Duiken tussen de koraalriffen of skiën in de bergen: er is voor ieder wat wils. In Nieuw-Zeeland wonen de meeste mensen op het Noordereiland, maar er zijn genoeg prachtige, rustige plekken te vinden. Of het nu op het land of bij water is, je sportieve reis wordt onvergetelijk!

Natuurwonderen bij de Noordkaap

Duiken en wandelen aan de oostkust

In het noordoosten van het eiland begint je ontdekkingsreis op de schitterende Poor Knights Islands. De omgeving van deze onbewoonde eilandengroep is ook onder water interessant. Het is een beschermd natuurreservaat waar moeralen, roggen en kleine haaien in het water leven en waar je koraalriffen aantreft. De Poor Knights Islands zijn door Jean-Jacques Cousteau aangemerkt als een van de tien mooiste duikplekken ter wereld!

Ga vervolgens verder omlaag langs de golf van Hauraki, richting Auckland. Een groot deel van deze baai is inmiddels geclassificeerd als maritiem park. Deze plek is beroemd vanwege de dieren, maar ook vanwege de stranden die erg geliefd zijn bij zwemmers en surfers.

NewZealand-NorthIsland-CathedralCove_GettyImages.jpgFoto: Getty Images

Wanneer je de baai verlaat, ga je richting het schiereiland Coromandel om de befaamde Cathedrale Cove te bezichtigen. Dit is een soort natuurlijke tunnel die uitkomt op een paradijselijk strand. Geniet van deze prachtige plek, die je via wandelpaden kunt bereiken. Vanaf daar kun je je tocht voortzetten in een kano over het rustige water.

Surfen en de geheimen van de natuur aan de westkust

Vertrek hierna in zuidwestelijke richting, naar de streek Raglan met zijn beroemde strand Manu Bay. Hier komen surfers uit de hele wereld naartoe. Iets verder naar het zuiden en meer naar het binnenland, vind je de Grotten van Waitomo. Je kunt de grotten per boot bekijken en je kunt er een bijzonder fenomeen zien, namelijk duizenden glimwormen die de plafonds van deze grotten verlichten!

Een rondje langs de nationale parken van Nieuw-Zeeland

De wonderen van de Kiwi's ontdekken

Het Egmont National Park (of Taranaki) is bekend vanwege zijn haast perfecte cirkelvorm. Het park ligt in een vulkanisch gebied en het hoogste punt is de berg Taranaki, een slapende vulkaan die precies in het midden van het park ligt. Er komen hier opmerkelijk veel plantensoorten voor en er leven ook veel vogelsoorten. Het is dus echt een paradijs voor vogelliefhebbers. Je vindt hier trouwens ook de beroemde Kiwi. Deze nachtvogel, die niet kan vliegen, is een van de nationale symbolen van Nieuw-Zeeland.

Naast het park Egmont ligt het Whanganui National Park. Een bezoekje aan dit park mag je ook zeker niet overslaan. Hier vind je de belangrijkste kolonie van 'bruine' Kiwi's, die typerend zijn voor het Noordereiland. Je treft hier nog veel inheemse vogelsoorten aan. De rivier Whanganui stroomt door dit park en daar komen veel sportievelingen op af. Je kunt dit wondermooie natuurpark per kano of kajak ontdekken.

NewZealand-NorthIsland-Tongariro_Pixabay.jpgFoto: Pixabay

Cultuur, sport en natuur in Tongariro Park

In het midden van het Noordereiland ligt Tongariro National Park, het eerste nationale park dat ooit in Nieuw-Zeeland werd geopend. Er bevinden zich hier drie slapende vulkanen: Ruapehu, Ngauruhoe en Tongariro (waar het park zijn naam aan ontleent). In dit reservaat zijn de enige inheemse zoogdieren van het land ontdekt, namelijk twee verschillende soorten vleermuizen. Tongariro staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en is zowel een prachtig natuurreservaat als een belangrijke plek voor de geschiedenis en cultuur van het land. Als je zin hebt in een sportieve activiteit, zijn er twee wandelroutes die je kunt doen en je kunt op ski's de hellingen van de berg Ruapehu af!

Wist je dat?

