By Expedia Team, on January 22, 2018

‘Alleen reizen heeft voor mij deuren geopend’ – interview met Marjolein van Your Travel Guide

De eerste keer alleen op reis was even wennen voor reisblogger Marjolein van Your Travel Guide, maar nu maakt ze de reizen die ze wil maken en geniet ze daarvan – ook als ze alleen is. Een interview over Marjoleins fascinatie voor Amerika, haar meest bijzondere reiservaringen en over hoe het is om alleen op reis te gaan.

interview met Marjolein van Your Travel Guide

Wie ben je en waarom reis je zo graag?
Ik ben Marjolein, 30 en woonachtig in Groningen. Officieel afgestudeerd als vrijetijdswetenschapper en filmwetenschapper, maar in het dagelijks leven werkzaam bij FC Groningen. Waarom ik reis vind ik best een lastige vraag om te beantwoorden. Ik hunker naar nieuwe dingen, nieuwe culturen en vooral ook om prachtige natuur te verkennen, maar daarnaast ga ik ook graag naar steden waar ik al geweest ben. Ik hoef niet per se dingen af te strepen, maar ik vind het leuk om ieder jaar iets nieuws te bezoeken en bepaalde droombestemmingen af te strepen. Ik wil graag nieuwe dingen ontdekken, maar ook terug naar plekken waar ik mij thuis voel, zoals New York en Schiermonnikoog.

Wanneer ben je begonnen met je blog Your Travel Guide, en waarom?
Ik was altijd al iemand die lijstjes bijhield met dingen die je kunt doen op bestemmingen. Uiteindelijk besloot ik iets te doen met deze lijstjes. De stap om te schrijven durfde ik lang niet te nemen, maar uiteindelijk ben ik begonnen met het schrijven van filmbeschrijvingen. Daarna volgden gastblogs voor USA365 en in april 2016 nam ik de stap om zelf een blog te beginnen. Mijn blog Your Travel Guide levert mij veel leuke dingen op en inmiddels schrijf ik ook voor NWYRK Media.

Marjolein van Your Travel Guide

Cannon Beach, Oregon

Waar houd je je – naast bloggen en reizen – nog meer mee bezig?
Naast bloggen en reizen ben ik een grote filmliefhebber. Vanuit mijn studie en mijn vroegere baantje bij de videotheek keek ik altijd al veel films. Tegenwoordig is dat wel iets minder en besteed ik ook weer meer tijd aan lezen. Daarnaast vind ik hardlopen erg leuk. Geen marathons, maar runs tot 10 kilometer vind ik prima. Ieder jaar probeer ik een nieuwe loop uit te zoeken.

Je hebt een voorliefde voor de Verenigde Staten. Kun je uitleggen wat voor jou de aantrekkingskracht van dit land is?
Ik vind het lastig om dit goed onder woorden te brengen. Ik heb van kleins af aan al een fascinatie voor dit land door de televisieseries die ik destijds keek. Pas in 2013 ging ik voor het eerst die kant op en ik was verkocht. New York is misschien niet de meest typische Amerikaanse stad, maar ik voelde mij er zo thuis. Ik heb de hele week met een glimlach rondgelopen. Het is een land van tegenstellingen. Niet alleen qua mensen maar ook qua natuur en steden. Het ene moment sta je in de woestijn zonder bereik en het volgende moment sta je op The Strip in Vegas, dat is toch absurd. Het is een gevoel dat ik heb bij Amerika.

interview met Marjolein van Your Travel Guide

Grand Canyon, VS

Wat was je meest bijzondere reiservaring tot nu toe?
Een heleboel ervaringen waren fantastisch; Jokulsarlon in IJsland, de eerste kennismaking met New York, aan de rand van de Grand Canyon staan, maar de meest bijzondere is toch wel de beklimming van de Preekstoel in Noorwegen. In 2015 maakte ik met mijn ouders een roadtrip in Scandinavië. De laatste dag zouden we de Preekstoel beklimmen. Iets wat mijn oom eigenlijk nog graag had willen doen, maar helaas lukte dat door ziekte niet meer. Tijdens de beklimming heeft dit altijd door mijn hoofd gespookt. Stel geen dingen uit die nu ook zouden kunnen, hoe cliché ook, het leven kan soms kort zijn. Uiteindelijk zorgt het er wel voor dat ik minder materialistisch ben geworden en mijn geld liever besteed aan reizen. En dat was een goede keus, ik heb sindsdien zoveel moois gezien van de wereld.

