Bij Curaçao denk je aan parelwitte stranden en azuurblauwe zee. Veel minder bekend, maar niet minder indrukwekkend, zijn de flora en fauna van het eiland. Curaçao heeft maar liefst drie nationale parken: Het Christoffelpark en Shete Boka op het land, en het Curaçao Underwater Park onder de golven.

Bekijk de meer dan 350 verschillende soorten rifvissen door een duikbril, of ga op zoek naar enorme leguanen en vogels tussen de cactussen. Korsou, zoals de bewoners hun geliefde eiland noemen, heeft zelfs een eigen Bambi. Boek dus snel een voordelige vlucht naar dit natuurlijke juweeltje.

EILANDBEWONERS

Op het land

Het meest bijzondere dier op Curaçao is het witstaarthert. Nergens anders in de Caribische archipel (die meer dan duizend eilanden telt) komen herten voor. De Bambi van het eiland is een aandoenlijk mini-hertje, dat waarschijnlijk door Indianen is meegenomen vanaf het vasteland. Ook het Curaçaose konijn is een soort die alleen op Curaçao voorkomt. Verder kom je op het eiland verschillende soorten hagedissen tegen. De grootste hiervan is de groene leguaan die wel een meter lang kan worden. Ze warmen zich graag aan asfalt in het zonnetje, dus wees alert als je per auto over het eiland toert.

curacao_nature_leguana_@DaisyScholte.jpgGrote leguaan. Foto: Daisy Scholte

In het water

Shete Boka betekent 'zeven baaien'. Dit buitenaards mooie natuurgebied beslaat ongeveer tien kilometer van de woeste noordkust van het eiland. Hier leggen zeeschildpadden hun eieren en struikel je over de leguanen. Neem je picknickmand mee en houd je camera in de aanslag om de spectaculaire uitzichten vast te leggen. Ga je kopje onder in de Caribische Zee, dan waan je je in een onderwaterparadijs. Snorkelaars en duikers worden getrakteerd op wrakken, prachtig koraal en vissen in alle kleuren van de regenboog. Boek bij duikschool Scubalodge (1) een tocht per catamaran naar hetbounty-eilandKlein Curaçao, waar jonge zeeschildpadjes zonnebaden in het hagelwitte zand.

In de lucht

Richt je je blik op de strakblauwe hemel (of iets lager, op de cactussen en kapokbomen) dan fladdert een rijk tropisch vogelleven je tegemoet. Het hondsbrutale suikerdiefje (een Caribische mus) vind je scharrelend bij resorts en op terrassen. Bontgekleurde maisparkieten zitten graag veilig tussen de stekels van cactussen. Ook kun je makkelijk kolibries, torenvalken en tropische lijsters spotten. Schuif aan bij restaurant Jaanchies (2) voor een tropische verrassing. Hier zijn veel exotische soorten dagelijks te bewonderen onder het genot van een lokale hap. De eigenaar voert de wilde vogels op het terras.

EILANDGROEN

Laat maar waaien

Op Curaçao groeien wel vijfhonderd soorten planten en bomen. De beroemdste is de karakteristieke dividivi of waaiboom die door de passaatwind in één richting groeit. Ook kun je orchideeën op het eiland vinden. De meeste begroeiing bestaat uit cactussen, bananenbomen en laag oerwoud. De tropische palmbomen langs de kust maken je vakantieplaatje compleet. Aloësoorten en agaves komen in verwilderde vorm voor. Ze worden door lokale kruidenvrouwtjes gebruikt om poeders en smeersels van te maken. Dinah Veeris is zo'n lokale genezeres. In haar botanische tuin Den Paradera (3) kweekt ze planten en kruiden tegen elke kwaal.

curacao_nature_tree_@DaisyScholte.jpgDe beroemde Waaiboom. Foto: Daisy Scholte

Pret in het park

Wie houdt van eenzame wandelingen in ongetemde natuur, mag het gebied rond de Christoffelberg niet overslaan. Bij de ingang van het Christoffelpark (4) kun je ook mountainbikes huren, en je mag met de auto door het gebied rijden. Volwassenen betalen twaalf US-dollars entree, kinderen vanaf zes jaar vijf dollar. Het park gaat elke dag om 7.30 uur open, op zondag zelfs om 6.00 uur. Dat is niet voor niets, want het kan erg warm worden. Als je de berg op wilt, kun je dat beter in de koele ochtend doen. Het park organiseert ook wildlife safari's, grottochten en hertentrips.

