By Expedia Team, on January 26, 2017

Aflevering 9 : De Omgeving van de Sacré-Coeur

In deze aflevering van Promenades d’Aurélia nemen we een kijkje bij de Basilique du Sacré-Coeur de Montmartre en de wijk rondom deze beroemde kerk.

<a href="https://www.youtube-nocookie.com/watch?v=psyvJiVoGWQ']<br /><br />Bezoek">https://www.youtube-nocookie.com/watch?v=psyvJiVoGWQ

Bezoek de Heuvel van de Sacré-Coeur!
————————————

### Parijs van bovenaf

De basiliek staat op de top van heuvel van Montmartre, en is met haar hoogte van zo’n 130 meter een van de hoogste punten van de Franse hoofdstad. Aangekomen op het metrostation Anvers kun je de Sacré-Coeur op twee manieren bereiken:

1/ je kunt te voet naar boven, via de 270 treden tellende trap,

2/ of je kunt gebruikmaken van de kabelbaan van Montmartre, waarmee je in anderhalve minuut zo’n 36 meter omhoog gaat.

### Tips:

De kabelbaan van Montmartre wordt beheerd door de RATP, dus als je een Paris Visite Pas hebt, kun je gratis naar boven.

Als geen pas hebt, kun je ook een kaartje kopen, dat net zo duur is als een ritje met de metro: € 1,80

Lever du soleil - Parvis de la basilique du Sacré-Coeur de Montmartre.jpg

Zonsopgang – Bordes van de Basilique du Sacré-Coeur de Montmartre – Foto: Imagizz

Als je de klim naar de voet van de basiliek te voet of per kabelbaan hebt volbracht, zul je ontdekken dat er nog veel meer te zien is naast de basiliek. Wat te denken van het uitzicht over Parijs dat zich aan je openbaart vanaf het bordes. Het is een schitterend plaatje. Vanaf hier kun je onder meer de Eiffeltoren, Notre-Dame de Paris en de Opéra Garnier zien…

### Aanrader van Aurélia:

Het is een schitterend gezicht om de zon te zien opkomen vanaf de voet van de basiliek. Je zult er wel vroeg voor moeten opstaan, maar een warme koffie en een krakend verse croissant maken dan veel goed.

En je zult zeker niet de enige vroege vogel zijn: ook vele Parijzenaren en toeristen, gezeten op de trap voor de basiliek, willen dit spektakel meemaken voor hun dag begint.

la mosaïque du Christ - Basilique du Sacré-Coeur de Montmartre.jpg

Mozaïek van Christus – Basilique du Sacré-Coeur de Montmartre – Foto: Imagizz

### De basiliek en zijn schatten

Eenmaal binnen in de basiliek zullen je ogen snel vallen op een van de grootste mozaïeken ter wereld, het mozaïek van Christus dat maar liefst 475 m2 meet.

Om de rust in de Basilique du Sacré-Coeur de Montmartre niet te verstoren, worden er geen rondleidingen gegeven, maar je kunt wel een gratis audiogids downloaden.

Om bij de koepel van Sacré-Coeur te kunnen komen, zul je 300 treden moeten beklimmen, maar weet dat boven een werkelijk schitterend uitzicht op je wacht!

Vue du Dôme - Basilique du Sacré-Coeur de Montmartre 2.jpg

Aanblik van de koepel – Basilique du Sacré-Coeur de Montmartre – Foto: Imagizz

De buurt van Montmartre, net een dorp
—————————————————————————————————————————-

### De pittoreske straten van Montmartre

Dwalend door het doolhof van straatjes rond Montmartre krijg je een goede indruk van de wijk en hoe deze kleurt bij de wisseling der seizoenen. In het herfst kleurt de najaarszon de daken oranje en de hitte van de zomer wordt weggeblazen door koelere lucht die door de smalle straatjes dwarrelt. Het donker van de winter die volgt, wordt verjaagd door de kleurrijke gevels van de huizen, waarna de schoonheid van deze groene oase in het noordelijk deel van Parijs weer opbloeit in de lente.

De kleine straatjes lenen zich uitstekend voor het maken van schitterende foto’s: aanzichten van de Rue Saint-Vincent, de Rue des Saules, de Rue du Mont Cenis en de kenmerkende beroemde trappen van de wijk zijn terug te vinden op vele ansichtkaarten.

Vanuit straatjes als de Rue de la Bonne, de Rue Norvins en de Rue Saint-Rustique geniet je van een prachtig zicht op de Sacré-Coeur.

