By Expedia Team, on January 26, 2017

Aflevering 8: De Omgeving van de l’Arc de Triomphe

In deze achtste aflevering van de Promenades d’Aurélia wandel ik met jullie in de omgeving van de Arc de Triomphe die het stralende middelpunt vormt van de mooiste avenue van Parijs (volgens sommigen van de hele wereld): de Champs-Elysées.

<a href="https://www.youtube-nocookie.com/watch?v=U7oX3h6TA3A']<br /><br />De">https://www.youtube-nocookie.com/watch?v=U7oX3h6TA3A

De Arc de Triomphe, een symbool van Parijs
——————————————

### Een geschiedenis verweven met die van Frankrijk

Een van de meest iconische monumenten van Parijs hebben we te danken aan Napoleon I. In 1806 vatte hij de wens op om Parijs tot de mooiste stad ter wereld maken met opvallende monumenten. Ook wilde hij hulde brengen aan de overwinningen van La Grande Armée (zoals het keizerlijke leger genoemd werd) en liet daarom een triomfboog bouwen.

### Waarom een triomfboog?

In het Romeinse tijdperk werden legerleiders, wanneer zij terugkeerden van een geslaagde veldtocht, aan de rand van de stad onthaald met een triomfboog en als zij hieronder door trokken, gaf hen dat goddelijke kracht.

Er zijn meerdere opmerkelijke feiten uit de Franse geschiedenis, en die van Parijs, te vertellen over de Arc de Triomphe:

1. De Arc de Triomphe groeide in de loop van de 19e eeuw uit tot de belangrijkste toegangspoort van de stad voor Franse én buitenlandse vorsten die de hoofdstad bezochten.
2. Als je aan de voet van de Arc de Triomphe staat, kun je zien dat er zowel op de vloer als op de muren inscripties zijn aangebracht. Deze vormen een eerbetoon aan de gesneuvelde soldaten en de overwinningen van de Franse legers. Op de muren worden 660 familienamen en 128 namen van veldslagen vermeld.
3. Op 31 mei 1885 vond de staatsbegrafenis van Victor Hugo plaats. Zijn lichaam is opgebaard onder de Arc de Triomphe.
4. Het defilé van 14 juli.

Foto: Imagizz

### Een lesje geschiedenis

De Arc de Triomphe zou eigenlijk worden gebouwd op de Place de la Bastille, niet op de Champs-Elysées.

Vue depuis la terrasse de l'Arc de Triomphe - 75008 Paris.jpg

Arc de Triomphe – 75008 Parijs. Foto: Imagizz / CMN

Zoals gebruikelijk brengen we tijdens elke wandeling van Aurélia een bezoekje aan een hoger gelegen uitkijkpunt dat ons een prachtig uitzicht biedt op Parijs. Om op de Arc de Triomphe te komen, moeten zo’n 284 treden worden beklommen, maar dat is het zeker waard want vanaf het hoog gelegen terras kun je genieten van een adembenemend stadspanorama.

Arc de Triomphe - 75008 Paris - Crédit Imagizz- CMN.jpg

Uitzicht vanaf het terras van de Arc de Triomphe – 75008 Parijs. Foto: Imagizz / CMN

De Champs-Elysées, een symbool van Parijs
—————————————–

### Een late geboorte

Als je denkt aan de Champs-Elysées, denk je aan luxe en grandeur. Maar deze avenue was niet altijd de grote trekpleister die het nu is. Eigenlijk was het tot het einde van de 17e eeuw maar een onbeduidende gebied, dat zelfs buiten de grenzen van Parijs lag. Rond de Colline de Chaillot, de plek waar nu de Arc de Triomphe staat, bevonden zich voornamelijk moerassen, weilanden en bossen.

Pas toen deze locatie zich in de 18e eeuw begon te ontwikkelen en er uitspanningen, cafés en theaters werden gevestigd, werd het een modieus en druk bezocht wandelgebied.

### Nummer 1

In 1938 was de Avenue des Champs-Élysées de eerste avenue ter wereld die geasfalteerd werd.

Is de Arc de Triomphe helemaal van natuursteen gemaakt? Veel mensen denken van wel, maar maak je geen illusies, in het grote bouwwerk is ook zo’n 128.000 kilo metaal (ijzer, gietijzer en lood) verwerkt.

Macarons Ladurée - 75008 Paris..jpg

De makarons van Ladurée – 75008 Parijs. Foto: Imagizz

### Een verplichte stop bij Ladurée

Wanneer je een bepaalde streek bezoekt, wil je natuurlijk de lokale specialiteiten proeven. Ook de Champs-Elysées heeft zijn eigen culinaire traktaties, en het opmerkelijk is dat deze koekjes zelfs bekend zijn geworden over de hele wereld: de makarons van Ladurée !

De kleine kleurrijke cakejes zijn bijzonder populair onder toeristen en liefhebbers van lekker eten, en liggen prachtig uitgestald in de etalage.

Hmm, makarons van Ladurée ! Er zijn maar weinigen die Parijs verlaten zonder een tas vol heerlijke amandelgroene lekkernijen… De salon de thé van Ladurée is een lust voor het oog, én voor de smaakpapillen van fijnproevers die het hele jaar af en aan komen. Vanaf het ontbijt tot aan het avondeten weten zoetekauwen deze oase van geraffineerde smaken te vinden. In deze omgeving genieten van makarons en een heerlijk kopje thee is voor elke bezoeker die naar het 8e arrondissement komt een waar hoogtepunt van de dag.

