By Expedia Team, on January 26, 2017

Aflevering 6: De Omgeving van de l’Opéra Garnier

In deze zesde aflevering van Promenades d´Aurélia gaan we samen ontdekken welke juweeltjes er verborgen liggen in de omgeving van de Opéra Garnier. Tijdens onze wandeling zullen we zowel het 2e als het 9e arrondissement bezoeken.

<a href="https://www.youtube-nocookie.com/watch?v=s2iLIoVKPjs']<br /><br />">https://www.youtube-nocookie.com/watch?v=s2iLIoVKPjs

De Opéra en Le Printemps: twee Parijse grootheden
————————————————-

### De Opéra Garnier, een markante verschijning

Laten we beginnen bij het uitgangspunt van onze wandeling, de Opéra Garnier.

Het gebouw is het hele jaar door geopend en voor iedereen toegankelijk. Kaartjes kun je van tevoren boeken, maar controleer wel of er misschien een balletvoorstelling gepland staat. Op zo’n dag is het gebouw namelijk gesloten.

Vanaf de eerste aanblik maakt de Opéra Garnier al een onvergetelijke indruk. De opvallende verschijning van dit aan muziek en dans gewijde monument laat geen enkele voorbijganger onverschillig. Des te dichter je bij het gebouw komt, hoe meer je gefascineerd zult raken door de schitterende details op de rijkelijk versierde gevel. Architect Charles Garnier probeerde met standbeelden, zuilen, bladgoud en marmer het statige Haussmann-stadsbeeld te verlevendigen.

Het gebouw is een toonbeeld van nostalgie en eclecticisme en verenigt stijlen en tijdperken in zijn monumentale en weelderige inrichting.

### De Opéra Garnier, een plek vol verrassingen!

Er zijn verschillende opmerkelijke anekdotes te vertellen over het gebouw en de omgeving:

– Boven het gebouw is het een drukte van belang. De bovenzijde van de Opéra Garnier wordt namelijk al meer dan 30 jaar bewoond door bijen, die worden gehuisvest in bijenkasten op het dak.
– De kroonluchter die in de grote zaal hangt, weegt maar liefst acht ton en is even hoog als een huis van twee verdiepingen!
– De Grand Foyer (deze was in het verleden alleen toegankelijk voor mannen) is duidelijk geïnspireerd door de Spiegelzaal in het Paleis van Versailles.
– Wanneer je goed oplet, zul je opmerken dat overal in de Opéra Garnier afbeeldingen van lieren zijn verborgen, het symbool van muziek en dichtkunst.
– De dakpannen van de Opéra Garnier hebben een opvallende groene kleur. Ze zijn namelijk gemaakt van koper en dit wordt groen wanneer het oxideert.

Grand Foyer – Opéra Garnier – Foto: Imagizz

### Sporen uit het verleden

Bij het beklimmen van de grote trappen valt op hoe laag de treden eigenlijk zijn. Wanneer dames vroeger de opera bezochten, konden ze naar boven lopen zonder hun enkels te ontbloten, geheel volgens de conventies van die tijd.

Vue sur le Sacré-Coeur depuis la terrasse du Printemps Haussmann.jpg

Uitzicht op de Sacré-Coeur vanaf het dakterras van Printemps Haussmann – Foto: Imagizz

### Het dakterras van Le Printemps

Op loopafstand van de Opéra Garnier bevindt zich de toegang tot een van de mooiste uitzichten op de hoofdstad! Boven op het dak van Printemps Haussmann hoef je je geen zorgen te maken over bijen, maar kun je genieten van een panoramisch uitzicht over Parijs! De Eiffeltoren, de Sacré-Coeur, La Madeleine, de Tour Montparnasse, het Grand Palais … het is alsof je een ansichtkaart met de meest prestigieuze monumenten van Parijs bekijkt!

### Praktische informatie

Het dakterras van Printemps Haussmann is het gehele jaar geopend van maandag tot en met zaterdag, van 09.35 tot 20.00 uur (op dinsdag tot 22. 00 uur).

le Passage Jouffroy.jpg

Passage Jouffroy – Foto: Imagizz


———————————————————————————

Beleef het Parijs van de 19e eeuw
———————————

### Ontdek de overdekte passages

In het volgende gedeelte van onze wandeling blijf je ook tijdens een regenbuitje lekker droog. De overdekte passages zijn soms lastig te vinden en je moet dan goed zoeken naar de ingang. Maar eenmaal binnen, lijkt het alsof je bent teruggekeerd in het verleden. Te midden van kunstige mozaïeken en decoratief houtsnijwerk kun je je goed voorstellen hoe gegoede burgers hier kwamen om elkaar te ontmoeten, te flaneren, te dineren en om vermaakt te worden.

Tijdens deze wandeling doen we de passages Verdeau, Jouffroy en de Passage des Panoramas aan. De laatstgenoemde wordt al sinds 1974 beschouwd als historisch monument.

De overdekte passage is een specifiek Parijse vinding, maar vond ook in de rest van Europa en dan met name in Londen, steeds meer navolging. In de 19e eeuw telde Parijs zo’n 150 overdekte passages.