Sprookjesbos

Op een dik halfuur rijden van Willemstad bevindt zich het best bewaarde geheim van Curaçao. In het kleine plaatsje Barber is een parkje dat leidt naar een verwilderde boomgaard. Hofi Pastor (het hofje van de pastoor), hoorde meer dan twee eeuwen geleden bij een kleine kerk waar diensten werden gehouden voor slaven. Tussen het web van lianen schieten de mooiste vogels weg en de koele stilte rondom de enorme kapokboom is bijna magisch. Geniet hier van een zelf meegebrachte lunch aan de picknicktafels onder de mangobomen.

De 5 mooiste natuurschatten van het eiland ontdekken? Blogger Daisy Scholte verklapt ze hier!

Indianenverhalen

Ben je geïnteresseerd in homeopathische geneeswijzen, kruiden en de authentieke cultuur van Curaçao, dan is de historische botanische tuin Den Paradera van natuurgenezeres Dinah Veeris een bezoek waard. De naam van de tuin verwijst naar de Paraguiri-indianen, de oorspronkelijke bewoners van het eiland. Zij legden de eerste kruidentuinen aan. Toen de Spanjaarden kwamen, klopten die bij de indianen aan als ze ziek waren of verwondingen hadden. Dinah spreekt haar kruiden, planten en bomen regelmatig liefdevol toe en geeft graag een rondleiding. Ze vraagt een kleine entree van vier (voor kinderen) tot zes dollar. Tip: Ze verkoopt krachtige, homeopathische zalfjes tegen zonnebrand.

Eten & drinken

De meeste Curaçaoënaars gaan goed gekleed uit eten. Laat je shorts en slippers voor de wat luxere gelegenheden in de koffer. Al voor zes euro kun je een heerlijke lokale maaltijd eten met kip, vis, bonen en rijst. Tegenover de ingang van het Christoffelpark zijn picknicktafels om je eigen maaltje te verorberen in de natuur. Er is daar ook een bijzonder restaurant waar je buiten kunt eten: Trio Penotti (5). Hier is de sfeer lekker informeel en het eten verrukkelijk. Wil je eten als de eilandbewoners, ga dan naar restaurant Awa di Playa (6) aan het haventje bij de Piscaderaweg in Willemstad. Hier komen vrijwel alleen locals en de kaart is in het Papiaments.

Overnachten

De meeste slaapplekken op Curaçao bevinden zich in en om Willemstad. Er is zelfs een aantal milieuvriendelijke hotels.

Top 3 groene evenementen

September: de Curaçao Clean Up, de lokale bevolking én toeristen worden opgeroepen om op één dag in het jaar een enorme schoonmaakactie op het eiland te houden.

Oktober: in oktober plant het koraal zich na de volle maan massaal voort. Dit fenomeen heet Coral Spawning en is de hele maand aanleiding voor magische duikevenementen.

November: Curaçao Amstel Gold Race, als je kunt wielrennen: doe mee! Een wiellerrace door de natuur van het eiland met als hoogtepunt de heuvels rondom de Grote Berg.

Contacten

  1. Scubalodge: Pietermaai 104, Willemstad, +599 4652575
  2. Restaurant Jaanchies: Westpunt 15, Banda Abou, +599 8640126
  3. Den Paradera: Seru Grandi 105 A, Banda Ariba.
  4. Christoffel National Park: Bandabou
  5. Restaurant Trio Penotti: Savonet 79, Christoffel Park, +599 8641795
  6. Awa di Playa: Piscaderaweg, Willemstad 932250, +599 4626939