In minder dan zes uur vlieg je naar de Egyptische badplaats Hurghada. Het is er het hele jaar door lekker warm, maar niet alleen zonaanbidders gaan er graag naartoe. Het is de perfecte plek voor duiken en snorkelen in de Rode Zee, of op een quad of kameel door de woestijn toeren.

NAT PAK HALEN

Kopje onder

De belangrijkste attractie van Hurghada is natuurlijk de Rode Zee, met haar kraakheldere water en prachtige koraalriffen. Voor de kust liggen een aantal wrakken op goed bereikbare diepten. Ze zijn prachtig begroeid met fleurige koralen en er zwemmen barracuda's, zeepaardjes en honderden soorten exotische vissen. Als je geluk hebt, kom je zelfs dolfijnen en schildpadden tegen! Bij Seahorse Divers (1) werken Nederlandse instructeurs, die al jaren in Egypte wonen en hun liefde voor de Rode Zee graag met je delen. Je kunt er ook PADI-brevetten halen of een proefduik wagen.

Egypt-Hurghada-Active_Pixabay (2).jpgFoto: Pixabay

Dol fijn

In de Rode zee leven verschillende dolfijnenfamilies het hele jaar door in hetzelfde gebied. De kans om ze van dichtbij te bekijken, is in Hurghada het grootst. Bij Dolphin Dancers (2) en Red Sea Dolphin (3) boek je dagtochten waarbij verschillende dolfijngebieden worden bezocht. Trek je snorkelset uit het vet en begroet de vrolijke beesten in hun eigen element. De laatste jaren zijn de regels voor zwemmen met dolfijnen strenger geworden. Dat zorgt ervoor dat de dolfijnen zo min mogelijk gestoord worden. Tijdens rustperiodes relaxen de dolfijnen buiten de stroming en zoeken ze een rif of eiland op om te schuilen. Daar mogen geen boten in de buurt komen, dus als je dichtbij wilt komen, moet je een stukje zwemmen.

Ride je kite

De stranden van Hurghada strekken zich over ongeveer 20 kilometer uit langs de ondiepe branding. Genoeg ruimte dus en perfect voor een potje kitesurfen. Bij Go Wind. Windsurfing & Kitesurfing School (4) kun je materiaal huren, of lesnemen om je skills aan te scherpen. Kitecentrum Harry Nass (5) is een populaire hangout voor professionele kiters en freeriders. Het centrum, dat misschien wel de beste plek aan het strand heeft, is uitgerust met de hoogste kwaliteit kites, boards en andere kitespullen. Gaat kiten je wat te snel? Dan kun je hier gratis een rondje suppen. (Stand Up Peddelen).

ZANDHAPPEN

Sprookjesachtige woestijn

Of je nu op een kameel, dromedaris, quad of per jeep door de woestijn gaat... De combinatie van uitgestrekte zandvlaktes en ravijnen, tegen de bergachtige achtergrond, zorgt voor een onvergetelijk avontuur. Bij Eastern Arabian Desert (6) boek je dagtochten met lokale gidsen die in het gebied zijn opgegroeid. Ze kunnen prachtig vertellen over het leven in de woestijn. Onderweg eet je een lokaal hapje mee met de bedoeïenen, en misschien komt de shisha (waterpijp) wel tevoorschijn. Aan het eind van vrijwel alle tours heb je gelegenheid om de dramatische tinten rood van de woestijnzonsondergang vast te leggen.

Egypt-Hurghada-Active_Pixabay.jpgFoto: Pixabay

Fascinerende sfinxen

Blijf je liever niet elke dag bakken op je strandbedje, maak dan ook zeker de dagtocht vanuit Hurghada naar Luxor. Deze stad, aan de oostelijke oever van de Nijl, was vroeger Thebe, de hoofdstad van het klassieke Opper-Egypte. Wandel door de sinistere 'Straat van de Sfinxen' en dwaal rond in de geheimzinnige Luxortempel (7). White Shark Travel-Tours (8) combineert een tocht naar Luxor met een bezoek aan de Egyptische hoofdstad Caïro. Verwonder je daar om de enorme pyramides op de vlakte van het Gizeh Plateau. Enig idee hoe de mensen destijds de tonnen wegende rotsblokken zo hoog hebben kunnen stapelen? Bij deze dagtocht hoort meestal een overnachting. De rit van Hurghada naar Luxor en Caïro duurt ongeveer 6 uur.

