Wandel van Oost naar West in het meest noordelijke deel van het Verenigd Koninkrijk en ontdek gaandeweg de enorme diversiteit aan Schotse whisky's.

Schotland ligt tussen de Noordzee en de Atlantische Oceaan. Het staat bekend om zijn groene, glooiende landschappen, eeuwenoude kastelen en zijn karakteristieke dranken. In het noorden van de Highlands, in Pitlochry en in de regio Argyll, openen historische distilleerderijen hun deuren om je kennis te laten maken met het genot van de diepe, intense Schotse whiskysmaak.

Speyside, het hart van de Schotse whisky

Je begint je Schotse whisky tour in het noorden van de Highlands, waar ongeveer vijftig distilleerderijen liggen. Sommige zijn meerdere eeuwen oud. Bijna de helft van deze bedrijven liggen in Speyside, een streek langs de rivier Spey. Genoeg keuze dus voor je eerste uitstapje.

Om er zeker van te zijn dat je naar een echte whiskytempel made in Scotland gaat, moet je beslist naar Keith. Een van de oudste, nog in functie zijnde distilleerderijen van Schotland is Strathisla, opgericht in 1786. De architectuur van het mooie gebouw is geïnspireerd op de bouwstijl van het Schotse koningshof uit die tijd. Opvallend detail: de stokerij is eigendom van whiskygigant Chivas Regal. Hier worden topwhisky's van 12 of 16 jaar oud gebotteld. Ook kun je bij onafhankelijke bottelaars in het dorp zeer oude whisky's vinden en whiskysoorten waarvan slechts een beperkte hoeveelheid beschikbaar is. Een chic cadeau voor de ware whiskyliefhebber.

Scotland_blair-athol-distillery.jpgDistillerie Blair Athol. Foto door Mogens Engelund onder licentie CC-BY-SA 3.0

Pitlochry, van de ene distilleerderij naar de andere

Van Arbroath ga je naar hartje Schotland, naar het nationaal park Cairngorms. Wacht nog even voor je begint aan een heerlijke wandeling over wilde paadjes die door kilometers beschermd natuurgebied lopen. Eerst is het nog tijd voor twee proeverijen.

In de hoofdstraat van Pitlochry wordt je aandacht getrokken door een gebouw dat bedekt is met klimop. Welkom bij de Blair Atholl Distillery. De specialiteit van het huis is.... Scotch whisky. Het ambachtelijke productieproces van deze drank heeft binnenkort geen geheimen meer voor je. Net zomin als de intense smaak van deze beroemde drank.

Als je er nog meer over wilt weten, maak je een boswandeling door Black Spout, een bosgebied ten noordoosten van het dorp. Tijdens je wandeling stuit je op een kleine lokale whiskyfabriek: de Edradour Distillery. Eenmaal binnen word je verleid door de charme en de gezellige sfeer: een paar flessen whisky rijker zet je je vakantietrip naar de smaken van Schotland weer voort.

Scotland_islay_island.jpgDe kust van Islay

Het grondgebied van de beroemde Clan Campbell

De volgende bestemming ligt op het grondgebied van een familie die zijn naam heeft gegeven aan een van de bekendste Schotse whisky's: de Clan Campbell. De geschiedenis van deze familie begint op de oevers van Loch Awe. Een meer midden in Argyll, een prachtig, grillig kustgebied in het westen van Schotland. De oudste kastelen van de familie zijn Kilchurn Castle en Innis Chonnel Castle, gebouwd tussen de 13e en 15e eeuw. Je kunt de ruïnes betreden via een klein weggetje langs het water. Als visliefhebber of fervent wandelaar kom je hier zeker aan je trekken.

De afstammelingen van de familie Campbell wonen tegenwoordig in Inveraray Castle, dat op ongeveer anderhalf uur rijden van Glasgow ligt. Het gebouw is in de 18e eeuw volledig gerenoveerd. Liefhebbers van lekker eten komen hier graag. Er bevinden zich namelijk een aantal zeer goed aangeschreven restaurants in de buurt van het kasteel. Kun je zelf niet kiezen, ga dan naar de Loch Fyne Oyster Bar. Daar eet je topkwaliteit zeevruchten en vis temidden van een decor van adembenemende uitzichten.

Een volgende mooie bestemming is het vlakbij gelegen eiland Islay. Op dit eiland liggen maar liefst 8 distilleerderijen, zoals die van Ardbeg, Bunnahabhain en Hilchoman. De vochtige bodem is ideaal voor het verbouwen van gerst, de grondstof van whisky. Deze karakteristieke streek wordt ook gekenmerkt door de wind en de nevel die hier vaak hangt. Je kunt hier zowel genieten van een aantal proeverijen als van een prachtige wandeling. Kun je een mooiere afsluiting van je 'wandel- en whiskyvakantie' in Schotland bedenken?

'Whisky' of 'Scotch whisky?

Specialisten zijn het erover eens, 100% Scotch whisky is iets totaal anders dan whisky's die niet op de Schotse manier zijn geproduceerd. Om te begrijpen wat de verschillen zijn tussen deze dranken is het goed om te weten dat whisky alleen maar Scotch mag heten als hij gemaakt is van gerstemout, en een alcoholpercentage van minstens 40° heeft. Ook moet hij minstens 3 jaar gerijpt zijn op Schotse bodem. Sinds 1988 is deze oorsprongsbenaming beschermd door een wet die de 'Scotch-whisky act' heet.

Schotland in het kort

Beste tijd om te gaan

Als je van wandelen houdt, moet je in de lente gaan. Dan is het droog en kun je deelnemen aan het whiskyfestival in de omgeving van Speyside.

Vervoer

Vliegtuig: vlieg voordelig naar Glasgow of Edinburgh om je whiskytour zo snel mogelijk te kunnen starten.

Veerboot: om tussen de verschillende eilanden van de regio Argyll te reizen.

Trein: om comfortabel, efficiënt en ontspannen te reizen (tussen grote steden als Edinburgh, Glasgow, Dundee, enz.).

Bus of huurauto: om naar afgelegen dorpjes en toeristische plekken te gaan zoals Inveraray Castle.

Slapen

Reserveer een kamer in een afgelegen landhuis in de buurt van de kastelen van Argyll in het westen van Schotland. Zo kun je natuur combineren met de traditionele keuken.

Om alles uit je reis te halen, kies je voor een hotel in Glasgow of Edinburgh. Daar kun je genieten van het geweldige culinaire aanbod van de grote Schotse steden.

Eten & drinken

The Royal hotel and restaurant: Church Road, Keith

Castle tearoom: Château d'Inveraray, route A83, ten noorden van Loch Fyn

Loch Fyne Oyster bar: Clachan, Cairndow

Top 4 evenementen in Schotland

25 januari: Burns Supper (het diner van Burns); traditioneel diner ter ere van de Schotse dichter Robert Burns.

Begin mei: Spirit of Speyside Whisky Festival; 5 dagen feest in de omgeving van Speyside rond de regionale drank.

Half oktober: Kirkcudbright Food Festival; 3 dagen vol activiteiten waarin de culinaire specialiteiten van Zuid-Schotland centraal staan.

Half november: Shetland Food Fair; grote markt met lokale producten in Lerwick, op de Shetlandeilanden.