De reisblogger die we deze keer interviewen is een beetje een 'mystery man'. Chris combineert zijn zakenreizen met privé-uitstapjes, en blogt daarover. Om zijn zaken en zijn reisblog gescheiden te houden blogt hij onder een andere naam en gaat hij niet herkenbaar op de foto. Zijn zakenreizen brengen hem de hele wereld over. En als je er dan toch bent, kun je er net zo goed een paar dagen aan vast plakken om de omgeving te verkennen vindt Chris. Hij heeft inmiddels meer dan 50 landen bezocht. Tijd om wat meer te weten te komen over deze mysterieuze reisblogger!

Waarom reis je zo graag?
Reizen is voor mij even weg van het dagelijks leven, de stress, zaken en gewoon ontspannen. Ik ontdek graag nieuwe plekken, culturen en eten waardoor ik, vind ikzelf, toch anders naar dingen ga kijken. In m'n eigen wereldje blijven zitten is niet mijn ding en door het reizen kom je in aanraking met wat er meer is. Je ontmoet mensen die anders naar de wereld kijken, anders leven, rijk en arm en alles er tussen in. Dit opent je ogen en je kunt jezelf daardoor beter ontplooien. Waar ik wel op moet letten is dat ik ook af en toe een echte rustdag inplan. Dat ben ik aan het leren, zodat ik ook uitgerust terug kom van een reis.

Wanneer ben je begonnen met Chris Travelblog, en waarom?
Begin 2015 ben ik begonnen in de huidige vorm. In 2014 heb ik wel al artikelen geschreven zodat de blog niet leeg begon. Sinds 2009 reis ik veel voor zaken en ik maakte daarbij altijd wat tijd vrij om plekken te ontdekken. Dit vond ik erg leuk en toen iemand mij begin 2014 vroeg waarom ik dat niet op een blog zette dacht ik ' waarom ook niet?'. Fotografie is een grote hobby en in eerste instantie was de bedoeling puur een fotoblog te maken, maar dit is dus een volledige blog geworden met nu ook video's. Er zit een klein business plan achter, zodat het wel iets gaat opleveren in de nabije toekomst, maar dat is niet het belangrijkste. Ik deel graag met anderen hoe mooi de wereld is. En ik laat zien dat bij zakenreizen het inplannen van een paar dagen erna écht de moeite waard is en dat je daardoor veel uitgeruster terug komt. Zo hoop ik mijn passie over te brengen via mijn blog.

Het Drak Yerpa-klooster in Tibet Het Drak Yerpa-klooster in Tibet

Waar houd je je - naast bloggen en reizen - nog meer mee bezig?
Ik heb een eigen zaak in de investeringswereld. Om die reden blog ik anoniem, zodat ik de twee zaken gescheiden kan houden. Verder houd ik van lekker eten, een goede film en ga ik af en toe de weg op om te wielrennen. Dat laatste wel te weinig omdat ik weinig tijd heb. Verder is de grootste hobby fotografie en reizen en dus de blog. Veel tijd voor meer is er helaas niet....

Je blog is Engelstalig. Waarom heb je hiervoor gekozen?
Ik moest kiezen tussen Nederlands en Engels. Beide talen hebben hun voordelen. Uiteindelijk heb ik gekozen voor Engels, omdat de doelgroep van mijn blog in Nederland niet onbeperkt groot is. Verder ga ik ervan uit dat de reizenden onder ons over het algemeen wel Engels spreken en zeker de jongere generatie. Mijn doelgroep doet dat zeker. Een nadeel van Engels is dat een samenwerking met sommige partijen wat moeilijker is, maar met andere juist weer makkelijker. Daarbij beheers ik de Engelse taal wel redelijk, dus moet dat geen probleem zijn. Ikzelf zoek alleen maar in het Engels als ik iets moet opzoeken op internet; ik denk dat veel mensen dat doen. Een bijkomend voordeel is dat als een derde partij een (al dan niet betaald) artikel van mij wil in het Nederlands, ik dat kan vertalen zonder dat dat negatief is voor SEO (search engine optimisation). Als ik in het Nederlands zou bloggen zou ik het artikel geheel moeten herschrijven, zodat het geen kopie is.