...de lievelingssport van de Nieuw-Zeelanders zonder twijfel rugby is? De bijnaam van het nationale team is 'All-Blacks' en verwijst naar hun zwarte shirts (de rouwkleur van hun tegenstanders). Ze zijn wereldberoemd. Het is het beste nationale team en het heeft al heel wat prijzen in de wacht gesleept. Maar ook de befaamde oorlogsdans, de 'haka' heeft bijgedragen aan de bekendheid van het team. Dit zang- en dansritueel van de spelers aan het begin van de wedstrijd is bedoeld om het team te motiveren en de tegenstanders te imponeren.

Het Hauraki Gulf Marine Park in de spotlights

Een groot deel van de golf van Hauraki is aangesteld als maritiem park om de fauna en flora in deze streek te beschermen. Het Hauraki Gulf Marine Park omvat zo'n 50 eilanden waarvan de meeste reservaten zijn, die zijn opengesteld voor publiek. Ontdek deze streek en de wilde dieren die in de zee leven vanaf een boot of in het water met een duikuitrusting. Met een beetje geluk spot je de Bryde-vinvis en de Baleinwalvis!

De noordwestkust door de ogen van Bruce Brown

In 1966 is de documentaire The Endless Summer van Bruce Brown uitgekomen. Deze documentaire is een klassieker voor alle surfliefhebbers. De film volgt twee surfers tijdens een reis om de wereld, op zoek naar de beste surfspots. Ze nemen ons mee naar de stad Raglan en in het bijzonder naar Manu Bay, dat aan de westkust van het Noordereiland ligt. Deze plek heeft de bijnaam 'The Point' en is nu legendarisch dankzij de documentaire van Bruce Brown. Sindsdien trekt deze plek surfers vanuit de hele wereld die daar genieten van een van de langste surfbreaks ter wereld.

Top 4 sportieve evenementen op het Noordereiland

Februari: in het land waar rugby heilig is, mag je de Hertz Sevens niet missen. Dit is een van de belangrijkste wedstrijden van het jaar en vindt plaats in Wellington. Alle supporters komen verkleed naar de wedstrijd!

Februari: In het mooie gebied van Rotorua vindt in februari altijd de prestigieuze Tarawera Ultramarathon plaats, een loop in een adembenemende omgeving.

Maart: ontdek het NZ PGA Championship Golf Tournament in de omgeving van Auckland. Een evenement waar professionele en amateurgolfers bijeenkomen in de schitterende Remuera Golf Club.

November: alle wielrenners van het land en elders ontmoeten elkaar bij de Contact Lake Taupo Cycle Challenge. Deze wedstrijd bestaat uit 18 categorieën en voert langs de vlaktes, bossen en vulkanische landschappen in de omgeving van het Taupomeer.

Noordereiland in het kort

Beste tijd om te gaan

Let op: op het zuidelijk halfrond zijn de seizoenen omgekeerd! Als je wilt wandelen en duiken, ga dan in het voorjaar en de zomer (van november tot april). Voor de liefhebbers van skiën en snowboarden begint het wintersportseizoen in juni!

Vervoer

Het is makkelijk als je een (huur)auto tot je beschikking hebt om de hele regio te kunnen doorkruisen.

Overnachten

Op het Noordereiland ligt Auckland in het noorden en Wellington in het zuiden. Dit zijn de grootste steden van het land en daar vind je de meeste overnachtingsmogelijkheden. Vanuit Nederland vlieg je met een of meerdere tussenstops naar Auckland of Wellington op het Noordereiland.

Eten en drinken

Logan Brown:192 Cuba St., Wellington - Gastronomisch (maar niet pretentieus) restaurant, ongeveer € 30*

The Grove: St. Patricks Square, Wyndham St., Auckland - Modern restaurant met traditionele keuken, menu vanaf € 50*

Depot Eatery: 86, Federal St., Auckland - Verzorgd restaurant, bekend om de verse oesters, ongeveer € 20* €*

Casita Miro: 3 Brown Rd., Waiheke Island - Tapasrestaurant in een wijngaard, producten van het huis, ongeveer € 20*

*De genoemde prijzen dienen als indicatie en kunnen afwijken.