Marjolein van Your Travel Guide

Preekstoel, Noorwegen

Welke drie bestemmingen staan er bovenaan je bucketlist?
Canada, Finland en Bosnië & Herzegovina staan wel in de top 3. De eerste mag ik dit jaar afstrepen. Eind september ga ik die kant op. De overige twee zijn wat dichter bij huis, dus op zich hoeft het niet moeilijk te zijn om deze de komende jaren af te strepen. Overigens wil ik ook graag nog meer van Amerika zien. Zo staat Yellowstone al tijden op mijn lijstje.

Naast reizen is fotografie een van je passies. Wat is je favoriete reisfoto, en waarom?
Deze foto maakte ik afgelopen september in New York. Op een of andere manier klopt het plaatje precies voor mij. Het was net na zonsondergang en dat zie je op de straat terug met al de drukte van Times Square. De foto geeft New York op de juiste manier weer, naar mijn mening.

interview met Marjolein van Your Travel Guide

Times Square, New York

Wat zijn je favoriete websites en (reis)blogs?
Ik mag altijd graag blogs van anderen lezen. Voornamelijk over bestemmingen die ik ga bezoeken. Wanneer ik een bestemming heb geboekt, check ik vaak Travelvalley en We Are Travellers voor de grote lijnen. Ik probeer dan bij andere blogs nog te zoeken naar tips en aan de hand daarvan maak ik zelf mijn lijstjes. Verder lees ik vaak blogs die bij mijn bestemmingen (Amerika en Europa) passen. Verhalen over Azië passen iets minder bij mij. Een van de blogs waar ik graag kom voor fotografie is Guided By Curiosity. Eva maakt echt prachtige foto’s, dus haar blog is een bron van inspiratie.

Je gaat ook wel eens alleen op reis. Wat vind jij het grootste voordeel van alleen reizen, en wat het grootste nadeel?
De eerste keer dat ik alleen op reis ging, merkte ik dat ik heel erg met mijzelf in gesprek was. Dingen die je normaal overlegt met reisgenoten. Dat was iets waar ik aan moest wennen. Ik ben redelijk op mijzelf en ga ook niet op reis om per se nieuwe mensen te ontmoeten, dus af en toe even contact met het thuisfront is ook wel fijn. Daarnaast merkte ik dat ik mooie momenten niet kon delen op het moment dat ik ze mee maakte. Tegenwoordig kan ik dat een stuk beter, ik kan genieten van momenten die ik alleen ervaar. Een van de grootste nadelen vind ik toch wel de kosten. Voor een accommodatie betaal ik net zoveel of soms zelfs meer dan met twee personen. Mijn accommodatie in New York kostte afgelopen keer meer dan toen ik met mijn vader ging.

interview met Marjolein van Your Travel Guide

Eerste solotrip naar Berlijn

Het grootste voordeel vind ik het zelf bepalen wat je kunt doen op reis. In New York had ik een lijstje met dingen die ik wilde bezoeken en dat ik daarvoor een stukje met de metro moest, maakte mij niet uit, maar ik kan mij voorstellen dat niet iedereen dat wil. Ik heb me in die week geen moment verveeld of alleen gevoeld. Ik ging ‘s ochtends vaak vroeg op pad en zag de stad ontwaken, echt een genietmomentje. Alleen reizen heeft voor mij deuren geopend. Vroeger ging ik niet omdat er niet altijd iemand mee wilde of mee kon, nu ga ik gewoon en maak ik de reizen waar ik al een tijdje van droom.

Heb je tips voor mensen die twijfelen over alleen op reis gaan?
Mensen die twijfelen om alleen te gaan, raad ik aan om het eerst dicht bij huis te proberen en in de zomer te gaan. Maak het vooral voor een eerste keer niet te moeilijk als je twijfelt. Ik ging naar Berlijn in de zomer. Ten eerste een stad waar ik al eens was geweest en ten tweede beleef je een stad in de zomer heel anders. Mensen zijn vrolijker en je bent meer buiten. Je kunt makkelijk ergens eten halen en in een parkje gaan zitten. Stockholm in de winter was weer een hele andere ervaring, mensen waren meer op zichzelf en iedereen zat gezellig samen binnen te eten. Kies iets dat bij je past, qua bestemming en cultuur.

_Op de hoogte blijven? Volg Marjolein dan via haar blog Your Travel Guide, Facebook, Twitter, Pinterest en Instagram._”