By Expedia Team, on January 26, 2017

Aflevering 11: De Omgeving van Jardin du Luxembourg

In deze aflevering van Promenades d’Aurélia neem ik jullie mee tijdens een wandeling rond Jardin du Luxembourg en de wijk rond Saint-Germain-des-Prés.

<a href="https://www.youtube-nocookie.com/watch?v=iPTyLnlRG5U']<br /><br /><br /><br />">https://www.youtube-nocookie.com/watch?v=iPTyLnlRG5U

### De Jardin du Luxembourg, het koninklijk paleis voor het publiek park

Het is te danken aan Marie de Médici dat we nu kunnen genieten van de pracht van Jardin du Luxembourg. Na de moord op haar man Henri IV, besloot ze het Koninklijk Paleis te verlaten en liet een paleis bouwen dat haar deed denken aan haar geboortestreek Toscane.

Jaarlijks wandelen zo’n vier miljoen bezoekers door de lommerrijke lanen van Jardin du Luxembourg. Overal staan bankjes en stoelen waar je heerlijk ontspannen kunt plaatsnemen. En dan te bedenken dat bezoekers die het park aan het begin van de twintigste eeuw bezochten, moesten betalen om in Jardin du Luxembourg te mogen zitten. Er werd een vast bedrag gerekend voor het recht om te mogen zitten en betalingen werden geïnd door speciale stoelwachters, een beroep dat inmiddels tot het verleden behoort. Voor de Eerste Wereldoorlog kostte een zitplaats zo’n twintig sous. Vanaf 1920 werd 20 centímes gerekend voor de stoelen en 30 centímes om te mogen zitten op de banken. Pas vanaf 1974 werden de stoelen en banken gratis toegankelijk voor iedereen.

Fontaine de Médicis1.jpg

Fontaine de Médicis – Foto : Imagizz

Le Luco, zoals het park liefkozend wordt genoemd door Parijzenaren, is feitelijk een reusachtige speeltuin waar van alles te ontdekken valt voor jong en oud.

### Een waar paradijs voor kinderen, zoals:

– een draaimolen met houten paarden,
– een poppentheater,
– ponyrijden,
– een grote vijver waarin prachtige modelboten varen,
– …

### Voor volwassenen zijn er:

– tennisbanen,
– pétanque-banen,
– een basketbalveld,
– en schaaktafels,
– …

### Gekoesterd vermaak

De prachtige draaimolen in Jardin du Luxembourg is al sinds 1904 een bron van plezier voor de kinderen van Parijs. Jardin du Luxembourg is niet alleen een plek om te spelen, maar ook om te leren!

Leuke uitjes zijn bijvoorbeeld:

– de rondleidingen onder begeleiding van de hoveniers,

– de tuinbouwcursussen die het hele jaar door worden gegeven en gratis toegankelijk zijn voor particulieren,
– een bezichtiging van het botanische erfgoed met allerlei bezienswaardigheden die je niet zou verwachten in openbare tuin midden in Parijs, zoals een bijenstal, een boomgaard, zeldzame bomen en een orchideeëncollectie.

### De geschiedenis van Parijs in Luxemburg

Een paleis wordt een gevangenis en opnieuw een paleis: In het Palais du Luxembourg zetelt tegenwoordig de Senaat, maar het gebouw fungeerde tijdens de Franse Revolutie als gevangenis.

### Een bezette tuin

Tijdens de Tweede Wereldoorlog, aan het begin van de bezetting, deed de tuin dienst als moestuin waarin onder meer lokale aardappelen werden geteeld. Er waren zelfs plannen om de Fontaine de Médicis te transformeren tot openluchtzwembad. Gedurende de bezetting had het gebied een defensievere rol, met overal dodelijke loopgraven, mitrailleursnesten en bunkers… Na de bevrijding bleek de tuin ondermijnd, waren bomen ontworteld en stonden achtergelaten tanks lukraak verspreid op het terrein. Le Luco werd echter grondig gerenoveerd en opgeknapt, en kon al in oktober 1944 weer worden opengesteld voor Parijse families.

Les serres du Jardin du Luxembourg.jpg

De serres van Jardin du Luxembourg – Foto: Imagizz

### De Kassen van Luxemburg

Woon je in Parijs? Neem dan een kijkje in de serres van Jardin du Luxembourg tijdens de Journées du Patrimoine, de erfgoeddagen die elk jaar plaatsvinden in het laatste weekend van september.

Hier worden de bloemen en planten gekweekt die het weelderige decor vormen in de tuin en dienen als decoratie van het Palais du Luxembourg, en wordt gezorgd voor de instandhouding van het plantaardige erfgoed dat dateert uit het midden van de 19e eeuw.

