Kunnen je lichaam en geest wel wat frisse lucht gebruiken? Neem dan een duik in de ongerepte natuur van Noord-Ierland.

Noord-Ierland heeft een bijzondere ligging en een roerig verleden. Maar wat het land helemaal bijzonder maakt is de prachtige natuur met zijn ontelbare wandelpaden. Ga erheen en laad je weer op in dit groene, verkwikkende landschap.

Belfast en Londonderry, tussen stad en natuur

De hoofdstad van Noord-Ierland is Belfast. Deze stad heeft natuurliefhebbers veel te bieden. Je kunt er wandelen en fietstochten maken. Neem bijvoorbeeld een route die naar het historisch zeer boeiende Belfast Castle gaat, dat vlakbij de stadspoort ligt en goed te bereiken is met of zonder auto.

Het kasteel ligt tegen de hellingen van het Cave Hill Country Park. Dit zou het eerste mooie uitstapje kunnen worden van je sportieve tocht door de Noord-Ierse natuur.

Na je bezoek aan het kasteel en zijn weelderige Engelse tuinen rijd je per trein of auto naar Londonderry, de op een na grootste stad van Noord-Ierland. Net als Belfast kent deze prachtige stad een bloedige geschiedenis. Hier vond namelijk de beroemde tragische 'Bloody Sunday' plaats.

Tijdens een wandeling over de stadsmuur kun je de stad goed bewonderen. Dan zie je ook goed dat Londonderry in tweeën wordt gesplitst door de rivier de Foyle. Zin om te kajakken? Ga dan naar de oever van de Foyle en vul je longen met frisse lucht. Als je een echte waaghals bent, kun je ook gaan waterskiën. Maar roeien is misschien wel de beste manier om optimaal te genieten van de schoonheid van de Foyle.

giant causeway.jpgGiant's Causeway. Foto: foto:Alex Ranaldi onder licentie CC BY-SA 2.0

Giant's Causeway: natuurlijke parel

Een van de vele natuurlijk schatten die Noord-Ierland zo magisch maken is de Giant's Causeway. Letterlijk vertaald betekent dat 'Pad van de Reus', een bijzondere en mysterieuze naam voor dit natuurfenomeen.

De 40.000 zuilvormige basaltblokken die dit karakteristieke landschap vormen, bevinden zich aan de noordkust van het land. Het is net of ze door mensenhanden gemaakt zijn. De Giant's Causeway is een ideale speelplaats voor liefhebbers van bijzondere wandelingen en van fotografie. Er zijn meerdere routes uitgezet, zowel voor beginners als voor echte helden.

Als het water laag staat, kun je in alle veiligheid over de stenen lopen die beetje bij beetje onder het zand verdwijnen. Het voelt net of je over hetzelfde pad loopt als de reus Fin MacCool die volgens de legende het pad gebruikte om de zee over te steken. Deze geologische bezienswaardigheid is wereldberoemd en een plek die je absoluut niet mag missen tijdens je natuurvakantie in Noord-Ierland.

northen ireland 3.jpgCarrick-a-Rede. Foto: Foto:Sean MacEntee onder licentie CC BY 2.0

Carrick-a-Rede, een sportief uitstapje midden in de natuur

Voel je voor een adrenalinekick temidden van een adembenemend landschap? Ga dan naar het eiland Carrick in de county Antrim. Daar vind je een hangbrug die meer dan driehonderd jaar oud is. Het is geen gevaarlijke oversteek, dus bang zijn is niet nodig, maar je moet toegeven dat lopen over deze 20 meter lange brug die 30 meter boven de zee hangt, een heel indrukwekkende ervaring is. Let op: hij is alleen open voor publiek van maart tot september.

Via een kustpad wandel of fiets je naar Carrick-a-Rede. Ook een must als je in Noord-Ierland bent. De pure schoonheid van het uitzicht over zee en de steile rotsen zullen je versteld doen staan. Het eiland Carrick is een natuurgebied en een ideale plek om bijzondere diersoorten te spotten. Kijk bijvoorbeeld of je de vertederende kleine pinguïns kunt zien.

Kijk voor je vertrekt nog even uit over zee. Is dat Schotland daar in de verte? Wie weet inspireert dat uitzicht je tot een volgende vakantiereis door de ongerepte natuur.

Een excursie naar het natuurgebied Glenveagh

Glenveagh National Park is een ideaal gebied voor enthousiaste fietsers. Wat is er nou mooier dan fietsen door de ongerepte natuur? Omringd door indrukwekkende bergen geniet je van de frisse lucht en het sensationele uitzicht. Neem de tijd om de grootsheid van Lough Veagh te bewonderen, een langgerekt meer midden in het natuurpark.

Top 4 evenementen in Noord-Ierland

  • 30 januari: herdenking van 'Bloody Sunday' in Londonderry.
  • 17 maart: St Patrick's day, festiviteiten en vieringen in alle steden van Noord-Ierland.
  • Half mei: museumnacht, breng bijvoorbeeld een nachtelijk bezoek aan het museum in Belfast dat gewijd is aan de Titanic.
  • 12 juli: Orangeman's Day, dag waarop historische overwinningen worden gevierd.

Noord-Ierland in het kort

Beste tijd om te gaan

De beste periode om optimaal te genieten van de wandelingen en de andere activiteiten in de buitenlucht in Noord-Ierland is de zomer. Het regent dan maar weinig en de temperatuur is aangenaam, maar nooit te warm.

Vervoer

Vliegtuig: vlieg in een mum van tijd naar Belfast om te genieten van de prachtige Ierse natuur.

Auto: het is handig om een auto te hebben om van Belfast naar de Giant's Causeway te gaan. Zet een fietsdrager op je auto om daar ter plekke de routes te kunnen rijden die in de hele regio zijn uitgezet.

Bus: een ideaal alternatief voor als je een klein budget hebt en tussen de grote steden van Noord-Ierland wilt reizen.

Slapen

Een knus hotel, een bed &breakfast, een hostel, alles is mogelijk, vooral in Belfast. Er zijn ook accommodaties in de buurt van de Giant's Causeway (in Bushmills) en op het eiland Carrick.

Eten & drinken

Tale of Spice: Old Dundonald Road, Dundonald, Belfast

Indiase keuken, gerechten van €14 tot €24*

The Smugglers Inn: 306, Whitepark Road, Bushmills

Continentale keuken, gerecht vanaf €12*

The Boardwalk Café: The Landmark Hotel, Carrick-on-Shannon

Café-restaurant, vanaf €13*

The Belfray Country Inn: 171 Glenshane Road, Drumahoe, Londonderry

Vegetarische gerechten, vanaf €12*

*Prijzen kunnen afwijken.