Reisblogger Edith van Travel.Create.Repeat is niet alleen in haar vrije tijd bezig met reizen, ze werkt ook nog eens voor een reisorganisatie. Haar vriend ontmoette ze vier jaar geleden ook op reis, in Cuba, en ondertussen is ze daar al acht keer geweest. Een interview over Edith's ervaringen als digital nomad, haar bucketlist... en over Cuba natuurlijk!

Edith van Travel.Create.RepeatTayrona, Colombia

Wie ben je en waarom reis je zo graag?
Hola! Ik ben Edith, 35 jaar en ondertussen al ruim 15 jaar op pad om de wereld te ontdekken. Toen ik 9 jaar oud was kreeg ik van mijn ouders m'n eerste atlas cadeau en sindsdien is mijn reislust onophoudelijk aangewakkerd. Ik heb Culturele Antropologie gestudeerd, werk ondertussen al tien jaar voor een toffe Nederlandse reisorganisatie en daarnaast run ik mijn eigen reisblog. Je zou dus wel kunnen zeggen dat reizen de rode draad vormt in mijn leven.

Wanneer ben je begonnen met je blog Travel.Create.Repeat, en waarom?
Ik ben met mijn blog Travel.Create.Repeat begonnen in het najaar van 2014. Ik had al jaren een waarbenjij.nu-blog waarop ik mijn belevenissen op reis bijhield. En toen ik in 2015 mijn baan heb opgezegd en als freelancer al werkend op reis ben gegaan, ben ik mijn travelblog gestart. Ondertussen ben ik weer terug in Nederland en in loondienst bij mijn oude werkgever, maar mijn reisblog run ik er nu met heel veel plezier naast. Mensen inspireren om mooie reizen te maken is het leukste wat er is.

Edith van Travel.Create.RepeatPantanal, Brazilië

Waar houd je je - naast bloggen en reizen - nog meer mee bezig?
Hmm, eigenlijk bestaan mijn hobby's uit een boel dingen die óók horen bij reizen en bloggen! Bijvoorbeeld reisgidsen doorspitten om leuke tips te verzamelen voor een volgende reis, lunchrestaurantjes in mijn eigen stad uitproberen voor m'n blog en social media, uren prutsen in HTML-code om de lay-out van mijn website precies zo te krijgen als ik wil, netwerkborrels bijwonen met andere reisbloggers en verkeersbureaus... Het is natuurlijk wel wat meer dan alleen vakantie vieren en stukjes schrijven. Daarnaast run ik samen met mijn vriend een website over reizen naar Cuba, Visita Vinales. Mijn vriend komt uit Cuba en zijn familie woont in de tabaksregio in Viñales. Met deze website kan hij ervoor zorgen dat zij een leuk inkomen verdienen en hun familieleden, buren, achterneven, etc. ook een graantje meepikken van het toenemende toerisme naar Cuba.

Je bent al vaak in Cuba geweest. Waarom is dit land zo bijzonder voor jou?
Ja, ik ben ondertussen acht keer in Cuba geweest en ik weet zeker dat mijn reis van afgelopen september niet de laatste was. Zoals gezegd, mijn vriend Jesús komt uit Cuba; we hebben elkaar daar vier jaar geleden leren kennen en ondertussen zijn we bijna zo ver dat hij zijn Nederlandse verblijfsvergunning kan ophalen. Mijn eerste reizen naar Cuba waren vooral om hem beter te leren kennen en onze relatie op te bouwen; ondertussen ga ik erheen om mijn schoonfamilie te bezoeken. Maar óók om alle uithoeken van het mooie Cuba te bezoeken en erover te schrijven, want het land is werkelijk prachtig, zo fascinerend en de mensen zijn supervriendelijk. Ik schrijf op mijn blog over alle landen wereldwijd, maar de meeste content gaat toch wel over Cuba.

Edith van Travel.Create.RepeatStraatbeeld in Trinidad, Cuba

In 2015 heb je een half jaar met je Cubaanse vriend door Zuid-Amerika gereisd. Wat heeft tijdens deze reis de meeste indruk op je gemaakt?
Allereerst denk ik hoe leuk het is om door een vreemd land te reizen als je de taal spreekt. Doordat mijn vriend en ik samen altijd Spaans spreken, is mijn Spaans ondertussen van aardig niveau. En hoe leuk is het dat je dan dus met íedereen kunt praten in Zuid-Amerika! Nou goed, Brazilië daargelaten maar dat land deden wij niet aan tijdens onze reis. Ik voelde me daardoor veel meer onderdeel van het dagelijks leven in de landen, en niet alleen een toerist die even kwam kijken. Ik kan iedereen aanraden te proberen wat Spaans te leren voordat je naar Zuid-Amerika gaat, dat geeft echt een extra dimensie aan je reis. En als tweede zou ik zeggen: de overweldigende verschillende landschappen. De zoutvlakte van Uyuni, de Amazonejungle in Ecuador, vulkanen om te beklimmen, roestrode rotsen in het zuiden van Bolivia... en natuurlijk de Galápagoseilanden, dat vond ik zó'n bijzondere plek.

