijk heb ik mijn oude blog My Travel Journal in een nieuw jasje gestoken. Hiermee ben ik eind 2014 begonnen, vlak voordat ik voor zes maanden op reis ging. De reden hiervoor was heel simpel: ik hou nu eenmaal veel van schrijven én van reizen. Voeg daarbij mijn hobby fotografie toe en een blog wordt dan een erg voor de hand liggende keuze. Ik geef eerlijk toe dat ik er niet altijd volop mee bezig ben geweest, maar sinds deze reis heb ik het bloggen weer goed te pakken. Ik vind het fijn om onze verhalen te delen en andere mensen te inspireren om ook de wereld te ontdekken.

<figcaption>Op de Gili-eilanden</figcaption>Op de Gili-eilanden

Waar houd je je - naast bloggen en reizen - nog meer mee bezig?
Op dit moment vrij weinig, omdat mijn leven nu vooral uit reizen en bloggen bestaat. De komende weken zijn we nog aan het werk in Griffith, waar we in een wijnfabriek werken, maar daarna gaan we in ons busje weer verder reizen door Australië. Onder andere de Great Ocean Road, Tasmanië en de oostkust staan op de planning. Daarnaast vind ik het fijn om te fotograferen, andere reizigers te ontmoeten en verhalen met ze te delen en af en toe een rondje hard te lopen.

Sinds september ben je met je vriend op reis. Waar ben je al geweest en waar zijn jullie nu?
We begonnen onze reis met tussenstops in Singapore en Indonesië en zijn daarna doorgevlogen naar Sydney. Een bewuste keuze, want we wilden eerst wat geld verdienen om na Australië weer verder te kunnen reizen. Inmiddels zijn we een halfjaar weg en eigenlijk hebben we nog maar vrij weinig gezien. Na Sydney hebben we op een boerderij gewerkt waar we tot kerst zijn gebleven. De feestdagen hebben we doorgebracht in Adelaide en omgeving. En op dit moment werken we in Griffith. We zijn tot nu toe dus vooral aan het werk geweest. Gelukkig met een goede reden: hierna hebben we genoeg verdiend om straks nog vier maanden in Australië rond te reizen én acht maanden door Azië. Zoals het er nu naar uitziet, gaan we daarna ook nog door naar Nieuw-Zeeland.

interview met reisblogger Danique van The Wandering MindUitzicht tijdens de Coogee to Bondi Walk bij Sydney.

Hoe bevalt het om reizen en werken te combineren?
Soms voelt het best wel gek. Doordat we nu zo veel aan het werk zijn in Australië, heb ik af en toe het gevoel helemaal niet weg te zijn. Het voelt heel anders dan wanneer je alleen maar bezig bent met reizen. Je blijft lang op één plek hangen en de tijd gaat ontzettend snel. We zijn nu zes maanden weg, maar het voelt als de dag van gisteren dat we Nederland verlieten. Maar het goede is dat het ons wel de mogelijkheid geeft om een land en zijn gewoontes écht te leren kennen. Bovendien kunnen we straks ineens een jaar lang rondtrekken met het geld dat we hier hebben verdiend. Uiteindelijk is het dus een mooie win-winsituatie.

Wat is je favoriete reisfoto van je reis tot nu toe?
Mijn favoriete reisfoto tot nu toe hebben we in het begin van onze reis gemaakt toen we naar Indonesië gingen. We besloten om voor een paar dagen naar de Gili-eilanden te gaan. Alles wat ik daar graag wilde was een schildpad spotten in zee. De eerste keer dat we gingen snorkelen zag mijn vriend er één in de verte zwemmen, maar ik zag niets. De tweede keer hebben we helemaal niets gezien. Maar bij de derde keer botste ik bijna letterlijk tegen een schildpad aan. De schildpad bleef vervolgens rustig om ons heen zwemmen en at zo nu en dan wat zeegras. We hadden alle tijd om het prachtige dier te bewonderen. Wat een toffe ervaring was dat.