Orchidée - Serres du Jardin du Luxembourg..jpg

Orchidée – De serres van Jardin du Luxembourg – Foto: Imagizz

### De weelderige orchideeën Luxemburg

De orchideeëncollectie van Jardin du Luxembourg dateert al uit 1838 en omvat vandaag de dag meer dan 10.000 bloemen en zo’n 150 verschillende geslachten. Er zijn meer dan 1350 variëteiten, kruisingen en zeldzame tropische soorten te bewonderen en de bijzondere daarvan zijn: de Lycaste Skinneri, de Peristeria Elata, de Schomburgkia Superbiens, de Stenorrhynchus Speciosus en de nationale orchideeëncollectie van Guyana.

Jardin du Luxembourg omvat maar liefst 106 beelden die overal te vinden zijn in het park en rond de Fontaine de Médicis!

Bibliothèque Sainte-Geneviève.jpg

Bibliothèque Sainte-Geneviève – Foto: Imagizz

### De verbazingwekkende St. Genevieve bibliotheek

Een bijzonder erfgoed dat opmerkelijk genoeg vrijwel onbekend is bij het grote publiek, toeristen en Parijzenaren incluis, wordt gevormd door de openbare bibliotheken van Parijs.

Op een steenworp afstand van het park bevindt zich de gratis toegankelijke Bibliothèque Sainte-Geneviève, die dienstdoet als universiteitsbibliotheek en openbare bibliotheek. Om binnen te komen, hoef je je alleen maar te melden bij de ingang, maar zorg wel dat je de rust hier eerbiedigt. Veel mensen komen hier om te studeren.

Het is een van de grootste bibliotheken van Frankrijk en door zijn prachtige ontwerp en kostbare erfgoed ook een van de mooiste ter wereld. Het gebouw werd geopend in februari van het jaar 1851 en was in die tijd een toonbeeld van moderne architectuur. Sinds 1992 wordt de bibliotheek erkend als historisch monument.

### Een echte schatkamer

Breng zeker een bezoekje aan het rariteitenkabinet in de bibliotheek, en neem een kijkje in de wereld van de “barbaren” aan de hand van unieke en zeldzame etnografische artefacten, in de zeventiende eeuw verzameld door toenmalig directeur, pater Moulinet.

### Een beetje geluk

Elke student die van examen naar examen leeft, doet wel eens een schietgebedje. Gelukkig beschikt deze wijk over een uitmuntende beschermheilige: het standbeeld van Montaigne. Men zegt dat je gegarandeerd slaagt als je de tenen van de rechtervoet van het beeld hebt aangeraakt.

Pâtisserie Viennoise.jpg

Pâtisserie Viennoise – Foto: Imagizz

### De Weense Patisserie, een Parijse instelling

Wanneer je vanaf de faculteit Geneeskunde richting het Musée d’histoire de la médecine loopt, kom je onvermijdelijk langs de vitrine van Pâtisserie Viennoise. In deze banketbakkerij, die al meer dan 100 jaar bestaat, zijn de recepten van Oostenrijkse en Hongaarse lekkernijen overgegaan van eigenaar op eigenaar wanneer die het stokje van elkaar overnamen. Met name de huisgemaakte taart met maanzaad, appel, kaneel en rood fruit is een absolute aanrader.

Musée d'Histoire de la Médecine.jpg

Musée d’histoire de la médecine – Foto: Imagizz

### Bezoek het Museum van de Geschiedenis van de Geneeskunde

Het lijkt wel alsof de meest onbekende musea ook de meest verrassende musea zijn. Een goed voorbeeld daarvan is het Musée d’Histoire de la Médecine, dat een overzicht geeft van de geschiedenis en de ontwikkeling van geneeskundige praktijken vanaf de oudheid tot aan de 20e eeuw, en waar allerhande chirurgische en geneeskundige instrumenten te zien zijn zoals:

– het instrumentenkoffertje van dokter Antommarchi die de sectie verrichtte op Napoléon I;
– de scalpel van Charles-François Félix, de chirurg die Lodewijk XIV op 18 november 1686 met succes van diens anale fistel afhielp.

36 rue Saint-Sulpice.jpg (1)

Rue Saint-Sulpice 36 – Foto : Imagizz

### Het geheim van de Parijse huisnummers

Nummer 36 aan de Rue Saint-Sulpice is een vreemde eend in de bijt en valt op door het gekke gekleurde huisnummer. Weet je waarom het nummer niet blauw-wit is, zoals bij de andere huizen? Aan de hand van de kleur kon men vroeger de gewone woonhuizen onderscheiden van huizen waarin een bordeel gevestigd was.