De nieuwe stadsindeling volgens Haussmann en de opkomst van de grote warenhuizen maakten een einde aan de gouden tijden van de passages, maar gelukkig voor ons zijn er nog een aantal bewaard gebleven.

Passage des Panoramas – Foto: Imagizz

### Een passage naar een andere wereld

Sommige passages blinken uit in originaliteit. Wanneer je binnenloopt in de Passage Brady, in het 10e arrondissement, krijg je het gevoel dat je een reis van duizenden kilometers hebt gemaakt en in India bent beland!

Le Bouillon Chartier.jpg

Brasserie Bouillon Chartier – Foto: Imagizz

### Een hartige pauze bij Chartier!

Het lijkt een museum, maar de legendarische brasserie Bouillon Chartier is op haar eigen manier ook een monument in Parijs! Sinds 1896 kun je op elk moment van de dag plaatsnemen aan een van de tafels om een aantal typische Parijse gerechten te proberen, zoals œuf mayonnaise, poulet fermier en de huisgemaakte crème chantilly.

Le Bouillon Chartier1.jpg (1)

Brasserie Bouillon Chartier – Foto: Imagizz

Elke dag komen stamgasten op hun vaste tijdstip lunchen, waarbij ze gebruikmaken van hun persoonlijk servetten die hier worden bewaard. Le Bouillon Chartier is een instituut in deze wijk en zelfs Parijzenaars komen hier genieten van de keuken en de sfeer van het oude Parijs die hier in ere worden gehouden.

### Een artistieke nota

In 1929 had schilder Germont geen geld om de rekening te voldoen. Als betaling doneerde hij toen een schilderij, dat hier nog altijd de muur siert.

Bols de Ramen Higuma.png

Kommen met noedelsoep – Higuma – Foto: Imagizz

Een klein stukje Azië in Parijs
——————————-

Hoe zou Charles Garnier het vinden dat Azië aan de voeten lag van zijn Opéra?

### Geurige noedelsoep

In de Rue Sainte-Anne komt een scala aan Aziatische geuren en smaken je tegemoet. Het is niet ongebruikelijk om hier rond etenstijd wachtrijen te zien staan voor eetgelegenheden, omgeven door de dampen van kommen hete noedels. De heerlijke ramen, noedelsoep, is echt een begrip in deze Parijse straat! Om zo’n smakelijk maaltje te bemachtigen, bijvoorbeeld bij Higuma, een van de beste adressen in de buurt, zul je dus vroeg moeten komen of geduld moeten oefenen wanneer je op je beurt wacht. Tijdens het wachten kun je in ieder geval genieten van de koks die bezig zijn met de porties van de gelukkigen die al een tafeltje hebben!

L'épicerie japonaise Kioko.jpg

Het Japanse kruidenierswinkeltje Kioko – Foto: Imagizz

‘Kawaii’ is het toverwoord! Als je wilt, kun je ook kun je ook zelf je eigen ramen-gerecht samenstellen. In Kioko, een van de Japanse kruideniers in deze buurt, vind je alle ingrediënten voor een heerlijke, zelfgemaakte oosterse maaltijd.

### Wie weet wat bubbelthee is?

Een van de leukste dingen van Parijs, tijdens een bezoek aan de Rue Saint-Anne zul je dit zeker merken, is dat je de mogelijkheid hebt om nieuwe, spannende smaken te proberen. Kijk dus niet gek op wanneer men in Zenzoo thee met tapiocaballen voor je neerzet. Het drankje wint inmiddels binnen de hele Franse hoofdstad flink aan populariteit, maar het was in deze theesalon dat mensen voor het eerst konden kennismaken met deze bijzondere thee! Het kleine, maar gezellige theehuisje is meestal drukbezocht. Helemaal omdat men er tegenwoordig ook smakelijke gerechten serveert, die met zorg zijn bereid.

### Taiwanees voor beginners

Zenzoo is het Taiwanese woord voor bubbelthee, dat inmiddels is uitgegroeid tot het nationale drankje van dat land.

Vue de l'Opéra Garnier depuis la terrasse du Printemps Haussmann.jpg

Uitzicht op de Opéra Garnier vanaf het dakterras van Printemps Haussmann – Foto: Imagizz

Hier eindigt onze wandeling door het Parijs van de Belle Epoque. Met een heerlijke kop hete Taiwanese thee in de hand kunnen we dan nog even in alle rust genieten van de pracht van de Opéra Garnier.

Tijdens deze wandeling in aflevering 6 van de Promenades d’Aurélia hebben we een inkijkje gekregen in het feestelijke en luxueuze verleden van Parijs en de eclectische stijl van de omgeving rond de Opéra Garnier.

<a href="https://www.google.com/maps/d/embed?mid=1Gb1eydc0BtDiHOKoJImJogGK0SQ">https://www.google.com/maps/d/embed?mid=1Gb1eydc0BtDiHOKoJImJogGK0SQ</a>