Foto: Rue Saint-Vincent – 75018 Parijs – Credit: Imagizz

### Een kijkje achter de schermen:

Omdat de wandelingen voor Promenades d’Aurélia meestal vroeg in de ochtend worden gefilmd, heb ik Parijs gezien op een moment dat de stad zelf nog moet ontwaken. De schemering wordt dan geleidelijk aan verdrongen door de stralen van de opkomende zon die muren en trottoirs laat baden in een zachte gloed. Op dit tijdstip zijn de straten vrijwel leeg en overheersen alleen de geuren van croissants en koffie. De wijk Montmartre biedt dan de perfecte setting om Parijs beter te leren kennen.

Place du Tertre 75018 Paris.jpg

Place du Tertre 75018 Parijs – Foto: Imagizz

### Montmartre: kunstzinnig

Montmartre ademt een bijzonder ontspannen sfeer, alsof de hectiek van Parijs geen invloed heeft in deze wijk. Zou dit komen omdat er bijna geen auto’s rijden en de straten vooral worden bevolkt door voetgangers?

Of heeft het misschien te maken met de vrolijk zingende vogels hier? Vanaf het Place du Tertre hoor je de tonen van een accordeon die je herinneren aan het artistieke verleden van deze wijk, die een kleurrijke geschiedenis kent en werd bezocht door vele kunstenaars, aangetrokken door de heuvel van Montmartre.

Atelier-appartement - Musée de Montmartre - Jardins Renoir.jpg

Studio-appartement – Musée de Montmartre – Jardins Renoir – Foto: Imagizz

Ontdek alles over de geschiedenis van Montmartre in het Musée de Montmartre – Jardins Renoir.

In de 19e en 20e eeuw was Montmartre het centrum van de schilderkunst en vele wereldberoemde kunstenaars, waaronder Picasso, Toulouse-Lautrec, Van Gogh, vonden hun weg naar deze wijk.

Het is zonder twijfel het meest charmante museum van Parijs. In de prachtige tuin kun je ‘s zomers genieten van een heerlijke kop thee (alleen bezoekers van het museum) met uitzicht op de wijngaarden van Clos Montmartre en het beroemde studio-appartement dat vele schilders heeft gehuisvest, waaronder de beroemde Auguste Renoir.

Musée de Montmartre - Jardins Renoir.jpg

Musée de Montmartre – Jardins Renoir – Foto: Imagizz

Tijdens een bezoek aan het museum ontdek je alles over de bijzondere geschiedenis van dit gebied en kom je aan de hand van vele overblijfselen meer te weten over de historie van de wijk Montmartre, de artistieke betekenis van de vele kunstenaarsateliers en de sfeer rond beroemde theaters als het Lapin Agile en de Moulin Rouge.

### Een leuk museum

Een leuk weetje is dat het team van het museum meerdere keren per maand cursussen organiseert in een van de vele ateliers om kinderen kennis te laten maken met de schilderkunst!

Wanneer je naar beneden loopt vanaf de heuvel van Montmartre kom je uit bij Villa Léandre. De bijzondere huizen aan weerszijden geven de straat een ietwat Engelse uitstraling.

Maison Collignon - Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain - 56 rue des Trois Frères 75018 Paris.jpg

Maison Collignon – Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain – 56 Rue des Trois Frères, 75018 Parijs – Foto: Imagizz

### Het Montmatre van Amélie Poulain

Begin 2000 kon de wereld kennismaken met de charmes van het 18e arrondissement in Jean-Pierre Jeunets wereldberoemde film Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain. In ben een groot fan van de film, en in het bijzonder van de ontwapende sfeer erin, en heb dus ook een bezoek gebracht aan Maison Collignon en het café Les Deux Moulins, waar tal van memorabilia uit dit pareltje van de cinema worden bewaard.

We zijn weliswaar aan het eind gekomen van ons bezoek, maar er zijn nog vele andere schatten om te ontdekken in deze wijk zoals het Maison Rose, de Lapin Agile, sans en niet te vergeten de Moulin de la Galette!

### Let goed op, de ene molen is de andere niet:

De hellingen van Montmartre herbergen nóg een molen, maar deze zie je mogelijk over het hoofd omdat hij direct in het verlengde staat van de molen bij de ingang van restaurant Moulin de la Galette. Deze molen is onderdeel van een woonhuis en is daarom helaas niet toegankelijk voor publiek.

le Moulin de la Galette (le moulin Radet) - 83 rue Lepic 75018 Paris.jpg

Moulin de la Galette (de molen van Radet) – 83 Rue Lepic, 75018 Parijs – Foto: Imagizz

Een bezoek aan Montmartre is in elk seizoen een genot, en zeker ‘s zomers wanneer bloemenpracht en vogelgezang de zintuigen betoveren … Wat zou Parijs toch zijn zonder Montmartre?

<a href="https://www.google.com/maps/d/u/0/embed?mid=1yuSZM5lrcbX8mG23go7vlLG4vpg">https://www.google.com/maps/d/u/0/embed?mid=1yuSZM5lrcbX8mG23go7vlLG4vpg</a>

* De prijzen zijn bij benadering en kunnen variëren