Eglise Saint-Sulpice.jpg

De kerk van Saint-Sulpice – Foto: Imagizz

### De kerk Saint-Sulpice, een kerk vol mysterie

Er doen niet alleen vele opmerkelijke verhalen de ronde over de kerk van Saint-Sulpice, ook wat uiterlijk betreft, is deze kerk een opmerkelijke verschijning. Dat is ook ongetwijfeld de reden waarom het gebouw een van de plaatsen in Parijs is die wordt beschreven in de spannende roman The Da Vinci Code van Dan Brown.

– In 1770 werd de kerk door de bliksem getroffen.
– Het gebouw is ook gebruikt als astronomisch meetinstrument om de precieze positie van de zon te bepalen, om zo het jaargetijde nauwkeurig te kunnen vaststellen.
– Binnen bevindt zich het op twee na grootste orgel van Frankrijk.
– Oorspronkelijk zou de kerk worden voorzien van twee torens, maar daarvan werd maar één voltooid.
– Eugène Delacroix, schilder en atheïst, heeft hier een reeks schilderijen gemaakt die tegenwoordig in de kapel van Saints Anges hangen.

Eglise Saint-Sulpice.1.jpg

De kerk van Saint-Sulpice – Foto: Imagizz

### Wist je dat?

Wist je dat de kerkklokken zijn gedoopt en zelfs namen hebben? Hun namen luiden als volgt: Thérèse, Caroline, Louise, Marie en Henriette-Louise.

Musée Eugène Delacroix..jpg

Het Museum Eugène Delacroix – Foto: Imagizz

### Eugène Delacroix, een inwoner van het 6e arrondissement

Even verderop staat het voormalige huis van een van de beroemdste kunstschilders van Frankrijk, het huidige Musée National Eugène Delacroix.

Het nationale museum Eugène Delacroix maakt deel uit van de reeks van 208 Maisons des Illustres. Dit is een reeks beroemde historische huizen, door het Ministerie van Cultuur en Communicatie benoemd om deze bijzondere plekken onder de aandacht van het publiek te brengen, ter herinnering aan de mannen en vrouwen die in deze huizen woonden en die zich verdienstelijk hebben gemaakt in de politieke, sociale en culturele geschiedenis van Frankrijk. Het is dan ook zeker aan te raden om deze prachtige herenhuizen zelf te gaan verkennen als je naar Frankrijk komt. Raadpleeg wel eerst een recent overzicht van alle huizen.

Eglise Saint-Germain des Prés1.jpg

De kerk van Saint-Germain-des-Prés – Foto: Imagizz

### De kerk van Saint-Germain-des-Prés, het epicentrum van de wijk

We zijn inmiddels beland in het gebied rond de kerk van Saint-Germain-des-Prés. Deze wijk was al sinds de 17e eeuw bijzonder populair onder intellectuelen, maar vooral tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het een waar toevluchtsoord voor schrijvers en musici uit alle delen van de wereld omdat deze wijk als enige niet was gevorderd door de Duitsers.

De kerktoren is een van de oudste van heel Frankrijk. Opvallend is dat veel ramen van de kerk geen glas-in-lood bevatten. In deze kerk zijn namelijk de binnenmuren opvallend gekleurd en deze worden beschenen door het witte licht dat naar binnen valt.

De ramen zijn licht getint waardoor het omgevingslicht op een natuurlijke manier wordt doorgelaten. Bezoekers die gewend zijn dat de ramen van katholieke kerken bonte kleuren bevatten waarvan de schakeringen worden weergegeven op witte, kale muren, krijgen in de kerk van Saint-Germain-des-Prés verrassend genoeg juist het tegenovergestelde effect te zien, waarbij zacht wit licht de muren beschijnt en de intrigerende voorstellingen tot leven wekt.

Dit is een van de eerste gotische gebouwen in Frankrijk, en zelfs ter wereld. Tijdens de Franse Revolutie werd de kerk gebruikt als salpeterfabriek, voor de vervaardiging van buskruit. Op 19 augustus 1794 kwam twaalf ton kruit die in de abdij was opgeslagen tot ontploffing en dit veroorzaakte een grote brand. In het transept is een groot reservoir ingebouwd en bij het zuidelijke gangpad bevinden zich nog ovens en ketels.

<a href="https://www.google.com/maps/d/embed?mid=17OtFDRdWGtg0HC7U9dagY3tZ_2I">https://www.google.com/maps/d/embed?mid=17OtFDRdWGtg0HC7U9dagY3tZ_2I</a>