Reisblogger Aniek schrijft reisverhalen met als terugkerende thema's cultuur, UNESCO, outdoor en Italië. Ze houdt niet alleen van reizen en bloggen, maar ook van wielrennen. En dat doet ze fanatiek. In september gaat Aniek in de Verenigde Staten meedoen aan de World Human Powered Speed Challenge. Meer over het combineren van sport en reizen, en wat de Challenge inhoudt in dit interview!

interview met reisblogger Aniek van Travelwriter

Wie ben je en waarom reis je zo graag?
Mijn naam is Aniek en mijn grote passies zijn reizen en fietsen. Ik blog al een jaar of zes over Italië en de Italiaanse cultuur. De laatste jaren verschuift de focus meer naar reisverhalen op het snijvlak van reizen, cultuur, UNESCO en outdoor. Ik ben altijd nieuwsgierig geweest naar andere landen en culturen en vind het bijzonder dat ik dat nu via mijn blogs kan doen.

Wanneer ben je begonnen met je blog Travelwriter.nl, en waarom?
Ik blogde al een aantal jaar over Italië toen het begon te kriebelen. Mijn verhalen over de reizen buiten Italië kon ik niet kwijt op mijn blog. Hierom startte ik Travelwriter.nl, waar ik álle reisinspiratie kwijt kon. Gelukkig maar, want naast mijn reizen naar Italië ben ik sindsdien op zo veel mooie plekken geweest, die je niet voor jezelf kan houden. Ik blog specifiek over cultuur, natuur en UNESCO werelderfgoed. Weer een nicheblog dus, maar juist daardoor kan ik met verrassende onderwerpen komen.

interview met reisblogger Aniek van Travelwriter

Waar houd je je - naast bloggen en reizen - nog meer mee bezig?
Bloggen, reizen en sporten, daaruit bestaat mijn leven. Liefst een combinatie van deze drie. Ik fiets zo'n 15 uur per week, op de racefiets maar ook op de mountainbike, en fiets geregeld wedstrijden. Als er maar een uitdaging in zit. Zo fietste ik eens de Tour for Life, in acht dagen van Italië naar Nederland, en heb ik dit jaar de Utrechtse tijdritkampioenschappen gewonnen. Maar ik vind het ook leuk om gewoon een rondje over de Utrechtse heuvelrug te maken op de mountainbike, of in Italië rond te fietsen en van de omgeving te genieten.

In september ga je in Nevada in de VS meedoen aan de World Human Powered Speed Challenge. Kun je hier iets meer over vertellen?
Op een hoogvlakte in de Nevadawoestijn ga ik een poging doen het wereldsnelheidsrecord voor vrouwen te verbreken. Op een lange, kaarsrechte weg probeer ik zo hard mogelijk te fietsen. Het record staat nu overigens op ruim 121 kilometer, dus ik moet komend jaar nog flink trainen. Gelukkig doe ik het niet alleen. De TU Delft ontwikkelt voor mij en Iris Slappendel, de andere renster uit het team, een fiets, en de VU Amsterdam begeleidt de training. Begin september reizen we naar Las Vegas en vervolgens vallen we verschillende malen het huidige record aan. En ja, mochten we dat verbreken, dan vieren we dat zeker in Vegas!

interview met reisblogger AniekDeath Valley National Park

Ben je ook sportief als je op reis bent?
Hoeveel ik ook houd van stedentrips waarbij ik urenlang musea kan bezoeken, sportief ben ik zeker ook op reis. Zo liep ik mijn eerste (en tot nu toe overigens enige) marathon niet in Nederland, maar reisde ik ervoor af naar Athene. Ik ga graag op fietsreis naar Spanje, in de omgeving van Girona. Deze zomer heb ik de Alta Via di Merano gelopen. Een meerdaagse hike door de bergen boven Merano, in Zuid-Tirol. Ik liep van berghut naar berghut, in de meest prachtige natuur. Een dag voor ik startte ben ik gaan paragliden, waardoor ik vanuit de lucht de hele route kon zien die ik later zou lopen. Onbeschrijfelijk!

