By Expedia Team, on January 9, 2018

‘Australië is het land waar ik me het meest thuis voel’ – interview met Jesper van Liefde voor reizen

Reisblogger Jesper deelt sinds 2014 zijn reisverhalen op zijn blog Liefde voor reizen. Samen met drie andere reisliefhebbers vormt hij het vaste team van ‘reporters’ voor de website. Het specialisme van Jesper is stedentrips. Een interview met Jesper van Liefde voor reizen over zijn favoriete stad ter wereld, zijn voorliefde voor Australië en zijn ultieme reistip voor reizigers.

Jesper van Liefde voor reizen

Rondreis Indonesië – Java en Bali in 2010

Wie ben je en waarom reis je zo graag?
Ik ben Jesper, woon in Deventer en heb een liefde voor reizen. Al op jonge leeftijd vond ik het geweldig om kennis te maken met andere culturen, wilde ik nieuwe plekken ontdekken en graag ver van huis zijn. Via mijn reisblog Liefde voor Reizen deel ik dagelijks inspirerende reisverhalen. Een mooi podium om mijn ervaringen te delen samen met nog drie enthousiaste reizigers.

Wanneer ben je begonnen met je blog Liefde voor reizen en waarom?
Ik ben mijn reisblog in september 2014 begonnen. Ik merkte dat ik graag mijn reisverhalen wilde delen met anderen, maar dat mijn Facebook-vrienden hier niet altijd op zaten te wachten. Al snel kwam het idee om mijn verhalen te gaan bundelen op een website, zodat ze toegankelijk waren voor reisliefhebbers. Ik wilde geen standaard reisblog starten, maar wel iets unieks proberen op te zetten, al is dat tegenwoordig vrij lastig. Tijdens mijn groepsreis door Indonesië in 2010 ontmoette ik Bert en Marloes, waarmee ik na onze reis nog regelmatig contact had. Tijdens een meeting met Bert en Marloes waren we in een creatieve bui en is het idee van Liefde voor Reizen ontstaan. Met mijn vriend Martin erbij vormen we nu een vast reportersteam met ieder ons eigen specialisme. Ondertussen bloggen we al jaren met elkaar en is het iedere dag weer een feestje om op zoek te gaan naar mooie reisplekken en onze volgers te verrassen met mooie reisverhalen en leuke reistips.

Jesper van Liefde voor reizen

Reportersteam Liefde voor Reizen (v.l.n.r.: Marloes, Bert, Martin & Jesper)

Waar houd je je – naast bloggen en reizen – nog meer mee bezig?
Naast het bloggen en reizen heb ik mijn eigen webdesign-bedrijf en ben ik ook vaak te vinden op festivals en bij concerten. De afgelopen jaren ben ik zo’n 9 keer naar Pinkpop geweest, maar ook festivals als Best Kept Secret en Rockin’ Park heb ik met veel plezier bezocht. Dit jaar staan er nog geen festivals op de planning, maar ga ik wel naar de Canadese Indie-rockband Arcade Fire in Ahoy. Verder ben ik graag creatief bezig: ik houd ook ontzettend veel van fotografie en het ontwikkelen van te gekke video’s. De komende jaren wil ik hier nog meer mee gaan doen, ook via ons eigen videokanaal reistelevisie.nl.

Op je website word je ‘Stedentripper Jesper’ genoemd. Wat vind je zo leuk aan stedentrips?
Als ik mij ergens fijn voel dan is het wel in een stad. Ik vind het heerlijk om lekker rond te struinen door straatjes, leuke hotspots te ontdekken en een stad goed te leren kennen. Vooral steden waarbij je de drukte, maar ook snel de rust kunt opzoeken spreken mij altijd erg aan. Steden waarbij je binnen enkele minuten in een stadspark bent en heerlijk kunt genieten van de omgeving en mensen kunt kijken. Ook vind ik het heerlijk om een terrasje te pakken of een gezellige pub te bezoeken, waarbij een livebandje altijd mijn voorkeur heeft. Wat ik leuk aan stedentrips vind, is het feit dat je niet lang hoeft te reizen maar er voor je gevoel toch even helemaal uit bent geweest. En tegenwoordig hoeft een stedentrip helemaal niet veel te kosten, als je maar goed zoekt en flexibel bent.

Jesper van Liefde voor reizen

Naxos, Griekenland

Wat is je favoriete stad ter wereld en waarom?
Het klinkt misschien gek, maar ik heb niet een maar twee favoriete steden. Ik hou ontzettend veel van Sydney, waar ik ondertussen drie keer ben geweest. In 2008 heb ik hier een half jaar stage gelopen en ik was vanaf de eerste dag verliefd op deze Australische stad. De stad heeft iets magisch. Ik denk dat het komt doordat Sydney een sfeervol centrum heeft, maar vooral door de indrukwekkend mooie kustlijn. Je kunt heel snel het bruisende centrum verlaten en de rust opzoeken bij de vele mooie stranden die Sydney rijk is. De Bondi to Coogee walk is ook een van mijn favoriete wandelgebieden.

