Reisblogger Eva van Guided by Curiosity is nog niet zo heel lang besmet met het reisvirus, maar sindsdien heeft ze het wel zwaar te pakken. Naast reizen is fotografie een van haar grote passies. In dit interview vertelt Eva over haar meest bijzondere reiservaring, haar favoriete reisfoto en haar liefde voor de Duitse hoofdstad Berlijn.

Eva van Guided by Curiosity

Wie ben je en waarom reis je zo graag?
Ik ben Eva, 29 lentes jong en samenwonend met Ivo in Breda. Ivo was ook degene die me in 2014 met het reisvirus besmette. Voor die tijd ging ik af en toe eens op vakantie en was ik nog niet buiten Europa geweest. Inmiddels heb ik al heel wat mooie en verre reizen gemaakt. Ik reis zo graag, simpelweg omdat het me zielsgelukkig maakt. Ik vind dat reizen je leven echt verrijkt; je komt in aanraking met andere culturen, je ziet met eigen ogen hoe mooi deze aardbol is én je realiseert je dat we daar echt wel iets beter mee om mogen gaan. Dat ik zo graag reis merk ik vooral aan het feit dat ik er constant mee bezig ben. Als ik niet op reis ben, ben ik er alsnog mee bezig door alvast de volgende reis te plannen. Wat mij betreft is het net als met tattoos en cheesecake; waanzinnig verslavend.

Wanneer ben je begonnen met je blog Guided by Curiosity, en waarom?
Ik startte met Guidedbycuriosity.com in maart 2016. Daarvoor blogde ik ook zo'n anderhalf jaar al over reizen op mijn blog eighty7, maar ik was toe aan iets nieuws en zocht een naam die de lading beter dekte. Ik ben gaan bloggen, omdat ik er op de eerste plaats ontzettend veel plezier in heb om reisverhalen te schrijven. Dat kan natuurlijk ook voor jezelf, in een dagboek bijvoorbeeld, maar hoe leuk is het als je al je verhalen en reistips ook met anderen kunt delen? Ik lees zelf immers ook graag reisblogs over een bestemming waar ik naartoe ga.

Eva van Guided by Curiosity

Waar houd je je - naast bloggen en reizen - nog meer mee bezig?
Ik werk vier dagen per week als kwaliteitsmedewerker bij een zorgverzekeraar. Mijn vrije uurtjes worden opgeslokt door fotografie en Netflix. Ook ben ik altijd in voor een concert. In het weekend ga ik graag de hort op. Dat kan een dagje Amsterdam of Antwerpen zijn, maar ik zoek net zo lief de natuur op voor een mooie wandeling. De Veluwe bijvoorbeeld, zo mooi!

Naast reizen is fotografie een grote passie van je. Wat is je favoriete reisfoto en waarom?
Ik heb een aantal favorieten, dus dit wordt een gevalletje kill your darlings. Als ik er dan toch één moet kiezen, wordt het deze foto die ik nam in Ierland, bij de Cliffs of Moher. Ik vond het een van de hoogtepunten van Ierland. Sowieso heb ik geweldige herinneringen aan de roadtrip door Ierland. Het was een verrassing voor Ivo z'n 30e verjaardag, en ik vond het zó moeilijk om geheim te houden. De natuur in Ierland is overweldigend mooi, en de ene plek is nog mooier dan de ander. Een week was dan ook veel te kort, dus ik ga zeker nog eens terug.

Eva van Guided by Curiosity

Wat was je meest bijzondere reiservaring tot nu toe?
Het reizen met de Transmongolië Express vind ik tot op de dag van vandaag ontzettend bijzonder. Na een paar dagen Moskou stapten we daar in de trein, om ongeveer een week later (met tussenstops in Irkutsk en Ulaanbaatar) in Beijing aan te komen. Vooral het persoonlijke contact is tijdens zo'n reis heel bijzonder. We deelden onze coupé met een Russisch stel dat per trein naar Vietnam zou reizen. Ze spraken minimaal Engels, maar we communiceerden met ze via Google Translate. Zo kwamen we al snel meer te weten over hen en over hun plannen. Wel zo leuk als je vier dagen op elkaars lip zit. Het mooie van die reis was ook het dagelijkse 'uitje' naar de restaurantwagon. Daar raakten we aan de praat met twee vrienden uit Singapore en Beijing, die hun reis in Londen waren begonnen. Eén van hen is zelfs nog eens bij ons thuis op bezoek geweest, toen hij voor zijn werk in Den Haag moest zijn.