interview met reisblogger Danique

Wat is het meest bijzondere wat je op deze reis tot nu toe hebt meegemaakt?
Ik denk dat dat vooral de Australische manier van leven is en het rondreizen door Australië zelf. Het moment dat je voor de eerste keer een kangoeroe of een koala ziet is echt tof. Het is zo gaaf om rond te rijden, bijna niemand tegen te komen, maar wel heel veel prachtige dieren te zien. Tijdens ons boerderijwerk in een van de heetste regio's van Australië zaten we op een kwartier afstand van een klein dorp. Daaromheen was praktisch niets. De hitte (tot 41 graden op dat moment) was af en toe vreselijk en het was nog maar lente. Je vraagt je dan oprecht af wat de mensen beweegt om daar te wonen. Binnen de kortste keren herkenden we genoeg mensen in het dorp en zij ons ook. We hadden het er niet echt naar onze zin want voor ons was daar gewoonweg niets te zoeken, maar achteraf gezien was het wel een bijzondere en interessante ervaring.

Hebben jullie ook vervelende dingen meegemaakt of tegenslagen gehad?
Tot nu toe is alles eigenlijk gewoon gegaan zoals het moet gaan. Geen vervelende situaties. Geen tegenslagen. Het enige wat soms lastig is, is werk. Er wordt vaak veel beloofd, waar uiteindelijk weinig van terechtkomt. Zodoende is het moeilijk om plannen te maken. Wij zouden bijvoorbeeld half januari aan het werk gaan en we hebben honderden kilometers gereden en mooie bezienswaardigheden overgeslagen om op tijd te zijn. Uiteindelijk begon ik pas een maand later en moest ik weken wachten in een stadje waar weinig te beleven valt. Gelukkig kon mijn vriend al wel beginnen. Maar het viel wel even vies tegen, want je gebruikt je kostbare tijd natuurlijk liever voor andere dingen. Maar goed, als dat het enige is, mogen we zeker niet klagen.

interview met reisblogger Danique - Expedia

Wat zijn je favoriete websites en (reis)blogs?
Ik weet het, het is heel slecht, maar eigenlijk lees ik de laatste tijd maar bar weinig andere websites en reisblogs. Niet omdat ik er geen interesse in heb, integendeel! Het zou een goed voornemen zijn om daar weer meer aandacht aan te besteden. Op dit moment lees ik wel graag de website van Travelaar.nl, omdat zij nu precies hetzelfde doen als wat wij aan het doen zijn: werken in Australië om daarna weer verder te kunnen reizen. Heel herkenbaar dus. Verder lees ik heel vaak blogs waar ik via Facebook op terechtkom. Ik hou van mooi geschreven, persoonlijke reisverhalen met goede fotografie.

Heb je tips voor mensen die ook langere tijd willen reizen en daarbij willen werken? Hoe hebben jullie dat aangepakt?
Jazeker! Bekijk in eerste instantie goed je mogelijkheden. Vaak zijn het er veel meer dan je denkt. Ik kan als tekstschrijver heel gemakkelijk digitaal blijven werken, maar er zijn genoeg andere vakken te vinden waarbij dat ook kan. Werkt dit niet, dan kun je altijd proberen om een Working Holiday Visum te regelen voor bijvoorbeeld Australië of Canada. Op deze manier kun je net als wij makkelijk rondreizen en geld verdienen. Wij kozen voor een Australische WHV, omdat we wisten dat we hier best wat geld konden sparen (en het was de droom van mijn vriend om hiernaartoe te gaan). Na het werk in Australië wil ik weer freelance aan het werk gaan, omdat ik daarvoor in principe alleen mijn laptop en internet nodig heb. Werk zoeken voor in Australië hoeft overigens helemaal niet moeilijk te zijn. Maak gebruik van bijvoorbeeld Facebookgroepen. Daarin kunnen genoeg mensen je tips geven. En onthoud: waar een wil is, is een weg. Het hoeft helemaal niet moeilijk te zijn.

Op de hoogte blijven? Volg Danique dan via haar blog The Wandering Mind, Facebook, Twitter en Instagram.