In Seoul, Korea In Seoul, Korea

Tijdens het reizen kies je voor 'luxury travel on a budget'. Hoe doe je dat en heb je tips?
Oh oh, dit is een hééééél lang verhaal. Ik ga het proberen in het kort uit te leggen. Vooraf wil ik zeggen dat reizen nooit gratis is, ook al zijn er mensen die dat beweren. Ook kan het mis gaan, waardoor je soms duurder uit bent. Het gaat erom gebruik te maken van promoties van hotelketens en aan hun loyaliteitsprogramma's deel te nemen. Je verzamelt dan punten waar je later voor kunt overnachten zonder extra kosten. Als je dit goed aanpakt kan het zijn dat je soms meer nachten voor deze punten kunt verblijven, dan dat je er eerder aan nachten voor betaald hebt. Op deze manier gaan de gemiddelde kosten erg omlaag.

Voor vliegmaatschappijen geldt hetzelfde. Als je speciale goedkope routes vliegt met veel mijlen levert dit veel op voor later. Ook betalen met creditcards en hierdoor mijlen verzamelen helpt. Er zijn nog vele andere trucs, maar dit interview is veel te kort om dit allemaal uit te leggen. Ik boekte in juli 2015 in totaal 10 businessclass tickets en 1 first class ticket voor niet meer dan 8500 euro. Deze leveren mij minimaal 3 businessclass tickets 'gratis' op. Het zijn wel lange afstandsvluchten, binnen Europa gaat dit niet echt op. Op www.christravelblog.com zullen de komende tijd enkele voorbeelden komen.

Ha Long Bay, Vietnam Ha Long Bay, Vietnam

Je reist zowel zakelijk als privé met je gezin. Wat zijn de belangrijkste verschillen?
Mijn zakelijke reizen in Europa zijn altijd puur zakelijk, drie tot vijf dagen even weg voor een conferentie. De reizen buiten Europa zijn anders. Hier plak ik vaak 5-6 dagen aan vast voor mezelf even alleen. Ik kan dan veel meer zien en doen dan met mijn gezin. De plekken waar ik heen ga zijn vaak plekken waar je niet direct naar toe zou gaan met een gezin, maar die ik - als vervend reiziger - wel wil zien. Reizen met het gezin is in zoverre anders dat alles wat langzamer gaat en we dingen doen die op iedereen zijn bucketlist staan. Wel verblijven we vaak in dezelfde 'zakelijke' hotels en vliegen we zelfs vaak business class. Dit heeft weer te maken met het luxury travel on a budget idee. De kinderen zijn hier sinds jongs af aan al aan gewend en nu ze 9 en 11 zijn weten ze niet beter. Ze beseffen gelukkig wel dat ze verwend zijn. Verder gaat één van de kinderen, nooit beiden, ook wel eens mee op zakenreis buiten Europa. Hiervoor wordt door school buitengewoon verlof geregeld. Dit kan per kind tot 10 dagen per jaar. De oudste is drie jaar een keer mee geweest, die gaat naar de middelbare school nu. Nu is de jongste drie keer aan de beurt voor een lange reis met papa. Wij, mijn gezin en ik, zijn geen strandmensen die 10 dagen aan het strand willen liggen. Er is wel verschil in reizen met of zonder kinderen, maar niet eens zoveel.

Wat was je meest bijzondere reiservaring tot nu toe?
Mijn meest bijzondere ervaring tot nu toe is waarschijnlijk mijn reis naar Paaseiland. Dit is zo bijzonder omdat je een kleine 4000 kilometer van de bewoonde wereld bent. De beelden daar zijn uniek en het eiland is een beetje betoverend. Qua plek is dit toch wel het meest bijzondere dat ik heb meegemaakt. Ook Tibet en de andere reizen in China met mijn zoontje staan hoog op het lijstje. Verder zijn de ontmoetingen met locals altijd de momenten die het meest bijblijven. Je ziet en ervaart dan echt hoe het op een locatie er aan toe gaat en hoe men leeft.