Potje zandsurfen

Een beetje actieveling mag sandboarden of zandsurfen over de gigantische duinen van de oase Siwa niet overslaan. De Siwa-oase, die 560 kilometer buiten Caïro ligt, is een van de meest geïsoleerde nederzettingen van Egypte. Er wonen ongeveer 23.000 mensen, voornamelijk Berbers. Een bezoek aan de oase is al een belevenis op zich. Nog spannender wordt het wanneer je boven op de duinen een board onderbindt. Great Escape Holidays (9) regelt de transfer vanuit Hurghada naar misschien wel de beste sandboard-locatie in de wereld. Glijdend van de 140 meter hoge duinen heb je een adembenemend uitzicht op het woestijnlandschap.

De Arabische woestijn

Het noordoostelijkste deel van de Saharawoestijn ligt in Egypte tussen de Nijl, de Rode Zee en de Middellandse Zee. Deze deelwoestijn wordt ook wel de Arabische Woestijn of Oostelijke Woestijn genoemd; Aş Şaḩrā' ash Sharqīyah in het Arabisch. Het gebied, waar ook Hurghada deel van uitmaakt, bestaat uit rode en goudkleurige basalt- en granietformaties. Dwars erdoorheen lopen talloze wadi's, opgedroogde rivierbeddingen die tijdens zeldzame periodes van regen het landschap in ongekend mooie bloei zetten. Het grootste deel van de Arabische woestijn is onbewoond vanwege de heftige zand- en stofstormen, zware winden, uitzonderlijke droogte en grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht. Overdag wordt het er gemakkelijk 40 graden, terwijl 's nachts het kwik tot wel 10 graden onder nul kan zakken.

Eten en drinken

In Egypte zijn ze dol op zoetigheden. Populaire lekkernijen zijn kunafa, gemaakt van broodkorst gedoopt in vanillesiroop, en het bekende baklava, gemaakt van deeg gedoopt in honing en ahornsiroop.

Vliegen & overnachten

Vanuit Nederland kun je rechtstreeks of met een tussenstop naar Hurghada vliegen. In Hurghada vind je veel fijne hotels en all inclusive resorts.

Top 3 restaurants in Hurghada

Granada Restaurant & pub (10). Lekker en hygiënisch eten met uitzicht over de Rode Zee.

Bordiehns Restaurant Arabia (11). Hamburgers en frietjes met Arabische voorstelling op de achtergrond.

Halaka. Een van de beste visrestaurants in Hurghada.

Contacten

 1. Seahorse Divers: Sheraton road, Al-Bahr-al-Ahmar 84511, Hurghada, Egypte
 2. Dolphin Dancers: Sheraton road, New Marina, Hurghada, Egypte, +20 227743768
 3. Sea Dolphin: Aden Beach Resort, Village road, Hurghada, Egypte, +20 1653463243
 4. Go Wind. Windsurfing & Kitesurfing School: El Ahyaa Road, Hurghada, Egypt, Hurghada, Egypte, +20 115774366
 5. Harry Nass: Safaga road km 12, Red Sea Governorate, Egypte, +20 653464500
 6. Eastern Arabian Desert: 2 Ekhnaton Building. Flat No. 6 - 3rd Floor, Hurghada, Egypte, +20 1289999007
 7. Luxortempel: Corniche El Nil St. Luxor, Egypte
 8. White Shark Travel-Tours: Voor het Mobarak Ekhnaton gebouw, flat No. 6 - 3e verdieping, Hurghada 84512, Egypte, +20 1289999007
 9. Great Escape Holidays, Qesm Siwah, Matrouh Governorate, Egypte, +20 1090650045
 10. Granada Restaurant & pub: Old Sheraton Road, Qesm Hurghada, Egypte, +20 1025144220
 11. Bordiehns Restaurant Arabia: Arabia Azur, Arabella Azur, Red-Sea 85444, Egypte, +20 1002626563
 12. Halaka: Qesm Hurghada, Red Sea Governorate, Egypte, +20 653442649