By Expedia Team, on August 25, 2016

De Beatles achterna in Liverpool

In 2008 was Beatles-stad Liverpool Culturele Hoofdstad van Europa. Een prima keus!

Wandelend door het Albert Dock museum en de wijken waar John Lennon en Paul McCartney hun jeugd hebben doorgebracht, kun je Liverpool beleven in de sfeer van de beatlemania. Zet je favoriete albums op je smartphone en beleef 48 uur op zoek naar sporen van de Beatles.

DAG 1
—–

### Een ochtend in de wereld van the Fab Four

Je staat midden in het district Merseyside, in Liverpool. Om je zoektocht naar de sporen van ‘The Fab Four’ te beginnen, ga je ‘s ochtends naar de oevers van de rivier de Mersey die langs de gerenoveerde pakhuizen van het Albert Dock stroomt, in het westen van de stad. Daar ligt ook het museum The Beatles Story, een must voor fans en andere geïnteresseerden. Hier ervaar je alles over de belangrijke gebeurtenissen die de groep heeft meegemaakt.

Vol verhalen en anekdotes, maar met een lege maag, kom je aan bij de nabijgelegen Maritime Dining Room. Daar kun je van een heerlijke zalmmoot of gebraden varkensvlees met appel en kaas genieten. So British.

The cavern club(1).jpg

The Cavern Club – Foto: door spaztacular onder licentie CC BY 2.

### Een middag om te ontdekken waar het allemaal begon

Na de lunch en een lichte wandeling langs de Mersey River laat je de haven achter je. Je wandelt een paar honderd meter verder naar het noorden. Aan Mathew Street ga je op zoek naar mugs en andere souvenirs van je favoriete band om mee te nemen in je koffer. Als de zon bijna ondergaat, wordt het tijd voor de Cavern Club.

Zodra je de rode deur opent, beland je plotseling in de jaren zestig. Flashback. Je ziet het voor je: 9 november 1961, de dag dat Brian Epstein (manager van de Beatles van 1961 tot 1967) voor de eerste keer naar de band luisterde, en besloot dat hij de groep groot wilde maken. De muren van de club zoemen nog na van de muziek van de Beatles: de band heeft hier meer dan 300 keer opgetreden.

Als de muziek van de club je bevalt, is het een heerlijke plek om de hele avond te blijven maar misschien drink je eerst nog even een paar blonde of bruine biertjes in de naastgelegen Cavern Pub.

DAG 2
—–

### De plek van dé ontmoeting

De tweede dag van je verblijf in Liverpool begint in het zuiden van de stad. In de wijk Woolton stap je over de imposante drempel van Saint Peter’s Church. Maar waarom nou juist deze kerk? Omdat dit de plek is waar John Lennon en Paul McCartney elkaar hebben ontmoet. Zij schreven samen de vele tientallen hits die sinds de jaren ’60 over de hele wereld gezongen worden.

### In de voetsporen van John Lennon

Tijdens je ochtendwandeling door Woolton loop je ook langs 251 Menlove Avenue. Blijf even staan en kijk goed, want je staat voor het geboortehuis van John Lennon. Tegenwoordig is het gebouw eigendom van de National Trust (Engels cultureel erfgoed).

Als je wat verder de straat in loopt, kom je bij het weeshuis Strawberry Fields. Niet ver hiervandaan speelde John Lennon vaak als kind. Nu weet je waar de titel Strawberry Fields Forever vandaan komt. Het nummer werd in 1967 door Lennon geschreven. Voor het weeshuis zijn deuren sloot, werd de naam nog snel even veranderd in John Lennon Court.

Binnen de muren van het mooie gebouw van de Quarry Bank High School (tegenwoordig Calderstones School) heeft de jonge Lennon een gedeelte van zijn schooltijd doorgebracht. Als de zon zich laat zien, is het nabijgelegen park Calderstones een mooie plek voor een picknick. Je kunt er misschien zelfs een verkwikkend dutje doen voordat je verder gaat.

Strawberry fields.jpg

Ingang van voormalig weeshuis Strawberry Fields – Foto door Peter Tarleton onder licentie CC BY-SA 2.0.

### Een namiddag in de huid van de kleine McCartney

Blijf nog even in het zuiden van Liverpool. Je gaat nu naar Forthlin Road nummer 20. De vele bezoekers in de buurt zijn geen toeval, want je staat nu voor het huis waar Paul McCartney zijn jeugd heeft doorgebracht.

Wandel vervolgens naar de vlakbij gelegen wijk Speke waar je een kijkje kunt nemen bij de Stockton Wood Road Primary School. Juist, hier ging de jonge McCartney naar school.

Neem vervolgens een route westwaarts. Je komt al snel bij Penny Lane uit. Ook al zo’n beroemde naam van een song, in dit geval van de hand van Paul McCartney. In dit nummer vertelt hij over zijn leven in die wijk toen hij jong was. Als je de tekst niet meer weet, kun je die lezen op de muren van de Penny Lane Wine Bar, een van de beroemdste bistro’s van de wijk. En dat komt goed uit, want het is tijd voor een aperitief. Cheers!

### Een ‘Beatles Tour’ op maat?

Als je fan bent van de Beatles kun je niet naar Liverpool gaan zonder de plek te bezoeken waar het allemaal is begonnen: de Cavern Club. Waarom zou in deze ‘grot’ niet ook de reis naar het land van de Beatles beginnen?

Bij de Cavern City Tour bieden ze tochten aan met een kaart van 2, 4 of 6 uur. Wil je nog andere kanten van de stad leren kennen? Vraag er dan naar en ontdek het Liverpool dat maar weinig fans van de Beatles kennen.

### Muzikaal Liverpool in het kort

Beste tijd om te gaan

Ontdek de geboortestad van de ‘Fabulous 4’ in de zomer om te kunnen genieten van de evenementen die worden georganiseerd tijdens het festival dat aan hen is gewijd.

Vervoer

De stad Liverpool heeft een uitgebreid bus- en treinnetwerk. Zo kun je snel tussen de verschillende interessante plekken reizen (Albert Dock, Penny Lane en de wijk Woolton, onder andere). De toeristische bussen en minivans van Cavern City Tour brengen je langs alle plekken die een rol hebben gespeeld in de geschiedenis van de band.

Vliegen en overnachten

Vanuit Nederland kun je rechtstreeks naar Liverpool vliegen. Boek een hotel in de buurt van Penny Lane of bij Calderstones Park zodat je vlakbij de jeugdherinneringen van Paul McCartney en John Lennon kunt zijn.

Eten & drinken

The Maritime Dining Room: bovenste verdieping van Merseyside Maritime Museum (Albert Dock)

The Pump House: Hartley’s Quay (Albert Dock)

Penny Lane Wine Bar: 116 Penny Lane

### Top 3 evenementen in Liverpool

Mei: Sound City, 30 podia door de hele stad waar jonge talenten optreden, net als de Beatles aan het begin van de jaren ’60.

Augustus: International Beatleweek Festival, concerten en activiteiten rondom het oeuvre van de Beatles.

Augustus: International Music Festival, de grootste moderne muzieksterren geven concerten in de theaters en parken van de stad.”