By Expedia Team, on January 26, 2017

Aflevering 5: De Omgeving van de Place des Vosges

In deze vijfde aflevering van Promenades d’Aurélia maak ik een wandeling rond de Place des Vosges, centraal gelegen in de Marais, op het punt waar het 3e en 4e arrondissement van Parijs in elkaar overgaan.

De wijk die we vandaag gaan verkennen, is bijzonder romantisch en verfijnd, met verborgen tuinen, elegante huizen en bijzondere roze gevels die op elk moment van de dag een onvergetelijke aanblik bieden. Wanneer de ondergaande zomerzon haar laatste stralen laat vallen op de gevels van de Place des Vosges, krijgen de eindeloos lijkende zomeravonden echt een zuidelijk sfeertje. In tegenstelling tot wat men zou denken, is het oudste plein in de hoofdstad (ingewijd in 1800) niet blijven hangen in het luisterrijke verleden en gaat het zeer zeker met de tijd mee.

Vandaag laat ik je meer ontdekken over deze bruisende plek.

<a href="https://www.youtube-nocookie.com/watch?v=Y-c3KcC8u68']<br /><br />Een">https://www.youtube-nocookie.com/watch?v=Y-c3KcC8u68

Een levendig en opwindend plein!
——————————–

### Schitterend licht en Parijzenaren met haast

Tijdens het leven van alledag waakt deze blozende oude dame over de buurtbewoners die op zomerdagen met hun gezin en een picknickmand eropuit trekken zodra de zon zich laat zien.

Ook tijdens het eerste licht van de dag biedt de wijk een bijzondere aanblik wanneer de Parijzenaren in alle vroegte op weg gaan naar hun werk of naar school, met in hun kielzog de nog half slapende kinderen die met verwarde haren traag achter hun, nu al gehaaste, ouders aan trippelen.

Statue équestre Louis XIII - Place des Vosges - 75004 Paris.jpg

Beeld van Lodewijk XIII te paard – Place des Vosges – 75004 Parijs – Foto: Imagizz

### Koninklijke kunst en streetart

De Place des Vosges wordt ook gekenmerkt door uitbundige straatkunst van kunstenaars als: Gregos, Kees van Dijk

Deze verhouding tussen de wijk en straatkunstenaars dateert al uit de 18e eeuw. De eerste werken die de muren van deze wijk sierden, waren van de schrijver Restif de la Bretonne, bijgenaamd ‘De Griffioen’. Hij was een echt nachtmens, angstig geworden door het gevoel dat de tijd hem ontglipte, en had de gewoonte ontwikkeld om op de muren van de hoofdstad te schrijven. Men zegt dat de allereerste ‘tag’ in Parijs werd gezet op nummer °11 aan de Place des Vosges.

Het ziet er in ieder geval opwindender uit dan toen het nog het Koninklijke Plein was.

Geheime tuinen
————–

### De tuin van Hotel de Béthune-Sully

Doe net als Alice in Wonderland en loop door het (kleine) deurtje bij nr.°7 aan de Place des Vosges naar de tuin van het Hôtel de Béthune-Sully. De entree naar de tuin heeft werkelijk iets magisch!

Als je vrienden meeneemt, vertel dan niets wanneer je ze meeneemt door de poort en laat de magie van de tuin het werk doen. Stel je voor: bij binnenkomst zie je meteen de schilderachtige bosjes.

Hier zijn de mussen koning. Gezeten op een van de stenen bankjes word je overspoeld door een kakofonie van getjilp.

Door dit verrassende toegangspoortje steelt Hôtel de Béthune-Sully bijna de show van zijn ‘koninklijke’ buurvrouw.

Jardin Hôtel de Béthune-Sully - 75004 Paris.jpg

Tuin van Hotel de Béthune-Sully – 75004 Parijs – Foto: Imagizz

### Wist je dat…?

Sinds een aantal jaren hebben tal van meeuwen en kokmeeuwen zich gevestigd op de daken van gebouwen rondom de Place des Vosges en wanneer je je ogen dicht doet, waan je je door hun kreten soms even aan de kust.

### Square de Saint-Gilles Grand Veneur – Pauline-Roland

Het gebied rond de Place des Vosges is omgeven door tuinen en pleinen, tot grote vreugde van de hier werkende kindermeisjes. Eén plein, dat vaak ongemoeid wordt gelaten door hun kinderwagens, is befaamd om de rozentuin die vanaf mei (mogelijk juni, dit wijst zich vanzelf) in bloei staat. Wanneer de Square Saint-Gilles Grand Veneur – Pauline-Roland de poorten heeft geopend en de koelere nachtlucht langzaam verdwijnt, word je betoverd door het parfum van de vele rozen. Een ware traktatie voor je neus.

