Na twee maanden rondreizen door Nederland vind ik het tijd voor wat serieuze ontspanning. Ik ga naar een wellnesscentrum. Maar niet zomaar een wellnesscentrum, ik ga naar Spa Gouda: het best bewaarde geheim van de Gouwenaren.
spa gouda
Van hygiëne badhuis naar ontspannen badhuis**** In 1922 werd het prachtige badhuis gebouwd. Veel mensen hadden nog geen douche of bad, dus konden de inwoners van Gouda zich wassen in het badhuis. Ruim een halve eeuw lang werd het vuil van de stedelingen weggespoeld in het badhuis, totdat in 1973 de deuren voorgoed sloten. Het gebouw verpauperde en werd vergeten. En toen waren daar Nelleke en Samir Mesic. Zij restaureerden de boel en openden in 2012 Spa Gouda. Niet meer een badhuis om schoon te worden, maar een badhuis om heerlijk te ontspannen.

Spa Gouda Het originele badhuis is gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School

****Daar sta je dan, poedelnaakt**** Midden in het levendige centrum van de bekende kaassstad vind ik de kleine spa. Ik loop er eerst twee keer voorbij, want ik verwacht geen spa tussen kaas- en kledingwinkels. Ik ben nog nooit in een wellnesscentrum geweest en loop als een verdwaald schaap het gebouw binnen. Gelukkig word ik meteen opgevangen door het vriendelijke personeel. Ik krijg slippers, een handdoek en een badjas. In de kleedkamer twijfel ik. Wat moet ik aan. Of beter gezegd: wat moet ik uit? Ik heb geen idee en vraag een beetje onbeholpen aan een andere gast in de kleedruimte: "uhm.. ja.. hoi, ik ben hier voor het eerst. In een spa bedoel ik. Wat moet ik aan? ... Sorry.. wat? Niks?"

ontspanningsruimte In de rustruimte drink ik eerst een kopje verse muntthee

**Turkse reiniging** Oke, het voelt een beetje ongemakkelijk om de eerste keer mijn badjas uit te trekken en in de sauna te stappen. Gelukkig is het rustig en de paar mensen die er wel zijn, zijn immers ook naakt. Ik probeer niet te kijken en hoop dat zij ook niet naar mij kijken, maar echt ontspannen doe ik niet.

Sauna Voor de foto trek ik toch mijn badjas weer even aan..

Na een half uurtje word ik gehaald voor mijn eerste behandeling: het Tekya-ritueel. Dat is een Turks reinigingsritueel waarbij ik met olijfzeep word ingezeept. Daarvoor wordt een kwast van palmboomwortel gebruikt. Die komt uit Turkije. Dit weet ik allemaal omdat ik de jongen die het ritueel doet de hemd van het lijf vraag. Alles om te vergeten dat ik bloot ben.

visjes Niets voor mij, visjes die aan je voeten knabbelen. Ik plaats van ontspannen raak ik hier juist gespannen van
Lunch Tussendoor neem ik ook even de tijd om de inwendige mens te verwennen

****Hamammmm...**** In een prachtige, oosterse ruimte lig ik op een marmeren tafel die lekker verwarmd wordt. De dame giet heet water over mij heen. Dat is het moment waarop ik voor het eerst echt ontspan. Ik voel de spanning uit mijn armen en benen wegtrekken en vergeet langzaam de wereld om mij heen. Dan word ik bedekt onder een dikke laag schuim van olijfzeep. De massage, vooral van mijn voeten, is hemels. Als ik niet uitkijk val ik nog in slaap.

marmeren tafel De marmeren tafels zijn verrassend ontspannend om op te liggen

Na de hamam ben ik helemaal vergeten dat ik niks aan heb. Ik geniet nog uren van de sauna, verfris me in het ijskoude buitenbad en spoel me weer helemaal schoon onder een hete douche en begin dan weer van voren af aan. Alsof het allemaal heel normaal is dartel ik vrolijk rond, in mijn nakie. Tsja, op een plek als deze is het ook heel normaal.

buitenbad Het buitengedeelte is pas vorige week geopend. Hartstikke nieuw dus!

********Bloot is zo bloot******** Wil je ook zien waarom deze spa het toppunt van ontspanning is, maar vind je helemaal naakt niet fijn? Op woensdag is het badkledingdag, dan mag je alleen in badkleding naar binnen. Probleem opgelost! Wel naakt (en vrouw), maar liever niet met mannen? Dat kan ook. Dinsdag is het vrouwendag. En de rest van de week komt iedereen gewoon in zijn of haar Adamskostuum.

Romeins bad Wat nu het Romeinse zwembad is, was vroeger een groot zinken bad. De lichtkoepel en de ovale ruimte zijn originele details van het oude badhuis

********Ik wil weer en dan nog een keer******** Is het de hemelse hamambehandeling, alsof er engeltjes over je rug dansen? Of is het de geur van verse eucalyptus in de hete sauna? Misschien toch de verfrissing van het koude buitenbad of juist de hitte van de jacuzzi in de frisse buitenlucht? Ik weet niet wat het is, maar iets maakt dat ik nu alweer terug verlang naar de kleine, oosterse spa. Binnenkort maar weer naar Gouda dan?