By Expedia Team, on July 12, 2016

De Ierse westkust in drie sprookjes

Bereid je voor op wilde landschappen en een ruige kustlijn voor je reis langs de Ierse Westkust.

Reis van het graafschap Mayo via Galway naar Clare en ontdek de legendarische schoonheid van de Ierse westkust.

Het wilde landschap van Mayo
—————————-

Je reis begint bij Ballina in de provincie Mayo, in het noordwesten van Ierland. Ballina is de zalmhoofdstad en de grootste stad van de provincie. Het is de perfecte start van je ontdekkingsreis langs de Ierse westkust. Het water van de rivier de Moy die door Ballina loopt, zit vol vis en is een paradijs als je van vissen houdt. Natuurlijk hoef je je Ierse zalm niet per se zelf te vangen. Je kunt ook de zalm ook proeven in een van de heerlijke restaurants van de stad.

Na dit rustige begin is het de hoogste tijd om je avontuur op een sportievere manier te vervolgen. Trek goede schoenen aan en maak een wandeling door het nationaal park Ballycroy. Daar ligt 10.000 hectare aan wild landschap te wachten om door jou ontdekt te worden. De fauna is hier net zo rijk als de flora. Dassen, vossen, hazen en andere knaagdieren hebben hun schuilplaats gevonden in het groen. In dit nationale park loop je door verschillende soorten kleurrijke landschappen. Prent de beelden goed in je geheugen of leg ze vast met je camera.

Het grootste eiland van Ierland ligt in de provincie Mayo. Achill Island is verbonden met het vasteland door een draaibrug. Je kunt er alleen komen over de weg vanaf Achill Sound. Bereid je voor op het prachtige uitzicht over het eiland vanaf de toppen van de kliffen van Croaghun. Vervolgens geniet je van de schoonheid van het strand van Keel. Hier zie je gigantische golven die zeer geliefd zijn onder surfers. Nadat je naar de hoogste top van het eiland bent geklommen, maak je een tussenstop in het ‘verlaten dorp’ dat beneden verscholen ligt. Dit dorp is verlaten tijdens de grote hongersnood. Er hangt nog altijd een bijzondere sfeer die de meeste bezoekers niet onberoerd laat.

Ireland_roadtrip_west coast_hiking.jpg

Hiken in West-Ierland. Foto: Corbis

De legendes van Galway
———————–

Voordat je naar de levendige stad Galway gaat, geniet je eerst van de frisse lucht in het landschap van de legende van Connemara.

Als je langs het Killary Harbour fjord rijdt, ga je zonder het te merken van de provincie Mayo naar de provincie Galway. Onderweg zie je hier en daar grazende pony’s. Dit zijn de beroemde Connemara pony’s. Dit paardenras zou afstammen van Spaanse paarden na een schipbreuk van de Spaanse Armada. Waarom maak je niet even een ritje op deze karakteristieke dieren, voor een ontdekkingstocht over de uitgestrekte veengebieden en romantische stranden van de regio?

Na al deze mooie landschappen is het tijd voor meer stadse activiteiten en om een hapje te eten. Je volgende stop is Galway. De hoofdstad van de provincie Galway staat bekend als een bruisende stad en dat is geen legende. Dankzij de vele studenten en festivals komen veel levensgenieters naar Galway. Voor de liefhebbers zijn hier genoeg Ierse pubs en bieren te vinden.

Je laatste etappe in deze charmante provincie brengt je naar een paar eilanden. De Ierse westkust heeft veel schatten. Drie daarvan liggen verstopt in het zuidwesten van Galway, tegenover de haven van Rossaveal. Ze heten de Araneilanden en je vindt er spectaculaire kliffen, Keltische kerken en een levendige lokale cultuur met Gallische accenten.

Ireland_roadtrip_west coast_Getty Images.jpg

De adembenemende westkust van Ierland. Foto: Getty Images

Clare, adembenemende schoonheid
——————————-

Je kunt niet in de provincie Clare verblijven zonder naar de Poulnabrone Dolmen te gaan. Deze megalithische constructie is de meest gefotografeerde van Ierland. De tombe is gebouwd vóór 3600 voor Christus. Denk daar maar eens aan als je deze reusachtige stenen bewondert. Hoeveel stormen hebben ze al doorstaan? Hoeveel mensen zijn hier al geweest om ze te bekijken?

Ook de kliffen van Moher zijn heel indrukwekkend. Kijk uit over zee. Herken je wat je ziet? Ja, dat zijn de Araneilanden. Zo dichtbij en toch zo ver weg. Boven op de rotsen, op 214 meter boven de zee, beleef je een magisch moment in dit beschermde gebied.

### Stop bij Westport, in het zuiden van Mayo

Westport is een stad waar veel te doen en te zien is. Er worden veel festivals georganiseerd. Daarnaast ligt deze mooie havenstad in een holte van de berg Croagh Patrick, een van de beroemdste bedevaartsoorden van Ierland. Westport is ook een ideale stad voor liefhebbers van golf, vissen en ontspanning op de geweldige stranden.

### Top 4 evenementen aan de Ierse westkust

Mei: Early Music Festival in Galway; dans, muziek en Europese cultuur in alle soorten en maten.

Juli: Scoil Acla op het eiland Achill; in het teken van Ierse muziek en Gallische cultuur.

Juli: Croagh Patrich Pilgrimage; bedevaartstocht op de berg Croagh Patrick.

September: Oyster Festival van Galway; oesters en de Ierse gastronomie in de schijnwerpers.

De Ierse westkust in het kort
—————————–

### Beste tijd om te gaan

Het Keltische Ierland is regenachtig. Mist, nevel, buien en zon kunnen allemaal op één dag voorbijkomen. Het maakt daarvoor niet uit welk seizoen het is. Toch zijn de maanden mei en juni het zonnigst.

### Vervoer

Om alle uithoeken van de Ierse westkust te ontdekken, kun je het beste gebruik maken van een huurauto (let op, in Ierland rijden ze links). Daarnaast is er een goed netwerk van bussen in Ierland. Wandel-, paardrij- of fietstochten zijn ook een aanrader.

### Slapen

Overal langs je route vind je geschikte accommodaties. Er zijn onder andere bed & breakfasts, hotels en jeugdherbergen. In grotere steden kun je bijvoorbeeld kiezen voor hotels in Cork of hotels in Galway. Als je niet bang bent voor de Ierse vochtigheid, kun je ook een nacht doorbrengen op een camping op het eiland Achill. Zo kom je zo dicht mogelijk bij de natuur. Je kunt in het westen van Ierland ook prachtige vakantiehuizen huren.

### Eten & drinken

Crockets on the Quay: quay House, The Quay Road, Ballina

Pubsfeer, verse producten en hartige gerechten van € 15 tot € 20

Cava Bodega: 1, Middle Street, Galway

Tapasbar, rustieke sfeer, van € 25 tot € 45

Oscar’s Seafood Bistro: Dominick Street, Galway

Bistro met zeevruchten, van € 21 tot € 51*

An Port Mor: 1, Brewery place, Wesport

Klassieke keuken, lokale producten van € 23 tot € 50

Prijzen kunnen afwijken.”