### Aanrader van Aurélia

‘s Ochtends vroeg is het in het hart van de Place des Vosges gelegen Le Square Louis XIII met joggers en kleine schoolkinderen een toonbeeld van hoe het dagelijks leven op gang komt wanneer Parijs ontwaakt.

Place du Marché Sainte-Catherine 2 - 75004 Paris.jpg

Place du Marché Sainte-Catherine – 75004 Parijs – Foto: Imagizz

### Tips

In het Musée Carnavalet kun je de vaste museumcollectie gratis bezichtigen, net als in alle andere musea in de stad Parijs.

Musée Carnavalet - 75003 Paris.jpg

Musée Carnavalet – 75003 Parijs – Foto: Imagizz

### De schatten van het Musée Carnavalet

Het Musée Carnavalet herbergt een ware schatkist aan intieme herinneringen! Daar is het volgende te lezen (ik citeer):

In een opmerkelijke architectonische omgeving (twee herenhuizen in de Marais) komt de romantiek van Parijs tot leven in meer dan honderd kleurrijke kamers en in oogstrelende tuinen waarin duizenden plantensoorten gedijen. Aan de hand van de gerestaureerde decors daterend uit de zeventiende tot de twintigste eeuw, kunnen bezoekers de ontwikkeling van Parijse interieurs volgen en alles ontdekken over de revolutionaire geschiedenis – de Franse Revolutie in Parijse gemeenschap – en krijgen ze een inkijkje in het leven van beroemde Parijzenaren: lees mee met de Marquise de Sévigné, gezeten aan haar gelakte Chinese bureau, bezig met haar beroemde brieven, of bezoek Marcel Proust in zijn kamer, waarin zijn kleine koperen tafel bedekt is met veren, inkt en geschriften…”

### Aurélia’s favoriet

Besluit je bezoek aan het Musée Carnavalet met een wandeling over de Square George-Cain die vernoemd is naar de eerste conservator van het museum en waar ook verschillende overblijfselen van de Parijse geschiedenis te zien zijn, zoals Merovingische sarcofagen.

### Een lesje geschiedenis

Als je goed naar deze foto kijkt, zie je in het midden één van de torens van het kasteel van Philippe Auguste staan (geclassificeerd als Rijksmonument).

Jardin des Rosiers - Joseph-Migneret 2- 75004 Paris.jpg

Jardin des Rosiers – Joseph-Migneret – 75004 Parijs – Crédit Imagizz

Rozen en snoepjes
—————–

### Jardin des Rosiers – Joseph-Migneret

De laatste tuin die ik bezoek tijdens deze wandeling is de Jardin des Rosiers – Joseph-Migneret, parallel aan de beroemde Rue de Rosiers. De ingang van deze tuin bevindt zich tussen nr. 35 en 37 in deze straat. Het unieke van deze tuin is dat er zich in het midden een gemeenschappelijke ruimte bevindt voor bewoners van de wijk.

### 2 tuinen in 1

Deze verborgen tuin werd lange tijd beschouwd als één van de meest illustere tuinen van Parijs, maar tegenwoordig maakt de tuin van het Maison de l’Europe deel uit van de Jardin des Rosiers-Joseph-Migneret.

Café Suédois - Institut Suédois 2- 11 rue Payenne 75003 Paris.jpg

Café Suédois – Institut Suédois – 11 rue Payenne 75003 Parijs – Foto: Imagizz

### Het Institut Suédois

Het Institut Suédois is de kers op een hele mooie taart en wordt gezien als een van de topterrassen in Parijs. Het oude hotel, met smeedijzeren tuinmeubilair en oneffen bestrating, is een kenmerkende verschijning in het straatbeeld. Vergeet niet om de ‘typiska rätter’ te proeven, de Zweedse specialiteit van het huis!

Deze wandeling van Aurélia voert door een opmerkelijke wijk die qua uiterlijk iets weg heeft van een poppenhuis, maar uitbundige parken en groene tuinen herbergt en diverse interessante musea omvat én (ondanks de grote populariteit) een bijzondere aantrekkingskracht die een sfeer van Dolce Vita uitstraalt!

### Een uitgebreide wandeling

Bezoek tijdens je verblijf in Parijs een of meer van de 14 musea van de stad Parijs: de vaste collecties omvatten bijzondere en intrigerende voorwerpen en zijn allemaal gratis te bewonderen! Dit geldt ook voor het Musée Cognacq-Jay, tegenover het Institut Suédois.

<a href="https://www.google.com/maps/d/embed?mid=1V6U5j7pBLQjscQm53mvxVhmLz5A">https://www.google.com/maps/d/embed?mid=1V6U5j7pBLQjscQm53mvxVhmLz5A</a>