Pâtisseries Ladurée - 75008 Paris..jpg

Pâtisseries Ladurée – 75008 Parijs. Foto: Imagizz

### Bedankt, mevrouw Ladurée

De echtgenote van Ernest Ladurée, Jeanne Souchard, kwam met het idee om een combinatie te vormen tussen het traditionele Parijse café en de banketbakkerij, en stond daarmee aan de wieg van een van de eerste salons de thé van Parijs. Het voordeel van deze salon is dat vrouwen zich er helemaal vrij kunnen voelen.

Een geniale ingeving die fijnproevers laat watertanden: de macaroni van Ladurée! Op aanraden van de kleinzoon van Louis Ernest Ladurée, Pierre Desfontaines, ontstond de huidige vorm van de macaroni: twee zachte koekjes op elkaar geplakt, met daartussen een smakelijk laagje ganachecrème.

le Petit Palais - 75008 Paris..jpg

Le Petit Palais – 75008 Parijs. Foto: Imagizz

Niet te missen musea
——————–

### Le Petit Palais

We vervolgen onze wandeling en gaan op weg naar het Petit Palais, een van de veertien musea van de Stad Parijs, dat ook wel bekend staat als het Museum voor schone kunsten van de Franse hoofdstad. Het werd gebouwd ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling van 1900.

Midden in het gebouw bevindt zich het Le Jardin du Petit Palais waaraan een zonovergoten tuin grenst die rijk versierd is met mozaïeken en weelderige vegetatie. Het is een poëtisch en romantisch rustpunt dat voor iedereen gratis toegankelijk is (je hoeft dus geen toegangskaartje te hebben).

le Jardin du Petit Palais - 75008 Paris.jpg

Het Petit Palais – 75008 Parijs. Foto: Imagizz

### Het geheim van de suppoost

Sinds enkele jaren nestelt hier steevast een eend die haar kuikentjes grootbrengt in de vijver van de tuin.

Als je voor je het Palais de la Découverte binnengaat een wandeling maakt door de Jardin de la Nouvelle France, kun je bont gekleurde goudvissen bewonderen en luisteren naar het ruisende water dat zich vanaf de waterval naar beneden stort. In deze rustige omgeving is het moeilijk voor te stellen dat je maar enkele meters verwijderd bent van een van de drukste straten van Parijs.

Jardin de la Nouvelle France - 75008 Pariscut.jpg

Jardin de la Nouvelle France – 75008 Parijs. Foto: Imagizz

Le Palais de la Découverte is een schatkamer die alle zintuigen betovert. Jong en oud kunnen zich hier uitleven met alles wat de wetenschap te bieden heeft. Natuurkunde, scheikunde en biowetenschappen worden inzichtelijk gemaakt aan de hand van experimenten en workshops, en wetenschappelijk opgeleide instructeurs laten je op een amusante manier kennismaken met de Wetenschap en wetenschappelijke verschijnselen.

En wie weet, raak je geïnspireerd: in 2007 kwam uit een parlementair rapport naar voren dat “56 % van de Parijse wetenschappers ouder dan 30 jaar en 41 % van de Parijse wetenschappers jonger dan 30 jaar aangaven dat hun bezoek aan het Palais een rol speelde bij hun keuze om een wetenschappelijke opleiding te volgen”.

le Palais de la Découverte - 75008 Paris..jpg

Het Palais de la Découverte – 75008 Parijs. Foto: Imagizz

Het Palais de la Découverte mag je niet missen. In dit museum ervaar je dingen die je in geen enkele ander museum ervaart en achter elke deur wacht je een nieuwe, fantastische ontdekking. Je leert, je amuseert je en en je experimenteert.

Oprichter Jean Perrin wilde loskomen van de traditionele laboratoriumwetenschappen en zijn benadering is een overdonderend succes gebleken.

### Een onmisbare trekpleister

Breng zeker een bezoekje aan het Planetarium en maak een reis naar de sterren!

Théâtre Guignol des Champs-Elysées - 75008 Paris.cut.jpg

Het Théâtre du Grand-Guignol aan de Champs-Elysées – 75008 Parijs. Foto: Imagizz

Voor jong en oud
—————-

### Guignol Theater

Gezinnen met kinderen kunnen op woensdag, in het weekend of tijdens schoolvakanties in Parijs terecht in het Théâtre du Grand-Guignol aan de Champs-Élysées, een van de oudste poppentheaters van Parijs. Dit theater dateert uit 1818 en brengt al bijna 200 jaar lang de jonge Parijzenaartjes aan het lachen.

Batobus Paris - 75008 Paris1.png

Batobus Paris – 75008 Parijs. Foto: Imagizz

### Batobus cruise

Deze Promenade d’Aurélia eindigt met een boottochtje. We varen terug naar het centrum van Parijs met de veerdienst Batobus, die in het centrum van Parijs negen haltes aandoet. Het hele jaar door is dit het ideale vervoersmiddel om Parijs te ontdekken, vooral als je van varen houdt en de tijd wilt nemen om de stad van een andere kant te verkennen.

<a href="https://www.google.com/maps/d/embed?mid=11_l7NMHPZl-fPrTsVG5BcZJvP50">https://www.google.com/maps/d/embed?mid=11_l7NMHPZl-fPrTsVG5BcZJvP50</a>