Maak een originele roadtrip langs de legendarische Pacific Coast Highway.

Je kunt zelf de California dream (Californische droom) beleven. We raden het je zelfs van harte aan. Rijd de magische route die schrijver Jack Kerouac al inspireerde. Dus: op naar de USA!

Zuid-Californië

In Zuid-Californië beleef je de essentie van de Californian way of life (de Californische levensstijl). Soms krijg je het idee dat je er al eerder bent geweest, en dat is niet zo gek, want hier zijn veel Hollywoodfilms opgenomen. Maar in het echt is het nog veel spectaculairder dan op een tv- of bioscoopscherm.

Van L.A. naar San Diego: bekende steden op je route

Iedereen kent natuurlijk Los Angeles, of 'L.A.' voor ingewijden. De tweede stad van de Verenigde Staten is een wereld op zich, waar de Amerikaanse droom uitkomt. Om een beeld te krijgen van hoe groot deze stad is, moet je een rit maken over de highways (snelwegen) waarmee je het hele stedelijke gebied kunt bereiken. Ga vervolgens voor een 360° uitzicht naar het Griffith-observatorium.

San Diego ligt op ca. 195 kilometer van L.A., niet ver van de Mexicaanse grens. Je bent nu in de tweede stad van Californië, waardoor veel Amerikanen jaloers op je zullen zijn. San Diego is namelijk hun favoriete stad. De 300 dagen zon per jaar, 113 kilometer kust en vele musea en parken, waaronder het beroemde Balboa Park, verklaren voor een deel waarom dat zo is.

California_roadtrip_San Diego_visualhunt.jpgPitstop in de haven van San Diego. Foto: lorenkerns via VisualHunt / CC BY

Beach-cultuur

Zuid-Californië heeft een zonovergoten kust en good vibrations. Wil je er op een 100% Californische manier van genieten? Huur dan een paar rolschaatsen en ga naar Santa Monica. Vervolgens ga je naar Malibu Beach en trek je erop uit met een kajak. Vaar naar de grotten van La Jolla. Ga je liever surfen? Dan moet je naar de golven van de Atlantische Oceaan bij Huntington Beach. Hoor je de muziek al? 'Everybody's gone surfin'. Surfin' USA'

Attractieparken in Californië

Het hele gezin vermaakt zich bij SeaWorld in San Diego. Hier zwemmen orka's, dolfijnen en walvissen volgens een choreografie die wel gemaakt lijkt te zijn door een van de beste scenarioschrijvers van Hollywood. En nu we het toch over films hebben, in de Universal Studios kun je het beste uit de filmwereld van Californië bekijken.

Centraal-Californië

De Highway One loopt van Los Angeles naar San Francisco. Hij wordt door de Amerikanen de California Dream Road genoemd, en terecht!

Badplaatsen en gezellige steden

Heb je de bekende hit San Francisco (If you're going to San Francisco) van Scott McKenzie al in je playlist staan? Zo ja, dan hoef je alleen je GPS nog maar in te stellen op de Pacific Coast. En dan kunnen we weer doorrijden!

De California Dream Road schiet onder je door. Om je heen zie je landschappen die je mooiste filmherinneringen naar boven brengen. Santa Barbara ligt aan de voet van de Santa Ynez Mountains. Deze stad herinnert je aan een ander liedje dat in de jaren '90 wereldberoemd was. Je route gaat verder richting Big Sur, een vroegere schuilplaats voor artiesten van de Beat Generation. Vervolgens ga je naar Monterey. Dit oude vissersdorp geeft een duidelijk beeld van het authentieke Californië. Een eindje verderop ligt Carmel, het Californische Saint-Tropez. Hier was Clint Eastwood in de jaren '80 burgemeester.

California_roadtrip_Highway 1_visualhunt.jpgPrachtige vergezichten aan Highway 1. Foto: Gunn Shots (Mark Gunn) via Visual Hunt / CC BY

Wilde natuur langs de Highway One

De Highway One loopt langs een glooiende kust tussen Santa Barbara en Santa Cruz. De mooie uitzichten verleiden je steeds weer tot het maken van een fotostop. Ongerepte stranden worden afgewisseld door bergen met naald- en sequoiabossen. Zeeolifanten liggen op de rotsen terwijl walvissen en dolfijnen soms spectaculaire stunts uithalen in de zee. Als je ergens een gevoel van vrijheid hebt, is het hier wel. Bewonder de lokale fauna op Point Lobos. Hier zie je zeeotters, zeehonden en zeevogels. Om met een kajak tussen de walvissen te varen (in het juiste seizoen), moet je naar de Baai van Monterey. Houd je van wandelen? Dan is Big Sur een waar paradijs.

Wijnen en smaken van Californië

In de 18e eeuw plantten Spaanse missionarissen wijnranken tijdens hun missies. Uit deze historische periode zijn vele landgoederen blijven bestaan. Ze zijn verspreid over de regio's Monterey en Santa Ynez. Bij de Californische wijn kun je heerlijke zeevruchten, lokaal gefokt vlees of Aziatische, mediterrane of Mexicaanse fusiongerechten eten.

Vergeet niet om te proosten op je reis en op Californië terwijl je geniet van de prachtige omgeving.

Santa Cruz, het surfbolwerk van Californië

Santa Cruz is enorm populair onder surfers van over de hele wereld, vanwege de perfecte golven van de Atlantische Oceaan. Daarnaast vind je hier new age- en artistieke gemeenschappen. De stad staat bekend om de bekende surfspot Steamer Lane. In Santa Cruz vind je ook het eerste instituut van het land dat gewijd is aan de surfcultuur. Het Surfing Museum bevindt zich in een vuurtoren, op de kliffen van Santa Cruz. Hier kom je meer te weten over maar liefst 100 jaar surfgeschiedenis. Ben je klaar om de film Point Break na te spelen?

Top 4 evenementen langs de Pacific Road

  • Juni: Los Angeles Pride; de Gay Pride neemt de straten van L.A. over.
  • Juli: French festival in Santa Barbara; de Bastille Days staan in het teken van Franse muziek en gastronomie. Dans er bijvoorbeeld de Franse cancan.
  • Augustus: Old Spanish days in Santa Barbara; fiësta en mariachis.
  • September: Jazzfestival in Monterey; jazz in de spotlight.

Het Californië van de Pacific Road in het kort

Beste tijd om te gaan

De Golden State kan het hele jaar door bezocht worden. Om walvissen te spotten kun je het beste in de periode van februari tot april gaan.

Vervoer

Eerst vlieg je voordelig naar Californië met Expedia.nl, bijvoorbeeld naar Los Angeles.

Een huurauto is een echte must om de Pacific Coast in alle vrijheid te ontdekken.

Slapen

In San Diego, Los Angeles, Monterey, Santa Barbara, Carmel, Morro Bay, Santa Cruz en San José vind je verschillende soorten accommodaties voor alle budgetten.

Eten & drinken

Hula's Island Grill: Lighthouse avenue 622, Monterey

Hawaiiaanse keuken. Vanaf € 11*

Loulou's Griddle in the Middle: Municipal Wharf 2, Monterey

Amerikaanse specialiteiten. Vanaf € 6*

Linda's Seabreeze Cafe: Seabright avenue 542, Santa Cruz

De specialiteiten zijn burgers en snacks. Vanaf € 5*

Laili restaurant: Cooper Street 101, Santa Cruz

Fusionkeuken. Vanaf € 6*

* Prijzen kunnen afwijken.