Is het toeval dat zoveel reizigers en vakantiegangers de kust van Kroatië beschouwen als het nieuwe Ibiza? In hartje Kroatië kunnen nachtbrakers zich volledig uitleven op het ritme van elektromuziek: op dansvloeren van trendy bars of met je voetjes in de zee. Novalja en Zadar zijn de twee plekken die je niet mag missen als je het nachtleven van de Kroatische kust van dichtbij mee wilt maken.

Novalja: tussen aarde, zee en dansvloer

Dit dorpje ligt aan het karakteristieke turquoise water, waar de stranden van het eiland Pag bekend om staan. Bezoekers komen naar dit eiland voor de beach parties en de waanzinnige nachten.

Bijna alles speelt zich hier af op het strand Zrće. Als je geen auto hebt om daar te komen, is dat helemaal geen probleem. Er is een pendelbus die je vanaf het centrum van Novalja naar het strand brengt. De clubs en resorts liggen er naast elkaar, maar zijn toch allemaal uniek.

Een plek die je zeker niet mag missen tijdens je avontuur op het eiland Pag is Aquarius. Dit rustige café-restaurant aan het strand is vanaf 12 uur 's middags open. Wanneer de zon begint te zakken, ondergaat de bar een volledige metamorfose: de volumeknop wordt omhoog gedraaid en de mensen komen massaal hierheen om hun stranddag af te sluiten met een beach party. Bestel een cocktail, baan je een weg door de dansers en laat je verrassen door de broeierige sfeer. De avond is nog maar net begonnen!

Club Papaya.jpgClub Papaya op het strand van Zrće - [Foto](https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Papayaclub@_Zrche_beach_night.jpg) door [Metaxa754](https://commons.wikimedia.org/w/index.php?title=User:Metaxa754&action=edit&redlink=1) onder licentie [CC BY-SA 3.0.](https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.fr) door Metaxa754 onder licentie CC BY-SA 3.0.)

Op hetzelfde strand vind je ook Club Papaya. Deze club, met zwembad en beroemde dj's die er gastoptredens geven, garandeert een hoop nachtelijk vermaak. Wanneer het hoogzomer is, mag je deze wereldberoemde club niet missen. Hij staat volgens DJ Mag, een tijdschrift dat is gespecialiseerd in de wereld van nachtclubs, zelfs op nummer 23 van de 100 beste clubs.

Wist je dat het beroemdste strand van Novalja ook allerlei andere activiteiten te bieden heeft? Als je van sensatie houdt, ga hier dan overdag naartoe. Je kunt er natuurlijk zwemmen in het kristalheldere water, maar je kunt er ook voor kiezen om te jetskiën, bungeejumpen of waterskiën achter een boot.

Zadar: nachten met een alternatieve loungesfeer

Ga bij aankomst in Zadar een hapje eten bij The Garden, op het noordoostelijke puntje van het schiereiland, waar zich ook de oude stad bevindt. Bij deze loungebar kun je zowel aan wal als op het water ontspannen. Er worden namelijk regelmatig bootfeestjes georganiseerd door de eigenaren. Enthousiast? Reserveer op tijd een ticket.

Als je je avond in het nachtleven van Zadar wat rustiger wilt beginnen, kun je een wandeling maken over Istarska Obala. Deze oever is vlakbij en op zijn mooist als de zon achter de horizon verdwijnt. Op hetzelfde moment gaan ook de betoverende lampjes aan van de Zonnegroet. Dit monument mag je niet missen als je in deze regio bent. Nikola Bašić ontwierp een glazen schrijf van 22 vierkante meter en daarmee een schitterend en poëtisch spektakel. Het 'zee orgel' interacteert met de golven van de zee waardoor er harmonieuze geluiden ontstaan. De installatie is opgebouwd uit zonnecellen die het elektriciteitsnetwerk van de stad voeden. Het is ook deels aan dit monument te danken dat de feesten in de bars en clubs van de stad de hele nacht kunnen doorgaan.

lArsenal - [Foto](https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Arsenal2.jpg) door [Maestralni](https://hr.wikipedia.org/wiki/Suradnik:Maestralni) onder licentie [CC BY-SA 3.0.](https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.fr) door Maestralni onder licentie CC BY-SA 3.0.)

