De reizen van Martijn en Antonette staan in het teken van outdoor, avontuur en natuur. Dit zie je terug op hun reisblog 'We12travel: an adventurous journey'. Op reis moet er gewandeld, gefietst of gekajakt worden, want stil zitten kan altijd nog! In dit interview vertellen ze over hun blog, hun reizen en geven ze tips aan beginnende reisbloggers.

Kajakken bij de Tasman Gletsjer, Nieuw-Zeeland Kajakken bij de Tasman Gletsjer, Nieuw-Zeeland

Waarom reizen jullie zo graag?
Reizen is voor ons een ontsnapping aan onze hectische levens hier in Nederland. We hebben allebei een drukke kantoorbaan en een gezellig sociaal leven. Op reis gaan betekent voor ons even helemaal weg van alles en het ontdekken van mooie plekken in de natuur.

Wanneer zijn jullie begonnen met jullie blog We12travel, en waarom?
De site bestaat officieel al ongeveer zo'n 10 jaar maar was tot 2011 alleen een fotosite, voor vrienden en familie. We reisden toen zoveel dat we geen tijd hadden om elke keer een album te maken, dus dit was een handige oplossing om iedereen mee te laten reizen. In 2011 reisden we 6 weken naar Nieuw-Zeeland en is het blog erbij gekomen. Sinds de zomer van 2013 is het niet alleen een blog met onze vakantieverhalen, maar ook een inspiratiebron voor liefhebbers van outdoor, avontuur en natuur en bloggen we met een bepaalde regelmaat.

Martijn en Antonette in Nahuel Huapi National Park in Argentinië Martijn en Antonette in Nahuel Huapi National Park in Argentinië

Waarom hebben jullie ervoor gekozen om in het Engels te bloggen?
Omdat we tijdens onze reizen veel mensen hebben leren kennen die we ook van onze avonturen op de hoogte wilden houden. Daarnaast is de outdoor-niche in Nederland maar heel klein en hebben we een groter bereik in andere landen dan Nederland. Inmiddels zijn we een try-out gestart waarbij we alle blogs ook in het Nederlands schrijven. Mocht dit een geslaagde uitkomst hebben, dan is er de kans dat we overgaan naar een dual language website.

Waar houden jullie je - naast bloggen en reizen - nog meer mee bezig?
Martijn is altijd actief bezig, bijvoorbeeld met fietsen (zowel racefiets als mountainbike), klimmen en trailrunnen. Antonette gaat ook graag sporten, maar dan liever in de sportschool en ze gaat graag socializen met vriendinnen. Daarnaast lezen we allebei graag en kijken we zo af en toe een tv-serie zoals Homeland of The Walking Dead. Vervelen doen we ons nooit!

cascade-canyon-grand-teton-nb

Jullie blog staat in het teken van natuur en outdoor activiteiten, zoals wandelen en fietsen. Zijn jullie ook zo sportief als jullie niet op reis zijn?
Jazeker. Bij sportieve reizen hoort een sportieve lifestyle. In het weekend gaan we graag wandelen of maken we een fietstocht. In de vrije uurtjes 's avonds zijn we ook graag sportief bezig. Actieve reizen zijn een stuk leuker als je conditie goed is, kan ik je uit ervaring vertellen ;-)

Het maken van avontuurlijke reizen is niet altijd zonder risico. Is het wel eens fout gegaan?
Gelukkig niet echt. Het ergste dat mij is overkomen, is dat ik in IJsland bijna werd meegesleurd door een gletsjerrivier tijdens een doorsteek. Martijn wist me op het nippertje op de kant te krijgen. Onlangs is Martijn op zijn racefiets aangereden maar dat was hier in de omgeving. Hij is er met wat blauwe plekken en schaafwonden vanaf gekomen, gelukkig!

Wat was jullie meest bijzondere reiservaring tot nu toe?
Ik denk onze zes weken durende reis door Nieuw-Zeeland. We maakten hier o.a. zes meerdaagse trektochten te voet door de mooiste gebieden en deden diverse andere outdoor activiteiten zoals zeekajakken, mountainbiken, flightseeings en fietstochten. In zes weken hebben we slechts vier dagen echt slecht weer gehad, deze reis was dus echt perfect wat ons betreft.