Je bent al vaak in Berlijn - je favoriete stad - geweest. Kun je uitleggen wat jou zo aantrekt in deze stad?
Ik ging er voor het eerst naartoe in 2013 en was op slag verliefd. Je hebt soms bestemmingen waar je je direct thuis voelt, en dat had ik met Berlijn. Ik vind het een ontzettend bijzondere en relaxte stad met een fascinerende geschiedenis. De wijken Kreuzberg, Friedrichshain en Prenzlauer Berg zijn bij mij favoriet; het bruist op straat, er zijn veel goede restaurants, koffiezaakjes, clubs en unieke winkeltjes én het is er super fotogeniek. Daarnaast barst Berlijn van de goede musea, dus ook voor een cultureel tripje is de Duitse hoofdstad een uitstekende keuze.

Eva van Guided by CuriosityDe Fernsehturm in Berlijn

Je houdt van lekker eten. Wat is het lekkerste gerecht dat je ooit hebt gegeten op reis... en wat het smerigste?
Het gerecht dat in ieder geval nog vers in mijn geheugen staat is een curry die ik at bij een Indiaas restaurant in Sri Lanka. De curry was fantastisch gekruid en het naanbrood was zó lekker, dat ik er mijn vingers bij op at. Daarna viel eigenlijk iedere curry tegen... Het smerigste gerecht kan ik me zo niet herinneren. Op die dikke zwarte haar die ik in mijn kebab van Mustafa's Gemüse Kebap vond na dan. Brr...

Welke drie bestemmingen staan bovenaan jouw bucketlist, en waarom?
Met stip op één staat Nieuw-Zeeland. Ivo en ik zouden dit jaar eigenlijk een week of 8 naar Nieuw-Zeeland gaan, maar een nieuwbouwhuis gooide roet in het eten. Het is nu eenmaal niet erg handig om aan de andere kant van de wereld allerlei dingen te moeten regelen voor je huis dat in de steigers staat. De diverse landschappen en de rust in Nieuw-Zeeland lijken me waanzinnig, en de wens om er een maand of twee doorheen te reizen per camper blijft heel levendig. Ook Zuid-Afrika staat hoog op mijn lijstje om onder andere wildlife te spotten en om de Drakensbergen te zien. Afrika is nog een onontdekt continent voor me, en Zuid-Afrika lijkt me een mooie start. Tot slot zou ik een reis naar India te gek vinden. We hebben wekenlang getwijfeld tussen Sri Lanka en Noord-India. Uiteindelijk werd het Sri Lanka, maar de geuren, smaken en kleuren van India blijven aantrekken.

Eva van Guided by CuriosityBollenstreek in Nederland

Wat zijn je favoriete websites en reisblogs?
Behind the Quest en Hand luggage only zijn reisblogs die ik graag volg. Daarnaast ben ik als reisfanaat natuurlijk altijd op zoek naar goedkope tickets en de beste deals. Websites zoals Paperflies en Weflycheap spit ik dan ook regelmatig door. Door dit soort websites goed in de gaten te houden, vloog ik vorig jaar voor een prikkie naar Peru.

Wat is je ultieme fotografietip voor op reis?
Denk na over het verhaal dat je met je foto's wilt vertellen. Welk gevoel heb je bij een bepaalde bestemming en hoe wil je dat overbrengen? Daarnaast is afwisseling wat mij betreft heel belangrijk. Maak bijvoorbeeld niet alleen overzichtsfoto's van landschappen, maar fotografeer ook juist de mooie details. Zorg voor een spannende selectie aan foto's die je reis zo goed mogelijk samenvatten.

Op de hoogte blijven? Volg Eva dan via haar blog Guided by Curiosity, Facebook, Twitter, Pinterest en [Instagram](https://www.instagram.com/guidedbycuriosity/)._