Naast Sydney ben ik ook helemaal gek op Dublin. Deze Ierse stad is gewoon de gezelligste stad ter wereld, geen twijfel over mogelijk. Afgelopen december was ik er voor de derde keer en weer kwam ik met een big smile terug. Die sfeer, je moet het gewoon een keer meemaken. Oh ja…en de mensen zijn er ook heel vriendelijk, net zoals in Australië.

Jesper van Liefde voor reizen

Tijdens de Bondi to Coogee walk in Sydney, Australië

Je hebt een voorliefde voor Australië. Kun je uitleggen wat voor jou de aantrekkingskracht van dit land is?
Australië is voor mij het land waar ik mij het meest thuis voel. De mensen zijn er zo vriendelijk en in combinatie met hun leefstijl en de natuur is het voor mij een paradijs. Australië is echt een land dat je zelf moet ervaren. Even dat haastige leven dat je in Nederland hebt achter je laten en genieten van de no-worries cultuur.

Wat was je meest bijzondere reiservaring tot nu toe?
Eén van de meest bijzondere reismomenten tot nu toe was denk in Cuba. De rondreis zelf was al een hele mooie ervaring, maar bij het naderen van de Viñales-vallei was ik helemaal enthousiast. Vanuit ons verblijf keken wij direct op deze prachtige vallei waar we in de ochtend de zonsopgang konden aanschouwen, een heel mooi momentje. De dag erna hebben wij nog een paardrij-tocht gemaakt door de Vallei, wat ik ook nooit meer zal vergeten. Naast Cuba was mijn derde reis door Australië, waarbij ik mijn ouders liet zien waar ik een half jaar gewoond had in Sydney, ook een heel bijzonder reismoment.

Jesper van Liefde voor reizen

Viñales-vallei op Cuba

Welke reizen staan er voor 2018 op jouw planning?
Vergeleken met vorig jaar heb ik voor dit jaar nog niks geboekt, maar zijn er wel veel plannen. Zo wil ik heel graag andere delen van Australië gaan ontdekken en dan met name de westkust en de Northern Territory. Ook wil ik heel graag nog een stedentrip maken naar bijvoorbeeld Lissabon, Edinburgh of een mooie Spaanse stad. Op dit moment ben ik aan het bekijken wat haalbaar is en wat leuk is om uit te lichten voor Liefde voor Reizen. Ook in Nederland wil ik graag dit jaar weer mooie plekken ontdekken en uitlichten. Zeeland, Noord-Holland en Noord-Limburg staan hoog op mijn lijstje.

Wat zijn je favoriete websites en reisblogs?
Ik volg niet heel veel andere reisblogs, maar kijk wel regelmatig even op social media en daar volg ik er aan aantal. Als ik een leuke post met een onderwerp dat mij aanspreekt voorbij zie komen, dan klik ik vaak wel even om te lezen. Ik heb wel een voorkeur voor bloggers die echt schrijven voor andere reizigers en reistips delen. Bij blogs die alleen maar delen hoeveel landen ze al bezocht hebben, hoeveel bezoekers en volgers ze er weer bij hebben, haak ik snel af. Dat vind ik echt zonde van mijn tijd!

Qua websites benader ik heel vaak Google Flights of Skyscanner, om heerlijk op zoek te gaan naar de goedkoopste vliegtickets. Ook ben ik vaak op zoek naar reistrends en reisnieuwtjes en maak ik gebruik van Nederlandse en Belgische (reis)nieuws websites. Daarnaast vind ik de websites van Lonely Planet en National Geographic altijd wel fijn om op rond te neuzen.

Jesper van Liefde voor reizen

Jesper’s favoriete reisfoto, gemaakt vorig jaar op Phillip Island in Australië

Op Liefde voor reizen geven jullie ook praktische reistips. Wat is je ultieme reistip voor reizigers?
Mijn tip voor reizigers is: plan niet te veel voor een reis. Daarmee doel ik op het feit dat je nooit je hele reis al moet uitstippelen, maar altijd ruimte moet laten voor onverwachte keuzes. Soms wil je bijvoorbeeld op een plek iets langer blijven, dit kan alleen als hiervoor ook ruimte is in het reisschema. Ik vind het persoonlijk heerlijk om soms ook even een dag niks te moeten en gewoon lekker op pad te gaan en mij te laten verrassen. Op die dagen maak je soms de leukste dingen mee en die dagen zal je later nooit meer vergeten. Veel reisplezier allemaal!

Op de hoogte blijven? Volg Jesper dan via de blog Liefde voor reizen, Facebook, Twitter en Instagram!