Wat zijn de meest bijzondere plekken waar jij gefietst hebt?
Een bijzondere herinnering is de Tour for Life, een georganiseerde sponsortocht van Italië naar Nederland. De eerste dag was er een tijdrit op de Alpe d'Huez, die ik van mezelf natuurlijk moest winnen. De dagen erna fietste ik - in mijn bolletjesshirt, want ik had gewonnen - over sommige van de mooiste beklimmingen van Europa. De Col de la Madeleine en de Croix de Fer. Dicht bij huis maar oh zo mooi!

interview met reisblogger Aniek van TravelwriterWandelen in Zuid-Tirol

Naast je blog Travelwriter schrijf je ook voor je website Italië Uitgelicht. Kun je uitleggen wat voor jou de aantrekkingskracht van Italië is?
Ik ben afgestudeerd op de kunstgeschiedenis van de Italiaanse Renaissance en liep hiervoor stage bij de Uffizi in Florence, één van de mooiste musea in Italië. Ter wereld zelfs. De liefde voor Italiaanse kunst zit dus diep. Italië is eigenlijk één groot museum. Iedere stad heeft ontelbare monumenten, prachtige palazzi, kloosters en musea. En achter iedere gevel gaan verhalen schuil. Italië weet je steeds weer te verrassen. En tja, culinair is en blijft Italië toch ook heerlijk!

Je wilt alle plaatsen van de UNESCO Werelderfgoedlijst bezoeken. Heb je er al veel gezien en welke UNESCO sites staan bovenaan je wishlist?
Italië heeft ontelbaar veel UNESCO erfgoed en daar heb ik al een groot deel van gezien. Wanneer ik op reis ben check ik altijd welk UNESCO erfgoed in de buurt is en probeer ik daar zeker naartoe te reizen. Angkor Wat in Cambodja, en Paaseiland, maar ook Nationaal Park Serengeti in Tanzania staan hoog op mijn wishlist. Maar vergeet niet dat Nederland ook heel wat UNESCO erfgoed heeft, zoals de Van Nellefabriek in Rotterdam en de Waddeneilanden. Komend jaar wil ik dit Nederlandse UNESCO erfgoed allemaal (opnieuw) bezoeken. Alleen voor het historisch deel van Willemstad, Curaçao, moet ik nog wel even reizen.

interview met reisblogger AniekAlta Via di Merano

Wat zijn je favoriete websites en (reis)blogs?
Ik lees graag de blogs van Nomad & Villager en qua outdoor blogs ben ik fan van we12travel. Wanneer ik op reis ga doe ik graag inspiratie op bij verschillende blogs. Dat hoeven geen grote, bekende blogs te zijn. Vaak zijn de kleine nicheblogs verrassend én hebben ze mooie tips! Een fietsblog die ik zeker zou aanraden is That Emily Chappell. Zij was dit jaar de eerste vrouw in de Transcontinental, een bizarre fietsrace die ik ooit nog eens wil fietsen!

Heb je tips voor mensen die een fietsvakantie in het buitenland willen gaan doen? Wat zijn do's & dont's?
Gewoon gaan! Je hoeft echt niet meteen lang en ver weg te gaan of een complete fietsvakantie-uitrusting aan te schaffen. Je kan prima van hotel naar hotel fietsen, of een weekje in een appartement zitten en van daaruit gaan fietsen. Maar wees gewaarschuwd, verslavend is het wel. Dus de kans bestaat dat je steeds vaker, verder en langer wilt fietsen!

Op de hoogte blijven van Aniek's avonturen? Volg haar dan via haar blogs Travelwriter en Italië Uitgelicht, Facebook, Twitter, Pinterest, Instagram en YouTube.