Je hebt als digital nomad gewerkt in Zuid-Amerika en Belgrado. Hoe beviel de combinatie van reizen en werken?
Het was een hele leuke periode en een interessant experiment, dat ik in totaal ruim een jaar heb gedaan. Ik vond het geweldig om op de meest willekeurige plekken, ergens ter wereld, m'n laptop open te klappen en aan het werk te kunnen. In een hangmat in de Amazone, in een koffiebar in Belgrado, in ons tijdelijke appartement in Quito of in een nachtbus in Bolivia. In Zuid-Amerika werkte ik vooral tussen het reizen door, drie dagen reizen, twee dagen werken, twee dagen reizen, vier dagen werken, dat idee. De balans daartussen vond ik soms wel lastig: als ik aan het werk was, schreeuwde die vulkaan in onze achtertuin erom om beklommen te worden. En als ik op een bootje in de Amazone zat, dacht ik aan die deadline voor werk die eigenlijk over twee dagen afliep. Daarbij merkte ik na een tijd dat de lol van het reizen er een beetje af ging. Het blijkt dat ik meer naar reizen en bestemmingen toe leef als ik er eerst even op moet wachten en me er een paar weken lekker op in kan lezen en verheugen.

Edith van Travel.Create.RepeatBij de Quilotoa-krater in Ecuador

Welke drie bestemmingen staan bovenaan jouw bucketlist, en waarom?
Oei, wat een moeilijke vraag! Ik ben zo iemand die na het kiezen van een reisbestemming altijd een gevoel van lichte teleurstelling heeft... omdat het maken van een keuze betekent dat je dit jaar dus níet naar land x, y of z zal gaan. Mijn lijst is nog zo lang! Maar op dit moment staat Laos bovenaan, omdat ik heel benieuwd ben naar de groene karstbergen langs de Mekong, het eenvoudige leven en het heerlijke eten. En verder staan in mijn top 3 Nicaragua, vanwege de kleurige koloniale gebouwen, mooie natuur en latino-vibes, en Zanzibar, waar ik net ben geweest maar dolgraag weer naar terug zou willen! Het was daar heerlijk, haha.

Is er ook een land of stad waar je nooit meer naar toe hoeft?
Nou, ik denk dat elk land wel iets moois of interessants heeft, of dat nou bijzondere cultuur of mooie landschappen is. Maar er zijn wel wat plekken onderaan mijn bucketlist... Zo word ik niet zo warm van hele westerse landen waar het alleen maar draait om natuur. Bijvoorbeeld Canada, Noorwegen of Nieuw-Zeeland. Voor velen zijn deze landen het summum van hun reiservaringen, maar mij trekt het niet zo. En van Praag word ik ook niet heel warm. Ik ben er twee keer geweest en vond het beide keren niet zo boeiend, terwijl anderen er juist lyrisch over zijn. Ik zal er niet snel een derde keer heen gaan.

Edith van Travel.Create.RepeatCappadocia, Turkije

Wat zijn je favoriete websites en reisblogs?
Ik heb een lange tijd een boel reisblogs in Nederland gevolgd, hoewel ik daar tegenwoordig wat minder tijd voor heb. Ik vind Karlijn Travels van Karlijn Meulman een heerlijk blog, vol prachtige foto's en reisverhalen over ruige en niet zo voor de hand liggende bestemmingen. My Travel Secret van Sigrid Hoek vind ik ook leuk, Sigrid blogt vooral over mooie spots met veel natuur en wildlife. Corners of the World van Jessica Lokker vind ik leuk om te volgen omdat zij als digital nomad rondreist en tegelijkertijd werkt. En daarbij veel video's post want Jessica is naast blogger ook videomaker. Leuk om te zien hoe haar creatieve geest haar naar plekken over de hele wereld brengt. Internationale bloggers die ik met plezier volg zijn o.a. Gloria Atanmo van The Blog Abroad en Alexandra Baackes van Alex in Wanderland, omdat het stoere reizende meiden zijn en ze ook nog eens prachtige knallende foto's maken.

Tot slot: welke plek mag je niet missen als je Cuba bezoekt, en waarom niet?
Aah de moeilijkste vraag van allemaal... Dan ga ik toch voor Viñales, de plek waar mijn vriend Jesús vandaan komt. Je vindt er supermooie groene tabaksvelden, roestrode aarde, karstbergen die uit het landschap omhoog rijzen en een gemoedelijke plattelandssfeer. Tegelijkertijd is er de laatste tijd een boel 'moderne ontwikkeling' bijgekomen, waardoor er nu ook goede restaurants, leuks bars en fijne lunchspots zijn. Het is een relaxte plek om even bij te komen van de hectiek van Havana en al zittend op een schommelstoel kan ik hier op de veranda van onze casa particular uren kijken naar het dagelijkse leven dat voorbijtrekt... Heerlijk!

Op de hoogte blijven? Volg Edith dan via haar blog Travel.Create.Repeat, Facebook, Twitter en Instagram.