Ontdek de wildernis op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland is een waar paradijs voor sportievelingen en natuurliefhebbers. Het eiland is geschikt voor allerlei soorten activiteiten die je in het idyllische landschap kunt uitoefenen.

Queenstown, hoofdstad van het avontuur

Spectaculaire sportmogelijkheden en landschappen

Op het Zuidereiland is Queenstown de hoofdbestemming voor alle sporters en liefhebbers van activiteiten in de buitenlucht. De stad ligt aan het Wakatipumeer en biedt tal van sportieve mogelijkheden. Het is zelfs een internationaal centrum voor avontuurlijke sporten. Iedereen die van wintersport houdt, komt naar de nabijgelegen Remarkables. Dit zijn de bergen en hellingen van Treble Cone, vlakbij het Wanakameer ten noorden van Queenstown.

Houd je wel van een beetje sensatie? Dan durf je misschien wel te bungeejumpen, een activiteit die door een Nieuw-Zeelander is bedacht! Je kunt ook een sprong maken met een parachute of parapente vanaf de bergen bij de stad. Dit is niet alleen een geweldige fysieke ervaring maar ook een visuele, vanwege het schitterende landschap. Maak je niet ongerust als je last hebt van hoogtevrees, want mountainbiken is ook ontzettend populair in deze stad.

NZ SouthIsland-Queenstown-Active_GettyImages.jpgFoto: Getty Images

Geniet ook van het water bij Queenstown en van alle activiteiten die daar te doen zijn. Je kunt bijvoorbeeld raften op wild water of een tochtje maken op een boot met buitenboordmotor. Als je meer van rust houdt, ga dan lekker een middagje vissen op een mooie zonnige dag.

Van Fiordland naar Westland: parken en avonturen aan de westkust

Wandelen langs de Fjorden

In de omgeving van Queenstown, in het zuiden van het eiland, ligt het prachtige Fiordland National Park dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Het park dankt haar naam aan de vele fjorden die daar te vinden zijn, waarvan de bekendste de Milford Sound en de Doubtful Sound zijn. Maak een tochtje per kano of boot langs deze fjorden. Het is ook mogelijk om hier te wandelen via paden die duidelijk staan aangegeven. In het water leven ontzettend veel zeedieren, met name walvissen en dolfijnen. De natuur van het grote park is adembenemend mooi, maar moeilijk toegankelijk. Je moet een geoefende wandelaar zijn om er volop van te kunnen genieten. Zorg dat je een goede uitrusting bij je hebt, want de tochten duren meerdere dagen.

Op zoek naar ijs in het Westland

Meer naar het noorden aan de westkust ligt een ander park dat ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat: het Westland National Park met de beroemde Franz Josefgletsjer. Je kunt een wandeltocht maken over deze gletsjer, maar dan moet je wel over de noodzakelijke sportuitrusting beschikken. Er zijn verschillende trajecten uitgezet in het park en het is ook mogelijk om hier te mountainbiken.

New Zealand-Franzjosef-glacier-Nature_Pixabay.jpgFranz Josefgletsjer - Foto: Pixabay

Avonturen in de zee bij de oostkust

Aan de andere kant van het Zuidereiland is het schiereiland Kaikoura een bezoek waard. Je kunt hier grote potvissen en dolfijnen spotten en zelfs tussen de pelsrobben zwemmen. Een onvergetelijke ervaring! En er zijn nog meer activiteiten mogelijk, zoals surfen of kajakken. Maar je kunt bijvoorbeeld ook te paard of op een motor of quad een tocht langs de kust maken.

Liefhebbers van zeedieren moeten nog een beetje verder naar het zuiden gaan, naar de haven van Akaroa. Je kunt hier zwemmen met Hectordolfijnen, een zeer speelse diersoort die alleen in Nieuw-Zeeland voorkomt.

Wist je dat?

...in Nieuw-Zeeland door de afgelegen ligging een unieke flora en fauna is ontwikkeld? Hiervan is 80% inheems. Van de twee eilanden is het Zuidereiland het minst geïndustrialiseerd en daar vind je dan ook een verbazingwekkend mooie natuur. Nieuw-Zeeland is trots op haar natuur en heeft de zilveren varen (afgebeeld op de vlag van nationaal rugbyteam de All Blacks) als symbool gekozen. De Nieuw-Zeelanders noemen zichzelf ook wel kiwi's. Deze bijnaam is afgeleid van een grappige nachtvogel die niet kan vliegen.

De Abel Tasman Coast Track in de spotlights

Het Abel Tasman National Park ligt in het noorden van het Zuidereiland en is het kleinste beschermde park van Nieuw-Zeeland, maar ook een van de populairste. Dit park trekt jaarlijks veel wandelaars die de Abel Tasman Coast Track willen lopen. Dit is een van de negen 'Great Walks' (langeafstandswandelingen) van het land. De tocht duurt gemiddeld zes dagen en je kunt overnachten in hutten of op campings. Zoals de naam al aangeeft, loopt de route langs de kust en geniet je onderweg van het prachtige landschap, met stranden aan de ene kant en bossen aan de andere kant. Een van de mooiste wandelingen van het eiland!

Top 4 evenementen voor sportievelingen

Februari: sport en natuur komen bijeen tijdens de Challenge Wanaka, een triatlonwedstrijd die bekend is om het prachtige landschap waar de wedstrijd wordt gehouden: in de streek van het Wanakameer.

Maart: doe mee met de Motatapu, een uniek evenement dat plaatsvindt in valleien die maar één dag per jaar worden opengesteld voor publiek. Marathon, triatlon of mountainbike, kies maar uit!

Juni: in de stad Queenstown vindt het Queenstown Winterfest plaats. Tien dagen lang festiviteiten om de opening van het wintersportseizoen uitbundig te vieren.

November: het South Island Festival, echte sportievelingen mogen dit niet missen. Het festival vindt ieder jaar plaats in de regio van Lake Hood. Er zijn vier verschillende wedstrijden: een triatlon Half Ironman, een triatlon afstand S, een halve marathon van 21 km en een loop van 10,5 km.

Het Zuidereiland in het kort

Beste tijd om te gaan

Als je wilt skiën, ga dan in de winter, van juni tot september. Om te wandelen kun je beter in de lente gaan, dan staat alles in bloei.

Vervoer

Om van het ene punt naar het andere te gaan, kun je het beste de auto nemen. Neem wel wandelschoenen mee om te voet te genieten van de vele wandelroutes in deze streek.

Overnachten

Zoek op het Zuidereiland een hotel in de twee belangrijkste steden: Christchurch in het noordoosten en Queenstown in het zuiden. Dit zijn namelijk ook goede vertrekpunten voor excursies. Vanuit Nederland vlieg je met een of meerdere tussenstops naar de luchthaven van Christchurch.

Eten en drinken

Fishbone: 7 Beach Street, Queenstown - Restaurant met vis en zeevruchten op het menu, vanaf € 20*

Amisfield: 10 Lake Hayes Road, Queenstown - Leuke bistro, gerechten met streekproducten, eenvoudig en vers, menu vanaf € 40*

Murphy's Seafood: Main wharf, Akaroa - Sandwiches met gerookte en gegrilde vis, door de baas gevangen! Eenvoudig maar vers, vanaf € 7,00*

Fleur's place: 169 Haven Street, Moeraki - Restaurant van Fleur Sullivan, een bekend persoon uit de Nieuw-Zeelandse gastronomie, ongeveer € 40,00*

*De prijzen dienen als indicatie en kunnen afwijken.