Maroon Bells Aspen in Colorado, USA Maroon Bells Aspen in Colorado, USA

Welke bestemmingen staan er op jullie bucketlist en wat is jullie eerstvolgende bestemming?
We maken heel veel korte trips, zowel voor we12travel en als korte vakantie. Aankomende week gaan we naar Duitsland, maar onze eerste échte grote reis wordt Alaska. Ik werk in de reiswereld en mag hier op studiereis, Martijn gaat er een reis begeleiden. Niet echt een vakantie, maar wel een toffe ervaring. Daarnaast reizen we later dit jaar naar Nepal om de Everest Base Camp track te lopen en vliegen we begin 2016 naar Tasmanië voor een actieve vakantie. Wat betreft de bucketlist, die is eindeloos. Ik zou graag eens naar Antarctica gaan en de Te Araroa Track (3.000 km) in Nieuw-Zeeland lopen. Martijn wil graag de Beerenberg op Jan Mayen-eiland beklimmen. Een gezamenlijke wens van ons is de Pacific Northwest van de VS verkennen (Washtington State, Oregon) en hier bijvoorbeeld de inmiddels beroemde Pacific Crest Trail lopen.

Welke drie dingen hebben jullie altijd bij je op reis?
Onze iPhone (want daar kun je alles mee: social media, foto's maken en lezen), paspoorten en wandelschoenen. Dit hoeven niet per se echte bergschoenen te zijn, maar wel comfortabele schoenen waarmee je een wandeltocht van een paar uur kan maken.

Antonette in Canyonlands NP in Utah, USA Antonette in Canyonlands NP in Utah, USA

Jullie gaan wel eens op reis voor een opdrachtgever; hoe vinden jullie dat?
Over het algemeen zijn onze ervaringen zeer positief. Het is het leukste als we een eigen reis krijgen die is samengesteld naar onze wensen, dus met veel activiteiten en natuur. Helaas moeten we vanwege onze kantoorbanen ook regelmatig 'nee' zeggen, dus we proberen de reizen en bestemmingen die het beste bij ons passen eruit te kiezen. Soms is het jammer dat er veel bloggers tegelijk op persreis gaan, waardoor een bestemming een week of twee in de spotlights staat en daarna nauwelijks meer genoemd wordt. We proberen dan af te spreken met de organisator dat we onze blogs op een later tijdstip mogen publiceren, zodat het niet op één hoop komt met de andere blogs en lezers "bestemmingsmoe" worden.

Wat zijn jullie favoriete websites en (reis)blogs?
Martijn leest niet zo veel andere blogs (meestal stuur ik hem leuke blogs door om te lezen) maar dat maak ik ruimschoots goed. Een inspirerende site vind ik Y Travel Blog, niet echt onze doelgroep (family travel), maar ik vind het heerlijk om over Australië te lezen. Daarnaast lees ik met plezier de site van Young Adventuress, die in Nieuw-Zeeland woont. Ook ben ik fan van Green Global Travel, Hecktic Travels en Forget Someday. Deze laatste is niet zo bekend, maar ik heb het stel hierachter op bloggersconferentie TBEX in Athene ontmoet en het zijn ontzettend leuke en inspirerende mensen. Dit najaar zijn ze in Nederland en ga ik ze weer ontmoeten, ik kijk er nu al naar uit. In Nederland natuurlijk Pioneer Daisy's blog; omdat we zelf vaak binnen ons eigen land op pad gaan, is zij echt een inspiratie voor ons.

Op de Sallandse Heuvelrug Op de Sallandse Heuvelrug

Jullie zijn ervaren bloggers. Hebben jullie tips voor beginnende reisbloggers?
Kies een niche! We hebben niet heel veel lezers in vergelijking met de grote bloggers, maar toch willen opdrachtgevers graag met ons samenwerken. Binnen Nederland zijn er weinig blogs die zich echt focussen op outdoor/avontuur/natuur en daardoor bereiken we in Nederland een specifieke groep lezers. Daarnaast heb ik in het begin de fout gemaakt om alleen maar naar cijfers te kijken. Als ik zag dat iemand 10.000 pageviews had in een maand waarin wij er maar 1.000 hadden, kon ik daar een hele nacht van wakker liggen. Inmiddels hebben wij de 10.000-grens ook bereikt en is mijn doelstelling weer verhoogd. Tevreden ben ik dus nooit, maar ik probeer me er niet meer druk over te maken. Vooral nu de bezoekers ons vanzelf weten te vinden en we niet meer geheel afhankelijk zijn van social media.

Antonette, jij wilt alle 20 nationale parken in Nederland bezoeken. Welk park mag onze ExpediaPioneer Daisy volgens jou absoluut niet missen?
Veluwezoom Nationaal Park, dit is praktisch onze "achtertuin" en we gaan hier graag naar toe om te wandelen, fietsen of trailrunnen. Wat mij betreft het mooiste park van Nederland!

Op de hoogte blijven? Volg Martijn en Antonette dan via hun reisblog We12travel, of via Twitter, Facebook, Instagram, YouTube en Pinterest.