Paaseiland Paaseiland

Op je website staat dat je alle - meer dan 1.000! - plaatsen op de UNESCO Werelderfgoedlijst wilt bezoeken. Hoeveel heb je er al gezien en welke vond je het indrukwekkendst?
Klopt! Ik hou van cultuur, maar ook natuur. Momenteel heb ik er circa 200 gezien dus nog veel te gaan! Ik ga ook ver om ze te zien, soms is het iets kleins wat een dag kost om te zien. Dit was in Oman het geval om vanuit Muscat naar de Bee Hives (tombes) te komen; dit was 4 uur rijden heen en terug voor een 'hoopje stenen'. Wél mooi! Indrukwekkend was het woestijnkasteel in Jordanië met supermooie fresco's, in Tibet het Potala Paleis en natuurlijk Paaseiland zoals ik al noemde. Binnenkort ga ik naar het Rietveldhuis en de Van Nelle-fabriek in Nederland, twee die ik nog niet eerder gezien heb; en dat in eigen land!

Welke bestemmingen staan er op je bucketlist en waar gaat je eerstvolgende reis naar toe?
Het hoogst op mijn lijstje staat Antarctica. Dit lijkt mij zo'n ontzettend gave reis. Mijn dochter is fan van pinguïns en mogelijk gaan we deze reis samen doen eind 2016. Verder staat in mijn top 3: Rwanda, berggorilla's kijken, en Iran, omdat het zo gesloten is en de historie zo ver terug gaat. Eigenlijk is er nog een nummer 0, het bovenste van het bovenste: een trip naar de ruimte. Dit zal echter niet in de nabije toekomst gebeuren. Het is wel mijn ultieme droom. Dit jaar staat nog in de planning Chicago & Toronto, Praag, Rio en Buenos Aires met mogelijk er nog iets tussen in, Beijing en 6 dagen ergens in China, Zuid-Florida en nog eens twee weken China en Thailand of Vietnam. Genoeg om dit jaar nog naar uit te kijken dus!

Woestijnkasteel in Jordanië Woestijnkasteel in Jordanië

Welke drie dingen heb je altijd bij je op reis?
Hier kan ik heel kort over zijn: 1) Mijn MiFi device. Dit is een apparaat ter grootte van een telefoon en hierin kan je een prepaid simkaart doen die je lokaal koopt voor data. Het fungeert dan als een WiFi device en zo heb je altijd internet op je telefoon zonder hoge kosten! Zorg wel dat je er één hebt die compatible is op je bestemming. Binnen Europa heb ik mijn MiFi device niet nodig. 2) Mijn camera en GoPro. Deze MOETEN mee, zelfs als ik ze mogelijk helemaal niet nodig heb. Want je weet nooit tijdens een zakenreis of je mogelijk toch nog even een paar uurtjes hebt om dingen te gaan bekijken. 3) Misschien gek, maar zeker in Aziatische landen: een pakje nat WC-papier! Echt, dat is daar stukken handiger dan een rol WC-papier. Trust me, de WC's daar kunnen er iets anders uit zien qua hygiëne dan hier.

Wat zijn je favoriete websites en (reis)blogs?
Voor reisblogs heb ik er vele. Ik moet heel eerlijk bekennen dat er geen is die ik dagelijks bijhoud. Ze komen voorbij op Twitter en wat leuk is lees ik. De blogs die ik vooral volg zijn blogs met betrekking tot promoties voor hotels, air faires en dergelijke om zo meer loyaliteitspunten te verzamelen. Bijvoorbeeld www.loyaltylobby.com die echt elke promotie verzamelt die er is; www.flyertalk.com een forum waar je echt alles over reizen kunt vragen en lezen; en www.fly4free.com voor last minute superaanbiedingen op vluchten naar waar ook ter wereld. Deze drie websites bezoek ik zeker dagelijks!

Heb je tips voor beginnende reisbloggers?
Als je begint zal je merken dat het niet makkelijk is om te beginnen. Zorg dat je weet waar je blog of site voor staat; kies een niche. Kies een goede naam en zorg dat je je eigen domeinnaam koopt en niet via een gratis platform gaat bloggen. Kies de naam goed, éénmaal, zodat men je in de toekomst hieraan kan herkennen. Het eerste jaar zal moeilijk zijn, haak niet af maar zet door. Publiceer met regelmaat en het aantal lezers zal toenemen. Gebruik veel social media voor meer bekendheid en wees eventueel actief op diverse fora waar je je site in je signature hebt staan. Zorg wel dat bijdragen interessant zijn en geen spam. Succes!

Op de hoogte blijven? Volg Chris dan via zijn blog, Twitter, Facebook, Instagram en YouTube.