Ga vervolgens terug naar het oosten van Zadar om de feestelijke en culturele evenementen te ontdekken die in Arsenal worden georganiseerd. In deze oude havenloods worden concerten georganiseerd en grafische werken van avantgardistische artiesten onder de aandacht gebracht.

Om de plekken te ontdekken die het nachtleven van Zadar zo gedenkwaardig maken, moet je het geluid van de golven achter je laten en verder de straatjes van het historische centrum in lopen.

Je komt aan in het zuidwesten van het schiereiland Zadar. Houd je oren open: de bars, die aan de levendige straat Stomorica liggen, staan bol van de akoestische concerten. Oefen je danspasjes om de avond zo goed mogelijk voort te zetten.

Vervolg je wandeling in Zadar naar het zuiden om je heupen los te gooien in de City Club Zadar. Dit is een van de populairdere discotheken van de stad.

Op zoek naar nog meer uitgaan in Europa? Beleef geweldige hippiefeestjes op de stranden van Ibiza!

Het Spring Break Festival van Umag

In Umag, in de regio Istrië in het noorden van Kroatië, staat de voorjaarsvakantie gelijk aan het Spring Break Festival. Dit evenement is geïnspireerd op de voorjaarsvakanties van Amerikaanse universiteiten. Tijdens deze vakanties is niets te gek. Studenten van over de hele wereld komen naar deze Kroatische badplaats om gedurende vijf dagen te dansen, te zonnen en te niksen De stranden zijn klaar voor pool partiesen 's avonds worden er gastoptredens door dj's gegeven: alles om ervoor te zorgen dat het feest nooit stopt.

De stranden van Kroatië in het kort

Beste tijd om te gaan

De feesten op de Kroatische stranden van Zadar en Novalja beginnen met de Spring Break, eind april tot begin mei, en gaan door tot de laatste dagen van de zomer.

Vervoer

Ga naar Zadar met het vliegtuig, de bus of de trein.

Vanaf Zadar gaan er bussen naar Novalja (een rit van ongeveer 1,5 uur). Tijdens het toeristische seizoen gaan er meerdere bussen per dag.

Ook kun je een auto huren in Novalja of in Zadar om de omgeving te ontdekken.

Bezoek Novalja en de oude stad van Zadar te voet.

Slapen

Boek een sfeervol hotel in het historische centrum van Zadar, op het schiereiland. Je kunt je koffers ook in de buurt van het strand Zrće in Novalja neerzetten, zodat je na het uitgaan snel in je bed ligt zonder dat je je druk hoeft te maken over de tijd.

Als je met je vrienden gaat, kun je een appartement huren. Er staat veel te huur aan de Kroatische kust: een gezellige keuze en vaak nog goedkoop ook.

Eten & drinken

Riva: 4, Knoza Domagoja obala, Novalja, Eiland Pag

Laguna: 26, Primorska ulica, Novalja, Eiland Pag

The Garden: 6, Liburnska obala, Zadar

Pizzeria Canzona: 8, Stomorica ulica, Zadar

"De zonsondergang van Zadar is een geweldig en tijdloos fenomeen."

De Britse master of suspense, Alfred Hitchcock, maakte de mooiste zonsondergang van zijn leven mee in Zadar. Bewonder net als hij de laatste schittering van de dag, terwijl hij verdwijnt in de Adriatische Zee. Als je dit doet vanaf het monument De Zonnegroet, kun je vervolgens meteen de nacht van Zadar induiken.

Top 5 feesten

Eind mei: Openingsweekend van The Garden in Zadar, 2 dagen festiviteiten.

Begin juni: Spring Break Festival, studentenfeest van 5 dagen in Umag(Istrië).

Half juni: Spring Break op het eiland Pag, twee keer 4 dagen (en nachten) feest in Novalja.

Juli: Garden Festival, 2 weekenden vrijwel onophoudelijke activiteiten bij The Garden in Zadar.

Augustus: Nacht van de volle maan, nachtelijke bijeenkomst en proeverij in Zadar.